Hoe houd ik mijn Bitcoins veilig?

met Geen reacties

Een van meest populaire manieren om je Bitcoins veilig op te slaan is door middel van het gebruik van een papieren wallet. Met deze methode kun je digitale betalingseenheden overzetten naar ‘fysiek’ papier. Hiervoor heb je eigenlijk alleen een printer nodig. Dit kun je doen voor verschillende cryptocurrency’s, maar ik beperk mij bij deze uitleg alleen tot de Bitcoin. Papieren opslag voor andere cryptomunten kan van coin tot coin verschillen.

Slow Safety First Caution. Hoe houd ik mijn Bitcoins veilig met een papieren wallet?

Wat is een digitale cryptocurrency wallet?

Een digitale wallet is een online portemonnee voor digitale betalingseenheden. Een Bitcoin wallet heeft twee sleutels. Een private sleutel en een publieke sleutel. De private sleutel fungeert als je publieke adres. Dit is dan ook het adres waar gebruikers de Bitcoins naartoe verzenden. De private sleutel stelt je in staat om zelf Bitcoins te verzenden naar anderen. De wisselwerking tussen de publieke sleutel van de ontvanger van een transactie en je eigen private sleutel, maakt het dus mogelijk om Bitcoins te versturen en te ontvangen.

Bitcoin

Veilige opslag van Bitcoins

Het is erg belangrijk om je private sleutel privé te houden. Als kwaadwillenden namelijk de beschikking verkrijgen over jouw private sleutel, dan kunnen zij in principe bij je opgeslagen Bitcoins. En dat is uiteraard niet wat we willen. Het is dus heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen situatie kan ontstaan waarbij anderen je private sleutel kunnen bemachtigen. Daarom moet je zorgen voor een opslag die niet kwetsbaar is voor hackers of kwaadaardige software. Als je ervoor kiest om je coins “online” op te slaan dan moet je je goed realiseren dat je dan 24/7 kwetsbaar bent voor diefstal. Deze online manier van opslaan noemen we ook wel ‘hot storage‘. Ook de zogenaamde ‘cold storage’, waarbij Bitcoins worden opgeslagen op externe hardware hoeft niet per definitie veilig te zijn. Als de software die je daarbij gebruikt niet deugt dan zijn de risico’s van diefstal nog steeds aanwezig. Ook kun je de hardware waarop je de Bitcoins hebt opgeslagen verliezen en kan de hardware natuurlijk ook gestolen worden. In dat geval ben je je digitale betalingseenheden net zo goed kwijt.

Bitcoin papieren wallet

 

Goede voorbereiding

Voordat je met Bitcoins aan de slag gaat, moet je je heel goed oriënteren. Ga daarbij niet uit van één website, platform of aanbieder, maar onderzoek goed hoe je op een veilige manier kunt handelen. Lees veel reviews en ervaringen van gebruikers op de verschillende platformen, kies de juiste hardware, kies de juiste software, vraag advies aan betrouwbare Bitcoinaanbieders en wees je goed bewust van alle mogelijke risico’s die aan cryptocurrency trade kleven. Een goede voorbereiding op je Bitcoin avontuur kan een heleboel ellende voorkomen.

Bitcoin papieren wallet. QR-code

Papieren wallet en QR-code

Een alternatief voor online opslag en opslag op externe hardware is de papieren wallet. Dit is een echt stukje papier waarop kopieën staan van de publieke en private sleutel en deze sleutels vormen samen je wallet. Meestal bevat een papieren wallet een QR-code die je gemakkelijk kunt scannen. Je kunt de sleutels dan snel toevoegen aan een software wallet op het moment dat je een transactie wilt gaan uitvoeren. Het grote voordeel daarvan is dat je de private en publieke sleutel nergens online worden opgeslagen en dus niet kwetsbaar zijn tegen online bedreigingen of problemen met de hardware.

App voor een Bitcoin transactie.

Bewaar je papieren wallet op een veilige locatie

Het nadeel van een papieren wallet is dat de inkt op het papier kan vervagen en daardoor niet meer goed leesbaar is. Ook kan het papier scheuren of op andere manieren beschadigd raken. Een papieren wallet moet dan ook altijd worden opgeslagen op een veilige fysieke locatie en worden beschermd tegen bijvoorbeeld water en vuur. Met een papieren wallet bestaat geen risico van online bedreigingen, maar een fysiek papier kan natuurlijk ook gestolen worden. Als dat gebeurt heb je dus ook geen toegang meer tot de Bitcoins die naar jouw adres zijn verstuurd.

 

 

Hoe creëer ik een papieren wallet?

 

Als je een papieren wallet wilt creëren dan kun je de volgende 11 stappen doorlopen.

 

1. Ga naar BitAdress.org

 

2. BitAdress vraagt je nu om een aantal willekeurige karakters in te toetsen. Dit kun je doen door zelf een aantal karakters te verzinnen, maar je kunt dit ook doen door de cursor met je muis wat rond te bewegen.

 

3. Als je dit gedaan hebt verschijnen er 2 QR-codes. Eén voor je publieke Bitcoin adres en één voor je private sleutel. Dit hoef je niet te scannen.

Bitcoin QR-codes voor het publieke adres en de private sleutel. Deze heb je nodig bij het aanmaken van een papieren wallet.

 

4. In de groene balk boven de QR-codes kun je aantal keuzes maken. Eén van die keuzes is ‘paper wallet’. Kies hiervoor.

 

5. Nu kun je een keuze maken voor het aantal adressen dat je wilt genereren.

 

6. Op de uit te printen papieren wallet staan wat afbeeldingen. Als je dat niet wilt dan kun je ‘Hide art’ aanvinken en blijft je papier voor het grootste gedeelte blanco.

 

7. Klik nu op ‘generate’ om nieuwe wallets te genereren.

 

8. Als de papieren wallets eenmaal zijn aangemaakt klik je op ‘print’ en kun je een kopie maken van je wallet.

Printer. Een print van de papieren wallet.

9. Maak een keuze voor de juiste printer. Het kan zijn dat je de papieren wallet eerst moet opslaan voordat je kunt printen. Ook hier bestaat natuurlijk een risico, want als je computer is geïnfecteerd met malware dan kan hier uiteraard ook een en ander misgaan.

 

10. Maak een notitie van de publieke sleutel of scan de QR-code van het publieke adres in je Bitcoin app. Nu kun je de papieren wallet gebruiken om Bitcoins over te maken op een relatief veilige manier.

 

11. Houd bij het handelen in Bitcoins altijd goed in gedachten: hoeveel risico’s er ook gepaard gaan met crypocurrency trade, het grootste risico voor onveilig handelen ben je nog altijd zelf. Ga dus niet over een nacht ijs, zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent en wees bekend met alle mogelijke risico’s.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter