Deze pagina is verouderd
Ik heb verschillende reviews en gebruikerservaringen bekeken en er kan een heleboel gezegd worden over Coinbase. Ik kom gebruikers tegen die laaiende enthousiast zijn over het handelsplatform, maar andere geluiden zijn er ook. Ik heb hieronder een aantal voordelen en nadelen beschreven, zodat je zelf kan bepalen of Coinbase een betrouwbaar handelsplatform is of niet.
4 miljoen gebruikers
Coinbase is de grootste Bitcoin makelaar en handelsbeurs en is actief in meer dan dertig landen, waaronder Nederland. In 2017 heeft Coinbase vier miljoen gebruikers wereldwijd. De cryptobeurs werd opgericht in 2012 en is een van de oudste handelsplatformen. Coinbase is een gecertificeerde onderneming. Op het platform kunnen gebruikers niet alleen Bitcoins kopen en verkopen, maar ook Ethereum en Litecoin. De handelsbeurs hanteert verschillende betalingsmethoden waaronder: betalen via de bank, Paypal (alleen verkopen), creditkaart en nog een aantal iets minder bekende methoden.
Global Digital Asset Exchange (GDAX)
Coinbase begon als makelaar, waarbij ze Bitcoins direct aan klanten verkochten. Sinds mei 2016 hebben ze hun speelveld verruimd en werd de Global Digital Asset Exchange (GDAX) opgericht. De GDAX is een handelsbeurs waarop verschillende cryptocurrency’s kunnen worden verhandeld. Coinbase biedt zijn diensten aan in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Singapore, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.
Account aanmaken bij Coinbase
Alle Coinbase accounts hebben een wallet die gebruikt kan worden om cryptocurrency’s te verzenden of te ontvangen. Om een account bij Coinbase te openen moet je eerst je naam opgeven, daarna je e-mailadres verifiëren en de gebruikersovereenkomst accepteren. Als je de mogelijkheid wilt hebben om Bitcoins te kopen dan moet je een geldig bankrekeningnummer opgeven, om transacties naar Coinbase mogelijk te maken. Als je account eenmaal is aangemaakt, dan kun je een kleine hoeveelheid Bitcoins aanschaffen. Als je later meer Bitcoins wilt kopen, dan kun je je limiet verhogen. Om je limiet te verhogen moet je Coinbase een identiteitsbewijs aanleveren. Daarnaast moet ook je creditkaart worden geverifieerd. Het aantal Bitcoins dat je kunt kopen is ook afhankelijk van welke betalingsmethode je kiest.
Wat zijn de transactie kosten bij Coinbase?
De snelheid waarmee transacties worden uitgevoerd is ook afhankelijk van de gekozen betalingsmethode. Met sommige betalingsmethoden duurt het soms vijf dagen voordat een transactie wordt goedgekeurd en met bijvoorbeeld een creditkaart wordt de transactie wel meteen uitgevoerd. Als je Coinbase account eenmaal klaar is en je hebt je bestelling gedaan, dan ontvang je de Bitcoins in je wallet. De meeste transactiekosten liggen rond de 1 procent, maar dat kan verschillen van land tot land en de betalingsmethode die je gebruikt. In Europa liggen de kosten voor het kopen en verkopen van Bitcoins op 1 procent, bestellingen met een creditkaart op 3 procent en transacties per bank zijn meestal gratis. In enkele gevallen wordt er 15 eurocent in rekening gebracht
Ondersteuning zou beter mogen
Als iemand Bitcoins naar jouw Coinbase account verzendt dan moet dat drie keer worden bevestigd binnen de blockchain, voordat Coinbase de transactie binnen het interne systeem goedkeurt. De coinbase community heeft een zeer uitgebreide Frequently Asked Questions pagina en ook een platform voor ondersteuning. Hier vind je oplossingen voor veel voorkomende problemen. Als je een ticket aanmaakt voor persoonlijke ondersteuning, dan heb je over het algemeen binnen drie dagen een reactie. Een veel geuite klacht is dat het ondersteuningsteam bij hun eerste reactie vaak voorgekauwde oplossingen aandraagt, zonder echt goed naar jouw specifieke probleem te kijken. Veel gebruikers vinden dat de klantenondersteuning veel beter zou mogen.
Neutrale positie
Als je je voor het eerst gaat verdiepen in Coinbase, dan zal je opvallen dat er binnen de Bitcoin community veel geklaagd wordt, over de controle die Coinbase heeft over je transacties op het handelsplatform. In de eerste plaats houdt Coinbase bij op welke wijze gebruikers de Bitcoin spenderen. Coinbase kan je account bevriezen als je je bicoins spendeert bij bepaalde diensten zoals goksites, pornosites, dingen verkoopt op het dark web en nog een aantal zaken die Coinbase beschouwt als dubieus. Binnen de Bitcoin zijn veel interne discussies en Coinbase neemt vaak een duidelijk standpunt in. Je zou je dus kunnen afvragen in hoeverre een dergelijk handelsplatform een neutrale positie zou moeten hebben.
Aanmelden met tweestapsverificatie en auty app
Om je Coinbase account te openen ga je naar Coinbase.com en klik je op ‘registreren’. Vul de vereiste gegevens in en verifieer je e-mailadres. Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt om een tweestapsverificatie aan je account toe te voegen voor extra veiligheid. Een tweestapsverificatie betekent dat iedere keer als je je aanmeldt bij je Coinbase account, je een extra pincode in moet vullen. Deze pincode wordt verzonden naar je mobiel. Als je je mobiel liever niet gebruikt, dan kun ook de authy app gebruiken om de pincode te ontvangen. Zo, nu ben je in je coinbase account!
4 opties
In je dashboard zie je nu optie 1. Deze optie stelt je in staat om Bitcoins te kopen en te verkopen met verschillende betalingsmethoden. Met optie 2 kun je Bitcoins verzenden of aanvragen bij anderen. Optie 3 laat zien wat het saldo is van je verschillende wallets. Optie 4 stelt je in staat om vrienden uit te nodigen. Voor het doorverwijzen van vrienden kun je namelijk een beloning ontvangen.
Bitcoin adres op Coinbase
Als je wilt weten wat je huidige aanschaflimiet is dan ga je naar “kopen/verkopen” en kies je “limieten” op de bovenste tab. Als je erachter wilt komen wat je Bitcoin adres is op Coinbase, dan ga je naar “mijn wallet” in de linker sidebar en klik je op “wallet adres” aan de rechterbovenkant. Op het moment dat een gebruiker Bitcoins naar jou verstuurd en jullie hebben allebei een Coinbase account, dan kan hij jouw Coinbase gebruikersnaam of jouw e-mail gebruiken. Als iemand geen Coinbase account heeft en toch Bitcoins naar jouw wilt versturen, dan moet hij of zij jouw openbare Bitcoin adres weten.
De Kluis
Onlangs heeft Coinbase “De Kluis” geïntroduceerd. Een functie waarmee je een account kunt delen met twee of meer gebruikers. Dat houdt echter wel in dat iedere transactie die je verstuurd van dat account, ook moet worden goedgekeurd door de andere gebruikers. De transacties zijn in dat geval vertraagd met twee dagen, zodat de transactie kan worden ondervangen, als blijkt dat de transactie niet legitiem is. Het gebruik van de kluis houdt niet in dat je zelf de volledige controle hebt over je Bitcoin wallet. Coinbase kan je account dan nog steeds bevriezen, op het moment dat het platform dat noodzakelijk acht. De kluis moet je zien als een extra beveiligingslaag voor het geval iemand je wachtwoord heeft weten te bemachtigen.
Twee manieren om de controle over je bitcoins te behouden
Als je niet wilt dat je fondsen volledig zijn overgeleverd aan Coinbase, dan zijn er twee manieren om dat te voorkomen. In de eerste plaats: gebruik Coinbase niet om fondsen op te slaan, maar alleen om Bitcoins aan te schaffen. En in de tweede plaats: gebruik multisig vault, zodat je zelf de controle over je Bitcoins behoudt. Sinds 31 augustus 2017 is er geen ondersteuning meer voor het creëren van nieuwe multisig vaults. Bestaande multisig vaults blijven normaal functioneren.
Voordelen en nadelen van Coinbase
Zoals je ziet heeft Coinbase voordelen en nadelen. Het voornaamste voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Zeker voor starters op de cryptomarkt is dit een eenvoudig te gebruiken platform. Een groot nadeel is het feit dat je niet volledig de controle hebt over je Bitcoins. Een ander nadeel is dat Coinbase alle transacties precies bijhoudt. Persoonlijk vind ik het een betrouwbare service, als je tenminste altijd zelf goed blijft nadenken over iedere actie die je op het handelsplatform uitvoert. Maar dat moet je natuurlijk met reguliere transacties ook.
Cold wallet en hot wallet
Het is wel aan te raden om als je eenmaal wat Bitcoins hebt gekocht, ze direct te verplaatsen naar een zogenaamde koude opslag”. Dat is een wallet die je helemaal zelf kunt beheren. Een dergelijke “cold wallet” is vele malen veiliger dan een “hot wallet”, die continu online blijft en dus veel kwetsbaarder is voor diefstal. Er zijn heel veel verschillende soorten wallets met ieder zijn eigen specificaties. Als het gaat om veilig handelen met cryptocurrency’s, dan is het kiezen van een wallet niet iets om over één nacht ijs te gaan. Ik heb hier een aantal van de beste wallets voor je op een rij gezet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en zeker weet dat die wallet ook geschikt is voor de cryptomunten waarin jij wilt gaan handelen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter