Wat is Ethereum GAS?

with 1 reactie

Ethereum GAS meet in principe hoeveel “werk” er verzet moet worden om een bepaalde actie op de juiste manier uit te voeren. Zo’n actie vindt meestal plaats in de vorm van een transactie met cryptogeld, DAPPS of smart contracts. Om een zogenaamde “cryptografische hash” te berekenen is een bepaalde hoeveelheid van dat GAS nodig. Hoe ingewikkelder een transactie is, hoe meer Ethereum GAS er zal worden gebruikt. Er moet dan immers een moeilijkere berekening worden uitgevoerd.

Ethereum GAS

 

Waarom is Ethereum GAS zo belangrijk bij het uitvoeren van transacties?

De berekeningen worden uitgevoerd door computers binnen het blockchainnetwerk. Deze computers worden ook wel “Nodes” genoemd. Ethereum GAS is belangrijk, omdat de uitvoering van deze berekeningen moet worden beloond, met een vergoeding die past bij de desbetreffende transactie. Dit GAS is de motor van de Ethereum blockchain. Door deze manier van belonen wordt voorkomen dat er geen intensieve berekeningen moeten worden uitgevoerd, die voor niemand interessant zijn. De beloning is dé stimulans om te gaan “minen”.

Reward. Beloning van de miners met Ether.

 

Wordt Ether ook als vergoeding gebruikt voor transacties met bitcoins?

Nee, transacties met Bitcoin zijn gebaseerd op kilobytes. Ethereum zit echt een stuk ingewikkelder in elkaar en maakt gebruik van willekeurige en zeer complexe computercode, waarbij zelfs een hele korte code, om flink wat rekenwerk vraagt. Ethereum GAS is een vergoeding voor transacties. Maar hoe wordt dat GAS nu eigenlijk precies uitbetaald? Dat is een ingewikkeld proces. GAS is een eenheid waarin bepaalde zaken gemeten kunnen worden, maar er is geen sprake van een daadwerkelijke “identificatie-eenheid”. Dat wil zeggen dat je niet de “eigenaar” wordt van laten we zeggen: 1500 GAS. In plaats daarvan bestaat Ethereum GAS alleen binnen de Ethereum Virtual Machine (EVM), als een maat voor de hoeveelheid werk dat er verzet moet worden.

Ethereum Virtual Machine en de marktprijs van Ether

Dit klinkt ingewikkeld en dat is het ook. Op het moment dat er betaald moet gaan worden voor het verbruikte Ethereum GAS, wordt de transactievergoeding in rekening gebracht als een bepaalde hoeveelheid Ether. De miners die de berekeningen uitvoeren en daarmee blokken binnen het blockchainnetwerk produceren, worden met deze Ether gecompenseerd. Waarom moet dat vergoedingssysteem allemaal zo ingewikkeld worden uitgevoerd binnen de EVM? Je zou inderdaad zeggen dat het veel eenvoudiger is, om de kosten van een Ether-transactie direct te bepalen. De reden daarvoor heeft te maken met de marktprijs van Ether.

Ethereum

 

Gasprijs in de vorm van Ether

Net als bij Bitcoin is ook Ethereum onderhevig aan stevige prijsschommelingen. Echter gaan de kosten van het berekenen van transacties niet omhoog of omlaag, puur omdat de prijs van Ethereum zakt of stijgt. Daarom is het goed dat de prijs voor het uitvoeren van berekeningen is losgekoppeld van de prijs van Ether. Door deze loskoppeling is het niet noodzakelijk om de kosten van een transactie bij te stellen, iedere keer als er een verandering plaatsvindt op de markt. De automatisch handelingen binnen de Ethereum Virtual Machine kosten dus een bepaalde hoeveelheid Ethereum GAS, maar het GAS zelf heeft op zijn beurt ook weer een gasprijs, die wordt gemeten in de vorm van Ether. Iedere transactie definieert de gasprijs die wordt betaald voor iedere eenheid GAS, waardoor de markt in staat wordt gesteld, om de exacte relatie tussen de prijs van Ether en de kosten voor computerberekeningen te bepalen (gemeten dus in Ethereum GAS). Het is de combinatie van deze twee factoren – de totale hoeveelheid gas dat verbruikt wordt, vermenigvuldigd met de betaalde gasprijs – die uiteindelijk resulteert in de totale hoeveelheid te betalen transactievergoeding.

Brandbaar gas

Gespendeerd

Er een verschil tussen een situatie waarbij een transactie over te weinig Ethereum GAS beschikt en een situatie waarbij een transactie niet genoeg vergoeding heeft. Als ik een transactie wil uitvoeren binnen de blockchain, en mijn beloning voor de miners is te laag, dan zal niemand bereid zijn om een berekening uit te voeren. Als mijn gasprijs daarentegen wel acceptabel is, maar mijn transacties zo veel rekenkracht vereisen, dat de gecombineerde gaskosten de hoeveelheid van mijn aangeboden vergoeding overstijgen, dan wordt dat GAS aangemerkt als “gespendeerd”. Dit gespendeerde GAS krijg ik dan ook niet meer terug. De miner stopt met het berekenen van de transactie en draait de gemaakte aanpassingen terug. De transactie wordt echter wel in de blockchain geplaatst en aangemerkt als “mislukte transactie” en de miner ontvangt alsnog zijn vergoeding.

Spend, gespendeerd

Niet het pakkie-an van de miners

Een vergoeding betalen voor een transactie die nooit is uitgevoerd lijkt natuurlijk vreemd, maar je moet je wel realiseren dat de miner inspanningen heeft geleverd voor de berekeningen. Dat de transactie dan niet is afgerond is dan een tweede. Het is dus eigenlijk logisch dat een miner gewoon betaald wordt, voor het werk dat zij wel hebben verricht. Dat het Ethereum GAS op was, is niet hun pakkie-an.

Chain, ketting.

 

Gasprijs versus gaskosten

Er zit ook nog een verschil tussen het aanbieden van een “te hoge vergoeding” en het aanbieden van “een teveel aan Ether”. Als je namelijk een veel te hoge gasprijs zou bepalen, dan zul je uiteindelijk heel veel Ether gaan betalen voor kleine transacties. Ook bij Bitcoin werkt dit zo. Als je een veel te hoge vergoeding aanbiedt, dan is het logisch dat iedereen de transactie wil minen. Je transactie wordt dan vlot uitgevoerd, maar daar ga je dan ook grof voor betalen. Als je wel een “normale” gasprijs aanbiedt en meer Ether aan je transactie verbindt dan noodzakelijk, dan zal het teveel aan Ether aan je worden teruggegeven. Miners brengen alleen de kosten in rekening die ze ook daadwerkelijk uitvoeren. In principe zou je de gasprijs kunnen zien als het uurloon van de miner en de gaskosten als hun werkschema.

Geen Ether? Dan ook geen mining!

Ethereum GAS is de kracht die de complexe berekeningen binnen het Ethereum blockchainnetwerk beveiligt. Dat komt omdat alle transacties binnen het netwerk alleen maar blijven bestaan, zolang als dat er betaald wordt door degenen, die om de uitvoering van de transacties hebben verzocht. Als de geldstroom stopt, dan stoppen de miners ook.

Superhash E8 – 224 MH/s – Ethereum mining hardware

De Superhash E8 – 224 MH/s Ethereum (Classic) – GPU miner

 

Samenvatting

Ethereum GAS is de manier waarop vergoedingen worden berekend. De vergoedingen worden betaald in Ether (dat is dus iets anders dan GAS). De gaskosten worden bepaald aan de hand van de hoeveelheid inspanning die wordt geleverd en de gasprijs is het uurloon dat betaald moet worden voor die inspanningen. Een te lage gasprijs is niet aantrekkelijk voor miners en maakt de kans dat je transactie wordt uitgevoerd kleiner. Een te hoge gasprijs is prima, maar als de gaskosten van de transactie over die hoeveelheid heengaan, dan mislukt de transactie. Ondanks dat wordt de transactie toch in de blockchain opgenomen en krijgt het stempel “mislukt”. Bij een mislukte transactie krijg je je Ether niet terug en worden de miners gewoon betaalt voor hun werk. Hierdoor wordt voorkomen dat niets in een blockchainnetwerk “eeuwig” kan draaien en dat gebruikers voorzichtig zijn met de code die zij gebruiken. Dit systeem behoedt zowel de miners als de gebruikers voor kwaadaardige codes.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

One Response

  1. Rk
    | Beantwoorden

    Klopt het dat je Ether verloren gaat als je een transactie met te weinig Gas probeerd uit te voeren? Waar blijft dit? Of ontvang je wel terug?

Leave a Reply