DAX MT krijgt boete opgelegd

met Geen reacties


De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het bedrijf DAX MT (dat de cryptohandelsbeurs Crypto.com exploiteert) een boete opgelegd van € 2.850.000. De cryptobeurs bood haar diensten in Nederland aan zonder een verplichte registratie bij DNB. De verplichte registratie van cryptodiensten is nodig om illegale transacties (zoals bijvoorbeeld het witwassen van geld en de financiering van terroristische activiteiten) te voorkomen. Doordat DAX MT geen registratie bij DNB heeft is er geen toezicht op de activiteiten van het bedrijf. Bovendien werden er geen heffingen aan De Nederlandsche Bank afgedragen, waardoor de cryptohandelsbeurs een concurrentievoordeel genoot.

 

Cryptocurrency's

 

FIU-Nederland

Doordat de cryptoaanbieder niet geregistreerd was kon het bedrijf geen melding doen bij de Finance Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland), het meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties. Hierdoor zijn mogelijk een groot aantal cryptotransacties uitgevoerd die niet door de opsporingsautoriteiten konden worden gevolgd.

 

Binance

DAX MT is niet het eerste cryptobedrijf dat op de Nederlandse markt opereert zonder een DNB-vergunning. In juli 2023 moest de cryptoaanbieder Binance zijn activiteiten in ons land staken, omdat de verplichte vergunning ontbrak. Wegens het ontbreken van een vergunning stond Binance niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank of de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en konden er dus geen adequate controles worden uitgevoerd op de handelsactiviteiten.

 

Onvoldoende bescherming consumenten

Door het gebrek aan controlemechanismen konden de financiële bedrijfsrisico’s niet in kaart worden gebracht, en werden consumenten onvoldoende beschermd. Bovendien had Binance door het ontbreken van een registratie net zoals DAX MT concurrentievoordeel ten opzichte van andere (legale) crypto-handelsdiensten, omdat het bedrijf geen heffingen afdroeg of andere toezichtgerelateerde kosten maakte.

 

Groei van de crypto-industrie

De registratie bij DNB waarborgt een zekere mate van betrouwbaarheid. Het geeft klanten gemoedsrust, wetende dat ze te maken hebben met een legitieme dienstverlener die voldoet aan de wettelijke vereisten. Door geregistreerd te zijn, worden cryptoaanbieders onderworpen aan strikte wet- en regelgeving. Dit helpt misbruik van cryptocurrency’s voorkomen. Registratie dwingt cryptohandelsbeurzen om transparantie te bieden over hun activiteiten, waardoor de integriteit van de cryptomarkt wordt bevorderd. Een gereguleerde markt draagt niet alleen bij aan een veiligere en betrouwbaardere cryptomarkt, maar trekt ook investeerders aan en bevordert de groei van de crypto-industrie.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter