Wat is Bitcoin halving?

met Geen reacties


Bij Bitcoin halving (Bitcoin halvering) wordt de beloning voor het delven van nieuwe Bitcoins (BTC) voor miners gehalveerd. Deze aanpassing vindt om de 4 jaar plaats en heeft als doel om de totale hoeveelheid Bitcoins die in omloop zijn te beperken. De eerstvolgende halving wordt verwacht in april 2024.

Bitcoin halving, Bitcoin wordt doormidden geknipt met een schaar

 

21 miljoen Bitcoins

Bitcoin halving werd ingevoerd om schaarste te creëren en inflatie te beperken. Iedere keer wanneer dit proces plaatsvindt, wordt de beloning voor miners gehalveerd, wat betekent dat ze minder nieuwe Bitcoins verdienen voor hun geleverde inspanningen aan de Bitcoin-blockchain. Dit betekent in feite dat het tempo waarmee de cryptomunten worden gecreëerd, de helft trager wordt. Het halving-mechanisme is speciaal ontworpen om de totale voorraad van 21 miljoen Bitcoins te bereiken. Het maximum van 21 miljoen Bitcoins is vastgesteld door het Bitcoin-protocol. Op dit moment (26 februari 2024) is er ongeveer 19.638.550 BTC in omloop.

 

Schaarste creëert waarde

Het idee achter halving is dat schaarste waarde creeërt, vergelijkbaar met edelmetalen zoals bijvoorbeeld goud. Door de beloningen te halveren, wordt het moeilijker en kostbaarder om nieuwe Bitcoins te maken. Dit draagt bij aan de deflatoire aard van de cryptomunt. Het verlagen van de Bitcoin-beloning stimuleert ook vraag en prijsstijging. Dit fenomeen heeft historisch gezorgd voor prijsstijgingen na elke halving, hoewel dit geen gegarandeerd resultaat is. Bitcoin halving is dus een ingebouwd mechanisme (een algoritme) binnen het Bitcoin-netwerk dat schaarste bevordert en bijdraagt aan de waardepropositie van Bitcoin.

 

Fundamenteel aspect van de Bitcoin-economie

Het halving-mechanisme onderscheidt Bitcoin van traditionele valuta (zoals bijvoorbeeld de Euro, Amerikaanse dollar of Britse pond) waarvan de voorraad door centrale autoriteiten (zoals overheden en centrale banken) kan worden beïnvloed. De maximale voorraad van 21 miljoen BTC is dan ook een fundamenteel aspect van de Bitcoin-economie.

 

Moeilijkheidsgraad

Bij Bitcoin-halveringen speelt de zogenaamde ‘moeilijkheidsgraad’ een belangrijke rol. Deze graad wordt iedere 210.000 blokken aangepast om het gemiddelde tijdsinterval tussen blokken op ongeveer 10 minuten te houden. Als de blokbeloning halveert, maar de moeilijkheidsgraad hetzelfde blijft, kan het voor miners moeilijker worden om winstgevend te blijven. Moeilijkheidsaanpassingen zorgen ervoor dat het mining-proces (het creëren van nieuwe blokken binnen het bitcoin-netwerk) gemiddeld elke 10 minuten blijft plaatsvinden, ongeacht veranderingen in beloningen. De moeilijkheidsgraad stabiliseert het netwerk en zorgt voor een consistente uitgifte van nieuwe BTC (zelfs na halveringen).

 

Bitcoin

 

Wanneer hebben de Bitcoin halvings plaatsgevonden?

 

Eerste halving

De eerste Bitcoin halving vond plaats op 28 november 2012. De blokbeloning voor miners werd gehalveerd van 50 BTC naar 25 BTC per blok.

 

Tweede halving

De tweede Bitcoin halving vond plaats op 9 juli 2016. De blokbeloning voor miners werd gehalveerd van 25 BTC naar 12,5 BTC per blok.

 

Derde halving

De derde Bitcoin halving vond plaats op 11 mei 2020. De blokbeloning werd gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC per blok.

 

Vierde en vijfde halving

Halverwege april 2024 zal de vierde Bitcoin halving plaatsvinden, waarbij de blokbeloning wordt gehalveerd van 6,25 BTC naar 3.125 BTC per blok. De vijfde Bitcoin halving vindt waarschijnlijk in het jaar 2028 plaats. Daarbij zal de blokbeloning worden gehalveerd van 3.125 BTC naar 1.5625 BTC.

 

32 halveringen in totaal

In totaal vinden er binnen de Bitcoin-blockchain 32 halveringen plaats, voordat de 21 miljoen BTC-limiet wordt bereikt. Het hele halveringsproces zal naar verwachting doorgaan tot ongeveer het jaar 2140, wanneer de allerlaatste Bitcoins worden gedolven.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter