Wat is een GET Token?

with Geen reacties

Blockchains en cryptocurrency tokens gaan hand en hand samen. Echter worden er op dit moment ook digitale grootboeken ontwikkeld die kunnen functioneren zonder deze tokens. De Corda blockchain die is ontworpen in samenwerking met de bancaire sector is daar een voorbeeld van. GET staat voor Guaranteed Entrance Token. Dit token is ontwikkeld door GUTS, een bedrijf dat zich sterk maakt voor een transparant en eerlijk ticketing-systeem voor de primaire en tweedehands ticketmarkt. Het systeem dat door GUTS ontwikkeld wordt, is gebaseerd op blockchaintechnologie en maakt fraude met bijvoorbeeld concert- en theaterkaartjes nagenoeg onmogelijk.

Ethereum

Ethereum Request for Comments (ERC20)

GET is een zogenaamd ERC20 Token. ERC staat voor Ethereum Request for Comments en is een officieel protocol dat een reeks “regels” definieert, waaraan voldaan moet worden om op het blockchainnetwerk van Ethereum te worden geaccepteerd. Deze standaard regels zijn van toepassing op alle ERC20 Tokens, omdat deze tokens binnen het decentrale gedistribueerde netwerk een interactie met elkaar moeten kunnen aangaan. Tokens zoals GET vertegenwoordigen een bepaalde waarde en dragen bij aan de ontwikkeling en verbetering van blockchainplatformen. ERC20 Tokens zoals GET zijn dan ook een beetje anders dan cryptocurrency’s zoals bijvoorbeeld Litecoin, die in principe helemaal op zichzelf staan.

Trust. De blockchain en gedistribueerd vertrouwen.
De blockchain en gedistribueerd vertrouwen.

ERC20 is de standaard voor alle tokens op Ethereum

Het grote voordeel van ERC20 Tokens is dat deze tokens de blockchainontwikkelaars inzicht geven, in hoe nieuwe tokens (zoals GET) zullen functioneren binnen het Ethereum netwerk. De integratie van nieuwe tokens binnen het netwerk verloopt soepeler, omdat ze verenigbaar zijn met allerlei soorten nieuwe blockchainprojecten. De blockchaintoepassingen worden zo ontwikkeld dat ze geschikt zijn om een wisselwerking aan te kunnen gaan met deze tokens. Dat betekent dat de meeste tokens die door middel van een ICO (Initial Coin Offering) worden uitgegeven, voldoen aan de “regels” van de ERC20-tokens. ERC20 is dan ook de belangrijkste standaard voor alle tokens op de Ethereum blockchain.

Netwerk, blockchain.

GUTS en het smart ticketing-systeem

Tokens kunnen worden verzonden, maar ook ontvangen. Iedere transactie die binnen het netwerk wordt uitgevoerd gaat gepaard met transactiekosten. GET Tokens zijn noodzakelijk voor de uitvoering van processen binnen de Ethereum blockchain. GET wordt gebruikt voor een toepassing die zicht richt op de uitgave en distributie van smart tickets. Het GET-protocol ligt aan de basis van het smart ticketing syteem. Zonder GET kunnen organisatoren van concerten, theatervoorstellingen, festivals en andere evenementen geen smart tickets ontwikkelen. Er wordt dus een bepaalde hoeveelheid GET toegewezen aan de gebruikersaccounts van gebruikers van de GUTS-applicatie. GET zorgt dus eigenlijk voor een juiste werking van de blockchaintoepassing. Iedere gebruiker van het GET-protocol krijgt een unieke digitale smart wallet. Met deze smart wallet kunnen GET Tokens veilig worden opgeslagen en kunnen de transacties veilig worden uitgevoerd. Het GET-protocol-account van gebruikers is verbonden aan zijn of haar identiteit. Voor ieder concert, iedere theatervoorstelling of festival wordt altijd dezelfde smart wallet en hetzelfde GET protocol gebruikt. Het maakt daarbij niet uit wie de organisator is van het evenement.

Toegangskaartjes, entree tickets.

Aanmaken van een account op het GUTS platform

Wanneer een consument een evenement zoals een popfestival wil bezoeken, dan kan hij of zij met de GUTS applicatie een account aanmaken. Bij het creëren van een account moet het protocol worden voorzien van wat persoonlijke gegevens van de gebruiker. In de eerste plaats moet het telefoonnummer worden ingevoerd. Dit telefoonnummer wordt geverifieerd aan de hand van een sms met een verificatiecode. Na verificatie van het telefoonnummer wordt er een gebruiksvriendelijke interface getoond, waarbinnen de gebruiker zijn of haar kaartje voor het popfestival kan aanschaffen. GUTS biedt daarvoor een aantal verschillende betalingsmethoden, zoals iDEAL en creditcardbetalingen.

Live muziek, fotograferen van popidool.

Event Ticketing Contract

Om een interactie aan te kunnen gaan met het GET-protocol moet de consument over voldoende GET Tokens beschikken. De benodigde hoeveelheid GET is inbegrepen bij de totale ticketprijs. De organisator van het desbetreffende popfestival beschikt over een zogenaamd Event Ticketing Contract (ETC) en heeft al eerder GET Tokens aangeschaft op de cryptomarkt. Deze tokens zijn beschikbaar voor distributie naar de bezoekers van het popfestival. Deze GET Tokens worden verzonden naar de digitale smart wallets van de bezoekers, op het moment dat zij de betaling met traditionele valuta (zoals onze euro) via bijvoorbeeld iDEAL, op het platform van GUTS hebben afgerond.

Festival, concert, evenement, concertkaarten, GET, GUTS.

User Smart Ticket Contract

Wanneer de betaling eenmaal is afgerond zorgt een API ervoor dat de benodigde hoeveelheid GET Tokens naar het User Smart Ticket Contract (USTC) wordt verzonden. Door het verzenden van de tokens wordt het smart contract in principe door de gebruiker aangekocht. Het User Smart Ticket Contract regelt de transacties van de geldige entreekaartjes en is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de QR-codes die aan deze tickets zijn verbonden.

Smartphone, QR-code, GUTS, GET.

Primary/Secondary Market Contract

Een ander belangrijk element van het transactieproces is het Primary/Secondary Market Contract (PSMC). Dit contract fungeert als een centrale handelsmarkt voor de tickets die verkocht worden op de primaire markt (verkoop door de organisator van het popfestival) en de secundaire markt (verkoop op de tweedehandsmarkt). Na het ontvangen van GET Tokens van het USTC (User Smart Ticket Contract) levert het PSMC (Primary/Secondary Market Contract) vervolgens een beschikbaar en geldig toegangsbewijs voor het popfestival, aan het USTC.

Let's party!
GET GUTS!

Let’s GET the party started!

Het GET Token is dus nodig voor de juiste uitvoering van de smart contracts. Op het moment dat het popfestival begint en de festivalgangers daadwerkelijk voor de ingang van het festivalterrein staan, dan activeert het Primary/Secondary Market Contract alle smart tickets van de gebruikers. Daarbij wordt de QR-code verzonden die nodig is voor de toegang tot de geverifieerde smartphones van die desbetreffende gebruikers. Met GUTS betalen bezoekers nooit meer te veel voor evenementen en houden artiesten en organisatoren van die evenementen, de controle over een eerlijk verloop van de ticket-distributie. Als aan alle voorwaarden uit de smart contracts is voldaan, dan kunnen de festivalgangers naar binnen en kan het feest beginnen!

 

Meer weten?

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply