Wat is ID2020?

 

De ID2020-top

De ID2020 is een jaarlijkse top waar CEO’s, NGO’s, overheden, techneuten en specialisten op het gebied van identificatie bij elkaar komen. Zij hebben als gezamenlijke doelstelling een unieke, legale, digitale identiteit voor iedereen op de wereld in 2030.

 

Een basis mensenrecht

Iedereen heeft het recht om overal op onze planeet erkend te worden als een persoon en wereldburger. Op dit moment is dat allerminst het geval. Maar liefst een kwart van de wereldbevolking heeft geen legale identiteit. Met andere woorden deze mensen bestaan dus officieel niet. Op de ID2020 is afgesproken dat er alles aan gedaan moet worden om voor 2020 iedereen zonder officiële identiteit, te voorzien van een legale identiteit. Tegen 2030 zou dit dan uitgerold moeten zijn tot zo’n 1 miljard individuen.

Human rights logo, mensenrechten, uPort.

Waarom is een legale identiteit belangrijk?

Personen zijn verplicht zich te legitimeren om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de gezondheidszorg en onderwijs, maar ook om te mogen stemmen zullen mensen zich moeten identificeren. Overheden zonder een zorgvuldig en gedetailleerd systeem ten aanzien van identificatie, hebben moeite om te zorgen voor een goede sociale dienstverlening. Dat komt natuurlijk omdat het heel erg lastig is om exact te kunnen bepalen, hoeveel mensen geholpen moeten worden en om welke personen het precies gaat. Een precieze benadering van deze mensen is dus nu niet mogelijk.

Financial services

Toegankelijk, veilig en verifieerbaar

Zonder geldige en deugdelijke registraties van de identiteit is het risico van corruptie heel groot. Meer dan 2 ½ miljard volwassenen op de wereld heeft geen bankrekeningnummer. Zij kunnen dus niet op de ‘normale’ manier gebruikmaken van financiële diensten. Dit maakt het voor deze mensen enorm moeilijk (zoniet onmogelijk), om te ontsnappen aan de armoede en slechte omstandigheden waarin zij leven. ID2020 wil hier het verschil gaan maken. Het verbinden van mensen aan de hand van financiële hulpmiddelen en diensten, vereist een toegankelijk, veilig en verifieerbaar identiteitssysteem.

Digitale vingerafdruk
uPort en digitale identiteit op de blockchain

Minder kwetsbaar

Iemand zonder een legale identiteit is vogelvrij. De maatschappij kan met deze mensen doen wat zij wil. Iemand die geen identiteit heeft, bestaat dus eigenlijk niet en heeft dus ook geen rechten. Kinderen, maar ook volwassenen zonder ID vallen heel gemakkelijk ten prooi aan mensenhandelaren en criminelen die actief zijn binnen bijvoorbeeld de prostitutie. Seksueel misbruik is aan de orde van de dag. Een legale identiteit maakt mensen minder kwetsbaar. Blockchaintechnologie kan op dit terrein een hele belangrijke rol gaan spelen.

What's ur digital ID? uPort.

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Deelnemers aan de ID2020 top onderzoeken welke problemen er precies zijn rondom identiteit en identificatie en bekijken welke aanpak en voorwaarden er noodzakelijk zijn om het hele project te realiseren. Ook houdt ID2020 zich bezig met kwesties die te maken hebben met gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit is ook erg belangrijk want vrouwen met een legale identiteit zijn in staat om financiële beslissingen te nemen, en op financieel gebied volledig onafhankelijk te zijn. Ook kan een officiële identiteit helpen in de strijd tegen kindhuwelijken, uitbuiting en mensenhandel.

Equality, gelijkheid, uPort.

uPort

Er wordt op dit moment (januari 2017) gewerkt aan een innovatieve toepassing, die geschikt is voor het creëren van een wereldwijde digitale identiteit. uPort ontwikkelt een op de blockchain gebaseerd identiteits- en identificatiesysteem. uPort doet dit in een samenwerkingsverband met onder andere Microsoft, Ethereum, Blockstack Labs, ConsenSys en ontwikkelaars van over de hele wereld. De verwachtingen van een dergelijk globaal, digitaal systeem zijn dus hooggespannen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).