Wat is de beste beleggingsstrategie voor cryptocurrency trade?

met Geen reacties

Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe grillig de koersen op de cryptomarkt kunnen verlopen. Stabiliteit en cryptocurrency’s zijn in ieder geval geen synoniemen van elkaar. Nieuwe investeerders in digitale betalingseenheden maken meestal een keuze voor óf kopen en vasthouden (HODL), of handelen op een exchange om te proberen om hun euro’s, dollars, ponden of coins te laten groeien. Volgens velen is het zeker voor nieuwe investeerders een veel verstandigere strategie om de HODL-methode te hanteren en je niet te laten “opfokken” door de volatiele bewegingen op de markt. Dit zorgt niet alleen voor zeer veel stress onder beleggers, maar werkt ook het maken van foute beleggingskeuzes al snel in de hand.

Profit or loss, winst of verlies, Bitcoin.

HODL of handelen?

Echter wil dat niet zeggen dat de HODL-strategie, waarbij je de munten wellicht een aantal jaren niet aanraakt, geheel zonder risico’s is. Wie zich alleen maar richt op het kopen en vasthouden van de cryptocurrency’s profiteert ook niet snel van eventueel behaalde winsten. De meeste mensen zijn geen goede beleggers en het navigeren door op cryptomarkt is echt nog wel een ander kopje thee, dan beleggen op de traditionele beleggingsmarkten. Moet je eigenlijk wel een keuze maken voor een bepaalde tactiek of is een combinatie van de HODL-strategie en continu handelen met coins een veel betere optie? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Iedere strategie heeft zijn voor- en nadelen en geen enkele strategie is zonder risico’s en valkuilen.

Stapel Bitcoins, HODL.

Koersschommelingen

De keuze voor een specifieke beleggingsstrategie is zeer persoonlijk. Het grote voordeel van de HODL-aanpak is dat beleggers minder snel in paniek raken van koersschommelingen en minder snel tegen een veel te lage prijs verkopen, net voor een flinke koersstijging. Het kopen en vasthouden van digitale betalingseenheden werkt relatief eenvoudig. Je koopt de gewenste cryptocoin, slaat ze veilig op in je wallet (het liefst uiteraard op een extern opslagapparaat) en laat je munten dan gewoon een hele tijd met rust.

Koers. grafiek, beleggingsstrategie.

Ontwikkelingen op de cryptomarkt

Uiteraard houd je de ontwikkelingen op de cryptomarkt wel goed in de gaten, maar zit je in ieder geval niet meer constant op het puntje van je stoel. In cryptoland wordt geduld vaak beloond, zelfs na vele slapeloze nachten, weken, maanden of soms zelfs jaren. Tot je op een dag je crypto-portfolio controleert en je constateert dat de HODL-manier zijn vruchten heeft afgeworpen. Hoewel je zelf bijna geen actie hebt ondernomen en daardoor in principe ook minder kans zou moeten hebben op flinke winsten, blijkt opeens toch dat deze beleggingsstrategie goed voor je heeft uitgepakt.

Cryptogeld

 

Belasting betalen over je cryptocurrency’s

Houd hierbij uiteraard wel rekening met de belasting die je nog over de virtuele valuta moet gaan betalen. De fiscus wil de exacte waarde weten van je bezittingen op 1 januari van het jaar van aangifte. Dit geldt voor niet alleen voor je “fysieke centen” zoals je spaargeld, maar ook voor digitale betalingseenheden. Daar moet je wel voldoende rekening mee houden, zeker wanneer de waarde van je coins in dat desbetreffende jaar als een achtbaan omhoog en omlaag is gegaan.

Bearmarkt, bullmarkt, aandelenbeurs, beleggingsstrategie.

 

Wat zijn de grootste valkuilen van de HODL-methode?

Veel beleggers stappen in op het moment dat de prijs van een bepaalde cryptocurrency hoog is, zeker wanneer er sprake is van een zogenaamde “bullmarkt”, waarbij het vertrouwen onder investeerders bijzonder groot is. Bij deze beleggingsstrategie worden digitale betalingseenheden ingekocht met de verwachting van snel stijgende koersen. In 2017 zagen we de Bitcoin voor de allereerste keer dwars door de 10.000 dollar gaan en daarmee was de waarde van de meest bekende coin binnen één jaar met maar liefst 1260% gestegen en dat is eigenlijk absurd. De hype was compleet! Een bullmarkt staat haaks op de zogenaamde “bearmarkt”, waarbij de prijzen voor langere tijd dalen. Uiteraard zijn het sentiment en het vertrouwen onder investeerders in dit laatste geval erg ver te zoeken.

Blockchain

Je kunt geen winsten behalen als je ze niet verzilvert

Investeerders die cryptocurrency’s inkopen op het moment dat de prijs hoog is en daarna gaan HODlen, hebben nog een lange hobbelige weg te gaan. Er zullen veel momenten zijn waarop een investeerder veel te laag zou kunnen verkopen en momenten waarop hij of zij de aangeschafte virtuele valuta bijna geheel ziet verdampen. Nee, dat is niet goed voor je hart en stressniveau inderdaad. Zeker niet voor onervaren beleggers. Beginners die de HODL-beleggingsstrategie volgen, gedragen zich wellicht iets te apatisch en laten daarom misschien te veel kansen aan zich voorbij schieten, om winsten te kunnen pakken. Met andere woorden: ze blijven maar vasthouden, terwijl verkopen op dat specifieke moment wellicht de beste aanpak zou zijn. Je kunt immers nooit winsten behalen als je ze niet verzilvert.

Man achter laptop, vraagteken.

In de aap gelogeerd

Een echte doorgewinterde HODler zou weleens zo standvastig kunnen zijn in zijn beleggingsstrategie, dat hij zijn virtuele valuta vasthoudt tot alles volledig is verdampt. Als je dan hoog hebt ingekocht ben je op zijn zachts gezegd wel in de aap gelogeerd. We moeten ons dan ook serieus afvragen of de HODL-methode in alle gevallen wel zo verstandig is. Waarschijnlijk is het veel beter om tijdens de hele HODL-periode een gulden middenweg te vinden en af en toe bepaalde winsten te pakken. Het hebben van veel geduld en controle over je eigen emoties is daarbij heel erg belangrijk.

 

 

Met een simpele druk op de knop breng je je hele beleggingsstrategie om zeep

Voor het “verklooien” van je hele goed uitgedachte beleggingsstrategie, is namelijk niet veel meer nodig dan een simpele druk op de knoppen “kopen” of “verkopen”. Wie echt verantwoord in cryptocurrency’s wil gaan beleggen zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat hij of zij ook wat technische kennis heeft, van de werking van virtuele valuta binnen een blockchainnetwerk. Want wie denkt dat cryptocurrency trade zich één op één laat vergelijken met de traditionele beleggingsmarkt zit er mijlenver naast. De redenen waarom koersen stijgen of dalen op crypto-exchanges hebben vaak hele andere oorzaken, dan stijgende en dalen koersen op de gewone beleggingsmarkten. Wie kennis heeft van de aanleidingen en achtergronden van bull- en bearmarkten staat steviger in zijn of haar schoenen bij iedere beslissing.

Subject to technical issues.

 

Beleggingsstrategie op basis van onjuiste informatie

Ook de HODL-strategie is dus nooit zonder risico’s. Echter gaat het actief handelen op de cryptomarkt gepaard met nog veel meer risico’s. En dat komt gewoon door de enorme koersschommelingen. Wanneer een belegger op basis van de meest actuele informatie heeft besloten om te gaan kopen of verkopen, dan kan de waarde bij het indrukken van de “aankoop- of verkoopknop” inmiddels al gigantisch zijn gestegen of gekelderd. Dit is soms echt secondewerk en dat betekent dan ook automatisch, dat je weloverwogen beslissing niet altijd exact wordt ingegeven, door de actuele juiste informatie van dat ogenblik.

Red sell button.

Dom geluk

De uitkomsten van de ondernomen beleggingsacties hangen in dat geval af van dom geluk. En dat wil je niet. Zeker voor beginnende beleggers op de crypto-exchanges is dit een reëel gevaar en wie niet bekend is met de valkuilen van cryptohandel, komt ongetwijfeld al snel van een hele koude kermis thuis. Wie geluk heeft op een goede beleggingsdag pakt hoge winsten of verkoopt op tijd om niet met het zinkende schip ten onder te gaan, maar wie dikke pech heeft pakt zijn of haar winst veel te vroeg en investeert niet op tijd in virtuele valuta, die vervolgens snel in waarde stijgen. Hoe je het ook went of keert, een beleggingsstrategie ten aanzien van digitale betalingseenheden, blijft voor het overgrote deel een kwestie van tossen. Wordt het kop of wordt het munt?

Chain

 

Ga niet mee in de hype

Veel beginnende onervaren handelaren op crypto-handelsbeurzen nemen direct veel te grote risico’s en laten zich meeslepen in de waan van de dag. Mijn advies aan hen is: oriënteer je goed en handel in een rustig tempo met hooguit één of twee verantwoorde beleggingsacties per week. Echter hebben onervaren handelaren evengoed het potentieel om het beter te doen dan evenwichtige HODlers. Het is dan wel van belang dat zij hun emoties opzij zetten en hun geduld bewaren. Uiteraard is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een actieve handelaar moet zich in dat geval ook gedragen als een HODler, bepaalde posities op de cryptomarkt innemen en deze posities voor een langere tijd aanhouden. Vervolgens kunnen zij hun posities verzilveren wanneer er sprake is van winst of wanneer de koers zich in een neerwaartse spiraal bevindt. Door deze beleggingsstrategie hanteer je toch een langetermijnvisie, maar vermijdt je een aantal van de risico’s die met het HODlen gepaard gaan.

Twee dames die fan zijn van Bitcoin en Namecoin. Initial Coin Offering.

Welke beleggingsstrategie adviseren beleggingsexperts ten aanzien van cryptocurrency’s?

Crypto-beleggingsexperts adviseren om niet al te veel te handelen op het moment dat er sprake is van een bullmarkt. HODL is in dat geval wellicht de meest verstandige beleggingsstrategie. Wanneer er sprake is van een stilstaande markt of een bearmarkt loont het waarschijnlijk om iets vaker te handelen. Echter is dit uiteraard geen keiharde wiskunde en hangt de handelswijze af van zeer veel verschillende elementen. Als je nog niet zoveel ervaring hebt in beleggen met cryptocurrency’s, ga dan niet over één nacht ijs. Ook beleggen met virtuele valuta is geen kinderspel en de verliezen kunnen fors zijn. Het aankopen en vasthouden van digitale betalingseenheden is ten opzichte van actief handelen veel eenvoudiger en HODling heeft zeker minder valkuilen, maar of deze beleggingsstrategie de beste is? Het zal voor een heel groot deel afhangen van de persoonlijkheid, de ervaring en risicobereidheid van de investeerder.

Vrouw achter laptop

Is HODL de beste beleggingsstrategie voor beginnende beleggers op de cryptomarkt?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er bestaat niet één goede of slechte strategie, maar er zal altijd sprake zijn van meerdere strategieën die elkaar van tijd tot tijd afwisselen. Wat mij betreft is HODling voor beginners de beste beleggingsstrategie. Dit geeft je de gelegenheid om de cryptomarkt eens rustig te onderzoeken, waardoor je een beter inzicht krijgt in de ontwikkelingen en redenen, die ervoor zorgen dat die virtuele munten nu eigenlijk zo hard kunnen stijgen en dalen.

 

 

Verantwoord en weloverwogen handelen

Op onze traditionele beleggingsmarkten kan een nieuwsbericht of een gerucht over een bepaald aandeel, al desastreuze gevolgen hebben voor de koersen en voor virtuele valuta is dat zeker niet anders. Echter is de wet- en regelgeving omtrent cryptomunten voorlopig nog niet hetzelfde geregeld als bij reguliere valuta en daar moet je als belegger wel rekening mee houden. Naarmate een HODler wat meer ervaring en kennis heeft verkregen over de cryptomarkt, kan hij of zij langzaamaan steeds vaker actief, maar vooral verantwoord en weloverwogen gaan handelen.

Trezor T touch screen

 

Hoe kan ik mijn virtuele valuta veilig opslaan?

Start met hele kleine hoeveelheden cryptomunten en zorg ervoor dat je je de eventuele verliezen kunt permitteren. Beleg nooit in één keer je hele crypto-portfolio en stel stop orders in. Dat wil zeggen dat als er een bepaalde prijs wordt bereikt, er automatisch een vooraf bepaalde marktorder wordt uitgevoerd. Dit is als het ware een beveiliging tegen al te grote verliezen. Iedere beginner op de cryptomarkt moet zich in de eerste plaats goed verdiepen in alle risico’s. De keuze voor een cryptocurrency wallet is daarbij zonder enige twijfel de belangrijkste stap. Want hoe ga je je digitale virtuele valuta opslaan?

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter