Wat is het InterPlanetary File System (IPFS)?

met Geen reacties

IPFS oftewel het InterPlanetary File System is een protocol om het web veiliger, sneller en toegankelijker te maken. Het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is niet meer efficiënt en erg duur. HTTP downloadt één voor één bestanden van een enkele computer in plaats van “data-pakketjes” van verschillende computers tegelijkertijd. Als je bijvoorbeeld een video zou streamen, dan kun je wel zestig procent besparen aan kosten in verband met de bandbreedte. Met IPFS kun je grote hoeveelheden data distribueren op een hele doeltreffende manier.

InterPlanetary File System (IPFS) logo

Verregaande “centrale” systemen hebben ons online erg kwetsbaar gemaakt

Het InterPlanetary File Systeem maakt het relatief eenvoudig om een flexibel netwerk op te zetten voor het kopiëren van data. Ons traditionele internet is uiteraard een hele belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid geweest. We hebben het zelfs al over “mensen die zich nog konden herinneren hoe het was zonder internet”. Helaas behoor ik daar inmiddels ook toe. Maar het is natuurlijk waar, het internet heeft voor ontzettend veel innovaties en nieuwe businessmodellen gezorgd. Echter moeten we ons ook heel goed realiseren dat internet – en vooral het alsmaar sterker wordende “centrale” karakter ervan – ons behoorlijk kwetsbaar maakt. We zijn afhankelijk geworden van ontzettend veel derde partijen. Dat maakt ons niet alleen kwetsbaar als het gaat om onze belangrijke data, maar zeker ook als het gaat om onze privacy.

 

Hoe werkt IPFS?

Dit systeem blijft min of meer trouw aan de opzet van het traditionele internet, maar introduceert een technologie die ons online minder kwetsbaar maakt. IPFS creëert flexibele, solide netwerken die altijd beschikbaar zijn, zonder de centrale infrastructuur van het internet. Als je bestanden toevoegt aan IPFS dan krijgen alle bestanden en alle blokken binnen het netwerk een unieke digitale “vingerafdruk” in de vorm van een cryptografische “hash”. IPFS verwijdert alle kopieën in het netwerk en houdt de geschiedenis bij van alle bestanden.

Blockchain data, IPFS.

IPNS naam-systeem

De computernodes binnen het netwerk slaan alleen informatie op die voor hen relevant is en slaan bepaalde indexeringsgegevens op, waaruit ze kunnen herleiden wie precies, wat opslaat. Als je dan bestanden wilt opvragen, dan verzoek je het netwerk om de computernodes te vinden, die de content opslaan, die schuilgaat achter een unieke “hash”. Ieder bestand kan worden gevonden aan de hand van door mensen leesbare namen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het IPNS naam-systeem.

 

 

IPFS-koppelingen in een blockchain-transactie

Het is vandaag de dag niet meer voldoende om alle informatie die dagelijks wereldwijd wordt geproduceerd alleen maar te organiseren. Al die data moet op een verantwoorde manier worden opgeslagen en gemanaged. De gedistribueerde aanpak van IPFS bespaart enorm veel bandbreedte en zorgt voor een veilige en snelle peer-to-peer data-overdracht. IPFS en blockchaintechnologie vullen elkaar prima aan. Met IPFS kun je grote hoeveelheden data toevoegen door middel van IPFS-koppelingen in een blockchain-transactie. Hierdoor wordt je data beveiligd, zonder dat de data in het blockchainnetwerk zelf wordt vastgelegd. IPFS pakt het dus allemaal net even iets anders aan!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter