Wat is ID2020?

ID2020 is een in 2016 opgerichte niet-gouvernementele mensenrechtenorganisatie, die pleit voor een digitale identiteit voor mensen zonder papieren, zoals bijvoorbeeld vluchtelingen. De organisatie wordt geleid door de biologe en politiek wetenschapper Dakota Gruener. ID2020 brengt technologen, advocaten, financiers en andere specialisten samen, om de doelstellingen van de organisatie te kunnen realiseren. Een van die doelstellingen is het verbeteren van de leefomstandigheden van gemarginaliseerde mensen in achtergestelde gebieden, door middel van digitale identificatietoepassingen. De ambitie van ID2020 is om iedereen op de wereld tegen 2030 van een unieke, legale en betrouwbare digitale identiteit te voorzien.

Digitale vingerafdruk. ID2020 richt zich op digitale identiteit.

Geen officiële identificatiepapieren

Op dit moment (2022) heeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking – ruim één miljard mensen – geen officiële identificatiepapieren, zoals bijvoorbeeld een geboorteakte of paspoort. Hierdoor zijn deze mensen in feite onzichtbaar en bestaan ze in principe niet. De afwezigheid van officiële identiteitsdocumenten maakt deze mensen zeer kwetsbaar. Ze worden vaak uitgebuit, ontvoerd of misbruikt. Daarom werken de partijen die betrokken zijn bij ID2020 samen met overheden en organisaties in zowel de publieke als private sector aan technologieën, waarmee voor deze mensen een veilige en betrouwbare digitale identiteit kan worden gecreëerd. Onder meer Microsoft, PricewaterhouseCoopers en IT-adviesbedrijf Accenture zijn bij het ID2020-initiatief betrokken.

 

Verstoken van alledaagse voorzieningen

De mensen zonder officiële identiteit behoren meestal tot de meest achtergestelde groepen in derdewereldlanden. Ze zijn vaak verstoken van de meest alledaagse voorzieningen zoals bijvoorbeeld goede medische zorg, deugdelijke verzekeringen en hebben niet of nauwelijks financiële middelen. Het feit dat deze mensen niet over identiteitsdocumenten beschikken maakt het lastiger voor hen om werk en woonruimte te vinden, waardoor ze de vicieuze cirkel van armoede en uitzichtloosheid niet kunnen doorbreken. ID2020 wil daar verandering in brengen door hen te helpen aan een digitale identiteit, waardoor ze op een normale manier aan maatschappelijke processen kunnen deelnemen.

 

 

Digitale identiteit en blockchaintechnologie

Eén van de mogelijke technologieën voor het vastleggen van digitale identiteit is blockchain. De bij ID2020 betrokken partijen onderzoeken hoe blockchaintechnologie en digitale identiteit, op een veilige manier met elkaar kunnen worden gecombineerd. De verificatie en authenticatie van persoonsgegevens kunnen binnen een blockchainnetwerk op een veiligere en praktischere manier worden uitgevoerd dan binnen traditionele databases, waarbij de informatie meestal wordt beheerd door een enkele ‘centrale’ partij. Zo zou iedereen bij zijn of haar geboorte een officiële en verifieerbare geboorteakte kunnen ontvangen, die in een blockchainnetwerk wordt geregistreerd. Daarbij zouden eventueel ook biometrische kenmerken zoals bijvoorbeeld een voetafdruk kunnen worden vastgelegd. Blockchaintechnologie en cryptografische versleuteling van persoonlijke informatie geven deze mensen niet alleen een legale status, maar kunnen ook de mogelijkheid van identiteitsdiefstal aanzienlijk verkleinen. Blockchaintoepassingen bieden niet alleen nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitale identiteit, maar hebben ook het potentieel om traditionele bedrijfsmodellen te verbeteren.

What's ur digital ID? uPort.

Positieve impact

We doen bijna alles online. We regelen onze bankzaken op internet, sluiten online verzekeringen af, vragen onze medische gegevens online op en vragen onze identiteitsdocumenten digitaal aan. De meeste digitale identificatietoepassingen en inlogmethoden zijn verouderd, missen de juiste privacybescherming en zijn ronduit onveilig. Jaarlijks komen talloze persoonsgegevens in de verkeerde handen door datalekken. Hierdoor kunnen deze gegevens worden misbruikt voor allerlei doeleinden. Daarom is er steeds meer behoefte aan manieren om de veiligheid van digitale identiteit veel beter te kunnen waarborgen. Of blockchaintechnologie het beste platform biedt voor de doelstellingen van ID2020 is nog niet precies duidelijk. Blockchaintoepassingen zijn zeer complex en de technologie zelf staat nog maar in de kinderschoenen. Desondanks heeft de techniek het vermogen om een positieve impact te hebben, op gebieden die op dit moment nog niet of nauwelijks hebben geprofiteerd van de digitale revolutie.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).