Wat is een scrypt algoritme?

Het scrypt algoritme is een hashfunctie die voor het eerst werd gebruikt door de cryptocurrency Litecoin, als een alternatief voor de meer bekende SHA-256 hashfunctie. Zowel SHA-256 als het scrypt algoritme worden gebruikt bij het miningproces van Bitcoin en Litecoin, voor het bereiken van de zogenaamde consensus binnen het netwerk. Deze consensus houdt in dat er tussen alle nodes (computers) binnen de blockchain overeenstemming wordt bereikt over de actuele staat van het netwerk en de transacties die binnen de blockchain zijn vastgelegd. Zowel Bitcoin als Litecoin hanteren een proof of work consensus mechanisme, waarbij een “miner” geacht wordt om een hashfunctie (cryptografisch versleutelingsprotocol) op te lossen. Wanneer een miner de hashfunctie heeft opgelost kan er een blok aan de blockchain worden toegevoegd.

Litecoin, scrypt algoritme.

Veel computerkracht en een hoog energieverbruik

In dit geval moet een miner van crypto-activa een scrypt hashfunctie van het Litecoin-protocol met succes oplossen, voordat er een nieuw blok kan worden gegeneerd. Pas na een succesvol opgeloste hashfunctie kan er een beloning aan de desbetreffende miner worden toegekend. Het miningproces gaat gepaard met veel computerkracht en daarmee automatisch ook een zeer hoog energieverbruik. Er moeten immers heel veel ingewikkelde wiskundige berekeningen worden uitgevoerd, om oplossingen te vinden voor de algoritmische puzzels.

Sha familie

Het verschil tussen het scrypt algoritme en de SHA-256 hashfunctie

Iedere seconde worden er bij het minen van Litecoin ongeveer een biljoen hash-berekeningen uitgevoerd. Het grote verschil tussen het scrypt algoritme en de SHA-256 hashfunctie is dat scrypt “geheugenintensief” is. Het scrypt algoritme kan snel nummers genereren en deze gegenereerde nummers worden vervolgens opgeslagen in de RAM (Random Acces Memory) van de processor, die continu moet worden benaderd voordat er een bepaalde uitkomst kan worden ingediend.

Bitcoin, blockchain.

Lagere hashrate

Als het gaat om de totale computerkracht heeft het scrypt algoritme een lagere “hashrate” dan de blockchainprotocollen, die bijvoorbeeld gebaseerd zijn op de SHA-256 hashfunctie. Het protocol van Bitcoin heeft een sneller hashrate dan het protocol van Litecoin. De bloktijd van Bitcoin (de tijd tussen de aanmaak van nieuwe blokken binnen het netwerk) is 10 minuten. De bloktijd van Litecoin is met 2,5 minuten dan ook aanzienlijk sneller.

 

Hoe werkt GPU acceleratie?

Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s)

Het scrypt algoritme was oorspronkelijk geïmplementeerd door het ontwikkelingsteam achter Litecoin, om de zogenaamde Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s) te vermijden. Dit zijn aangepaste elementen van computerhardware die speciaal zijn ontworpen voor één enkele specifieke taak. Bij het miningproces kunnen gebruikers meestal een keuze maken tussen verschillende processors zoals een CPU, een GPU of een ASIC miner. Een CPU is erg krachtig en kan worden gebruikt voor het uitvoeren van ingewikkelde berekeningen. Een GPU is een speciaal type microprocessor, die vooral wordt gebruikt voor grafische taken en specifieke berekeningen.

Bitcoin miner, uitleg blockchain.

Nadeel ten opzichte van andere miners

ASIC’s verdienen bij het uitvoeren van algoritmische berekeningen meestal de voorkeur ten opzichte van CPU’s en GPU’s, omdat deze processoren in staat zijn om meer hashes per seconden te genereren. Dat betekent dan ook dat miners die gebruikmaken van andere processoren dan ASIC, al gauw in hun nadeel zijn ten opzichte van miners met ASIC. Het scrypt algoritme is speciaal ontwikkeld om dit probleem te tackelen. ASIC miners zijn niet echt geschikt om scrypt te minen en die situatie zorgt er dan ook voor dat de miners die met CPU’s en GPU’s deelnemen aan het miningproces, niet meer benadeeld worden en beter kunnen concurreren met de andere miners.

Vrouw in crypto museum, Bitcoin, Litecoin en Namecoin.

 

Cryptocurrency’s die zijn gebaseerd op het scrypt algoritme

Inmiddels is ook het scrypt algoritme volop in ontwikkeling en de oorspronkelijke ASIC-bestendigheid is in de loop van de tijd verdwenen. Er zijn inmiddels ASIC’s ontwikkeld die verschillende cryptocurrency’s kunnen minen, die gebruikmaken van het scrypt algoritme. De CPU’s en de GPU’s worden tegenwoordig minder geschikt gevonden voor het miningproces, omdat de computerkracht die nodig is voor het uitvoeren van de berekeningen, over de gehele linie achterblijft op ASIC’s.

 

Andere hashing-algoritmen

Naast Scrypt worden er nog verschillende andere hashing-algoritmen gebruikt binnen blockchain-ecosystemen, waaronder:

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).