Veilige en transparante transacties

Blockchaintechnologie ligt aan de basis van populaire cryptocurrency’s zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Binance Coin (BNB), USD Coin (USDC), Cardano (ADA), Monero (XMR), DogeCoin (DOGE), Solana (SOL) en Polkadot (DOT). Blockchainnetwerken staan bekend om hun vermogen om transacties op een veilige en transparante manier vast te leggen. Om de werking van blockchains te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat inputs en outputs zijn. Daarom leg ik op deze pagina kort en simpel uit welke rol inputs en outputs precies spelen binnen gedistribueerde netwerken.

 

Input en outputs

 

Inputs

Outputs

Controle en verificatie door middel van cryptografie

Unspent Transaction Output (UTXO)

Inputs en outputs op het Bitcoin-netwerk

Permanent vastgelegd op de blockchain

 

Wat zijn inputs?

Inputs verwijzen naar de gegevens die worden gebruikt om een blockchain-transactie te initiëren. Stel dat je Bitcoins naar een vriendin wilt sturen. De input zou in dit geval bestaan uit de hoeveelheid Bitcoins die je wilt verzenden, jouw digitale handtekening om de transactie te autoriseren en het adres van je vriendin waar de BTC naartoe moeten worden verzonden. Deze gegevens worden samengevoegd in een transactieblok.

 

Wat zijn outputs?

In een blockchain-transactie vertegenwoordigen outputs de resultaten of de uitkomst van de transactie. Terugkomend op het eerdere voorbeeld: de output is het bedrag aan BTC dat je naar je vriendin stuurt. Dit bedrag wordt vastgelegd in een output van het transactieblok en kan vervolgens door je vriendin worden gebruikt als input voor een andere transactie.

 

 

Controle en verificatie door middel van cryptografie

Een interessant aspect van blockchaintechnologie is dat inputs en outputs kunnen worden gecontroleerd en geverifieerd door middel van cryptografie. Iedere transactie wordt digitaal ondertekend met behulp van een privésleutel, die alleen bekend is bij de eigenaar van de cryptovaluta. Deze handtekening zorgt ervoor dat de transactie authentiek is en voorkomt dat iemand anders jouw Bitcoins uitgeeft.

Essentiële elementen

Inputs en outputs zijn essentiële elementen voor de werking van blockchain-ecosystemen. Ze maken het mogelijk om transacties veilig en transparant vast te leggen en bieden vertrouwen in de integriteit van de gegevens. Door inputs en outputs te combineren, kunnen gebruikers crypto-activa verzenden en ontvangen op een manier die voorheen niet mogelijk was, zonder tussenkomst van tussenpersonen zoals banken.

 

 

Unspent Transaction Output (UTXO)

Een belangrijk concept binnen blockchaintechnologie is ‘UTXO’ dat staat voor Unspent Transaction Output. In een blockchainnetwerk (zoals bijvoorbeeld de Bitcoin-blockchain), worden transacties opgeslagen in blokken. Iedere transactie bestaat zoals eerder gezegd uit inputs en outputs. De inputs verwijzen naar eerdere transactie-outputs die worden gebruikt als bron van cryptovaluta, terwijl de outputs de bestemmingen zijn waar de cryptocurrency’s naartoe worden verstuurd. Een UTXO is een specifieke output van een transactie die nog beschikbaar is om in toekomstige transacties te worden gebruikt. Iedere UTXO bevat informatie over het bedrag aan cryptovaluta dat het vertegenwoordigt en het adres van de ontvanger.

Snellere verificatie van transacties

UTXO’s zijn belangrijk omdat ze de basis vormen van het transactieproces binnen het blockchainnetwerk. Wanneer een gebruiker een transactie wil initiëren, dan moet hij of zij de nodige UTXO’s selecteren als inputs, om het bedrag te dekken dat hij of zij wil verzenden. De geselecteerde UTXO’s worden vervolgens uitgegeven in de nieuwe transactie-outputs, waarbij de cryptovaluta naar de gewenste bestemming wordt verstuurd. Het gebruik van UTXO’s biedt verschillende voordelen. Het maakt bijvoorbeeld snellere verificatie van transacties mogelijk, aangezien het eenvoudiger is om te controleren of een UTXO’s nog niet is uitgegeven, dan om de volledige transactiegeschiedenis te onderzoeken. Bovendien draagt het bij aan de schaalbaarheid van de blockchain, omdat UTXO’s efficiënter kunnen worden opgeslagen dan de volledige transactiegeschiedenis.

 

 

Inputs en outputs op het Bitcoin-netwerk

Binnen de Bitcoin-blockchain werken inputs en outputs op een specifieke manier samen om transacties te verwerken. Een input op het BTC-netwerk verwijst naar een specifieke output van een eerdere transactie. Het vertegenwoordigt de bron van de BTC die wordt gebruikt in de huidige transactie. Iedere input bevat informatie over de vorige transactie waaruit de BTC afkomstig is (zoals het transactie-ID) en de specifieke outputindex. Daarnaast bevat iedere input een digitale handtekening die overeenkomt met de bijbehorende output. Deze handtekening wordt gebruikt om te bewijzen dat de eigenaar van de Bitcoins gemachtigd is om ze uit te geven.

Privésleutel

Een outputs op de Bitcoin-blockchain vertegenwoordigt de bestemming van de BTC die wordt verzonden in de huidige transactie. Ieder output bevat de informatie over de hoeveelheid BTC die wordt verzonden, samen met het openbare adres van de ontvanger. Om een output te kunnen besteden, moet de ontvanger beschikken over de bijbehorende privésleutel. De privésleutel wordt gebruikt om de digitale handtekening van de input te valideren en te bewijzen dat de ontvanger gemachtigd is, om de ontvangen Bitcoins te spenderen.

 

Hoe gaat het verwerken van een transactie binnen de Bitcoin-blockchain?

De verwerking van een transactie op het BTC-netwerk verloopt als volgt:

  1. Een gebruiker initieert een BTC-transactie door de nodige gegevens op te stellen, zoals het adres van de ontvanger en de hoeveelheid Bitcoins die moeten worden verzonden.
  2. Om de transactie te autoriseren, selecteert de gebruiker een of meer ongebruikte outputs van eerdere transacties, die voldoende BTC bevatten om de gewenste hoeveelheid te dekken.
  3. Voor iedere geselecteerde input ondertekent de gebruiker deze met behulp van zijn of haar privésleutel, om te bewijzen dat hij of zij gerechtigd is om de BTC-uitgave te autoriseren.
  4. De transactie (inclusief de inputs en outputs) wordt vervolgens uitgezonden naar het Bitcoin-netwerk.
  5. De crypto-miners die verantwoordelijk zijn voor het valideren en vastleggen van transacties, controleren de geldigheid van de inputs en de bijbehorende handtekeningen, om ervoor te zorgen dat de gebruiker daadwerkelijk gerechtigd is om de Bitcoins uit te geven.
  6. Als de transactie geldig is worden de inputs gemarkeerd als uitgegeven, en worden outputs toegevoegd aan de Bitcoin-blockchain als onderdeel van een nieuw transactieblok.
  7. De ontvanger kan vervolgens de ontvangen BTC uitgeven door de bijbehorende output als input te gebruiken in een nieuwe transactie.

 

 

Permanent vastgelegd op de blockchain

Inputs en outputs zijn dus de gegevens die worden gebruikt om transacties te initiëren en de resultaten van die transacties. Ze worden veilig en onveranderlijk (permanent) vastgelegd in de blockchain en kunnen worden gecontroleerd en geverifieerd door middel van cryptografie. Dit maakt het mogelijk om cryptocurrency’s veilig en transparant uit te wisselen, zonder de tussenkomst van derden.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).