Decentrale slimme apparaten

Internet of things, blockchain en decentrale slimme apparaten.

Huisbewaarders van het protocol

Dat Ethereum op dit moment in het middelpunt van de belangstelling staat als het gaat om de blockchaintechnologie, is inmiddels wel duidelijk. De focus ligt uiteraard op decentralisatie. Commerciële bedrijven zoals Slock.it, ethcore en ConsenSys zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk de huisbewaarders zijn van het protocol. Deze commerciële ondersteuning is natuurlijk erg gunstig voor het doorontwikkelen van de blockchain. Het zal ervoor zorgen dat deze technologie over niet al te lange tijd gebruikt zal gaan worden, door een heel breed publiek. We kunnen straks niet meer om de blockchain heen.

 

Samensmelting van fysieke en digitale wereld

Decentrale slimme apparaten zijn verbonden met de blockchain en zijn in staat om bijvoorbeeld een elektronisch deurslot van een vakantiewoning te ontgrendelen, op het moment dat er aan alle voorwaarden uit het slimme contract is voldaan. Een bijzondere samensmelting van onze fysieke en de digitale wereld. Decentrale slimme apparaten kunnen onafhankelijke participanten in de blockchain zijn. Ze kunnen instemmen met contracten, geld spenderen en met elkaar communiceren, zonder dat er nog maar een mens aan te pas hoeft te komen.

 

IoT

Slock.it stelt realistische doelen. Het verbinden van de blockchain met the internet of things (IoT) begint in principe met de vereiste van een ‘aan-en-uit-knop’. Je moet tenslotte iets aan of uit kunnen zetten. Ook moet je natuurlijk iets open en dicht kunnen doen. Als we aan de IoT denken zoals die er in de toekomst tijdens de vierde industriële revolutie uit zal gaan zien, dan visualiseren we al snel een futuristische high-tech wereld, waarin alles met elkaar in verbinding staat. Zover zijn we voorlopig nog niet. Dat komt omdat de vraag nog niet groot genoeg is. De behoefte is er nóg niet. De integratie van decentrale slimme apparaten in onze maatschappij is nog maar net begonnen, maar als mensen er eenmaal aan gewend zijn, dan zullen de ontwikkelingen snel gaan.

 

Geen dure bemiddelingskosten

Een voorbeeld van decentrale slimme apparaten zijn de elektronische deurvergrendelingen. Elektronische deursloten komen we steeds vaker tegen. Met name bij appartementen die verhuren via peer-to-peer netwerken. De voordelen van een dergelijke automatisering zijn echt heel erg groot. Met blockchain kan ik heel eenvoudig een kamer huren en betaal ik rechtstreeks aan het elektronische deurslot. Een tussenpersoon, zoals bijvoorbeeld een makelaar, hebben we hier dan dus niet meer nodig. Het grote voordeel hier is uiteraard, dat we geen dure bemiddelingskosten meer hoeven te betalen. Dat scheelt dus een ‘slock’ op een borrel! Sesam open u, en het elektronische deurslot is nu ontgrendeld.

 

Clausules

Het deurslot is verbonden aan een smart contract waarin alle regels en voorwaarden zijn verwerkt. De aanbetaling, wanneer en hoe u moet betalen, maar ook bijvoorbeeld de conditie waarin u de kamer na vertrek weer moet achterlaten. Er kan in het contract een clausule zijn opgenomen die bepaald, dat als u niet aan alle voorwaarden hebt voldaan, u dan ook de borg niet terugkrijgt. Het geld wordt automatisch uitbetaald aan de verhuurder. Huren, verkopen en delen van decentrale slimme apparaten wordt dus steeds gemakkelijker.

 

Decentrale Autonome Organisatie

Een zeer interessant project dat draaide op de Etheum blockchain was The DAO. Deze Decentrale Autonome Organisatie (DAO) vertegenwoordigde een ondernemingsbestuur. Dat wil zeggen dat het computerprogramma weet dat een gebruiker bijvoorbeeld 8 aandelen heeft en op welke momenten er binnen de Decentrale Autonome Organisatie gestemd gaat worden. Ook weet de DAO over welke onderwerpen er precies gestemd gaat worden. Het is een geheel nieuwe manier van denken over bedrijven en instellingen. Het automatiseert namelijk het bestuur en zorgt voor een behoorlijke mate van transparantie. Een vorm van transparantie die we eigenlijk nog niet eerder hebben gezien, maar wel kan bijdragen aan een betrouwbare, maar vooral stabiele economie.

 

Automatiseren van management-processen

DAO zijn ook in staat om management-processen te automatiseren en daar zijn veel mensen erg enthousiast over. Het wordt ook veel eenvoudiger om je eigen bedrijf te starten. Je richt een Decentrale Autonome Organisatie op en je gaat je DAO promoten. Mensen kunnen dan zelf bepalen of ze met je in zee willen gaan of niet. Ze zullen dit uiteraard laten afhangen van je businessmodel. Wat heb je precies te bieden? Het is natuurlijk nog een nieuw fenomeen en onontgonnen terrein, maar de DAO zullen ten aanzien van de deeleconomie, een zeer grote rol gaan spelen.

 

Slock.it

Slock.it wil graag bijdragen aan de verdere ontwikkeling van DAO. Ze zamelen dus geld in namens DAO door middel van het verkopen van identificatie-eenheden (de zogenaamde ‘tokens’). Je zou dit eigenlijk een beetje kunnen zien als een voorverkoop. Alle fondsen worden in de DAO geïntegreerd en de DAO zal dan uiteindelijk een keuze maken voor een bepaalde dienstverlener. Een dienstverlener zoals bijvoorbeeld slock.it, maar er zou ook gekozen kunnen worden voor een andere service provider.

 

Stemming van de leden

Op een gegeven moment volgt er een stemming over het lidmaatschap van de Decentrale Autonome Organisatie. Er wordt dan aan de leden gevraagd welke dienstverlener hun voorkeur geniet. Welke service provider wilt u? Wie is de goedkoopste dienstverlener en biedt de meeste kwaliteit? Welke keuze de DAO ook maakt, het is te allen tijde mogelijk, om een gekozen dienstverlener weer te ontslaan.

 

Ontslag door de DAO

Stel dat blijkt dat de gekozen dienstverlener zich niet aan de gestelde regels en voorschriften houdt of geld op een geheel verkeerde manier gebruikt, dan kan de Decentrale Autonome Organisatie daar direct op inspringen. Er kan meteen duidelijk worden gemaakt, dat de taken niet op de correcte wijze zijn uitgevoerd en dat er geld verspild is. Ontslag door de DAO is dan een logische vervolgstap. Het contract op de blockchain wordt ontbonden en er wordt gezocht naar een nieuwe dienstverlener.

 

Contracten handhaven zichzelf

De DAO is ook in staat om de parameters te veranderen, die betrekking hebben op de desbetreffende dienstverlener. Dit zijn parameters die verband houden met de uitvoering van geprogrammeerde processen (het contract). Stel nu dat er bijvoorbeeld een clausule in het contract is opgenomen met de volgend opdracht: “Er moet een percentage van de fondsen worden teruggestort naar de DAO, in verband met de volgende reden: ……..”. Dat percentage kan een parameter zijn, zodat de DAO ook hierover kan stemmen. De DAO heeft tenslotte inkomsten nodig, want het is een onderneming. Een nieuwe dienstverlener met een compleet andere aanpak, kan hierna direct inspringen op de DAO. Ook hier voert het contract zichzelf weer helemaal automatisch uit.

 

Cryptocurrency

We zullen met zijn allen best wel even moet wennen aan deze nieuwe technologie. De blockchain, de DAO en de decentrale slimme apparaten zijn voorlopig nog geen gemeengoed. Toch zullen het gemak en de kostenbesparingen van handel drijven zonder tussenpersonen, de populariteit van de blockchain in rap tempo doen toenemen. Slock.it maakt het mogelijk om direct betalingen uit te voeren, op een veilige en vertrouwde manier. Dat komt omdat er bij de versleuteling gebruik wordt gemaakt van de cryptocurrency-technologie. En juist die veiligheid is uiteraard een van de belangrijkste factoren. Als mensen zien dat de blockchaintechnologie de veiligheid kan waarborgen, dan zal dat zeer zeker bijdragen aan de populariteit van deze bijzondere techniek.

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).