Hoe staan banken tegenover de blockchain?

Grote banken lijken op dit moment wel geïnteresseerd in deze nieuwe technologie. Vooral de grotere banken maken nu geld vrij om onderzoek te doen naar de mogelijkheden die de blockchain hen zou kunnen bieden. Ik geloof niet dat banken door deze technologie zullen gaan verdwijnen, omdat mensen niet snel hun gewoonten veranderen. Een bank is natuurlijk een “vertrouwd” instituut. Banken bekijken nu zorgvuldig hoe ze kunnen innoveren, wat precies de bedreigingen zijn, maar ze kijken nu vooral ook naar de kansen van de blockchain. Ze zijn zich namelijk steeds meer bewust van het enorme potentieel van deze nieuwe techniek. Bepaalde onderdelen van het bankwezen zullen hoogstwaarschijnlijk – zeker ten aanzien van deze sector – negatief worden verstoord, maar voor andere onderdelen gaan misschien wel hele nieuwe markten open.

Een roze spaarvarken. Banken en sparen.

Gedistribueerd kasboek

De blockchain is de technologie achter de bitcoin. Deze technologie maakt het mogelijk voor mensen om transacties met elkaar uit te voeren, zonder dat ze elkaar noodzakelijkerwijs hoeven te vertrouwen. Alleen al dit gegeven zorgt ervoor dat de verwachtingen omtrent de blockchain hooggespannen zijn. De blockchain zou je een klein beetje kunnen vergelijken met het internet. Een open platform, waarmee iedereen kan communiceren door middel van het TCP/IP-protocol. De blockchaintechnologie gebruikt een vergelijkbaar protocol om “waarde” van de ene plek naar de andere over te maken. Bij de blockchain is sprake van een openbaar gedistribueerd grootboek.

Banken. The City, het financiële district van Londen.

Derde partijen

Als er een transactie moet plaatsvinden dan hebben we drie dingen nodig. In de eerste plaats een betalingseenheid of een andere vorm van waarde. Het kan bijvoorbeeld gaan om dollars, euro’s, ponden of misschien wel om digitale betalingsvormen zoals de bitcoin en Ether. In de tweede plaats heb je een betrouwbaar grootboek nodig om deze transactie vast te leggen. Een bankrekening of een creditcardrekening zijn hier voorbeelden van. Als derde hebben we een betrouwbare partij nodig zoals een bank, een overheidsinstelling of misschien wel de belastingdienst. Vandaag de dag hebben we te allen tijde een betrouwbare derde partij nodig, om een transactie op een veilige manier te kunnen uitvoeren. Vaak zijn er zelfs meerdere partijen nodig om de transactie af te ronden.

Banken. Banken en de toekomst van blockchaintechnologie.

Transacties via de blockchain

Stel:

Jasper wil graag een cadeau kopen voor zijn vrouw in de winkel van Linda. Hij haalt zijn pas door de betaalautomaat en loopt fluitend met zijn cadeau de winkel uit. Bij een dergelijke transactie zijn er veel meer partijen betrokken dan alleen Jasper en Linda. In de eerste plaats hebben we te maken met de bank van Jasper, dan is er de bank van Linda, de serviceprovider van Linda, kaartprocessors die op de achtergrond draaien, en een partij die alles met elkaar in verbinding brengt, zoals bijvoorbeeld Visa- en MasterCard. Je ziet dat er nu dus al vijf partijen betrokken zijn geweest bij één transactie, nog voordat Jasper bij zijn auto is aangekomen. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat er nog meer partijen bij betrokken zijn. Het is dus duur, inefficiënt en erg omslachtig. Omdat er zoveel partijen bij een transactie betrokken zijn, is het risico van fraude en diefstal op meerdere momenten aanwezig.

Fraude

Is blockchain niet gevoelig voor fraude en diefstal?

Bij de blockchaintechnologie is sprake van een gedecentraliseerd grootboek. Dit grootboek bevindt zich in het blockchainnetwerk. Iedereen heeft op elk moment toegang tot het grootboek, vanaf welke plaats dan ook. Iedereen kan het grootboek kopiëren. Een transactie die niet legitiem is wordt onmiddellijk opgemerkt. Maar is dat eigenlijk wel zo? De DAO Hack in juni 2016 gaf de Ethereum community in ieder geval behoorlijk wat stof tot nadenken. Hoe onveranderbaar is het blockchain netwerk nu eigenlijk echt? Er was toch geen mens die ook maar iets aan het systeem kon veranderen? Niemand is namelijk eigenaar van het grootboek in het netwerk. Het incident met De DAO liet in ieder geval een ander licht schijnen op de blockchain.

Nodes

Vanaf het allereerste begin

Iedereen mag zijn eigendommen delen binnen het systeem. Duizenden “nodes” (computers) over de hele wereld die precies dezelfde actuele informatie hebben opgeslagen, omdat deze nodes automatisch met elkaar synchroniseren. Hoe kun je dan nu precies weten wat het saldo van iedereen in het blockchainnetwerk is? Iedere transactie die ooit binnen de blockchain is uitgevoerd is opgeslagen. Maar dan ook echt iedere transactie vanaf het allereerste begin.

Blockchain, mining, smart contracts.

Consensus

Als we nu willen weten wat het saldo van Jasper is, dan hoeven we alleen maar alle transacties bij elkaar op te tellen of af te trekken. Dit kan vanaf iedere node. Dat klinkt logisch, maar dat levert al meteen een probleem op. Want wat nu als Jasper dezelfde transactie twee keer uitvoert naar twee verschillende nodes, direct achter elkaar? Hier spelen de “miners” en het hele idee achter “het bereiken van consensus” een cruciale rol. Alle nodes binnen het blockchainnetwerk lossen een wiskundige puzzel op. De eerste node die de puzzel heeft opgelost zal de uitkomst “noteren” in het openbare grootboek. De nodes hebben enorm veel computerkracht nodig om de wiskundige formules op te lossen. De nodes moeten als het ware “graven” naar de oplossing. Hier komen de “bitcoinminers” om de hoek kijken. De miners worden beloond voor hun “harde werk” en dat houdt alle andere miners binnen het blockchainnetwerk scherp.

Ketting

Cryptocurrency en anonimiteit

Laten we nog eens even teruggaan naar de winkel van Linda. Er zou weleens een week voorbij kunnen gaan, voordat ze de betaling van Jasper daadwerkelijk ontvangen heeft. Met de blockchaintechnologie kan een transactie binnen tien minuten geregeld zijn. Dat klinkt bij Linda als muziek in de oren. Alle transacties binnen de blockchain zijn veilig en worden versleuteld door middel van de geavanceerde cryptocurrency-versleuteling. Deze methode maakt het nagenoeg onmogelijk om in het systeem in te breken. Ook worden de gegevens van gebruikers binnen de blockchain geanonimiseerd.

Zwarte blokken.

Banken en de slimme contracten

Op dit moment zijn er dus al een aantal grote banken bezig met onderzoek naar de blockchain. Het gaat dan onder andere om Barclays, Santander, Bank of America, Citibank, Credit Suisse, JPMorgan, Goldman Sachs en HSBC. Ook financieel dienstverlener Deloitte zit op het gebied van de blockchaintechnologie niet stil. Geen kleine jongens dus! Zij investeren op dit moment veel geld in de blockchains die ontwikkeld zijn door onder andere Chain, Eris Industries, Ethereum, IBM en Intel. Microsoft heeft grote plannen met onder andere Ethereum. Het Ethereumnetwerk is een nieuw soort blockchain, waarbij het mogelijk is om toepassingen te creëren zoals de smart contracts.

Snel, automatisch en controleerbaar

Slimme contracten zorgen ervoor dat transacties snel, automatisch en controleerbaar kunnen worden uitgevoerd. Een slim contract is eigenlijk “gewoon” een applicatie. Het is computercode die de transactie mogelijk maakt. De instructies, regels en voorwaarden, waaronder de transacties moeten worden uitgevoerd, zijn in de contracten geprogrammeerd.

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).