Europa voert de AI Act in

met Geen reacties


Het Europees Parlement heeft ingestemd met de invoering van de AI Act. Deze nieuwe wetgeving die de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie moet reguleren, zal in alle 27 EU-lidstaten worden ingevoerd. De wet- en regelgeving regelt wat precies wél en wat precies niet is toegestaan en classificeert de risiconiveaus van AI-toepassingen. Zo wordt er onderscheidt gemaakt tussen AI-systemen die vallen onder hoog, beperkt en minimaal (of geen) risico.

 

Europese AI Act

 

Hoog risico

Voor AI-toepassingen die vallen onder ‘hoog risico’ worden strenge voorwaarden gehanteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om AI-systemen die mogelijk een gevaar kunnen vormen voor de veiligheid, onze democratie, het levensonderhoud, vervoer, gezondheidszorg, onderwijs, mensenrechten en rechtshandhaving. De AI Act moet voorkomen dat toepassingen met een onacceptabel risico op de markt worden gebracht.

 

Strenge regels en transparantieverplichtingen

AI-toepassingen met een hoog risico zullen worden onderworpen aan strenge regels, voordat ze op de Europese markt mogen worden gebracht. De AI Act voert specifieke transparantieverplichtingen in, waardoor het vertrouwen in deze complexe geavanceerde technologieën wordt bevorderd. Wanneer AI-toepassingen op de Europese markt worden gebracht zijn de autoriteiten verantwoordelijk voor het markttoezicht. De exploitanten moeten zorgen voor het menselijk toezicht en de monitoring van het gebruik. Ondanks de AI Act zal het echter moeilijk blijven om alle mogelijkheden en risico’s van krachtige AI-systemen te overzien.

 

Europese vlag met de tekst AI Act op een moederbord

 

Snelle evolutie

De snelle evolutie van geavanceerde AI-toepassingen maakt de ontwikkeling van wet- en regelgeving zeer uitdagend. Terwijl de samenleving steeds meer gebruikmaakt van AI voor allerlei zaken, worstelen wetgevers wereldwijd om bij te blijven met deze vooruitgang. AI-technologieën ontwikkelingen zich in een hoog tempo, waardoor de wetgevers constant achter de feiten aanlopen. Het vaststellen van regels die relevant en effectief blijven in het licht van deze snelle vooruitgang, is dan ook een voortdurende strijd. AI-toepassingen zijn vaak complex en dynamisch, waardoor het moeilijk is om hun precieze werking volledig te begrijpen. Dit maakt het nog lastiger om passende regelgeving op te stellen die de ethische, veiligheids- en privacyaspecten van kunstmatige intelligentie effectief aanpakt. De AI Act tracht in ieder geval om de risico’s zoveel mogelijk in te dammen.

 

Samenwerking

De AI Act moet ervoor zorgen dat wetgevers nauw samenwerken met experts uit de industrie, academische wereld en maatschappelijke organisaties. Door een holistische benadering te hanteren en voortdurend bij te leren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, kan Europa (maar ook de rest van de wereld) streven naar regelgeving die recht doet aan de snel evoluerende aard van deze technologieën.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van AI-toepassingen? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter