Koppeling aan externe activa

De cryptomarkt is een volatiele markt en de waarde van crypto-activa kan snel stijgen of dalen. Stablecoins zijn cryptocurrency’s die specifiek zijn ontworpen om de volatiliteit van traditionele cryptovaluta (zoals Bitcoin) te verminderen. Stablecoins bereiken stabiliteit doordat de waarde ervan wordt gekoppeld aan externe activa. Op dit moment (september 2023) zijn er een paar honderd verschillende stablecoins, die op de markt worden verhandeld.

 

Welke soorten stablecoins zijn er?

Welke stablecoins maken gebruik van algoritmische stabilisatie?

Wat zijn de voordelen van stablecoins?

Wat zijn de nadelen en risico’s van stablecoins?

Conclusie

 

Stablecoins

 

Welke soorten stablecoins zijn er?

Er zijn verschillende typen stablecoins met hun eigen specificaties, waaronder:

  • Fiat-gekoppelde stablecoins
  • Commodity-gekoppelde stablecoins
  • Crypto-gekoppelde stablecoins
  • Algoritmische stablecoins

 

Fiat-gekoppelde stablecoins

Fiat-gekoppelde stablecoins zijn direct gekoppeld aan echte fiatvaluta, zoals bijvoorbeeld de euro, de Amerikaanse dollar, de Britse pond, de Zwitserse frank of de Japanse yen. Iedere uitgegeven stablecoin vertegenwoordigt een vastgesteld bedrag in de gekoppelde valuta. Deze crypto-activa hebben meestal een één-op-één koppeling met de specifieke fiatvaluta. Dat betekent dat voor iedere uitgegeven stablecoin er een evenredige hoeveelheid fiatgeld in reserve wordt gehouden. Dit geeft beleggers het vertrouwen dat ze altijd de mogelijkheid hebben om hun cryptocurrency’s in te wisselen voor de onderliggende fiatvaluta, tegen een vaste omrekenkoers. Beleggers hebben immers vaak meer vertrouwen in munten die door overheden en centrale banken worden uitgegeven. En dat is natuurlijk niet onterecht.

 

 

Hieronder volgen een paar veelgebruikte stablecoins die zijn gekoppeld aan fiatgeld:

  • Tether (USDT)
  • USD Coin (USDC)
  • TrueUSD (TUSD)
  • Pax Dollar (PAX)
  • Gemini Dollar (GUSD)
  • Binance USD (BUSD)
  • STASIS EURO (EURS)
  • HUSD (HUSD)

 

Tether (USDT)

Tether (gelanceerd in 2014) is een van de meest populaire stablecoins op de cryptomarkt en wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (USD). Ieder USDT-token wordt verondersteld te worden gedekt door een gelijkwaardig bedrag in USD reserve. Financiële toezichthouders en critici van deze cryptocurrency hebben in het verleden echter zorgen geuit, over de echtheid van de door Tether beweerde reserves.

 

USD Coin (USDC)

Ook USD Coin (gelanceerd in 2018) is een populaire stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. USDC wordt uitgegeven door gereguleerde financiële instellingen en wordt ondersteund door een 1:1-reserve van USD. Dat betekent in principe dat voor elke eenheid van USDC die in omloop is, er een overeenkomstige hoeveelheid van de onderliggende activa in reserve zou moeten worden gehouden. Dit biedt gebruikers de zekerheid dat ze altijd de waarde van de stablecoin kunnen inwisselen voor de fiatvaluta, tegen een vastgestelde wisselkoers.

Stabiliteit en vertrouwen

Het idee achter een 1:1-reserve is om stabiliteit en vertrouwen in de waarde van de stablecoin te creëren. Gebruikers weten dat de waarde van de stablecoin niet sterk zal fluctueren, omdat deze direct gekoppeld is aan een goed gedefinieerde hoeveelheid van de onderliggende activa. Dit maakt stablecoins zoals USD Coin aantrekkelijk voor het uitvoeren van transacties in de volatiele cryptomarkt.

 

TrueUSD (TUSD)

Een andere stablecoin die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar is TrueUSD (TUSD), die ook in 2018 op de cryptomarkt werd gebracht. Deze cryptocurrency wordt beheerd door ‘TrustToken’ en wordt ondersteund door zogenaamde ‘escrow-accounts’ die USD bevatten. TrustToken is een fintech-bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van blockchain- en cryptocurrency-gerelateerde producten en diensten. Escrow-accounts zijn financiële rekeningen waarin geld of andere activa tijdelijk worden vastgehouden door een derde partij (meestal een vertrouwde tussenpersoon), totdat aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze escrow-rekeningen dienen in feite als een vorm van zekerheid en vertrouwen, in verschillende transacties en contractuele overeenkomsten. Escrow-software kan worden gebruikt om cryptocurrency-transacties veiliger te maken. De cryptovaluta worden ‘in escrow gehouden’, totdat de betrokken partijen aan hun verplichtingen hebben voldaan. Dit helpt bij het voorkomen van fraude, geschillen en onverwachte problemen bij de transactieprocessen.

Externe audits

TrueUSD wordt net zoals USD Coin ondersteund door een 1:1-reserve. TrustToken heeft naast TUSD ook een aantal andere stablecoins ontwikkeld, die gekoppeld zijn aan andere fiatvaluta, zoals de euro en de Australische dollar (AUD). TrustToken zegt te streven naar transparantie en regelgevingsconformiteit in hun handelsactiviteiten en beweert dat hun stablecoins regelmatig worden onderworpen aan externe audits, om de overeenkomst met de onderliggende activa te bevestigen.

 

Pax Dollar (PAX)

Pax Dollar (gelanceerd in 2018) is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar en wordt uitgegeven door de ‘Paxos Trust Company’, een in New York gevestigde financiële instelling en technologiebedrijf, dat is gespecialiseerd in blockchaintoepassingen. Deze stablecoin wordt ondersteund door echte USD die worden bewaard op geverifieerde bankrekeningen. PAX wordt streng gereguleerd en voldoet aan de normen en voorschriften van financiële toezichthouders.

 

Gemini Dollar (GUSD)

Ook de Gemini Dollar (gelanceerd in 2018) is gekoppeld aan de USD en wordt uitgegeven door de ‘Gemini Trust Company’, een Amerikaanse crypto-exchange en custodian. GUSD is bedoeld om de waarde van één Amerikaanse dollar te vertegenwoordigen. Ook deze cryptocurrency voldoet aan de strenge regelgeving en hoge normen op het gebied van veiligheid en transparantie,  van de ‘New York State Department of Financial Services’ (NYDFS). Het idee achter Gemini Dollar is om gebruikers van cryptovaluta een stabiele digitale munt te bieden, die eenvoudig kan worden ingewisseld voor USD. Dit verhoogt het vertrouwen van gebruikers in GUSD en maakt de coin aantrekkelijk voor zowel handelsactiviteiten als belegging.

 

 

Binance USD (BUSD)

Binance USD (gelanceerd in 2019) is de stablecoin van de Binance Exchange en is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. BUSD wordt ondersteund door een reserve van USD bij gereguleerde banken. Binance is een van de grootse crypto-handelsbeurzen ter wereld. Ook BUSD is speciaal ontworpen om de waarde van één Amerikaanse dollar te vertegenwoordigen en fungeert als een digitale versie van de USD, die op het Binance-platform kan worden verhandeld. Stablecoins zoals Binance USD worden vaak gebruikt door handelaren en beleggers op de cryptomarkt om snel in en uit posities te komen, zonder te worden blootgesteld aan de volatiliteit van andere crypto-activa (zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum).

Niet actief in Nederland

Op 17 juli 2023 werden alle handelsactiviteiten van Binance in Nederland echter stopgezet, omdat er door De Nederlandse Bank (DNB) geen wettelijke vergunning werd afgegeven. Of Binance zijn activiteiten in ons land in de toekomst alsnog kan hervatten is onduidelijk.

 

STASIS EURO (EURS)

STASIS EURO (gelanceerd in 2018) is een fiat-gekoppelde stablecoin die is gekoppeld aan de euro. Deze cryptocurrency wordt uitgegeven door STASIS, een Europees fintech-bedrijf dat gebruiksvriendelijke tools ontwikkelt voor blockchaingebruikers. Volgens STASIS wordt ieder EURS-token ondersteund door een overeenkomstige hoeveelheid euro’s, die worden bewaard op een bankrekening. EURS kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder digitale betalingen en handelsactiviteiten op de crypto-handelsbeurzen. Met STASIS EURO worden gebruikers in staat gesteld om de waarde van hun crypto-activa te stabiliseren in tijden van marktvolatiliteit of om gemakkelijk en naadloos te handelen tussen cryptocurrency’s en fiatvaluta.

 

HUSD (HUSD)

HUSD is een fiat-gekoppeld stablecoin die in 2018 werd gelanceerd door ‘Huobi Global’, een toonaangevende Chinese crypto-handelsbeurs. Ook deze digitale munt wordt in een 1:1-verhouding ondersteund door de Amerikaanse dollar om prijsschommelingen te verminderen, en de cryptomarkt laagdrempeliger te maken voor consumenten. HUSD is een zogenaamd ERC-20-token (de tokenstandaard van Ethereum) en wordt uitgegeven op de Ethereum-blockchain. Maandelijks worden er audits uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat de USD-reserves overeenkomen met de HUSD-voorraad. Het HUSD-token kan worden omgezet naar de eerdergenoemde stablecoins USDC, PAX, TUSD en GUSD. HUSD stelt gebruikers dus in staat om verschillende fiat-gekoppelde stablecoins in één token te consolideren.

Commodity-gekoppelde stablecoins

Stablecoins kunnen ook worden gekoppeld aan waardevolle commodities (fysieke grondstoffen), zoals bijvoorbeeld goud, zilver, koper, staal, aluminium, sojabonen, mais, olie, witte truffels of Beluga kaviaar. De waarde van de stablecoin wordt dan direct gekoppeld aan de waarde van de onderliggende grondstof. Dit biedt stabiliteit aan de token-houders en stelt hen in staat om de waarde van de desbetreffende commodity te vertegenwoordigen en te verhandelen, zonder de fysieke grondstof daadwerkelijk te bezitten. Commodity-gekoppelde stablecoins combineren de voordelen van blockchaintechnolgie, met de stabiliteit van waardevolle grondstoffen.

 

Blockchainnetwerk

 

Welke stablecoins zijn gekoppeld aan goud?

De volgende cryptovaluta zijn gekoppeld aan goud:

  • Tether Gold (XAUt)
  • PAX Gold (PAXG)

 

Tether Gold (XAUt)

Tether Gold is een stablecoin die wordt uitgegeven door Tether (USDT), een van de grootste cryptovaluta qua marktkapitalisatie (market cap). XAUt is gekoppeld aan de waarde van fysiek goud. Ieder XAUt-token vertegenwoordigt het eigendom van een bepaalde hoeveelheid goud. De waarde van goud is stabiel om verschillende redenen. Goud is een zeldzaam edelmetaal, en de voorraad groeit maar langzaam. Deze schaarste draagt bij aan de stabiliteit van de waarde, omdat het aanbod niet snel kan worden vergroot. Goud heeft ook intrinsieke waarde vanwege zijn gebruik in sieraden, elektronica en industriële toepassingen. Dit zorgt voor een basisvraag die de prijs ondersteunt.

Stabiele waardeopslag

Centrale banken wereldwijd houden goud aan als monetaire reserve, wat het vertrouwen in goud als een stabiele waardeopslag versterkt. Tijdens economische onzekerheid of teruggang zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot goud, wat de vraag en dus de prijs van het edelmetaal kan verhogen. Bovendien heeft goud een historische waarde. Goud heeft eeuwenlang als waardeopslag gediend en dit historische vertrouwen draagt bij aan de stabiliteit ervan.

Inflatiebescherming

Ook speelt goud een belangrijke rol bij inflatiebescherming. Goud fungeert vaak als een zogenaamde ‘hedge’ tegen inflatie, omdat de waarde ervan behouden blijft (zelfs als de koopkracht van valuta afneemt) Een hedge is een strategische beleggings- of risicomanagementtechniek die wordt gebruikt om de blootstelling aan potentiële verliezen te verminderen. Het doel van ‘hedging’is om de impact van ongunstige prijsbewegingen of gebeurtenissen op een investering te minimaliseren.

Troy ounce

Hoewel de goudprijs fluctueert, behoudt dit edelmetaal meestal zijn stabiliteit en behoudt het zijn waarde over langere periodes. Hierdoor is goud zeer geschikt om te worden gekoppeld aan stablecoins. Tether Gold geeft op 1:1-basis eigendom van één fijne ‘troy ounce’, op een fysieke goudstaaf. Een troy ounce is de standaard gewichtseenheid voor alle edelmetalen zoals goud, zilver, platina en palladium. Eén troy ounce is gelijk aan 31,1034768 gram. XAUt wordt verhandeld op verschillende crypto-exchanges.

 

PAX Gold (PAXG)

Ook PAX Gold is een door goud ondersteunde stablecoin, die één-op-één gekoppeld is aan de waarde van goud. Ieder PAXG-token vertegenwoordigt het eigendom van één troy ounce goud. PAX Gold is verhandelbaar op verschillende cryptohandelsbeurzen.

 

Crypto-gekoppelde stablecoins

Crypto-gekoppelde stablecoins worden ondersteund door andere cryptocurrency’s, in plaats van traditionele fiatvaluta. Deze crypto-gekoppeld stablecoins hebben een reserve van andere crypto-activa, zoals bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum, XRP, Dogecoin, Cardano, Litecoin of Solana. Deze reserves worden gebruikt om de waarde van de stablecoin te garanderen. Voorbeelden van crypto-gekoppelde stablecoins zijn DAI (die is gekoppeld aan Ethereum) en sUSD (die is gekoppeld aan Synthetix Network Tokens (SNX).

 

Cryptocurrency's

 

Er zijn verschillende manieren voor het creëren van crypto-gekoppelde stablecoins, waaronder:

  • Overschotcollateralisatie
  • Overgecollateraliseerde stablecoins
  • Hybride koppelingen

 

Overschotcollateralisatie

In sommige gevallen wordt een aanzienlijk overschot aan onderpand aangehouden, om het financiële systeem robuuster te maken. Stel dat een blockchainplatform een stablecoin uitgeeft die is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Om deze stablecoin te ondersteunen, vraagt het platform gebruikers om Ethereum (ETH) als onderpand te storten. Stel dat gebruikers $200 aan stablecoins willen ontvangen, dan moeten ze bijvoorbeeld $250 aan ETH storten als onderpand. Het verschil tussen het gestorte onderpand van $250 en de waarde van de uitgegeven stablecoins van $200 (namelijk $50) wordt overschotcollateralisatie genoemd.

Buffer

Dit overschot dient als een buffer om eventuele schommelingen in de waarde van het onderpand op te vangen, zonder dat het systeem in gevaar komt. Als de waarde van de gestorte ETH-tokens begint te dalen, dan kan het platform maatregelen nemen om de stabiliteit te behouden, zoals bijvoorbeeld het vragen om aanvullende onderpandstortingen van gebruikers.

 

Overgecollateraliseerde stablecoins

Overgecollateraliseerde stablecoins zijn een specifieke implementatie van overschotcollateralisatie. Bij deze cryptovaluta is de waarde van de onderliggende crypto-activa die als onderpand wordt gebruikt, aanzienlijk hoger dan de waarde van de uitgegeven stablecoins. Het extra onderpand (de overcollateralisatie) biedt een buffer tegen prijsvolatiliteit en helpt om het financiële systeem veilig te houden.

 

Hybride koppelingen

Sommige crypto-projecten combineren fiat-geld- en crypto-onderpand om stabiliteit te bieden. Ze kunnen zowel traditionele valuta (zoals de Amerikaanse dollar of de euro) als cryptocurrency’s (zoals Bitcoin of Ethereum) als onderpand accepteren. Dit biedt gebruikers de mogelijkheid om te kiezen welk type onderpand ze willen gebruiken, afhankelijk van hun voorkeur en risicobereidheid. Hybride koppelingen vergroten de stabiliteit en veerkracht van stablecoins, door meerdere bronnen van waarde-ondersteuning te combineren. Hierdoor is het systeem  minder afhankelijk van één enkele soort activa en beter bestand tegen extreme gebeurtenissen op de markt. Een hybride stablecoin kan ook gebruikmaken van een combinatie van algoritmen en onderliggende activa om de waarde te stabiliseren. Het kan dus gebruikmaken van zowel fiat-reserves als van een algoritme dat flexibel reageert op marktveranderingen, om zo de stabiliteit te waarborgen.

 

Blockchain, blok, stablecoins

 

Algoritmische stabilisatie

Sommige crypto-gekoppelde stablecoins vertrouwen puur op complexe algoritmen (in plaats van directe onderpandreserves), om het aanbod van de activa te reguleren en zo de waarde ervan stabiel te houden. Algoritmische stablecoins vertrouwen meestal op smart contracts en wiskundige berekeningen, om de stabiliteit te handhaven. Het algoritme houdt de marktprijs van de desbetreffende stablecoin continu in de gaten. Als de prijs van de digitale munt begint te dalen (wat betekent dat de activa minder waard wordt dan het beoogde referentiebedrag), dan komt het algoritme in actie.

 

Prijsstabilisatie door een verminderd aanbod

Om de prijs te ondersteunen kan het algoritme extra stablecoins creëren en op de markt brengen. Dit kan de prijs omhoog duwen door de vraag te vergroten. Als de prijs echter te hoog wordt en boven het gewenste referentiebedrag stijgt, dan kan het algoritme een bepaalde hoeveelheid stablecoins uit de markt halen. Dat kan door ze in te kopen of door een geïmplementeerd ‘verbrandingsmechanismen’ (waarbij coins worden ‘verbrand’). Door het afnemende aanbod kan de prijs worden gestabiliseerd.

 

Rentetarieven aanpassen

Sommige algoritmische stablecoins kunnen rentetarieven aanpassen om de stabiliteit te handhaven. Hogere rentetarieven kunnen gebruikers aanmoedigen om stablecoins aan te houden, terwijl lagere rentetarieven het aantrekkelijker maken om stablecoins uit te geven. Het succes van algoritmische stabilisatie hangt meestal af van de effectiviteit van de gebruikte algoritmen, maar ook van de mate van acceptatie en vertrouwen van de gebruikers-community. Algoritmische stablecoins zijn vanwege hun complexiteit over het algemeen meer geschikt voor ervaren cryptohandelaren.

 

Elastisch aanbod

Veel algoritmische stablecoins passen hun totale token-aanbod aan op basis van vraag en aanbod op de cryptomarkt. Als de prijs van de stablecoin boven een bepaald doelbedrag stijgt, dan wordt het aanbod uitgebreid. Als de prijs van de coin daalt, dan wordt het aanbod verminderd. Dit elastische aanbodmechanisme helpt om de prijs dicht bij het streefdoel te houden.

 

Reservebeheer

Sommige algoritmische stablecoins hebben reserves van andere crypto-assets, die worden gebruikt om de prijs te handhaven. Als de prijs stijgt, dan kan een deel van deze reserves worden verkocht om het aanbod te vergroten, en als de prijs daalt kunnen nieuwe reserves worden toegevoegd.

 

Muntuitgifte en verbranding

Ook muntuitgifte en verbranding kunnen bijdragen aan het reguleren van de prijs van stablecoins.  Nieuwe tokens kunnen worden uitgegeven wanneer de prijs te hoog is, en tokens kunnen worden ‘verbrand’ wanneer de prijs te laag is. Het verbranden van cryptovaluta is een proces waarbij een bepaald aantal tokens permanent uit omloop wordt genomen. Ze worden dus definitief vernietigd. Dit wordt meestal gedaan door de tokens naar een speciaal adres te sturen waaruit ze nooit meer kunnen worden uitgegeven of teruggehaald.

Blockchain, stablecoins

Orakels

Algoritmische stablecoins vertrouwen vaak op orakels (externe gegevensbronnen), zoals bijvoorbeeld prijsfeeds van crypto-handelsbeurzen, om de actuele marktprijs te bepalen. Deze gegevens worden gebruikt om beslissingen te nemen over het aanpassen van het aanbod en andere processen. Orakels kunnen real-time informatie verschaffen aan blockchainnetwerken, over bijvoorbeeld prijzen, financiële indicatoren, aandelenkoersen, weersvoorspellingen, vluchtgegevens, sportuitslagen, politieke gebeurtenissen, geografische gegevens, demografische gegevens, IoT-data, supply chain-gegevens, medische data en verzekeringsgegevens.

 

Smart contracts en dApps

Deze informatie wordt vervolgens gebruikt door geautomatiseerde smart contracts om bepaalde acties te ondernemen. Orakels zijn dan ook essentieel voor gedecentraliseerde applicaties (dApps), omdat ze externe gegevens van buitenaf in het blockchain-ecosysteem kunnen brengen. Orakels zorgen er dus voor dat smart contracts en dApps over de benodigde actuele informatie beschikken, zodat ze op de juiste manier kunnen worden uitgevoerd.

Staking en beloning

Sommige algoritmische stablecoins bieden staking- en beloningsprogramma’s aan, om gebruikers te stimuleren om actief deel te nemen aan het stabiliteitsmechanisme. Bij het stakings-proces zetten deelnemers cryptocurrency-tokens vast in een blockchain-ecosysteem, om te helpen bij het beveiligen en onderhouden van het netwerk. In ruil daarvoor ontvangen zij beloningen (meestal in de vorm van extra tokens). Door te ‘staken’ of liquiditeit te verschaffen aan het blockchainnetwerk, kunnen gebruikers de prijsstabiliteit van stablecoins ondersteunen. De precieze werking van de algoritmische mechanismen varieert per stablecoin. Sommige coins kunnen complexere strategieën hanteren om prijsstabiliteit te bereiken dan andere. Daarom is het belangrijk dat gebruikers de werking van iedere specifieke stablecoin begrijpen, voordat ze ermee aan de slag gaan of erin investeren.

 

Welke stablecoins maken gebruik van algoritmische stabilisatie?

Cryptocurrency’s die gebruikmaken van algoritmische stabilisatie om de prijsstabiliteit te bewaken zijn onder andere:

  • Terra Classic (LUNC)
  • Frax (FRAX)
  • Dai (DAI)
  • Basic Cash (BAC)
  • Ampleforth (AMPL)
  • Olympus (OHM)
  • Basis Dollar (BSD)
  • Midas Dollar Share (MDS)

 

Wat zijn de voordelen van stablecoins?

Stablecoins bieden verschillende voordelen, waaronder:

  • Prijsstabiliteit
  • Lage transactiekosten
  • Toegankelijkheid

 

Prijsstabiliteit

Het belangrijkste voordeel van stablecoins is dat ze de prijsstabiliteit bevorderen en het risico op verlies door plotselinge prijsdalingen verminderen. Stablecoins bevorderen de stabiliteit van de waarde door hun koppelingen aan bestaande (traditionele) valuta, commodities of andere cryptocurrency’s. Deze koppelingen wordt ondersteund door echte reserves, waardoor het vertrouwen in de digitale munten kan worden vergroot en de waarde consistent kan worden gehouden. Door gebruik te maken van stablecoins kunnen beleggers de hevige prijsschommelingen op de volatiele cryptomarkt vermijden. Het stabiele karakter van deze crypto-activa maakt dat ze aantrekkelijk zijn voor handelsactiviteiten, investeringen en als ruilmiddel.

Grafiek, prijsstabiliteit, stablecoins

 

 

Lage transactiekosten

Stablecoins kennen vaak lage transactiekosten. Dit komt doordat deze cryptocurrency’s meestal worden verhandeld op blockchainplatformen zoals Ethereum, die de efficiënte en geautomatiseerde transactieprocessen mogelijk maken. Hierdoor zijn er geen tussenpersonen zoals banken of andere financiële instellingen nodig, wat de transactiekosten meestal verlaagt. Daarnaast zijn stablecoin-transacties vaak geprijsd in crypto-assets, waardoor internationale overdrachten met verschillende valuta eenvoudiger en goedkoper worden. De lage transactiekosten zijn dan ook vaak het resultaat van blockchain-efficiëntie, het ontbreken van tussenpersonen en de mogelijkheid om grensoverschrijdende transacties snel en kosteneffectief uit te voeren. Hierdoor zijn stablecoins niet alleen aantrekkelijk voor individuele gebruikers, maar ook voor bedrijven.

 

Toegankelijkheid

Stablecoins bieden een brug tussen de crypto- en fiat-markt, waardoor mensen wereldwijd eenvoudig kunnen deelnemen aan de crypto-economie. Dankzij stablecoins kunnen ze snel financiële transacties uitvoeren, zonder dat ze een traditionele bankrekening nodig hebben. Hierdoor worden mensen die eerder geen toegang hadden tot financiële diensten, in staat gesteld om wereldwijd transacties uit te voeren. Het is moeilijk om exacte cijfers te geven, maar volgens gegevens van de Wereldbank uit 2018 werd het aantal mensen dat geen of beperkte toegang had tot reguliere financiële diensten of geen formele bankrekening had, geschat op 1,7 miljard. Stablecoins en cryptocurrency’s in het algemeen bieden nieuwe mogelijkheden voor financiële inclusie.

24/7 handelen

Bovendien kunnen stablecoins 24 uur per dag en 7 dagen in de week worden verhandeld, waardoor gebruikers op ieder gewenst moment toegang hebben tot liquiditeit en financiële markten. Dit komt vooral van pas voor mensen in landen met beperkte bankuren. Stabiele cryptovaluta vergroten de toegankelijkheid tot financiële diensten, ongeacht de geografische locatie of bankstatus. Dit maakt deze crypto-activa aantrekkelijk voor een breed scala aan gebruikers, die willen profiteren van gemakkelijke en kosteneffectieve manieren om financiële transacties uit te voeren.

 

Wat zijn de nadelen en risico’s van stablecoins?

Stabiele cryptovaluta hebben een groot aantal voordelen op het gebied van prijsstabiliteit, kosten en toegankelijkheid, maar gaan ook gepaard met een aantal nadelen en risico’s, waaronder:

  • Er moet vertrouwen worden gesteld in derden
  • Regulatoire druk
  • Mogelijkheid tot censuur
  • Onvoldoende transparantie

 

Vertrouwen in derden

Gekoppelde stablecoins vertrouwen op derde partijen (zoals banken), om de onderliggende activa te bewaren. Dat betekent dat gebruikers erop moeten vertrouwen dat de partijen die de stablecoins uitgeven en beheren (zoals de crypto-bedrijven achter de stablecoin-projecten), hun beloftes nakomen. Ook moeten gebruikers erop vertrouwen dat deze bedrijven de activa die de waarde van de stablecoins ondersteunen, op een adequate en verantwoorde manier beheren. Dit brengt risico’s met zich mee omdat het moeten vertrouwen op derde partijen inhoudt, dat gebruikers afhankelijk zijn van de integriteit en betrouwbaarheid van deze partijen.

 

Verlies aan vertrouwen

Als een uitgever van stablecoins niet transparant is over de wijze waarop de desbetreffende activa wordt beheerd, dan kan dit leiden tot een verlies aan vertrouwen en mogelijk ook tot de ineenstorting van de digitale munt. Een stablecoin die op een onduidelijke manier wordt beheerd, is dus niet echt stabiel. Daarom is het belangrijk dat gebruikers goed onderzoek doen naar de uitgevers van stablecoins en de technische protocollen en mechanismen achter de crypto-activa, voordat ze de digitale munt gaan gebruiken voor financiële transacties of investeringen.

 

Regulatoire druk

Overheden en regelgevers wereldwijd kijken kritisch naar cryptovaluta, omdat ze een bedreiging kunnen vormen voor de stabiliteit van het traditionele geldsysteem. Daarom werken overheden aan nieuwe wet- en regelgeving die de financiële markt en consumenten beter moet beschermen tegen de risico’s van crypto-transacties. Regulatoire druk vormt een nadeel voor stablecoins vanwege de onzekerheid en de mogelijkheid van beperkende maatregelen van toezichthoudende instanties. Dit kan de groei en het gebruik van stablecoins belemmeren en zorgen voor onstabiele omstandigheden op de cryptomarkt.

 

Wetboek en hamer. Wetgeving.

 

Aantasting van de stabiliteit

De regulering van stablecoins varieert van land tot land en kan leiden tot complexe nalevingsvereisten voor uitgevers en gebruikers. Dit kan zowel de ontwikkeling als het gebruik van stablecoins bemoeilijken en kan zelfs leiden tot beëindiging van bepaalde diensten. Bovendien kan de onzekerheid rondom regulering invloed hebben op het vertrouwen van investeerders en gebruikers, wat de stabiliteit ernstig kan aantasten. Daarnaast kan het leiden tot prijsschommelingen van de stablecoin, aangezien de markt grillig kan reageren op nieuws en ontwikkelingen omtrent wet- en regelgeving.

 

Beperking van de groei

In die zin kan regulatoire druk een nadeel zijn, omdat het wellicht onzekerheid creëert, de groei van stabiele cryptocurrency’s kan beperken en gebruikers en investeerders voorzichtiger kan maken bij het omgaan met deze digitale valuta. Daarom is het belangrijk dat gebruikers en andere belanghebbenden op de hoogte blijven van de regelgevende ontwikkelingen, om zo te kunnen voldoen aan de geldende voorschriften en de mogelijke risico’s te minimaliseren. De Europese Unie werkt momenteel aan een nieuwe Europese crypto wetgeving, die naar verwachting eind 2024 in alle 27 EU-lidstaten wordt ingevoerd.

 

Mogelijkheid tot financiële censuur

Cryptocurrency’s (en dan met name privacy-coins waarmee anonieme transacties kunnen worden uitgevoerd), worden vaak gebruikt voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Daarom kunnen overheden en regelgevers in de toekomst maatregelen nemen om stablecoin-transacties te controleren, te bevriezen of te beperken. Ook financiële censuur kan het gebruik van stabiele cryptocurrency’s negatief beïnvloeden. Censuur kan de financiële vrijheid van gebruikers beteugelen en leiden tot privacy-problemen. Bovendien kunnen censuurrisico’s het vertrouwen in stablecoins aantasten en investeerders en andere gebruikers ontmoedigen, om de crypto-activa te gebruiken. Dit kan leiden tot prijsschommelingen en waardevermindering.

 

Onvoldoende transparantie

De mate van transparantie met betrekking tot de reserves en het beleid van stablecoin-uitgevers kan variëren, wat zorgen oproept over fraude of mismanagement. Onvoldoende transparantie is een nadeel omdat het onduidelijkheid schept over werkelijke activa en het beheer ervan. Dit gebrek aan openheid kan leiden tot wantrouwen en onzekerheid bij gebruikers en investeerders. Daarom is het belangrijk dat gebruikers van stablecoins volledige en nauwkeurige informatie hebben over de reserves, en het beheer van de digitale munten. Openheid vergroot het vertrouwen en helpt gebruikers weloverwogen beslissingen te nemen. Als deze informatie niet beschikbaar is of als er twijfels zijn over de transparantie van het crypto-project, dan kan dit onder meer leiden tot verlies van activa of waardeverlies.

 

Strengere voorschriften

Als stablecoins onvoldoende transparant zijn over hun doen en laten, dan kan dit de aandacht trekken van regelgevers, die mogelijk strengere voorschriften willen opleggen aan de projecten, om zo meer duidelijkheid en stabiliteit te garanderen. Om te voorkomen dat het vertrouwen van gebruikers in stablecoins wordt ondermijnd, de mogelijke risico’s worden vergroot en de aandacht van regelgevers wordt getrokken, is het belangrijk dat de uitgevers van stablecoins open en transparant zijn over hun beheerpraktijken. Alleen dan kunnen de integriteit en stabiliteit van deze cryptocurrency’s optimaal worden gewaarborgd.

 

 

Conclusie

Stablecoins zijn cryptocurrency’s die prijsstabiliteit bieden op de volatiele cryptomarkt, door koppelingen aan bestaande (fiat)valuta, grondstoffen of andere crypto-activa. Ook kunnen stablecoins prijsstabiliteit bieden door het gebruik van complexe algoritmen die flexibel inspringen op actuele marktgebeurtenissen. Stabiele cryptomunten beiden voordelen zoals toegankelijkheid, lage transactiekosten en snelheid bij grensoverschrijdende transacties. Ze hebben dan ook de potentie om financiële inclusie wereldwijd te vergroten en internationale betalingen te vereenvoudigen.

 

Waakzaam en goed geïnformeerd

Echter zijn er ook een aantal risico’s en nadelen verbonden aan stablecoins. Veranderende regelgeving kan leiden tot onzekerheid over de toekomst van deze activa en censuur kan mogelijk de gebruikersrechten aantasten. Bovendien vereisen stablecoins vertrouwen in derde partijen. Daarom is het belangrijk dat gebruikers en investeerders waakzaam en goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s, wanneer ze met deze cryptocurrency’s gaan handelen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).