Is blockchain interessant voor het midden- en kleinbedrijf?

met Geen reacties

De meest bekende toepassing van blockchaintechnologie is ongetwijfeld de mogelijkheid om betalingen te verzenden en te ontvangen. Dat is natuurlijk logisch want de blockchain is gefundeerd op digitale betalingseenheden. Maar in welk opzicht is blockchain nu precies interessant voor het midden- en kleinbedrijf? Middels een blockchainnetwerk kun je rechtstreeks transacties uitvoeren naar iedereen ter wereld op een veilige manier en tegen zeer lage transactiekosten. Dat komt uiteraard door de afwezigheid van dure tussenpersonen die de transactie op een of andere manier zouden kunnen vertragen. Deze gang van zaken is dan dus ook erg praktisch voor ondernemers die opereren in een wereldwijde markt. Betalingen zullen dan ook veel efficiënter verlopen.

 

 

Payrolling en smart contracts

Op dit moment is payrolling voor het midden- en kleinbedrijf nog een behoorlijk dure aangelegenheid. Het is dan wellicht een flinke kostenpost, maar er worden dan ook een heleboel lastige zaken uit handen van de werkgever genomen. De personeelsadministratie wordt helemaal geregeld, dus ondernemers hoeven ook minder tijd te steken in zaken die te maken hebben met ziekteverzuim, vakantiedagen en ook de verwerking van arbeidscontracten wordt bij payrolling geregeld. Er worden op dit moment verschillende platformen ontwikkeld voor gedecentraliseerde en gedistribueerde payrolling. Deze platformen zetten arbeidscontracten om in smart contracts en hanteren daarbij unieke “payroll-tokens”, die kunnen worden opgeslagen in een digitale wallet.

Cloud opslag

Gedistribueerde cloud opslag

Een andere interessante toepassing voor het midden-en kleinbedrijf is gedistribueerde cloud opslag. Een blockchainaanbieder als Storj bijvoorbeeld, biedt bedrijven een betaalbaar, snel en veilig platform voor data-opslag. Met blockchaintechnologie kan 300 keer meer data worden opgeslagen dan in onze traditionele clouds. Alleen al het verhuren van opslagruimte kan dus zorgen voor een geheel nieuwe inkomstenstroom voor ondernemers.

Logistiek, integraal ketenbeheer.

Integraal ketenbeheer

Blockchain biedt ook veel mogelijkheden voor het integraal ketenbeheer. De meest producten die we vandaag de dag kopen worden niet door één entiteit gefabriceerd en gedistribueerd. Er zijn verschillende fabrikanten bij betrokken, die ieder weer een ander onderdeel voor het eindproduct leveren. Hierna moet het product nog op een efficiënte en succesvolle manier op de markt worden gebracht. Als er binnen het traditionele systeem bij één van de fabrikanten iets mis gaat, dan kan dat direct grote gevolgen kan hebben voor een merk. Als het ketenbeheer wordt geïntegreerd in een blockchainnetwerk, dan is het veel eenvoudiger en goedkoper, om digitale documenten op te slaan die continu kunnen worden gecontroleerd. Deze documenten geven in real-time bij ieder stap binnen de bevoorradingsketen precies aan wat de “staat” van het desbetreffende product is.

Gift card, cadeaukaart.

Loyaliteitsprogramma’s voor het midden- en kleinbedrijf

Een belangrijk element binnen het midden- en kleinbedrijf is klantenbinding. Iedere klant is er één en daar wil je natuurlijk zuinig op zijn. Loyaliteit naar klanten toe is dan ook een vereiste om klanten te behouden. Cadeaukaarten en loyaliteitsprogramma’s worden dan ook veel gebruikt om consumenten aan een onderneming te binden. Blockchaintechnologie kan het uitvoeren van die loyaliteitsprogramma’s gemakkelijker en goedkoper maken, omdat er geen tussenpersonen meer bij nodig zijn, maar ook omdat de verificatie van loyaliteitsprogramma’s geheel automatisch plaatsvindt. GYFT Block is een aanbieder van gedecentraliseerde gedistribueerde cadeaukaarten. Ook Loyyal is een platform dat zich richt op customer loyalty.

Internet of Things, blockchain, midden- en kleinbedrijf.

Digitale infrastructuur voor decentrale slimme apparaten

Ook in het midden- en kleinbedrijf worden steeds meer zaken geautomatiseerd en komen er ook steeds meer nieuwe slimme apparaten bij. De blockchain biedt een digitale infrastructuur waarin die apparaten veilig kunnen worden gestroomlijnd. Er is geen centrale hub meer nodig. In een blockchain kunnen deze apparaten automatisch met elkaar communiceren, systeem updates uitvoeren, problemen oplossen en het energiebeheer zelf regelen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter