Veroordeeld: Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf

met Geen reacties


De 32-jarige cryptokoning Sam Bankman-Fried van cryptohandelsbeurs FTX is door de rechtbank in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. De straf werd hem opgelegd voor het plegen van grootschalige fraude, samenzwering en het witwassen van geld. De straf valt lager uit dan de eis van de aanklagers die 40 tot 50 jaar celstraf hadden geëist. In november 2023 had een jury al besloten dat Bankman-Fried schuldig was aan de ten laste gelegde feiten, maar nu is hij dus daadwerkelijk veroordeeld.

 

FTX Arena

 

Verbeurdverklaring van 11,02 miljard dollar

Naast de celstraf heeft de rechter ook een verbeurdverklaring bevolen van 11,02 miljard USD. Deze verbeurdverklaring moet in de loop van de tijd worden betaald en de cryptokoning zal waarschijnlijk al zijn beschikbare bezittingen moeten betalen, plus een nominaal bedrag per maand. De verbeurdverklaring zal Sam Bankman-Fried de rest van zijn leven blijven achtervolgen.

 

Alameda Research

Sam Bankman-Fried gebruikte de tegoeden van klanten (ruim 8 miljard USD) die op het FTX-platform in crypto investeerden, voor zijn eigen investeringsfonds (Alameda Research) en gebruikte het geld vervolgens voor risicovolle investeringen. FTX ging in 2022 ten onder toen de koersen op de cryptomarkt snel daalden en klanten massaal hun tegoeden wilden opnemen. De tegoeden bleken echter in rook te zijn opgegaan en vele duizenden klanten hadden het nakijken.

 

Politieke invloed

Voordat rechter Lewis Kaplan uitspraak deed gaf hij aan dat er een groot risico was dat Sam Bankman-Fried in een positie verkeerde om in de toekomst iets zeer slechts te gaan doen, en dat risico was niet onbenullig. De rechter was het met de aanklagers eens dat de cryptokoning van plan was om een politiek invloedrijk persoon te worden in de Verenigde Staten. Zijn financiële misdrijven werden dan ook vooral door deze ambitie aangedreven. De advocaat van Bankman-Fried heeft aangegeven tegen de veroordeling van zijn cliënt in beroep te zullen gaan.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter