Wat is Ethereum Classic?

 

Hard fork

De hard fork die door de Ethereum community werd uitgevoerd na de onfortuinlijke hack van The DAO in de zomer van 2016, heeft ervoor gezorgd dat het netwerk de gebeurtenis heeft doorstaan. Een gevolg van de hard fork was echter wel dat de blockchain zich opsplitste in twee, met elkaar concurrerende blockchainplatformen, met twee rivaliserende cryptocurrency’s.

Hard fork, Metropolis.

Consensusregels gekopieerd

De hard fork werd in juli 2016 uitgevoerd om investeerders schadeloos te stellen en de fondsen te retourneren. Redden wat er te redden viel. De DAO hack was voor de ontwikkelaars en de fans van Ethereum een behoorlijke tegenslag. Door de hard fork waren er nu ineens twee blockchains. Het nieuwe blockchainplatform had de originele consensusregels, zoals die voorafgaand aan de hard fork bestonden, gekopieerd.

 

Afsplitsing. Witte pijlen op een groen bord. Ethereum Classic. The DAO in tweeën gesplitst.

Investeerders

Ethereum Classic is een project waarbij de versie van de originele blockchain wordt voortgezet. Het gaat dan om de versie waarbij de fondsen nooit geretourneerd zijn aan de investeerders van The DAO. Het minen van deze versie gaat gewoon door. Op 24 juli 2016 loopt Ethereum Classic ongeveer 4.000 blokken achter op de versie van Ethereum die ondersteund wordt, door de originele ontwikkelaars van Ethereum en de community daaromheen.

Blokketen, blockchain, Corda Enterprise.

Dilemma

Binnen de Ethereum community is veel discussie over hoe onveranderlijk een blockchainnetwerk nu eigenlijk moet zijn. Moet er een mogelijkheid zijn om in te grijpen in het systeem, in geval van problemen? Dit is voor Ethereum een behoorlijk dilemma. De hard fork werd een maand na het instorten van The DAO toegepast. De beslissing om te ‘forken’ werd uiteindelijk genomen, na een stemming onder de leden van Ethereum. Om te kunnen overleven zal Ethereum Classic ervoor moeten zorgen dat er voldoende liquiditeit is, ten aanzien van de nieuwe cryptocurrency van het netwerk.

Ketting met slot.

Decentrale applicaties

Ondertussen proberen miners het Ethereum blockchain te minen, om op die manier beloningen op te strijken en zo bij te dragen aan een toename van de hashrate. Ethereum Classic hashrate was eind juli 2016 ongeveer gelijk aan 5.7% van de hashrate, voordat de hard fork werd uitgevoerd. De ontwikkelaars van Ethereum Classic zullen hun blockhainplatform moeten presenteren, als een platform dat grote voordelen biedt, aan hen die decentrale applicaties willen bouwen.

Wereldwijd netwerk

Ethcore en parity

Ethereum’s Gavin Wood werkt met zijn bedrijf Ethcore aan een versie van de Ethereum browser Parity. Het is de bedoeling dat deze browser, Ethereum Classic gaat ondersteunen. Parity is ontwikkeld om blokken te kunnen genereren, door het uitvoeren van code in de Ethereum Virtual Machine (EVM) en het controleren van transacties. Andere ontwikkelaars van Ethereum, waaronder de grondlegger van Ethereum, Vitalik Buterin, hebben aangegeven dat zij projecten die voortkomen uit Ethereum Classic, op de achtergrond zullen steunen.

Blockchain

Vitalik Buterin

Vitalik Buterin heeft in een interview laten doorschemeren dat hij de splitsing van de Ethereum blockchain een interessante ontwikkeling vindt. Het is uniek dat een dergelijk project als The DAO uiteengevallen is en dat er nu twee lijnen, met verschillende manieren van aanpak zijn. Het is een grote verrassing hoe het project nu verder zal evolueren.

 

Veilige hardware wallets

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).