Is Coinbase betrouwbaar? Een review van het Bitcoin handelsplatform!

with 11 reacties

Ik heb verschillende reviews en gebruikerservaringen bekeken en er kan een heleboel gezegd worden over Coinbase. Ik kom gebruikers tegen die laaiende enthousiast zijn over het handelsplatform, maar andere geluiden zijn er ook. Ik heb hieronder een aantal voordelen en nadelen beschreven, zodat je zelf kan bepalen of Coinbase een betrouwbaar handelsplatform is of niet.

 

4 miljoen gebruikers

Coinbase is de grootste Bitcoin makelaar en handelsbeurs en is actief in meer dan dertig landen, waaronder Nederland. In 2017 heeft Coinbase vier miljoen gebruikers wereldwijd. De cryptobeurs werd opgericht in 2012 en is een van de oudste handelsplatformen. Coinbase is een gecertificeerde onderneming. Op het platform kunnen gebruikers niet alleen Bitcoins kopen en verkopen, maar ook Ethereum en Litecoin. De handelsbeurs hanteert verschillende betalingsmethoden waaronder: betalen via de bank, Paypal (alleen verkopen), creditkaart en nog een aantal iets minder bekende methoden.

Bitcoin miner

Global Digital Asset Exchange (GDAX)

Coinbase begon als makelaar, waarbij ze Bitcoins direct aan klanten verkochten. Sinds mei 2016 hebben ze hun speelveld verruimd en werd de Global Digital Asset Exchange (GDAX) opgericht. De GDAX is een handelsbeurs waarop verschillende cryptocurrency’s kunnen worden verhandeld. Coinbase biedt zijn diensten aan in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Singapore, Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland.

 

Veilige hardware wallets

 

Account aanmaken bij Coinbase

Alle Coinbase accounts hebben een wallet die gebruikt kan worden om cryptocurrency’s te verzenden of te ontvangen. Om een account bij Coinbase te openen moet je eerst je naam opgeven, daarna je e-mailadres verifiëren en de gebruikersovereenkomst accepteren. Als je de mogelijkheid wilt hebben om Bitcoins te kopen dan moet je een geldig bankrekeningnummer opgeven, om transacties naar Coinbase mogelijk te maken. Als je account eenmaal is aangemaakt, dan kun je een kleine hoeveelheid Bitcoins aanschaffen. Als je later meer Bitcoins wilt kopen, dan kun je je limiet verhogen. Om je limiet te verhogen moet je Coinbase een identiteitsbewijs aanleveren. Daarnaast moet ook je creditkaart worden geverifieerd. Het aantal Bitcoins dat je kunt kopen is ook afhankelijk van welke betalingsmethode je kiest.

Bitcoin
Wat zijn de risico’s van handelen in Bitcoins?

Wat zijn de transactie kosten bij Coinbase?

De snelheid waarmee transacties worden uitgevoerd is ook afhankelijk van de gekozen betalingsmethode. Met sommige betalingsmethoden duurt het soms vijf dagen voordat een transactie wordt goedgekeurd en met bijvoorbeeld een creditkaart wordt de transactie wel meteen uitgevoerd. Als je Coinbase account eenmaal klaar is en je hebt je bestelling gedaan, dan ontvang je de Bitcoins in je wallet. De meeste transactiekosten liggen rond de 1 procent, maar dat kan verschillen van land tot land en de betalingsmethode die je gebruikt. In Europa liggen de kosten voor het kopen en verkopen van Bitcoins op 1 procent, bestellingen met een creditkaart op 3 procent en transacties per bank zijn meestal gratis. In enkele gevallen wordt er 15 eurocent in rekening gebracht

Vrouw achter de laptop. Coinbase klantenservice. Ondersteuning zou beter mogen

Als iemand Bitcoins naar jouw Coinbase account verzendt dan moet dat drie keer worden bevestigd binnen de blockchain, voordat Coinbase de transactie binnen het interne systeem goedkeurt. De coinbase community heeft een zeer uitgebreide Frequently Asked Questions pagina en ook een platform voor ondersteuning. Hier vind je oplossingen voor veel voorkomende problemen. Als je een ticket aanmaakt voor persoonlijke ondersteuning, dan heb je over het algemeen binnen drie dagen een reactie. Een veel geuite klacht is dat het ondersteuningsteam bij hun eerste reactie vaak voorgekauwde oplossingen aandraagt, zonder echt goed naar jouw specifieke probleem te kijken. Veel gebruikers vinden dat de klantenondersteuning veel beter zou mogen.

 

Advertentie

Petten en Beanie's

 

Neutrale positie

Als je je voor het eerst gaat verdiepen in Coinbase, dan zal je opvallen dat er binnen de Bitcoin community veel geklaagd wordt, over de controle die Coinbase heeft over je transacties op het handelsplatform. In de eerste plaats houdt Coinbase bij op welke wijze gebruikers de Bitcoin spenderen. Coinbase kan je account bevriezen als je je bicoins spendeert bij bepaalde diensten zoals goksites, pornosites, dingen verkoopt op het dark web en nog een aantal zaken die Coinbase beschouwt als dubieus. Binnen de Bitcoin zijn veel interne discussies en Coinbase neemt vaak een duidelijk standpunt in. Je zou je dus kunnen afvragen in hoeverre een dergelijk handelsplatform een neutrale positie zou moeten hebben.

BitcoinAanmelden met tweestapsverificatie en auty app

Om je Coinbase account te openen ga je naar Coinbase.com en klik je op ‘registreren’. Vul de vereiste gegevens in en verifieer je e-mailadres. Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt om een tweestapsverificatie aan je account toe te voegen voor extra veiligheid. Een tweestapsverificatie betekent dat iedere keer als je je aanmeldt bij je Coinbase account, je een extra pincode in moet vullen. Deze pincode wordt verzonden naar je mobiel. Als je je mobiel liever niet gebruikt, dan kun ook de authy app gebruiken om de pincode te ontvangen. Zo, nu ben je in je coinbase account!

 

Blockchain opleidingen

 

4 opties

In je dashboard zie je nu optie 1. Deze optie stelt je in staat om Bitcoins te kopen en te verkopen met verschillende betalingsmethoden. Met optie 2 kun je Bitcoins verzenden of aanvragen bij anderen. Optie 3 laat zien wat het saldo is van je verschillende wallets. Optie 4 stelt je in staat om vrienden uit te nodigen. Voor het doorverwijzen van vrienden kun je namelijk een beloning ontvangen.

 

Bitcoin adres op Coinbase

Als je wilt weten wat je huidige aanschaflimiet is dan ga je naar “kopen/verkopen” en kies je “limieten” op de bovenste tab. Als je erachter wilt komen wat je Bitcoin adres is op Coinbase, dan ga je naar “mijn wallet” in de linker sidebar en klik je op “wallet adres” aan de rechterbovenkant. Op het moment dat een gebruiker Bitcoins naar jou verstuurd en jullie hebben allebei een Coinbase account, dan kan hij jouw Coinbase gebruikersnaam of jouw e-mail gebruiken. Als iemand geen Coinbase account heeft en toch Bitcoins naar jouw wilt versturen, dan moet hij of zij jouw openbare Bitcoin adres weten.

KluisDe Kluis

Onlangs heeft Coinbase “De Kluis” geïntroduceerd. Een functie waarmee je een account kunt delen met twee of meer gebruikers. Dat houdt echter wel in dat iedere transactie die je verstuurd van dat account, ook moet worden goedgekeurd door de andere gebruikers. De transacties zijn in dat geval vertraagd met twee dagen, zodat de transactie kan worden ondervangen, als blijkt dat de transactie niet legitiem is. Het gebruik van de kluis houdt niet in dat je zelf de volledige controle hebt over je Bitcoin wallet. Coinbase kan je account dan nog steeds bevriezen, op het moment dat het platform dat noodzakelijk acht. De kluis moet je zien als een extra beveiligingslaag voor het geval iemand je wachtwoord heeft weten te bemachtigen.

Wallet

Twee manieren om de controle over je bitcoins te behouden

Als je niet wilt dat je fondsen volledig zijn overgeleverd aan Coinbase, dan zijn er twee manieren om dat te voorkomen. In de eerste plaats: gebruik Coinbase niet om fondsen op te slaan, maar alleen om Bitcoins aan te schaffen. En in de tweede plaats: gebruik multisig vault, zodat je zelf de controle over je Bitcoins behoudt. Sinds 31 augustus 2017 is er geen ondersteuning meer voor het creëren van nieuwe multisig vaults. Bestaande multisig vaults blijven normaal functioneren. Lees hier de berichtgeving van Coinbase omtrent de multisig vaults.

 

Voordelen en nadelen van Coinbase

Zoals je ziet heeft Coinbase voordelen en nadelen. Het voornaamste voordeel is de gebruiksvriendelijkheid. Zeker voor starters op de cryptomarkt is dit een eenvoudig te gebruiken platform. Een groot nadeel is het feit dat je niet volledig de controle hebt over je Bitcoins. Een ander nadeel is dat Coinbase alle transacties precies bijhoudt. Persoonlijk vind ik het een betrouwbare service, als je tenminste altijd zelf goed blijft nadenken over iedere actie die je op het handelsplatform uitvoert. Maar dat moet je natuurlijk met reguliere transacties ook.

Drie mensen achter laptop.

 

Cold wallet en hot wallet

Het is wel aan te raden om als je eenmaal wat Bitcoins hebt gekocht, ze direct te verplaatsen naar een zogenaamde koude opslag”. Dat is een wallet die je helemaal zelf kunt beheren. Een dergelijke “cold wallet” is vele malen veiliger dan een “hot wallet”, die continu online blijft en dus veel kwetsbaarder is voor diefstal. Er zijn heel veel verschillende soorten wallets met ieder zijn eigen specificaties. Als het gaat om veilig handelen met cryptocurrency’s, dan is het kiezen van een wallet niet iets om over één nacht ijs te gaan. Ik heb hier een aantal van de beste wallets voor je op een rij gezet, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en zeker weet dat die wallet ook geschikt is voor de cryptomunten waarin jij wilt gaan handelen.

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

11 Responses

 1. Anoniem
  | Beantwoorden

  Ik weet niks van bitcoins maar iemand vraagt me hem via Coinbase geld te sturen, omdat dat het snelst en eenvoudigst zou zijn. Account aanmaken en klaar. Nu lees ik in de uitleg hierboven ‘Op het moment dat een gebruiker Bitcoins naar jou verstuurd en jullie hebben allebei een Coinbase account, dan kan hij jouw Coinbase gebruikersnaam of jouw e-mail gebruiken’. Dat is toch echt niet mijn bedoeling. Ik wil een eenmalige transactie uitvoeren en verder niks van mijn gegevens met wie dan ook delen…
  Is dit echt een veilige manier om geld over te maken?

 2. elnpaud
  | Beantwoorden

  @ Rick,

  I understood from your message of 27th December 2017 that You have received (with delay) all your money. Is this correct?

 3. no name
  | Beantwoorden

  Als ik dit zo lees ivm uitbetalingen, wel een probleem. Zou het dan niet beter zijn om je Bitcoins te transferen naar een andere Wallet, bv Xapo en via daar te laten uitbetalen of is Xapo ook zo slecht? Of via Bitpay aan een Visakaart te hangen en de Visa gebruiken? Of zie ik het verkeerd?

 4. Rik
  | Beantwoorden

  Gebruik Coinbase nooit!! Check dit maar eens. Ik wacht al weken op €6300 euro zonder iets te horen. Er heel veel klachten over Coinbase en uitbetalingen. Geloof je me niet? Ok check dit dan even:https://www.reddit.com/r/CoinBase/comments/7mmbz7/global_december_the_12th_sepa_withdrawal_issue/ Of Google “Sepa withdrawal 12 december Coinbase.”

 5. Bailey
  | Beantwoorden

  Wij hebben net hetzelfde voor. Bij ons antwoorden ze gewoon niet op de mails. Je kan bijna nergens terecht. Een laag bedrag hetwelk we later hadden opgenomen stond idd na enkele dagen op de rekening. Ik vrees dat we alles gaan kwijt zijn.

 6. Anoniem uit nederland
  | Beantwoorden

  Alles werkt prima in deze app tot dat je je eigen geld op je eigen bank rekening wil storten. Nadat je een aanvraag indient om het geld naar je eigen bankrekening te storten geven ze aan dat dit binnen twee dagen op het rekening bijgeschreven wordt. Het excuus is dat het erg druk is en dat het nu 10 dagen zal duren. Het zijn allemaal automatisch opgezet de berichten die het systeem doorstuurt. Klantenservice is een automatische robot die je berichten beantwoord waar je niets mee opschiet.

  Ikk ben een groot bedrag aan geld kwijt geraakt en wil hiermee iedereen waarschuwen die coinbase wilt gebruiken.
  Inmiddels op Facebook van coinbase Kom je vaker mensen tegen die zijn geld niet hebben ontvangen op zijn bankrekening. Telefonische klantenservice was een diepe zoek op internet en uiteindelijk via via heb ik deze telefoonnummer kunnen traceren
  ‭00 1 888 908 7930‬. Ook dit is een systeem met automaat is is opgezet en waar je constant cassettebandjes aan informatie krijgt.

  Op vele website is het erg moeilijk om je Review achter te laten over coinbase.
  Alle reviews zijn alleen maar positief opgesteld door henzelf.

  Ik hoop met dit bericht iedereen te kunnen bereiken en op tijd waarschuwen voor coinbase.

 7. Joep
  | Beantwoorden

  Hou ons aub op de hoogte of jullie het geld inmiddels hebben ontvangen.

  • Rick
   | Beantwoorden

   Hallo Joep,

   Coinbase is hier zeker niet klaar mee, dat ze vertraging kunnen oplopen kan uiteraard gebeuren maar ze hadden op z’n minst het geld terug kunnen boeken naar je euro rekening. Vervolgens zou je dan zelf kunnen weten om bepaalde coins terug te kopen en te verzenden naar een Nederlandse handelaar en dan te verkopen en uit te laten keren. Nu ben je je geld volledig kwijt zonder enige zekerheid.
   Als de 10 dagen zijn verstreken moet het geld op m’n rekening staan desnoods ga ik daar naartoe om het geld op te halen.

  • Rick
   | Beantwoorden

   Beste Joep,

   Coinbase heeft inmiddels betaald. Men kan dus met een gerust hart laten uitkeren!

 8. Anoniem ui nederland
  | Beantwoorden

  LET OP. Wanneer je je geld op je bankrekening terug wilt zien.

  Bij het opnemen van mijn geld van Coinbase naar mijn bankrekening heb ik problemen gekregen. Eerste instantie zouden zij het in de twee dagen op mijn rekening zetten. Nu krijg ik een e-mail dat het wel 10 dagen kan duren. Maar deze 10 dagen wordt het gewoon weer verlengd en wat je aan het lijntje gehouden. Het excuus is dat het enorm druk is. Vreemd als je er geld op stort en aan het handelen bent werkt alles prima. Tot dat je je geld op je eigen rekening wilt zien lukt dit niet. Eerste instantie zouden zij het in de twee dagen op mijn rekening zetten. Nu krijg ik een e-mail dat het wel 10 dagen kan duren. Maar deze 10 dagen wordt het gewoon weer verlengd en wat je aan het lijntje gehouden. Het excuus is dat het enorm druk is. Vreemd als je er geld op stort en aan het handelen bent werkt alles prima. Tot dat je je geld op je eigen rekening wilt zien lukt dit niet kleine bedragen van € 50 is geen probleem maar wanneer de bedragen moet hoger uitkomen dan hebben ze alle excuses en vertragingen. Nu ben ik gedoemd te gaan het afwachten wanneer ik mijn centen krijg. Veel hoop je heb ik niet.

  Zoals het hier op deze site wordt gemeld over een persoonlijke klantenservice is niet mogelijk om te contacteren. Het zijn volledig opgezet systemen waar haast geen mens achter zit.

  Ik hoop dat niet andere mensen zijn geld zullen verspillen zoals ik. Let dus goed op of je hiermee in zee gaat.

  • Rick
   | Beantwoorden

   Review:
   Coinbase heeft meer nadelen dan voordelen! Het is de vraag of je je geld ooit terugziet. Als je geld van de Eurorekening wilt opnemen en laten storten krijg een melding dat binnen enkele dagen je geld op je rekening staat, echter krijg je na 3 dagen de volgende e-mail:

   —————-
   Hi ******,

   We are reaching out regarding a SEPA withdrawal that you have recently requested. Due to the extremely high volume of transactions received in the last few days, SEPA withdrawals are subject to delays.

   Your withdrawal with code ******* started on 2017-12-18T00:00:00 for an amount of *****,** EUR is delayed while we work through our backlog.

   Please note that your funds are safe but it may take up to 10 days for them to reach your bank account.

   We appreciate your patience and understanding on this issue, and apologise for any inconvenience this has caused. Our team is working to prevent delays like this from happening again in the future.

   Thank you,

   Team Coinbase
   ————-

Leave a Reply