MaidSafe: zorgvuldig stroomlijnen van Big Data

met Geen reacties

Onze wereld digitaliseert in rap tempo en dat brengt direct een aantal zeer complexe problemen met zich mee. Hoe gaan we om met de kwetsbaarheid van privacygevoelige informatie? Big Data is iets waar je niet onzorgvuldig mee om kan springen, toch is dit nu iets wat op grote schaal gebeurt. Hoe gaan we alle persoonlijke gegevens van mensen op een veilige manier stroomlijnen? Als er één platform is dat geen misverstanden laat bestaan over hun ambities, dan is het MaidSafe wel. Waar MaidSafe zich in eerste instantie richtte op de vraag: “hoe kunnen we servers gebruiksvriendelijker maken?”, draait het nu om de vraag: “hoe komen we zo snel mogelijk van die centrale servers af?”.

 

Wat is MaidSafe?

Het gedistribueerde data- en communicatie-netwerk van MaidSafe levert een digitaal ecosysteem voor allerlei soorten webdiensten, die we vandaag de dag al gebruiken op ons traditionele internet. David Irvine, één van de ontwikkelaars van MaidSafe, heeft een volledig gedistribueerde data-opslagdienst voor ogen, waarbij big data op een veilige manier kan worden beheerd. De ontwikkelaar wil de bestaande servers wereldwijd, gaan vervangen door een gedistribueerde en private infrastructuur. Een netwerk zonder derde partijen die de privacy kunnen schaden, documenten kunnen kopiëren en stelen of op welke wijze dan ook inbreuk kunnen maken op de persoonlijke gegevens van mensen.

 

 

In stukken gehakt, cryptografisch versleuteld en verspreid over de blockchain

Als het gaat om privacygevoelige informatie, zoals bijvoorbeeld patiënteninformatie of gegevens die zijn opgeslagen bij overheden, hanteert MaidSafe drie belangrijke beveiligingsstappen. De eerste stap is een algoritmische versleuteling die gebruikmaakt van de data binnen iedere file. Hiermee wordt dan vervolgens weer andere versleutelde data geproduceerd . Alleen met deze sleutels kan informatie worden verkregen of verspreid. Een tweede beveiligingsfactor zit hem in het protocol van MaidSafe zelf. De files zijn min of meer “in stukken gehakt” en daarna verder versleuteld. Die versleuteling hoeft niet per definitie met een crypotografisch algoritme, maar kan ook gebruikmaken van al bestaande algoritmes. Als laatste stap distribueert het protocol van MaidSafe alle “in stukken gehakte” informatie over het hele netwerk, waarbij de exacte locatie van de data-opslag willekeurig wordt gekozen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een algoritme, dat een minimale fysieke afstand garandeert tussen ieder “stukje” data.

 

Solide digitale gedistribueerde kluis

De blockchain van MaidSafe is een wereldwijd netwerk. Al deze (grondig) cryptografisch beveiligde data is verspreid over verschillende tijdzones, beschermd opgeslagen en in meerdere kopieën vastgelegd op de computernodes, binnen de afgesloten digitale ruimte van het netwerk. Je zou MaidSafe dus min of meer kunnen zien als een solide digitale gedistribueerde “kluis”. Op ieder moment van de dag zijn er minimaal vier kopieën van de cryptografisch beveiligde data, opgeslagen in “kluizen” over de hele wereld. Deze kluizen moeten op een bepaalde manier met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de “ANT-technologie”.

Kluis

Autonomous Network Technology (ANT)

ANT staat voor Autonmous Network Technology en dit systeem zorgt ervoor dat er te allen tijde consensus kan worden bereikt tussen de nodes in het netwerk. Het bereiken van consensus is een van de belangrijkste pijlers, waar de blockchain op is gefundeerd. Ook als onverhoopt een van de nodes “uitvalt” om welke reden dan ook, blijft de consensus gewaarborgd. In het geval dat bepaalde “stukjes” versleutelde data ontoegankelijk dreigen te worden, omdat een van de “kluizen” offline gaat, dan is het netwerk van MaidSafe in staat om deze data automatisch en supersnel te kopiëren. Het kopiëren van deze data gaat echt in een fractie van een seconden.

 

Safecoin, de cryptocurrency van MaidSafe

Het netwerk is voornamelijk opgebouwd uit ongebruikte ruimte op harde schijven en CPU- en communicatiemogelijkheden van particuliere computers. Deze computers zijn meestal eigendom van MaidSafe-gebruikers, maar dat is niet noodzakelijk. Iedere computer die deelneemt aan het netwerk wordt daarvoor beloond. Deze beloning wordt gegeven in de vorm van de cryptocurrency “Safecoin” en kan worden verhandeld tegen allerlei soorten goederen en diensten. Safecoin is de brandstof waardoor de blockchain van MaidSafe autonoom kan functioneren.

Metselaar, bouwer.

Boeren en bouwers

Safecoins kunnen worden gekocht, maar ook worden verdiend door zogenaamde “boeren” of “bouwers”, die je uiteraard kunt vergelijken met de “miners” van Bitcoin of Ethereum. De cryptomunten worden opgeslagen in een digitale portemonnee (de wallet) en hiermee heb je toegang tot alle diensten en toepassingen binnen het netwerk. Ook kunnen de Safecoins worden verhandeld op handelsplatformen tegen Bitcoins of contant geld. “Boeren” leveren hun ongebruikte harde schijfruimte aan het netwerk. Hoe meer ze bijdragen in computerkracht, hoe meer ze daarvoor worden beloond. “Bouwers” zijn ontwikkelaars van decentrale applicaties, de zogenaamde dapps. Er zijn twee manieren waarop zij geld kunnen verdienen. In de eerste plaats kunnen ze toepassingen ontwerpen en naarmate een dapp meer wordt gebruikt, ontvangen ze ook meer geld. Daarnaast kunnen ze ook geld verdienen door het repareren van mankementen binnen het netwerk of fouten in de software, waardoor MaidSafe weer iets sterker wordt.

Boer

Digitale identiteit kun je niet aan het toeval overlaten

De blockchain van MaidSafe leent zich voor verschillende soorten webdiensten die we ook al gebruiken op ons traditionele internet. Je kunt dan denken aan het streamen van video’s, het versturen van versleutelde berichten, IP-telefonie, data-opslag en financiële transacties. We weten niet beter dan dat al onze data wordt gecontroleerd door derde partijen, die zorgen voor de opslag, het beheer en toezicht van onze meest intieme en persoonlijke informatie. Maar wat weten we nu eigenlijk van die derde partijen? Nada, noppes, niks! Dat brengt natuurlijk hele grote risico’s met zich mee, omdat we in toenemende mate onze persoonlijke zaken online moeten regelen en er is niets zo kwetsbaar als onze digitale identiteit. Tot vandaag hebben we deze situatie voor lief genomen, omdat er eenvoudigweg geen alternatieven waren. Blockchaintechnologie en ontwikkelingen zoals MaidSafe gaan dat radicaal veranderen. Digitale veiligheid kun je namelijk niet aan het toeval overlaten!

 

 

Wat zijn de voordelen van MaidSafe?

 

Een veilige plek voor al je data-opslag
Het SAFE netwerk zorgt voor de ultieme beveiliging van allerlei soorten handige dapps. Met de software heb je toegang tot een berichtendienst, decentrale applicaties, e-mail, sociale netwerken, data-opslag, video-vergaderen en nog veel meer!

 

Beloning voor participatie
Door je ongebruikte harde schijf ruimte aan te bieden, wordt je beloond met Safecoin, de cryptocurrency van MaidSafe. Vanaf het moment dat netwerk-data op je computer wordt opgeslagen, dan ontvang je direct coins in je digitale wallet, die je onder andere kunt gebruiken als betalingsmethode voor andere diensten binnen het netwerk. Ook kun je de Safecoins verhandelen tegen andere cryptocurrency’s via het SAFE handelsplatform.

 

Ontwikkelen van spannende dapps en altijd zelf in controle!

De infrastructuur van het SAFE netwerk wint aan populariteit en er worden nieuwe interessante dapps ontwikkeld door ontwikkelaars, die gebruikmaken van de verschillende MaidSafe API’s. Toepassingen die toegang verschaffen via de “Launcher API” zorgen ervoor dat je alle dapps kunt benaderen met dezelfde PIN, gebruikersnaam en wachtwoord. Dat betekent dat je altijd en overal de regie behoudt over alle elementen. Wie heeft de controle? Jij!

 

Wil je participeren in de blockchain van MaidSafe? Het enige dat je dan hoeft te doen is de gratis software downloaden, een account creëren en aangeven hoeveel harde schijf ruimte je kunt leveren.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter