Wat is ConsenSys?

met Geen reacties

ConsenSys is een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor blockchaintechnologie. Het platform werd in 2014 opgericht door de Canadese ingenieur en ondernemer Joseph Lubin en richt zich onder andere op decentrale toepassingen, die kunnen worden uitgevoerd op de Ethereum blockchain. Ethereum is ’s werelds eerste volledig programmeerbare blockchain, die wordt ondersteund door een zeer grote community van blockchain developers. Deze developers en andere technici bouwen aan een geavanceerde gedecentraliseerde digitale infrastructuur. Joseph Lubin stond samen met medeoprichter Vitalik Buterin aan de wieg van het Ethereum platform en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de cryptocurrency Ether.

Blauw Ethereum logo.

Mainstream blockchain adoptie binnen tal van industrieën

Bij ConsenSys Labs wordt volop geïnvesteerd in startups en worden innovatieve ideeën en projecten gekoppeld aan investeerders. Hierbij biedt ConsenSys de tools, netwerkprotocollen, kerncomponenten en de nodige ondersteuning, voor een succesvolle blockchainintegratie binnen het bedrijfsleven. Daarnaast werkt ConsenSys ook samen met overheden, banken en non-profitorganisaties. Onder de partners bevinden zich bedrijven zoals onder andere Shell, ING en Citigroup. Hierbij ligt de focust vooral op het aanbieden van educatie en advies aan deze organisaties. Bij ConsenSys draait alles om het bouwen, testen en uitvoeren van blockchainapplicaties, binnen decentraal gedistribueerde grootboeken. Het bedrijf maakt zich dan ook sterk voor mainstream blockchain adoptie binnen tal van industrieën.

Startup, bedrijfsleven, ConsenSys

Startups en project-pitching bij ConsenSys

ConsenSys is een broedmachine voor nieuw aanstormend talent op het gebied van de blockchaintechnologie en bouwt aan een geheel nieuw decentraal internet. Wanneer blockchain startups hun projecten bij ConsenSys onder de aandacht willen brengen (pitching), dan is het belangrijk dat zij een heldere roadmap uitzetten en daarbij een strak tijdsschema hanteren. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de voorstellen voor potentiële blockchainprojecten duidelijk maken, welke problemen deze specifieke decentrale toepassingen precies kunnen oplossen. Een goed waardevoorstel voor een project moet inzichtelijk maken, waarom de gepresenteerde oplossing waardevoller is dan andere vergelijkbare blockchainprojecten. Hierbij is het belangrijk dat het waardevoorstel kort en bondig wordt uitgelegd en gemakkelijk te begrijpen is door potentiële partners en investeerders.

Digitale vingerafdruk, digitale identiteit

uPort en digitale identiteit

Een zeer interessant platform waarmee ConsenSys samenwerkt is uPort. Dit platform richt zicht op de ontwikkeling van decentraal gedistribueerde oplossingen voor digitale identiteit. Met dergelijke applicaties kunnen gebruikers hun eigen identiteit beheren op de Ethereum blockchain. Hierdoor kunnen transacties veilig worden ondertekend en uitgevoerd binnen het publieke blockchain-ecosysteem. uPort werkt samen met de Zwitserse gemeente Zug aan een aantal identificatie-toepassingen, voor gemeentelijke dienstverlening in die stad.

Nodes, blockchainnetwerk.

Wat is MetaMask?

ConsenSys ondersteunt verschillende projecten binnen het platform van Ethereum. Een daarvan is MetaMask. Met deze extension wordt het eenvoudiger om Ethereum te gebruiken. MetaMask maakt het mogelijk om een interactie aan te gaan met de Ethereum blockchain via de webbrowser. Hierdoor kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit hun browser decentrale applicaties (dApps) laten draaien. MetaMask beschikt over een veilige “identiteitskluis”, waarmee gebruikers hun digitale identiteit kunnen beheren op verschillende websites. Daarnaast kan deze digitale identiteit worden gebruikt voor het ondertekenen van blockchaintransacties. De MetaMask add-on kan onder andere worden geïnstalleerd in Google Chrome en Mozilla Firefox. Deze extensie biedt ook ondersteuning aan de TREZOR hardware wallet. Wanneer er transacties met de TREZOR worden uitgevoerd, dan worden deze ondertekend op het apparaat zelf en dat betekent dat de private sleutels nooit aan anderen kunnen worden blootgesteld.

Trezor wallet

Wat is Truffle?

ConsenSys wil actief bijdragen aan het vergroten van de schaalbaarheid van blockchaintechnologie. Daarom ondersteunen zij initiatieven die het gebruik van smart contracts eenvoudiger maken. Eén van die krachtige initiatieven is Truffle. De uitvoering van Smart Contracts binnen een blockchain-ecosysteem is in veel gevallen nog een complexe aangelegenheid. Veel mensen zijn niet bekend met de programmeertalen waarin de digitale overeenkomsten worden geschreven en kunnen ze ook niet lezen. Truffle is een framework en testomgeving voor ontwikkelaars op het Ethereumnetwerk, dat het coderen van smart contracts een stuk eenvoudiger maakt. Met Truffle kunnen developers contracten opstellen met zowel JavaScript als met Solidity. Door deze aanpak kunnen ook ontwikkelaars die nog niet zo bekend zijn met blockchaintechnologie, sneller met smart contracts aan de slag gaan.

Blockchain, programmeren, blockchain developer

Waar moeten projecten van blockchain startups aan voldoen?

Wanneer waardevoorstellen voor blockchainprojecten aan ConsenSys Labs worden gepresenteerd, dan wordt er vooral gekeken naar de levensvatbaarheid van de ideeën. Is er wel een markt voor? Hoe groot is die markt? Hoe zit het met eventuele concurrerende voorstellen van andere developers? Hebben de startups wel voldoende expertise in huis ten aanzien van de sectoren waarvoor zij decentrale applicaties ontwikkelen? Daarnaast wordt er ook goed gekeken naar de kosten die nodig zijn, om blockchaintoepassingen naar een volgende ontwikkelingsfase te brengen. ConsenSys brengt verschillende projecten en developers bij elkaar en ondersteund hen met kennis en financiële middelen op verschillende manieren. ConsenSys is dus niet alleen belangrijk voor Ethereum, maar geeft ook een flinke boost aan de blockchainindustrie als geheel.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter