Filecoin en gedistribueerde data opslag

met Geen reacties

Filecoin is een gedecentraliseerd netwerk voor data-opslag, dat wordt ondersteund door blockchaintechnologie en een eigen cryptocurrency (FIL). In nog geen 25 jaar tijd is ons “oude vertrouwde” internet uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Er zijn maar weinig mensen die begin jaren 90 al voorspelden dat de digitale snelweg zo succesvol zou worden. Zonder internet staat ons leven letterlijk stil! Vandaag de dag staan we aan de vooravond van eenzelfde revolutie: de blockchain! Er is echter een heel groot verschil tussen de internetrevolutie en blockchain, want er zal een verschuiving plaatsvinden van “centrale” systemen en autoriteiten, naar een compleet gedecentraliseerde wereld. En dat zal ongetwijfeld even wennen zijn!

Industrie 4.0. De vierde industriële revolutie.

Waarde en vertrouwen geïntegreerd binnen decentrale gedistribueerde systemen

De op ons afkomende vierde industriële revolutie zal vast en zeker nog veel meer technologische revoluties ontketenen, maar blockchaintechnologie zal een van de eerste echt ingrijpende veranderingen zijn. Dat komt omdat deze technologie twee hele belangrijke elementen met elkaar combineert: valuta en de ontwikkeling van allerlei nieuwe innovatieve toepassingen voor het bedrijfsleven. Blockchainontwikkelaars zoals Filecoin veranderen echt de onderliggende protocollen van ons huidige internet, waarbij zaken als “waarde” en “vertrouwen” op een hele geavanceerde manier binnen deze systemen wordt geïntegreerd. En dat hebben we nog niet eerder op grote schaal gezien.

 

Meer opslagruimte en kostenbesparing

Ook Filecoin verandert de manier waarop we onze data online opslaan, beveiligen, verifiëren, verspreiden en financieren. Op dit moment wordt de opslagruimte in de digitale wereld onderbenut en wordt hooguit de helft van alle opslagruimte gebruikt. Daar kunnen platformen zoals Filecoin verandering in brengen. In 2018 zal er ongeveer net zoveel data worden geproduceerd als in de afgelopen 5.000 jaar, inclusief de Sumerische teksten op kleitabletten. Filecoin wil alle ongebruikte opslagruimte benutten door een markt te creëren, waarin mensen gestimuleerd worden om hun opslagruimte beschikbaar te stellen. Meer opslagruimte betekent namelijk automatisch dat ook de kosten voor data-opslag omlaag kunnen.

Filecoin data opslag op de harde schijf

Filecoin en IPFS

Filecoin maakt gebruik van het InterPlanetary File System (IPFS), een protocol dat is ontworpen om een permanente en gedecentraliseerde methode te ontwikkelen, voor het opslaan en delen van data-files. Het is een P2P-netwerk dat iedere data-file voorziet van een unieke “vingerafdruk”, in de vorm van cryptografische hashes. Hierdoor kan er enorm veel data op een hele efficiënte manier worden gedistribueerd. Het P2P-netwerk van Filecoin herstelt alle data indien er sprake is van storingen binnen het systeem, waardoor er dus een zeer solide en flexibele infrastructuur ontstaat.

InterPlanetary File System (IPFS)

Proof-of-replication

Filecoin is een cryptocurrency, maar de manier van “minen” gaat een tikkeltje anders. Miners stallen namelijk data op de harde schijf ruimte in plaats van dat zij computers “hashen”. De meeste blockchains hanteren het zogenaamde “proof-of-work” mechanisme, waarbij de verschillende computernodes binnen het netwerk overeenstemming (consensus) bereiken over de actuele situatie binnen het netwerk. Filecoin hanteert een “proof-of-replication” mechanisme om bruikbare en waardevolle data-opslagdiensten aan te bieden, als bijproduct van het hele “mining” proces. De miners worden verhoudingsgewijs gestimuleerd om zoveel mogelijk data op harde schijven te stallen, door middel van beloningen met FIL.

 

Twee etappes

Het belonen van de miners gebeurt in 2 etappes. In de eerste plaats verzamelen de miners gedeelten van betalingen van gebruikers over een bepaalde periode. Dat doen ze door continu te “bewijzen” aan het netwerk, dat ze de gebruikersdata kopiëren. In de tweede plaats kunnen de miners beloningen ontvangen voor het genereren van blokken binnen de blockchain. Dit gaat in principe op dezelfde manier als bij Bitcoin en Ethereum. De beloningen voor opslagruimte zijn in verhouding met de hoeveelheid opslag die miners bijdragen, aan de opslagdienst van Filecoin. Over het algemeen geldt: hoe sneller de distributie van data verloopt, hoe hoger de beloning voor de miners zal zijn.

Kopie

Wat zijn de voordelen van Filecoin?

 

Beloning voor hosting van data-files en mining van nieuwe blokken
“Miners” van Filecoins, worden beloond voor het verwerken van transacties en het opslaan van data over een langere periode levert je wat extra inkomen op in de vorm van cryptocurrency’s

 

Interactie met verschillende valuta en wallets
Het is mogelijk om Filecoins te verhandelen tegen andere digitale betalingseenheden zoals Ether en Bitcoin of traditionele valuta. Filecoin is geschikt voor verschillende wallets.

 

Betrouwbare opslag tegen concurrerende prijzen
Gebruikers kunnen hun opslag-strategieën precies afstemmen op hun behoeften, waardoor er een evenwichtige balans ontstaat tussen de ophaalsnelheid van data en kostenbeheersing.

 

Een hypermodern platform
Filecoin is het resultaat van jaren onderzoek en ontwikkeling op het gebied van verschillende belangrijke cryptografische uitvindingen en blockchain innovaties. Het platform kan bouwen op een solide InterPlanetary File System (IPFS), voor het distribueren van data. Filecoin leent zich uitstekend voor IoT-toepassingen en is interoperabel met andere blockchains, waaronder Ethereum met zijn geavanceerde smart contracts.

 

Flexibel en zelfherstellend
De opgeslagen data maakt gebruik van de zogenaamde Erasure Coding (EC) en Information Dispersal Algorithms (IDA). Dat betekent een slimmere en flexibelere replicatie van alle data binnen het netwerk en minder opslagoverschot. Door deze verfijnde algoritmen kan het netwerk zelf constateren waar en wanneer er sprake is van ontbrekende computernodes en de desbetreffende data opnieuw toebedelen aan andere miners, die op hun beurt deze data dan weer kunnen reconstrueren. Het netwerk van Filecoin is dus in staat om zichzelf te herstellen. Met dergelijke technieken kan alle opgeslagen digitale informatie op een veel betere manier worden beveiligd, op een bestendige en doortastende manier. Hierdoor wordt het risico op fouten of kwaadaardige aanvallen van buitenaf tot een minimum beperkt!

Angst voor digitale betalingseenheden bij investeerders.

Koudwatervrees bij investeerders

Ondanks al deze voordelen en de stijgende populariteit van blockchainnetwerken en digitale betalingseenheden, is er nog geen goede wet- en regelgeving. Dit maakt dat investeerders die best in blockchain startups zouden willen investeren, nu eigenlijk niet goed durven. Zij wachten totdat er op dat gebied meer duidelijkheid komt. En dat is ook niet helemaal onterecht natuurlijk. Inmiddels is ook de Nederlandse overheid zich aan het oriënteren op de mogelijkheden van deze nieuwe technologie en is in samenwerking met verschillende instellingen, gestart met een aantal proeven. Maar gaat dat allemaal wel vlot genoeg, gezien het tempo waarmee de ene startup na de andere verschijnt? Zij willen uiteraard graag dat hun innovatieve plannen snel worden gefinancierd.

 

 

Autoriteit Financiële Markten

Investeerders vragen zich af hoe cryptocurrency’s gedefinieerd moeten worden in juridisch opzicht. Zijn het bijvoorbeeld “effecten”? Want in dat geval zou er sprake moeten zijn van een veel strengere wet- en regelgeving en toezicht op de strikte naleving daarvan door de Autoriteit Financiële Markten. Daarnaast kunnen startups nu geen garanties geven en zullen investeerders genoegen moeten nemen met een “belofte”. Dat is voor veel investeerders uiteraard niet genoeg. Filecoin wil hier iets aan doen in de vorm van geavanceerde cryptocurrency managers, die startups aan elkaar verbindt en de investeringen op een verfijnde manier stroomlijnt. Hoe dit precies wordt uitgewerkt is op dit moment (augustus 2017) nog niet duidelijk.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter