Wat is the internet of things?

 

The internet of things en de blockchain

Het internet der dingen zal de komende jaren een enorme impact hebben op onze economie. Geheel nieuwe technologieën zullen ons leven compleet gaan veranderen. Hightech producten en vormen van dienstverlening zullen de komende jaren in sneltreinvaart worden ontwikkeld. De blockchain technologie gaat hierin waarschijnlijk – als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten – een hele grote rol spelen.

 

Infrastructuur

Het internet der dingen houdt in, dat voor ons bekende apparaten zoals stofzuigers, wasmachines, koelkasten, haardrogers, boormachines, koffiezetapparaten, auto’s, elektrische tandenborstels en garagedeuren worden voorzien van een IP-adres. De apparaten hebben daardoor dus een digitale toegankelijkheid. Deze infrastructuur van apparaten, machines, woningen, bedrijfspanden, instellingen, voertuigen en mensen die met elkaar verbonden zijn, biedt een mogelijkheid om informatie te verwerken en onderling te delen.

 

Volledige interactie

Een volledige interactie (communicatie) tussen allerlei soorten objecten. Over niet al te lange tijd zullen meer dan 50 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. Dat zal zeker invloed hebben op de manier waarop mensen zakendoen en zich maatschappelijk gedragen. Op dit moment (2016) is het zo, dat nog geen 0.6 % van de apparaten, met het internet verbonden is. In 2011 waren er ongeveer 2 miljard machines met elkaar verbonden. In 2020 zullen dat er zeker 12 miljard zijn. The internet of things is dus een ontwikkeling om rekening mee te houden.

 

De definitie van the internet of things zal in de toekomst gaan veranderen

Dat de toename van apparaten die zich binnen the internet of things zullen gaan handhaven een enorme vlucht gaat nemen, is wel duidelijk. Op welke manier dat precies vorm gaat krijgen is natuurlijk nog koffiedik kijken. De meeste apparaten die op dit moment zijn aangesloten op the internet of things, zijn apparaten die we goed kennen. Onze laptop, onze smartphone en ook de  “zelfrijdende” auto’s raken heel voorzichtig ingeburgerd. De definitie van the internet of things zal zich in de toekomst verbreden. Alles, maar dan ook alles wat maar op het netwerk valt aan te sluiten, zal ook op het netwerk worden aangesloten. De mogelijkheden zullen vrijwel onbeperkt zijn.

 

Waaruit bestaat the internet of things?

Je zou in principe kunnen zeggen dat the internet of things uit 3 dingen bestaat: sensoren, communicatie en processen. In de eerste plaats hebben we sensoren die uit data bestaan. Het is op zich nog niet eens van belang wat voor soort data het is. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om data ten aanzien van elektriciteit, betalingseenheden, weersomstandigheden of verkeersinformatie. Alles wat ook maar enigszins meetbaar is. Deze informatie kan dan worden vastgelegd in het netwerk. De connectiviteit en communicatie verloopt dan bijvoorbeeld via WiFi, ethernet of misschien wel via bluetooth.

 

The internet of things en de blockchain. Apparaten gekoppeld aan het internet.

Brandstof

Als we de informatie dan eenmaal in het netwerk hebben geïntegreerd, dan kunnen we die informatie gebruiken om de processen – dus datgene wat we willen bereiken - van “brandstof” te voorzien. Het maakt in principe niet uit wat die processen dan precies inhouden. Het zou kunnen gaan om de monitoring van het personeel op een cruiseschip, klanttevredenheidsonderzoeken, analytische data verzamelingen, automatiseringsprocessen of processen die te maken hebben met beveiligingszaken. De mogelijkheden zijn dus enorm.

 

Waarom is de blockchain zo geschikt als netwerk voor the internet of things?

De blockchain biedt in de eerste plaats natuurlijk ontzettend veel technische voordelen. Omdat het een gedecentraliseerd netwerk betreft, is het dus niet mogelijk dat een fout binnen het systeem, het hele netwerk zou kunnen platleggen. Er bestaat ten aanzien van de blockchain dus niet zoiets als een “single point of failure”. Een ander groot technisch voordeel is dat het binnen de blockchain mogelijk is om transacties uit te voeren, zonder dat het noodzakelijk is om de partij waarmee men zaken doet, te vertrouwen. Dit klinkt uiteraard een beetje wazig – vertrouwen is immers de basis voor een goede zakenrelatie – toch haalt de blockchaintechnologie deze noodzakelijkheid weg. We hebben het dan nog niet gehad over de enorme voordelen voor bijvoorbeeld winkeliers. Gedecentraliseerde betalingsmethoden zullen ongetwijfeld de centrale systemen geleidelijk aan gaan vervangen.

 

Voordelen van de blockchain

Eén van de voordelen voor handelaren is dat transacties veel goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Voor consumenten wordt de toegankelijkheid veel groter. Met die toegankelijkheid bedoel ik dat het eenvoudiger wordt, om bijvoorbeeld een creditcard aan te vragen. Iemand die op dit moment een creditcard wil aanvragen moet de creditcardmaatschappij enorm veel informatie verschaffen. Wie je bent, waar je woont, wat je inkomen is en noem het maar op. Bij digitale betalingseenheden werkt het anders. Bij digitale betalingseenheden zoals de bitcoin en ether is eigenlijk het enige dat je nodig hebt, een toepassing op je smartphone. De huidige blockchain technologie is in staat om data te verwerken, voor een prijs die zo’n beetje 100 keer lager ligt dan bij reguliere transacties.

 

Ethereum en Microsoft

Dat transacties kunnen worden uitgevoerd op een veel goedkopere manier, is misschien nog niet eens het belangrijkste. Het meest interessante aan de blockchain is het consensusmodel, dus de wijze waarop computers binnen het netwerk overeenstemming bereiken met elkaar. Het idee achter deze vorm van gedistribueerd vertrouwen is echt baanbrekend voor de toekomst. Vooral van het Ethereum blockchain netwerk wordt verwacht dat deze technologie hoge ogen zal gaan gooien. Al was het alleen maar omdat Microsoft zich nu heeft opgeworpen, als een van de grootste sponsoren van Ethereum. Dat is natuurlijk niet voor niets. Microsoft richt zich momenteel vooral op de mogelijkheden die de blockchain kan bieden, in combinatie met the internet of things.

 

De identificatie-eenheid heeft een levensverhaal

Als we het over de blockchaintechnologie hebben, dan komt de “identificatie-eenheid” al snel ter sprake. Een identificatie-eenheid zou je misschien een beetje kunnen vergelijken met een banklening. Het grote verschil is echter dat de identificatie-eenheden virtueel zijn en bankleningen “fysiek”. Een identificatie-eenheid zoals de bitcoin of ether heeft een bepaalde staat (toestand). Een identificatie-eenheid is óf uitgegeven (gespendeerd) óf niet uitgegeven (niet gespendeerd). Een identificatie-eenheid heeft een adres en een eigenaar. Daarnaast verwijst een identificatie-eenheid altijd naar voorgaande transacties. Een identificatie-eenheid kan dus als het ware zijn “levensverhaal” vertellen. Een levensverhaal dat is opgetekend in de blockchain.

 

Ingebouwd vertrouwen

Geld in de “fysieke” wereld daarentegen kan ons nooit precies vertellen waar het vandaan komt. Een identificatie-eenheid kan ons wel vertellen wáár het vandaan komt, maar niet precies van wie het afkomstig is. Dit is het ingebouwde vertrouwen. Dit ingebouwde vertrouwen is een van de voornaamste factoren, die de blockchain tot een heel bijzondere technologie maken. Om identificatie-eenheden te kunnen spenderen, moeten we nieuwe eenheden creëren uit oude. Nieuwe identificatie-eenheden hebben dus een verwijzing naar voorgaande transacties en de nieuwe anonieme eigenaar. De eenheden verwijzen naar nieuwe “waarde” en de status “ongespendeerd”.

 

Snelle en goedkope transacties

De blockchaintechnologie en de identificatie-eenheden zijn juist zo interessant voor retailers, omdat ze ervoor zorgen dat transacties zoals betalingen, sneller, directer en veel goedkoper kunnen worden uitgevoerd. Stel dat je een artikel wilt lezen in een van onze Nederlandse dagbladen, dan moet je nu – ik geef maar een voorbeeld – 1 cent betalen voor die informatie. De blockchain technologie maakt het mogelijk, dat je voor dat artikel een fractie van die ene cent betaald. Exact genoeg voor die hoeveelheid informatie en geen cent meer. De blockchain en the internet of things zullen er samen voor gaan zorgen dat betalingen voor data, producten en diensten gemakkelijker worden. Door het gedistribueerde en decentrale grootboek zal alles overal op de wereld, toegankelijk en beschikbaar worden.

 

Gedistribueerde database

Het wordt bijvoorbeeld veel eenvoudiger om de exacte levenscyclus van producten te achterhalen en te managen. Ook de kosten voor het onderhouden van de enorme databanken kunnen drastisch omlaag. Je zou nu misschien het idee kunnen krijgen dat de blockchain alleen maar een uitkomst is op het gebied van transacties, maar transacties gaan niet alleen maar over geld. Er kan namelijk data getransporteerd worden zoals allerlei soorten informatie. Je moet de blockchain echt zien als een gedistribueerde database die verspreid is over de hele wereld. En die wereld is groot.

 

Voorbeelden van de blockchain en the internet of things

Stel je voor: je hebt volgende week een etentje thuis. Je hebt een aantal van je beste vrienden uitgenodigd om te komen eten. Eigenlijk kun je nog geen ei bakken zonder dat de hele bodem van de pan volledig aankoekt, maar omdat jij zo vaak wordt uitgenodigd door je vrienden, wil je niet achterblijven. Je belt iedereen op en ondanks dat al je vrienden weten dat je geen keukenprins bent, durven ze het experiment wel aan. Ze zullen ongetwijfeld voor de zekerheid wat Norit inslaan, maar ze komen in ieder geval wel bij je eten. Een dag van tevoren ga je uitgebreid boodschappen doen. Je gaat naar de gewone supermarkt en je haalt een aantal dingen bij luxe delicatessenzaken, omdat je er echt iets van wilt maken. De wijnhandelaar klopt de allerlaatste centen uit je portemonnee, omdat 1979 nu eenmaal een heel goed jaar was.

 

Gordon Ramsay

Met een voldaan gevoel en een brede glimlach op je gezicht rijdt je weer naar huis. Je laadt je spullen uit en zet alles op het aanrecht. Je aanrecht staat nog vol met afwas, dus je ruimt de vaatwasser in en zet hem aan. Na een paar minuten heb je de boodschappen netjes opgeruimd en op dat moment hoor je een vreemde bonk uit je vaatwasser komen. Een bonk die je niet meteen kunt plaatsen en waarvan je weet dat het de eerste keer is dat je zo’n geluid uit je vaatwasser hoort komen. En jawel hoor, je vaatwasser is naar de gallemiezen. Hier zit je niet op te wachten, zo net voor je eerste optreden als Gordon Ramsay. Hoe je het ook gaat regelen, of wat je er ook voor moet doen, je hebt jezelf voorgenomen: “morgenavond staat hier in mijn keuken een nieuwe vaatwasser die het gewoon doet!”.

 

Levenscyclus van producten

Je hebt op internet al snel een vaatwasser gevonden die je graag wilt hebben. Je hebt hem gekocht bij een bedrijf in de buurt en tegen een extra vergoeding willen ze de vaatwasser morgenochtend al leveren en inbouwen. Gelukkig! De blockchain maakt het mogelijk om de levenscyclus van jouw nieuwe vaatwasser te monitoren en te managen. Er zal namelijk heel veel data over apparatuur en machines binnen het blockchainnetwerk worden geïntegreerd. De vaatwasser komt van de fabrikant en wordt geregistreerd op de blockchain. Ook de voorwaarden ten aanzien van bijvoorbeeld de garantie, zullen in het netwerk aan de desbetreffende apparaten worden gekoppeld.

 

Automatische afspraak

Als die nieuwe vaatwasser dan ooit kapot gaat, dan kunnen blockchain toepassingen ervoor zorgen dat er automatisch nieuwe onderdelen worden besteld. Door the internet of things en de blockchain, weet het systeem precies wat er defect is en hoe het probleem opgelost dient te worden. Ook een eventuele afspraak met een monteur, kan dan automatisch worden gemaakt. Jij bent in ieder geval blij met je vaatwasser en kan morgen dus de aardappels gaan schillen, zonder zorgen over een opgestapelde vaat.

 

Het systeem heeft zijn eigen wallet

Dit is natuurlijk zomaar een voorbeeldje van de blockchain in combinatie met the internet of things. De mogelijkheden zullen echter vrijwel onbeperkt zijn. Stel dat je thuis een “home cinema set” hebt staan. Je bent een aantal tv-series aan het bekijken. Als er dan een nieuwe aflevering van je favoriete serie wordt uitgebracht, dan kan die reeks met behulp van de blockchain automatisch worden gedownload. Ook de betaling verloopt dan automatisch omdat het systeem zijn eigen “wallet” heeft.

 

Hoe kunnen we de apparaten in en om ons huis of bedrijfspand slim maken?

Gaan we straks de oven aanzetten met de afstandsbediening? Als je er goed over nadenkt, dan moet dit toch wel een heel erg dom idee zijn. Ben je echt van plan om de kip de hele dag in de oven te laten staan? Stel dat je de oven met de afstandsbediening aanzet, terwijl je nog vaststaat in het verkeer op de A4 bij Den Haag. Je sterft van de honger, maar zoals de matrixborden al aangeven, sta je in een file van 8 kilometer lang. De kans dat je hele huis is afgefikt tegen de tijd dat je je straat inrijdt, is wel redelijk aanwezig zullen we maar zeggen. Dan heb je wel een kip die goed gaar is, maar je slaapt voorlopig ergens anders.

 

Apparaten moeten doen, wat ze moeten doen

Op zulke akelige scenario’s zitten we natuurlijk niet te wachten. Dus we moeten ons goed afvragen: als we apparaten en machines slim maken, waarom maken we ze dan eigenlijk slim? Als we het hebben over apparaten voor consumenten, dan willen we eigenlijk alleen maar dat ze doen, wat wij willen dat ze doen. Een stofzuiger moet zuigen en een broodrooster moet mijn brood voorzien van een krokant korstje. De wasmachine moet ervoor zorgen dat de was lekker schoon is en dat de werkkleding niet meurt naar de fabriek, waarin je 5 dagen in de week aan het zweten bent. Een koelkast moet er simpelweg voor zorgen dat mijn bier lekker koel is, een strijkijzer moet ervoor zorgen dat er geen vouwen meer in mijn blouse zitten en als een grasmaaier ook inderdaad in staat is om mijn gras te maaien, dan ben ik allang tevreden. Als al die apparatuur doet wat het moet doen, waarom moeten ze dan toch slim worden gemaakt?

 

Innovatie en verstoring

Waarom slimme apparatuur? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, zullen we eerst eens even goed naar de geschiedenis moeten kijken. De eerste industriële revolutie dateert van eind achttiende eeuw. In die tijd draaide alles om textiel en duurde het zo’n 2000 uur om 45 kilogram aan katoen te verwerken. In 1820 was men in staat om het aantal uren terug te brengen naar 90 procent. Dat is dus in een tijdsbestek van 40 jaar. Dit is dus precies wat er met de wereldwijde textielindustrie gebeurde. Engeland – een hele grote importeur van textiel, maar niet echt een hele grote speler op de markt, slaagde erin om de hele markt over te nemen. Het is eigenlijk wel een beetje te vergelijken met wat Uber deed ten opzichte van Yellow Cab. Het grote verschil is natuurlijk dat deze overname van een aanzienlijk deel van de markt, in een tijdsbestek van 4 jaar plaats vond, in plaats van 40 jaar. Desalniettemin heeft die productietoename van 90 procent in 40 jaar tijd de hele markt compleet veranderd.

 

Een verschuiving van fabricage naar dienstverlening

Ongeveer een eeuw later zorgde Henry Ford voor een andere industriële revolutie, met de ontwikkeling van de legendarische T-Ford. Ook hier zagen we wederom een enorme toename van de productie. Toen Henry Ford zijn eerste T-modellen liet bouwen aan de lopende band, duurde het zo’n 14 uur om er één in elkaar te zetten. Nog geen 7 jaar later was de productietijd al teruggebracht naar 90 minuten. Dus ook hier was sprake van een toename van productiesnelheid van 90 procent. Deze toename van 90 procent productie is ook vandaag de dag een goede graadmeter, om te bepalen of we ons min of meer bevinden in een nieuwe industriële revolutie. Sinds de tijd waarin Henry Ford zijn auto’s produceerde, is de toename van de productiesnelheid eigenlijk iets vertraagd.

 

Vertraging

Die vertraging komt omdat we de afgelopen decennia een verschuiving hebben gehad van fabricage – het vervaardigen van producten – naar dienstverlening. Het grootste gedeelte van onze wereld economie draait op dit moment om dienstverlening. Diensten zoals bijvoorbeeld het geven van adviezen, diensten die te maken hebben met IT of met het verzorgen van de boekhouding. Tijdens de eerstvolgende industriële revolutie zullen dienstverlening en alles wat daarmee samenhangt, een hele grote bijdrage leveren aan deze economische transformatie. The internet of things zal een van de bouwstenen zijn van die industriële revolutie.

 

The internet of things maakt alles effectiever en goedkoper

Het doel van the internet of things is de toename van productiviteit binnen de dienstverlenende sectoren. Dat kan bijvoorbeeld door het optimaal gebruiken van assets, dus het exploiteren van “dingen” die wij in onze “fysieke” wereld hebben. De hoeveel materiële zaken die wij om ons heen hebben is onthutsend en we blijven maar doorproduceren. Nieuwe auto’s, nieuwe huizen, nieuwe televisies, nieuwe printers, nieuwe keukens, nieuwe meubels en nieuwe wasmachines. Echter zijn wij met zijn allen heel erg slecht in het optimaal gebruiken van al deze apparaten. Neem als voorbeeld je vaatwasser. Die is hooguit 4 procent van de dag in gebruik. Of auto’s: de gemiddelde auto wordt nog geen 5 procent van de dag gebruikt.

 

Taxi

Een gemiddelde taxi in New York is zo ongeveer 50 procent van de dag aan het rijden. Dat wil dus zeggen dat een gedeelde “asset” zoals een taxi, 10 keer meer productief is dan de auto van een particulier. Eén van de apparaten die buitensporig veel geld kosten, zijn de MRI-scaners. De gemiddelde MRI-scanner in een ziekenhuis is nog geen 25 procent van de dag in gebruik. Maar ook vliegtuigen van commerciële luchtvaartmaatschappijen vliegen maar 50 tot 60 procent van hun levenscyclus. The internet of things gaat zorgen voor een productiviteit van allerlei soorten machinerie en toepassingen, die vele malen effectiever en goedkoper is.

 

Uber en AIRBNB

We hebben allemaal weleens gehoord van een bedrijf als Uber. Maar wat doen zij nu eigenlijk precies? Een bedrijf als Uber verbindt “digitale assets”, en transformeert deze assets eigenlijk tot “real-time” markten. Je kunt zien waar de assets (het aanbod ) – zoals bijvoorbeeld auto’s – zich bevinden en je kunt zien op welke locatie “de vraag” is. Ze creëren dus een markt voor gedeelde assets. En hier draait het allemaal om. Geleidelijk aan zal onze economie meer en meer worden omgevormd tot een echte deeleconomie. Iedereen heeft op elk moment wel iets in bezit, wat iemand anders in de buurt, op datzelfde moment goed kan gebruiken.

 

Uitlenen

Het uitlenen van de meest eenvoudige voorwerpen levert je al gauw een paar tientjes op. Dit is in principe met alles mogelijk. Niet alleen met auto’s, maar echt met werkelijk alles. Bij AIRBNB zien we momenteel een nieuwe technologie, waarbij slimme assets, in bruikleen worden aangeboden om onze “fysieke” assets nog waardevoller te maken. Een goed voorbeeld daarvan is een “slim verbonden deurslot” van huizen die door eigenaren aan anderen worden verhuurd. Door middel van een code kunnen gasten dan naar binnen gaan, zonder dat de eigenaar de mensen eerst hoeft te ontmoeten. De mogelijkheid om een dergelijke functie in het systeem van AIRBNB in te bouwen, is natuurlijk ideaal.

 

Bewerken, optimaliseren en in omloop brengen van assets

The internet of things, waarbij al de verschillende assets worden bewerkt, zal ervoor zorgen dat het voor ons duidelijk wordt hoe weinig wij al deze “dingen” eigenlijk gebruiken. Het gevolg van die constatering leidt ongetwijfeld tot optimalisatie: zou ik dit apparaat meer kunnen gebruiken? Zijn er misschien andere toepassingen voor die machine? Dit is de eerste stap naar meer efficiëntie, maar uiteindelijk zullen mensen al deze assets inbrengen in een “digitale” markt. The internet of things gaat er dus voor zorgen dat er een zogenaamde “economy of things” zal gaan ontstaan. Een economie waarbij echt alles wat we bezitten, zal deelnemen aan meerdere online digitale markten. De blockchain technologie biedt hiervoor een prima infrastructuur. De échte waarde van deze ontwikkeling schuilt dus ook in het exploiteren van assets.

 

The internet of things en voorspelling van onderhoud

Als er binnen bedrijven wordt gesproken over the internet of things, dan gaat het al gauw over de zogenaamde “voorspelling van onderhoud”, waarbij vrij nauwkeurig kan worden voorspeld waar en wanneer precies onderhoud gepleegd dient te worden. Bij grote projecten zoals bij het onderhoud aan olieplatformen of aan motoren van vliegtuigen, zal dat inderdaad ontzettend veel geld kunnen besparen. Een olieplatform dat stilligt zal wellicht een miljoen euro per minuut mislopen. In dit soort gevallen is het kunnen voorspellen van onderhoud natuurlijk erg winstgevend. Echter de meeste “fysieke dingen” om ons heen, zijn vandaag de dag zo ontzettend betrouwbaar, dat het rendement op investeringen, ten aanzien van het voorspellen van onderhoud, verwaarloosbaar klein is. Als defecten, storingen en mankementen daadwerkelijk te voorspellen waren, dan had men de assets allang zo ontworpen, dat deze defecten niet meer zouden kunnen optreden.

 

Hele goede producten

Ten aanzien van the internet of things en het voorspellen van onderhoud, is dus momenteel nog veel discussie gaande. Er worden tegenwoordig gewoon hele goede producten gemaakt. Dat is ook de reden dat we soms bijvoorbeeld een garantie krijgen over de eerste 100.000 kilometer, als we een nieuwe auto kopen. Het rendement op investeringen, aangaande voorspelling van onderhoud van een apparaat, is nog geen 10 procent. Dan hebben we het dus niet over de machinerie als geheel, maar dan gaat het over 10 procent van de waarde, van de stapsgewijze uitgaven. Dan gaat het dus om uitgaven om het apparaat “verbonden” en “slim” te maken. Daar is op zichzelf niks mis mee, maar het probleem is dat juist die uitgaven om een machine verbonden en slim te maken, redelijk onbenullig zijn. Deze uitgaven zijn in principe niet strategisch en weinigzeggend.

 

Wat is dan wel een goed rendement op investeringen?

Een goed rendement op investeringen zien we bijvoorbeeld als het gaat om energie. Hier draait het om het vergroten van de efficiëntie. Er wordt binnen de energiemarkt soms wel gesproken van 50 procent rendement. Het in omloop brengen van je auto zou je in principe gemiddeld 300 euro per maand kunnen gaan opleveren. Het rendement op investeringen ten opzichte van het exploiteren van assets, overschaduwt bijna ieder ander zakenmodel. Een tweede zakenmodel is de zogenaamde cyclustijd-compressie.

 

Wat is cyclustijd compressie?

Om goed te kunnen illustreren wat cyclustijd-compressie is en welke rol het speelt bij the internet of things, zal ik een voorbeeld geven. Vandaag de dag duurt het dus 90 minuten om een auto te fabriceren. Echter als je naar BMW of andere autoproducenten gaat, kun je een luxe auto laten maken voor 100.000 euro, in ongeveer 40 a 60 uur. Dit is vanaf het eerste moment, waarbij de eerste onderdelen over de lopende band van de fabriek rollen, tot aan het ogenblik dat de auto de werkplaats uitrijdt. En als we kijken naar een volledige renovatie van de badkamer voor een bedrag van 12.000 euro? Dan heb je het waarschijnlijk over een tijdsbestek van 4 maanden. Het laten uitvoeren van dit soort werk kan voor erg veel irritatie zorgen. Veel van dit soort diensten in onze fysieke wereld, duren vaak veel te lang en gaan niet precies naar onze zin. De aannemer komt om te beginnen met zijn werk en dan blijkt dat het toilet nog niet bezorgd is. Als het toilet dan eindelijk is gearriveerd, dan blijkt dat het juiste gereedschap niet aanwezig is. Voor je het weet ben je 4 maanden verder.

 

Duur van productie

Ik geef nu even een makkelijk voorbeeld van een badkamerrenovatie, maar laten we deze situatie even betrekken op providers van mobiele netwerken, zoals KPN, T-mobile of Vodafone. Om een nieuw cellulair netwerk te ontwikkelen heb je bijvoorbeeld 30.000 gsm-masten nodig. Je zou de gsm-masten dan kunnen zien als een badkamerrenovatie van 300.000 euro die faliekant mis is gegaan. Het duurde maanden voordat de gsm-masten gereed waren. Ondanks de enorme investeringen in het netwerk, waren de masten niet op tijd klaar. Waar Henry Ford succesvol was in het fabriceren van auto’s, ploeteren wij in de fysieke wereld gewoon door. Henry Ford standaardiseerde de processen, hij standaardiseerde de onderdelen en hij synchroniseerde alle hulpmiddelen. De auto kwam voorbij op de lopende band, een medewerker had de taak om de handgrepen aan de deuren te monteren, en de wagen rolde weer verder. De cyclustijd maakt dus duidelijk hoelang het produceren van objecten precies duurt. The internet of things biedt de mogelijkheid om deze cyclustijd samen te persen. We hebben het dan over cyclustijd-compressie.

 

Gestandaardiseerde processen

Een internet of things dat echt doordringend is, maakt het voor ons mogelijk om op deze manier te werk te gaan in de “echte wereld”. We hebben als particulieren dan wel niet de mogelijkheid, om net zoals Henry Ford processen te standaardiseren, maar we hebben nu wel software die duizenden en duizenden processen kan onthouden. We kunnen dan wel geen onderdelen standaardiseren, maar we hebben wel online catalogussen van alle verschillende componenten.

 

De cyclustijd samenpersen

Het is ook mogelijk – zeker omdat iedereen nu smartphones in zijn binnenzak draagt – om alle hulpmiddelen te synchroniseren. Het gaat dan om hulpmiddelen die een rol spelen bij complexe activiteiten, die betrekking hebben op de dienstverlening. Het resultaat hiervan zal uiteindelijk de mogelijkheid zijn, om een productieverbetering van 90 procent te bereiken. Als je dus bepaalde productieprocessen van bedrijven analyseert, dan zul je zien dat in theorie de gemiddelde tijd om iets te produceren, zo rond 1 dag ligt. Dit is natuurlijk afhankelijk van hetgeen er geproduceerd wordt. In de praktijk zal de “cyclustijd” een dag of 10 bedragen. Het is mogelijk om de cyclustijd samen te persen. Ook als het gaat om vormen van dienstverlening. In China werd in 2015 door een constructiebedrijf een flatgebouw gebouwd van 57 verdiepingen, in slechts 19 dagen. Ongelooflijk toch? En ja, het flatgebouw is voorzien van badkamers!

 

Honger naar de smartphone

Het is dus mogelijk om dienstverleningsprocessen te structuren en te managen, op een manier die dit niveau van dienstverlening kan bewerkstelligen. Dan moeten we dus wel alle componenten van het dienstverleningsproces bewerken en organiseren. Maar wat moet er precies gebeuren om the internet of things met cyclustijd-compressie te integreren? In de eerste plaats moeten we onszelf kunnen verbinden met elkaar en met de verschillende apparaten. Dan moeten alle apparaten met elkaar verbonden zijn. Alle apparaten moeten worden verbonden met de digitale processen en digitale markten. Als het gaat om digitale apparaten (verbonden apparaten), dan is de meest populaire vorm op dit moment natuurlijk wel de smartphone. De “honger” van mensen naar deze apparatuur is niet te stillen. Er zijn inmiddels miljarden smartphones in omloop. We zijn nu op een moment aangekomen, waarbij het goedkoper en gemakkelijker is om apparaten slim te maken, dan om ze “dom” te houden. We weten dat dat zo is, omdat het proces waarbij chips worden ingebouwd, nu goedkoper is dan de aanschaf van een complete chipset. Dit gegeven heeft echt gezorgd voor een transformatie.

 

Computerkracht

Op dit moment “zwemt” de computerkracht al overal om ons heen. In gebouwen, op straat en in de lucht. Een bedrijf zoals Amazon heeft op dit moment zo’n 6 miljoen servers. Er zijn in de wereld miljarden smartphones. Om nog maar te zwijgen over het miljard aan pc’s. De komende jaren komen daar dus 20 tot 30 miljard apparaten bij, die allemaal zullen zijn aangesloten op the internet of things. Apparaten die nog veel slimmer zijn dan de huidige generatie smartphones. De computerkracht zal enorm zijn. Dat is indrukwekkend, maar er mist eigenlijk iets heel belangrijks. En dat is de mogelijkheid om die computerkracht zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

 

Ethereum blockchain als ultieme basis voor the internet of things

Het is natuurlijk een gemiste kans om niets met al die computerkracht te doen. Maar waarom laten we die computerkracht dan links liggen? Daar is een hele belangrijke reden voor. We weten namelijk niet precies op welke manier we die computerkracht kunnen gebruiken, op een veilige en betrouwbare manier. We hebben dus een platform nodig dat veilig, efficiënt, open en geschikt is, voor allerlei commerciële toepassingen. De blockchaintechnologie zoals het Ethereum platform biedt hier een prima oplossing en kan de ultieme basis vormen voor the internet of things.

 

Wat zijn de kansen ten opzichte van de blockchain?

In de eerste plaats zal de blockchain alle basistaken kunnen uitvoeren, die nu gedaan worden door “gewone” computers. Het gaat dan om zaken die computers eigenlijk al jaren doen, zoals het uitvoeren van transacties en verwerken van gegevens. Als we nu weer even naar de bitcoin kijken, dan zien we dat het niet alleen een digitale betalingseenheid is, maar ook een bank. En banken voeren transacties uit. Als we naar social media platformen kijken, zoals Facebook en Twitter, dan zijn ook “likes” en “tweets” transacties. Een vliegtuigticket bijvoorbeeld, wordt gevormd door een “bundeltje” transacties. Ook de gegevens van je slimme meter zijn transacties. Dit is het fundament van de moderne computertechnologie, maar nu kunnen we de transacties laten uitvoeren, door ieder willekeurig apparaat dat zich op de wereld bevindt. Bij het uitvoeren van dergelijke transacties hebben we in principe geen centrale infrastructuur meer nodig. De blockchain is een decentraal en gedistribueerd netwerk.

 

Uniek

Er zijn een aantal dingen die de blockchain echt uniek maken. In de eerste plaats is dat de “gedistribueerde uitvoering”. Voor alles binnen de blockchain is geen centrale computerarchitectuur meer noodzakelijk. Niet alleen is alles gedistribueerd, maar alles is ook met elkaar gesynchroniseerd. En juist dit gegeven maakt de blockchain tot een uitermate fraudebestendig mechanisme. En dat is wat we nodig hebben in de hedendaagse computeromgeving: een systeem waarin mensen veilig en vertrouwd met elkaar kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren. We kunnen niet zonder die veiligheid als straks alles en iedereen is aangesloten op the internet of things.

 

Privacy

Niet alleen met de veiligheid zal zorgvuldig moeten worden omgesprongen, maar ook moeten er ten aanzien van de privacy verstandige maatregelen genomen worden. De blockchain is daarvoor het platform bij uitstek!

 

Blockchain en vertrouwen

Iets dat we de afgelopen jaren wel geleerd hebben, is dat je gewoonweg niets en niemand “online” zomaar kunt vertrouwen. Alle organisaties en instellingen die onze privacy en veiligheid hadden moeten beschermen zijn daar niet in geslaagd. Sterker nog: ze hebben eraan meegewerkt om onze privégegevens op een schaamteloze manier te commercialiseren. Voor velen hebben die privacyschendingen ernstige gevolgen gehad. Desalniettemin ontkomen we er niet meer aan om de allerbelangrijkste zaken in ons leven, in de digitale omgeving te regelen. De blockchaintechnologie zorgt voor een systeem dat fraude, oplichting en ander gesjoemel kan voorkomen. De blockchain is ook anders dan traditionele transactieprocessen, omdat je niet alleen data kunnen versturen, maar ook applicaties.

 

Cloud toepassingen

Een platform als Ethereum staat bekend om zijn Ethereum Virtual machine (EVM), waar bijvoorbeeld de slimme contracten in kunnen draaien. Er wordt gebruik gemaakt van een turingvolledige programmeertaal die ontwikkelaars in staat stelt, om applicaties te ontwerpen die zichzelf kunnen handhaven. De uitvoering ervan gebeurt dus automatisch. De programmeertaal van Ethereum is Solidity. Andere programmeertalen zijn Serpent, LLL en Mutan. Er kunnen “cloud” toepassingen worden geschreven, die draaien op apparaten die zijn aangesloten op het internet. Ze kunnen op het netwerk draaien, zonder dat er een centrale server aan te pas komt. Maar waarom is het zo interessant om toepassingen te kunnen uitvoeren zonder servers? Geen servers betekent dus dat er geen datacenters nodig zijn en dat is natuurlijk veel goedkoper. Bedrijven die willen groeien en een groot en solide netwerk willen opbouwen, kunnen daardoor per jaar dus heel veel geld besparen. Het spenderen van duizenden euro’s aan centrale servers is gewoonweg onnodig.

 

The internet of things en de vierde industriële revolutie

De blockchain is wat mij betreft de enige echte veilige en betrouwbare computeromgeving die ooit is ontwikkeld. Een digitale omgeving die we kunnen gebruiken om alle processen en markten samen te vlechten tot één geheel. De blockchain en the internet of things zouden weleens de fundering kunnen gaan vormen van de vierde industriële revolutie, waarbij de toename van productiesnelheid centraal zal staan. De blockchaintechnologie zal als basis genomen worden voor het gebruik van allerlei soorten diensten, zoals sociale netwerken en bijvoorbeeld het gedistribueerd registreren van medische gegevens.

 

Capaciteit

Er zijn veel belangrijke zaken waar we ons goed bewust van moeten zijn. De eerste is capaciteit. Er wordt vaak gediscussieerd over de hoeveelheid capaciteit binnen bepaalde industrieën. Er is echter veel meer capaciteit verborgen in de verschillende branches, dan dat we ooit hadden kunnen vermoeden. Kijk maar eens naar AIRBNB. Zij pompten een gigantische hoeveelheid capaciteit in de markt voor verhuur van privé-accommodaties. Er zijn zelfs al onderzoeken gepubliceerd die aantonen dat op locaties waar zich veel AIRBNB-accomodaties bevinden, hotels niet in de positie waren om hun prijzen te verhogen. Om nog even terug te komen op de MRI-scanners: het gemiddelde gebruikspercentage ervan ligt op 25%. Wat zou er met de dure aanschafprijs van een MRI-scanner gebeuren, als er een transparante en digitaal verbonden markt voor deze apparaten zou ontstaan? Een MRI-scanner zou veel goedkoper worden.

 

Gedeelde assets

Er is veel meer verborgen capaciteit dan we denken. De blockchain technologie en the internet of things zullen deze onzichtbare capaciteit zichtbaar maken. Een investeerder zal meer nadenken over de mogelijkheid om assets te delen met anderen. Een ander belangrijk punt is innovatie. Innovaties ten aanzien van de mogelijkheden die de blockchain en the internet of things straks bieden, zijn waarschijnlijk eenvoudiger te realiseren dan dat we nu denken. Het kunnen juist de simpele ideeën zijn die uitgroeien tot succesformules.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchain en the internet of things? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).