Miljoenen mensen wereldwijd maken inmiddels gebruik van cryptocurrency wallets, echter weten de meeste mensen niet hoe zo’n wallet nu precies werkt. Wallets voor crypto-valuta zijn software programma’s die je publieke en private sleutels opslaan en een verbinding kunnen aangaan met blockchainnetwerken. Hierdoor kunnen gebruikers hun tegoeden bekijken en transacties uitvoeren op ieder gewenst moment. Wanneer een gebruiker digitale betalingseenheden verstuurt doet hij of zij in principe afstand van het eigendom van de coins, ten gunste van de wallet van de ontvanger. De private sleutel die in de wallet is opgeslagen moet te allen tijde corresponderen met het publieke adres waaraan de virtuele valuta is toegewezen. Wanneer de private en de publieke sleutel samen matchen, dan zal het saldo in de cryptocurrency wallet van de verzender afnemen en het saldo in de wallet van de ontvanger toenemen.
De digitale wereld van virtuele valuta
Om goed uit te kunnen leggen wat een cryptocurrency wallet is, zou je even moeten denken aan je gewone “fysieke” portemonnee met daarin keiharde euro’s. Fysieke munten worden in een fysieke beurs opgeslagen. Wanneer je gaat betalen in een winkel haal je ze eruit en het eventuele wisselgeld stop je vervolgens weer terug. In de digitale wereld van virtuele valuta en blockchaintechnologie werkt dit een beetje anders. De virtuele coins worden niet opgeslagen in een echte portemonnee, simpelweg omdat de munten niet in fysieke vorm bestaan. In plaats daarvan bestaat de blockchain uit een heleboel vastgelegde transactie-informatie, waarin is vastgelegd welke private en publieke sleutels de controle hebben over specifieke tegoeden. Met een crypto wallet heb je de mogelijkheid om virtuele valuta te verzenden naar en te ontvangen van wie je maar wilt.
Wat is een wallet adres?
De drie belangrijkste onderdelen van een cryptocurrency wallet zijn een wallet adres, een private sleutel en een publieke sleutel. Deze drie elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een wallet adres kun je het beste vergelijken met een bankrekeningnummer bij je eigen bank. Een bankrekeningnummer is geen ultra-geheime code die je ergens in een zwaarbewaakte kluis moet opbergen, maar we gebruiken dat nummer op dagelijkse basis en geven het door aan iedereen die dat nodig heeft om geld naar ons over te maken. Op deze manier stellen we bijvoorbeeld bedrijven in de gelegenheid om automatische incasso’s uit te voeren. Daarnaast is het handig als je werkgever weet waar je salaris naartoe moet, als je een hele maand gewerkt hebt. Een bankrekeningnummer is dus een publiek adres dat door iedereen te achterhalen is.
Meerdere bankrekeningnummers
Een cryptocurrency wallet heeft een uniek wallet adres. Wanneer je een transactie naar iemand wilt uitvoeren, dan geef je hem of haar dat adres. Net zoals bij reguliere bankrekeningnummers zijn er nooit twee nummers exact hetzelfde en dat betekent in principe dat het naar jou overgemaakte geld niet zomaar bij iemand anders terecht kan komen, indien het geld ook daadwerkelijk naar het juiste bankrekeningnummer is overgemaakt. Iedereen kan (in principe) zoveel mogelijk bankrekeningnummers aanvragen als hij wil. De meeste mensen hebben een particuliere rekening en sommigen hebben daarnaast ook nog een of meerdere zakelijke bankrekeningen. Ook voor het creëren van cryptocurrency wallets is er geen limiet.
Bitcoin wallet adres
Ons vertrouwde dagelijkse IBAN bankrekeningnummer telt een aantal alfanummerieke tekens en maakt het mogelijk om transacties uit te voeren tussen verschillende banken en landen. Het adres van een cryptocurrency wallet ziet er iets anders uit en gebruikt een combinatie van nummers en letters. Een voorbeeld van een Bitcoin wallet adres is bijvoorbeeld:
3A1pZ5OP5QGazi9MGAKlST3MVbf6KkhSw
Hoe werken private en publieke sleutels?
Een blockchainnetwerk is transparant en dat betekent dan ook dat iedereen kan zien hoeveel virtuele valuta er op een cryptocurrency wallet zijn opgeslagen, maar ook kan iedereen achterhalen welke transacties de eigenaar van de wallet in het verleden heeft uitgevoerd. Desalniettemin geeft een cryptocurrency adres geen inzicht in de werkelijke identiteit van de eigenaar van de wallet. Een wallet adres is dus een klein beetje te vergelijken met een alledaags bankrekeningnummer. Maar hoe kunnen gebruikers hun tegoeden nu precies beheren op een blockchain? Hier komen de private en publieke sleutels om de hoek kijken.
PIN-code
Veel mensen denken dat een publieke sleutel precies hetzelfde is als een publiek wallet adres, maar dit klopt niet. Iedere cryptocurrency wallet beschikt over een unieke private en publieke sleutel. De private sleutel geeft een gebruiker toegang tot de tegoeden in zijn of haar wallet adres. Een private sleutel zou je in principe een beetje kunnen vergelijken met de PIN-code die je nodig hebt voor het uitvoeren van transacties bij je reguliere bank. Niemand kent jouw PIN-code, zelfs de bank niet. Net als dat jouw PIN-code gekoppeld is aan je bankrekeningnummer, is een private sleutel gelinkt aan een individueel cryptocurrency wallet adres.
Input en output
Een publieke sleutel is cryptografisch verbonden aan je wallet adres. De publieke sleutel is “gehasht” met een algoritme. Dat betekent min of meer dat de publieke sleutel in “stukken” is gehakt. Deze hashfunctie maakt het mogelijk om een opeenvolgende reeks van letters en cijfers door middel van encryptie te vervormen, tot een geheel nieuwe opeenvolgende reeks van letters en cijfers. De originele opeenvolgende reeks van cijfers en letters noemen we de “input” en de geëncrypteerde (vervormde) versie noemen we de “output”. Deze vervorming van de cijfer- en letterreeks zorgt voor een extra beveiligingslaag en zorgt ervoor dat de cryptocurrency wallet niet kan worden gehackt door kwaadwillenden. Voor mensen ziet de cijfer- en letterreeks van de private en de publieke sleutel er compleet anders uit, maar de technologie achter de crypto-software kan exact bepalen dat beide sleutels bij elkaar horen.
Alle saldi wordt vastgelegd binnen de blockchain infrastructuur
Blockchaintechnologie is een zeer geavanceerde, maar vooral ingewikkelde techniek. Echter is om gebruik te kunnen maken van een cryptocurrency wallet technische kennis niet per se noodzakelijk. De software zorgt ervoor dat in principe iedereen in staat is om transacties te kunnen uitvoeren. Crypto-activa bestaan uiteraard niet fysiek en je kunt ze niet letterlijk in de hand houden. Ze bestaan alleen op de blockchain, een groot decentraal gedistribueerd grootboek. Een grootboek waarin alle, maar dan ook alle transacties die ooit binnen het netwerk hebben plaatsgevonden, zijn geregistreerd. Alle saldi van ieder publiek adres is transparant vastgelegd binnen de blockchain-infrastructuur.
Crypto-software
De software van de cryptocurrency wallet is rechtstreeks met het blockchainetwerk verbonden en stelt gebruikers in staat om digitale betalingseenheden van A naar B te verzenden. De cryptocurrency wallet genereert daarbij je private en publieke sleutels en geeft je de controle over je eigen tegoeden. Door het invoeren van je private sleutel kun je bevestigen dat jij de legitieme eigenaar bent van de virtuele valuta en ben je in staat om transacties uit te voeren.
Welke cryptocurrency wallets zijn er?
Er zijn verschillende soorten crypto wallets op de markt, maar ze zijn niet allemaal even veilig. Er zijn zelfs wallets die ronduit erg onveilig zijn en sterk af te raden voor gebruikers. Een minder veilige wallet betekent over het algemeen dat je er wel snel mee kunt handelen. Een wallet met een hoog veiligheidsniveau houdt vaak in dat deze iets minder gebruiksvriendelijk is. De keuze voor een cryptocurrency wallet is dan ook meestal een persoonlijke. De meest voorkomende wallets zijn de hardware wallet, de desktop wallet, de mobiele wallet, de webwallet en de papieren wallet.
De hardware wallet
Wat mij betreft begint een veilig crypto avontuur met een solide wallet en in dat opzicht heeft een externe hardware wallet mijn absolute voorkeur. Zeker ten opzichte van bijvoorbeeld een web wallet waarbij de wallet is verbonden met het internet, is de fysieke hardware wallet erg veilig. Het voornaamste doel van een hardware wallet, is dan ook het opslaan van zowel je private als je publieke sleutels op een zo veilig mogelijke manier. Een hardware wallet is in principe nooit verbonden met het internet. Alleen wanneer een gebruiker van plan is om een transactie uit te voeren wordt er verbinding gemaakt met internet. De PIN-code om de wallet te kunnen gebruiken wordt rechtstreeks ingevoerd in het externe apparaat zelf, waardoor het voor hackers niet mogelijk is om toegang te verkrijgen tot je sleutelpaar. Uiteraard is honderd procent veiligheid een utopie en moet je voor het bewaren van de fysieke hardware wallet zelf ook de juiste voorzorgsmaatregelen treffen. Maatregelen die waarborgen dat je bij een eventueel verlies, beschadiging of diefstal van de fysieke wallet nog steeds over je digitale betalingseenheden kunt beschikken. Een hardware wallet is vooral geschikt voor HODlers die zich vooral richten op een beleggingsstrategie voor de lange termijn.
De desktop wallet
Een desktop wallet is een gulden middenweg tussen gebruiksgemak en veiligheid. Deze wallets kunnen worden gedownload op een specifieke desktop of laptop en zijn alleen toegankelijk vanaf die desbetreffende computer. Dat deze wallet minder veilig is dan een hardware wallet komt onder andere door het gegeven dat er altijd een mogelijkheid aanwezig is, dat een hacker vanaf afstand de controle over je computer overneemt. Een kwaadwillende zou zich dan in principe toegang kunnen verschaffen tot je wallet. Deze wallet is geschikt voor gebruikers die niet al te veel virtuele valuta opslaan en regelmatig handelen op de cryptomarkt.
De mobiele wallet
Een andere optie voor cryptocurrency opslag is de mobiele wallet. De verschillen tussen een desktop wallet en een mobiele wallet zijn niet zo heel groot. Ook de mobiele wallet wordt met behulp van een app op het apparaat gedownload. Via de app kan iedere gebruiker bij zijn of haar virtuele valuta. Eén van de voordelen van de mobiele wallet is dat er cryptomunten kunnen worden uitgegeven in fysieke winkels. Het bosje bloemen, de tros bananen, het strijkijzer, de blouse en de zonnebrandcrème, kunnen dan wellicht eenvoudig worden afgerekend door het scannen van een QR-code.
De papieren wallet
De zogenaamde paper wallets bieden ook een relatief veilige opslagmethode. Hierbij worden de private en publieke sleutels uitgeprint op een vel fysiek papier. De private en publieke sleutel worden dus niet verbonden met een server en dat betekent dat iemand alleen toegang kan krijgen tot het sleutelpaar, wanneer zij in het bezit zijn van het stuk papier. Een gebruiker die een transactie wil verzenden, hoeft alleen maar de sleutels in te voeren in de software van de online wallet. Ook het scannen van de uitgeprinte QR-code is mogelijk.
De web wallet
Voor wat betreft het gebruiksgemak dan is de web wallet waarschijnlijk de meest handige cryptocurrency wallet. Doordat de wallet online staat en dus verbonden is met internet, kun je heel snel transacties uitvoeren op iedere gewenst moment. Komt het echter aan op de veiligheid, dan raad ik deze vorm van opslag niet aan. Wellicht is dit één van de meest onveilige opslagmethoden die er is. Een web wallet wordt meestal beheerd door een derde partij en dat betekent automatisch dat je er niet zelf de volledige controle over hebt. Veel crypto-handelaren hanteren deze opslagmethode en stallen de virtuele munten op de centrale servers van verschillende crypto-exchanges. Een groot risico daarvan is dat als de desbetreffende cryptohandelsbeurs wordt gehackt, de hackers ook direct toegang zouden kunnen krijgen tot al je opgeslagen tegoeden. Daarom wordt ook met klem geadviseerd om alleen een heel klein gedeelte van je virtuele valuta online op te slaan (alleen de hoeveelheid die je daadwerkelijk nodig hebt om een specifieke transactie uit te voeren). Bewaar de rest van je digitale munten gewoon veilig op een externe hardware wallet. Spijt komt altijd achteraf en een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Welke web wallets zijn er?
Eén van de meest bekende web wallets vind je bij de populaire cryptohandelsbeurs Coinbase. Dit platform biedt een wallet met een gebruiksvriendelijke interface en een mobiele app voor iOS en Android. De web wallet van Coinbase ondersteunt onder andere Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Een andere bekende aanbieder is GreenAddress. Dit platform levert een web wallet voor Bitcoin met een web interface voor Android, iOS en PC. Ook Xapo – dat bekend staat als het Fort Knox – van de Bitcoin-opslag maakt het mogelijk om snel en eenvoudig Bitcoins te kopen en te verkopen in een online omgeving.
Maar hoe veilig zijn cryptocurrency wallets nu eigenlijk echt?
Zoals je ziet bepaalt de keuze voor een wallet voor een heel groot deel de veiligheid van cryptocurrency transacties. Toch is een veilige wallet niet allesbepalend. Ook al ben je in het bezit van een veilige en solide wallet, maar je vertoont gevaarlijk en roekeloos gedrag bij het uitvoeren van transacties, dan loop je nog steeds het risico om slachtoffer te worden van individuen met minder goede bedoelingen. Wanneer iemand het voor elkaar krijgt om je private sleutels te bemachtigen, dan ben je in veel gevallen gewoon de Sjaak en kun je fluiten naar je digitale centen.
Maximale bescherming van de private sleutels
Iedere wallet die een verbinding kan aangaan met het internet is kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Veel hackers zijn op technisch gebied meestal erg intelligent, maar op het gebied van ethiek houden zij er vaak een andere filosofie op na. Wanneer een hacker met slechte bedoelingen ergens zijn of haar zinnen op heeft gezet, dan vinden ze altijd wel nieuwe manieren om toegang te verkrijgen tot gevoelige data van nietsvermoedende mensen. Er zijn zeer veel manieren waarop hackers zich via internet toegang kunnen verschaffen tot je opgeslagen tegoeden zoals bijvoorbeeld phising, malware, key logger en virussen. Het is daarom dan ook van het allergrootste belang dat je er alles aan doet om je private sleutel maximaal te beschermen.
2-factor authenticatie en multisig
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je tegoeden zo veilig mogelijk op te slaan. In de eerste plaats moet je ervoor zorgen dat je software is geüpdatet met de allerlaatste versie. Daarnaast is het verstandig om een aantal beveiligingslagen toe te voegen aan je cryptocurrency wallet. Een voorbeeld daarvan is het instellen van een 2-factor authenticatie, waarbij er een code wordt verzonden naar je mobiele telefoon. Een andere extra beveiligingslaag is “multisig”, waarbij een gebruiker een transactie moet controleren en valideren op meerdere apparaten. Mocht een apparaat onverhoopt worden gestolen, beschadigd raken of worden gehackt, dan hebben kwaadwillenden niet zomaar toegang tot je tegoeden. De transactie moet namelijk ook op de andere apparaten worden bevestigd.
Kan ik al mijn cryptocurrency’s opslaan in één wallet?
Ja, dat is mogelijk. De Bitcoin is verreweg de meest bekende cryptocurrency. Echter komen er dagelijks nieuwe virtuele coins bij met hun eigen kenmerkende blockchain-ecosysteem. Zijn deze digitale betalingseenheden blijvertjes en gaan zij onze economie radicaal veranderen of horen we er over een aantal jaren niets meer van? Dat blijft voorlopig een hele grote vraag. Steeds meer mensen schaffen verschillende digitale betalingseenheden aan. De virtuele valuta worden vaak uitgerust met de meest aparte namen zoals Theta Token, Polymath, PIVX, Dignity, Singularity.NET, BOScoin en Odyssey. Gelukkig is het meestal niet noodzakelijk om voor iedere digitale betalingseenheid apart een wallet te creëren. Er zijn flink wat cryptocurrency wallets op de markt die geschikt zijn voor verschillende cryptomunten.
De ERC20 familie
Zoals gezegd hebben veel coins hun eigen blockchainnetwerk en je moet wel eerst uitzoeken of de wallet die je kiest ook die specifieke munten ondersteunt. De meeste cryptocurrency-tokens zijn gebouwd op de blockchain van Ethereum en dat betekent dat ze behoren tot de zogenaamde “ERC20-familie”. Een wallet die ERC20-proof is, is geschikt voor de meeste op Ethereum gebaseerde digitale betalingseenheden. Voorbeelden van ERC-tokens zijn: EOS, Tron (TRX), Binance Coin (BNB), VeChain (VEN), OmiseGO (OMG), Walton (WTC), Augur (REP) en Icon (ICX).
Hoe anoniem is een cryptocurrency wallet?
Hoewel een digitaal wallet adres niet je naam prijsgeeft, hebben andere gebruikers wel toegang tot een heleboel andere informatie. Alle uitgevoerde transacties (zowel de verzonden als de ontvangen coins), die met de desbetreffende crypto wallet zijn uitgevoerd zijn zichtbaar. Ook de hoeveelheid van de overgemaakte tegoeden en het wallet adres van de andere partij, zijn volledig transparant. Het ligt voor de hand dat anonieme transacties een sterke aantrekkingskracht uitoefenen op criminelen. Het is ook daarom dat overheden op dit moment wet- en regelgeving ontwerpen voor de verschillende crypto-exchanges. Iedereen die cryptocoins wil aanschaffen met reguliere valuta, zal zich eerst moeten legitimeren aan de hand van een aantal officiële documenten. De cryptohandelsbeurs weet dus welk individu verbonden is met de specifieke cryptocurrency wallet, zelfs wanneer een gebruiker alle tegoeden uit de wallet heeft opgenomen.
Conclusie
In welke cryptocurrency’s je ook wilt gaan handelen, de keuze voor een veilige cryptocurrency wallet is meer noodzaak dan luxe. Digitale betalingseenheden worden steeds populairder en uiteraard trekt dat ook individuen aan met minder goede intenties. Criminelen zijn altijd op zoek naar snel geld en liggen dan ook altijd op de loer om op ieder willekeurig moment toe te slaan. Daarom moet iedere cryptohandelaar de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen nemen, om ervoor te zorgen dat de virtuele valuta niet in de verkeerde handen terechtkomt. Wat mij betreft is een solide hardware wallet dan de meest veilige optie!
Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange waarop je veilig virtuele valuta kunt aanschaffen
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter