IOTA is een blockchain-platform dat zich voornamelijk focust op het veilig distribueren van data tussen allerlei IoT-objecten binnen the internet of things. Deze cryptocurrency staat momenteel volop in de belangstelling en wordt door velen gezien als één van de meest veelbelovende virtuele valuta. IOTA wordt geleid door de IOTA-foundation, een niet-gouvernementele organisatie die in Duitsland is geregistreerd.
Wat is er zo bijzonder aan IOTA?
IOTA wordt gepresenteerd als ‘de derde generatie cryptocurrency’s‘, waarmee snelle transacties kunnen worden uitgevoerd en waarbij geen sprake meer is van transactievergoedingen. Een andere opvallende eigenschap van IOTA is dat deze virtuele munt ‘quantum computing proof‘ is. Dat wil zeggen dat bij de creatie ervan al rekening is gehouden met de ontwikkeling van een kwantumcomputer in de nabije toekomst. Deze computers werken volgens de principes van de kwantummechanica en kunnen “in theorie” gigantisch veel berekeningen tegelijkertijd uitvoeren. Een daadwerkelijk gerealiseerde en goed functionerende kwantumcomputer, betekent dan ook een enorme digitale disruptie voor allerlei processen en industrieën.
IOTA en Tangle
IOTA maakt geen gebruik van de blockchaintechnologie waar de meeste cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum op zijn gebaseerd. Bij dergelijke blockchainnetwerken wordt de consensus bereikt via proof of work van één specifieke transactie. Deze “traditionele” blockchains maken daarbij gebruik van zogenaamde consensusmechanismen, waarbij er over alle gebeurtenissen binnen het netwerk continu overeenstemming moet worden bereikt, tussen de computer nodes. Het netwerk van IOTA werkt anders, omdat er proof of work moet worden uitgevoerd voor meerdere transacties, voordat de eigen transactie kan worden uitgevoerd. Dit mechanisme wordt aangeduid als “Tangle”, en vormt een schaalbaar decentraal, modulair platform. Bij een “gewone” blockchain worden alle transacties in een chronologische volgorde aan de ketting toegevoegd en hiermee zijn alle blokken dan ook onlosmakelijk verbonden met het voorgaande blok. De blokken sluiten bij gewone blockchains dan ook naadloos op elkaar aan. Binnen Tangle kan de bevestiging en goedkeuring van de transacties ook gebeuren door andere blokken – in plaats van alleen de voorgaande blokken – omdat alle blokken binnen het netwerk met elkaar verbonden zijn.
Waarom is IOTA geen echte blockchain?
Bij een traditionele blockchain wordt een transactie verzonden naar een node en de transactie wordt vervolgens uitgezonden binnen het netwerk. Hierna zorgen de miners uiteindelijk voor het verifiëren van de blokken. De gevalideerde blokken worden aan de blockchain toegevoegd en op dat moment ligt vast dat de desbetreffende transacties ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. De verificatie van transacties tussen de nodes verloopt binnen Tangle dus niet in een lineaire opeenvolgende volgorde zoals bij een echte blockchain, maar kris kras door het netwerk heen. Met Tangle verdwijnt de noodzaak van miners en maakt de blockchaintechnologie in principe plaats voor een netwerk van “transactie-verificaties”, waarbij de nodes elkaar verifiëren door het hele netwerk heen. IOTA is specifiek ontworpen als cryptocurrency en beschikt dan ook niet over geavanceerde mogelijkheden zoals het uitvoeren van smart contracts, het uitvoeren van decentrale applicaties of het creëren van tokens.
Wat maakt IOTA zo geschikt voor the internet of things?
De internet of things zal de komende jaren uitgroeien tot een zeer complex netwerk waarbij zoveel objecten met elkaar worden verbonden, dat het steeds lastiger wordt om de communicatie tussen al deze apparaten op een goede en veilige manier te laten verlopen. Er is dan ook behoefte aan een efficiënte digitale infrastructuur die dat mogelijk maakt. IOTA kan niet alleen worden gebruikt door mensen, maar óók machines kunnen deze cryptocurrency gebruiken. Apparaten kunnen dus met elkaar gaan “handelen” en daarmee ontstaat een geheel nieuwe manier van aankijken tegen zaken als vertrouwen, waarde en eigendom. IOTA geeft een nieuwe betekenis aan het begrip “deeleconomie”, waarbij machines, energie, duurzaam ketenbeheer, mobiliteit, data, identiteitsoplossingen, e-health en sociale netwerken op een geavanceerde manier met elkaar worden geïntegreerd.
Machine economie
Of het een gunstige ontwikkeling is dat objecten “autonoom” met elkaar gaan handelen is natuurlijk iets waar je je vraagtekens bij kunt zetten, maar dat deze ontwikkeling gaande is, daar kunnen we niet meer om heen. Als machines elkaar kunnen gaan betalen voor allerlei specifieke opdrachten, dan is dat toch best wel een bizar idee. Toch is dit de opzet een platform zoals IOTA. In 2025 zullen er wereldwijd meer dan 75 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. Het gaat dan echter niet alleen om huishoudelijke apparatuur of machines binnen verschillende industrieën, maar ook om kleine sensoren in wegen en bruggen, draagbare elektronica en smartphones. Onze huidige digitale “centrale” infrastructuren zijn niet geschikt voor de distributie van zulke hoeveelheden data. IOTA wil deze datadistributie op een zeer geavanceerde manier gaan stroomlijnen en introduceert het begrip “machine economie”.
IOTA tilt data-integriteit naar een hoger plan
Er is een levendige en onverantwoorde handel in privégegevens van mensen. Het Facebook-schandaal gaf ons een inkijkje in hoe die schimmige business nu precies werkt. Uiteraard is dit nog maar het topje van de ijsberg. Het beveiligen van persoonlijke data wordt steeds lastiger en het wordt dan ook steeds moeilijker om te voorkomen, dat al die gevoelige data in handen komt van criminelen die deze informatie op allerlei manieren misbruiken. Vandaag de dag genereren we 7 dagen per week en 24 uur per dag data over alles wat we maar kunnen bedenken. IOTA maakt het beschermen van data eenvoudiger, doordat mensen zelf beter kunnen beslissen wie toegang heeft tot welke data en wie niet. IOTA tilt data-integriteit naar een hoger plan!
Wat zijn de voordelen van IOTA?
Geen mining
IOTA is niet afhankelijk van mining voor het genereren van blokken. Met tangle ontstaat een andere vorm van decentraal gedistribueerde grootboeken.
Geen kosten
Er worden geen transactievergoedingen gehanteerd.
Schaalbaarheid
Oneindige schaalbaarheid en kwantumbestendig
Veelzijdigheid
IOTA is niet enkel en alleen ontworpen als cryptocurrency, maar als een interoperabel protocol dat wellicht een goede oplossing zou kunnen bieden aan de problemen die spelen bij de opkomst van the internet of things.
Veilige datadistributie
Veilige dataoverdracht binnen de machine economie.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter