Wat is Ujo Music?

Ujo Music ontwikkelt in samenwerking met ConsenSys een platform voor artiesten, dat hen in staat stelt om zelf de baas te blijven over hun eigen muziek. Het beheer en de controle over de eigen creatieve inspanningen, komen weer daar te liggen waar ze thuishoren. Muzikale talenten en anderen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van bijvoorbeeld een album, krijgen direct een evenredig deel betaald, op het moment dat hun muziek met de wereld wordt gedeeld.

 

Een honderd jaar oud systeem

De manier waarop de muziekindustrie op dit moment functioneert is niet meer van deze tijd. Dat is natuurlijk al een hele tijd zo. Inefficiëntie is misschien wel het kernwoord voor de problematiek. De onvrede onder artiesten is dan ook groot. De muziekindustrie gaat gebukt onder een systeem dat al meer dan honderd jaar oud is. Die werkwijze sluit echt niet meer aan bij de hedendaagse situatie. Ujo Music wil dit graag veranderen.

 

oubollig

De onderliggende infrastructuur die de basis vormt voor de huidige muziekbusiness dateert nog uit 1914. Het eerste Nederlandse radioprogramma werd pas in 1919 uitgezonden. Kun je nagaan! Vandaag de dag leven we in een wereld waarin informatie in fracties van seconden, van het ene continent naar het andere zoeft. Het is dus erg vreemd dat we nu nog steeds een heel oubollig systeem gebruiken voor de overdracht van muzieklicenties.

 

Eerlijke betaling

Digitalisering en globalisering hebben de manier waarop mensen naar muziek luisteren enorm veranderd. De meeste kanalen zijn nu digitaal, maar de royalties verdwijnen nog steeds in de richting van derde partijen. Tussenpersonen die in het analoge tijdperk zeker noodzakelijk waren, maar nu echt overtollig zijn. Een muzikant die een prachtige plaat heeft uitgebracht, moet op een eerlijke manier worden betaald.

 

Royalties voor de personen die daar recht op hebben

Volgens Ujo Music zouden er geen ‘muzikale’ grenzen moeten zijn. Als in Frankrijk de muziek gedraaid wordt van een Deense muzikant, dan zou het in onze digitale wereld mogelijk moeten zijn om de royalties direct terecht te laten komen, bij de personen die daar recht op hebben. Aan het trage, inefficiënte, maar vooral ondoorzichtige huidige systeem met verschillende lagen en tussenpersonen, moet snel een eind komen. Gewoon, omdat het kan! De mate van ingewikkeldheid en dure bemiddeling is vandaag de dag onacceptabel geworden.

Muzieknoten. Ujo Music is een blockchain-solution voor de muziekindustrie.
Jesse Grushack van ConsenSys presenteert Ujo Music

Waarde leveren aan artiesten en gebruikers

De muziekindustrie heeft behoefte aan een opzet en benadering, die waarde levert aan de artiesten en de gebruikers. Niet voor de eigenaren van de achterhaalde oubollige, maar vooral oneerlijke systemen. Het muzikale landschap en de manier waarop muziekrechten geregeld zijn, zit redelijk ingewikkeld in elkaar. Soms zien we door de bomen het bos niet meer. Het nadeel van deze ondoorzichtige methodiek is dat innovatie in de muziekindustrie bijna niet mogelijk is, vanwege de ‘vastgeroeste’ logge structuren.

 

 

Muziekrechten

Een ondernemer die een idee heeft voor een nieuw verdienmodel ten aanzien van muziek, moet eerst de toestemming verkrijgen van een hele lange lijst aandeelhouders. Deze aandeelhouders zijn meestal verspreid over de hele wereld. Om de licentie van een bepaald nummer te bemachtigen, moet dus vaak hemel en aarde bewogen worden. Dit staat innovatie natuurlijk enorm in de weg en draagt ook niet bij aan het oplossen van problemen waar platenmaatschappijen en muziekuitgeverijen tegenaan lopen. De ondernemer, de filmproducent en de radiostations willen namelijk allemaal de licentie van dat nummer hebben. Daarom neemt Ujo Music nu de leiding in het ontwikkelen van een systeem dat de muziekrechten beter regelt.

 

Betaalbare licentie

Ujo Music wil dus dat het mogelijk en betaalbaar wordt voor deze partijen, om alleen voor een specifiek nummer een licentie te verlenen. Niet voor alle andere muziekrechten die op de een of andere manier met dat desbetreffende nummer verbonden zijn.

 

Centraal systeem

Er zijn in het verleden al meerdere pogingen gedaan om het systeem ten aanzien van muziekrechten te veranderen. Echt een succesvolle verbetering is daar niet uit voortgekomen. Dat gaat nu veranderen dankzij de blockchaintechnologie. Bij een ‘traditionele’ centrale aanpak is er een hoge mate van overeenstemming (consensus) onder aandeelhouders nodig, om bepaalde zaken gedaan te krijgen. De aandeelhouders hebben vaak conflicterende belangen, visies en doelstellingen. Daarnaast stimuleert een centraal systeem de individuele aandeelhouders niet, om de eerste stap naar verandering te zetten.

 

 

Decentraal platform

Om de muziekindustrie dus echt op een hele efficiënte manier te innoveren hebben we dus een decentraal platform nodig. Een infrastructuur zoals de blockchain. Een systeem dat individuen eenzijdig laat handelen, het management ten aanzien van de royalties automatiseert, en ook de muziekrechten op juiste wijze beheert. Een proces dat gebruikers in staat stelt om licenties te verkrijgen met één enkele handeling, dus in één transactie.

 

Transparante en stabiele muziekmarkt

Deelnemers die een bijdrage hebben geleverd aan een bepaalde productie, krijgen automatisch en exact dat deel waar zij recht op hebben. Hier kan niet over worden getwist. Dit zorgt voor een transparante en stabiele muziekmarkt. De discussie binnen de muziekwereld over hoe we in dit digitale tijdperk moeten omgaan met muziekrechten, artiesten en muziekuitgeverijen, neemt steeds intensere vormen aan. Dankzij de blockchaintechnologie is er geen excuus meer, om innovatie binnen de muziekindustrie tegen te houden.

Music in witte letters. Op de achtergrond de blokken van de blockchain in verschillende kleuren. Ujo Music is een innovatie op het gebied van blockchaintechnologie.

 

Nieuwe deuren openen

De grote artiesten (met veel invloed) van deze wereld, hebben inmiddels ook kennis genomen van de blockchain. Het is dus een kwestie van tijd voordat de gedistribueerde en decentrale aanpak in de muziekindustrie wordt geïntegreerd. Het honderd jaar oude systeem zal uiteindelijk verdwijnen, maar hoelang dat nog gaat duren is moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval een feit dat er door de blockchaintechnologie een heleboel nieuwe deuren opengaan. Deuren waarachter heel veel mogelijkheden zitten. De blockchain ontvouwt een onvoorstelbare hoeveelheid waarde voor iedereen die muziek maakt, maar ook voor de liefhebbers van muziek. Ujo Music wil daar graag aan bijdragen.

 

 

Splitsen en verzenden

Ondernemers, muzikanten, ontwikkelaars van blockchainsoftware, ze werken allemaal samen om van dit project een groot succes te maken. Om te demonstreren wat de kracht van de blockchain is, werkte Ujo Music samen met de zangeres Imogen Heap om haar lied Tiny Human uit te brengen op het Ethereum blockchain. Dit nummer kwam uit in 2015. Het blockchainmodel stelde gebruikers in de gelegenheid om een licentie aan te schaffen zodat ze het nummer konden downloaden, streamen, maar ook konden remixen en synchroniseren. Elke betaling werd automatisch ‘gesplitst’ op de blockchain en meteen verzonden. Imogen Heap kreeg het deel waar ze recht op had, maar ook de mensen met wie ze had samengewerkt kregen hun afgesproken vergoeding direct.

 

Efficiëntere verdienmodellen

Een decentraal netwerk geeft artiesten veel meer controle over hun eigen muziek. De blockchain zorgt voor meer transparantie en maakt verdienmodellen efficiënter. Omdat het mogelijk wordt direct licenties te verkrijgen, kan samenwerking tussen verschillende belanghebbenden sterk worden verbeterd. Het toepassen van cryptocurrency zorgt ervoor dat de betalingen tussen consumenten, muzikanten en dienstverleners op een veilige manier verloopt.

Silhouet van een man met een gitaar. Hij juicht. Hij is blij met Ujo Music.
Blockchain: dé oplossing voor de muziekindustrie!

Muzikaal ecosysteem

Vandaag de dag is de identiteit van artiesten versnippert over heel veel verschillende online muziekdiensten. Deze diensten zijn afgeschermd en niet met elkaar verbonden. Dat maakt het voor vernieuwers erg lastig om bepaalde informatie te verkrijgen. Informatie die gebruikt zou kunnen worden om diensten te creëren, waarmee muziekliefhebbers hun muziek, op geheel nieuwe manieren kunnen beleven. Ujo Music bouwt aan een open muzikaal ecosysteem op de Ethereum blockchain.

 

Gedeelde infrastructuur

Een gedeelde infrastructuur voor alle muziekdiensten. Hierdoor kan er voor de gebruikers extra waarde worden geleverd. Het gedeelde netwerk creëert ook een basis voor een continue identiteit voor artiesten. Muzikanten blijven de baas over hun werk en behouden ook de controle erover. Ze kunnen hun werk probleemloos verhuizen van de ene dienst naar de andere. Voordelen genoeg dus. Dit zijn nog maar enkele stappen om de muziekindustrie om te vormen tot een eerlijke en gezonde sector. Ujo Music en de blockchaintechnologie zorgen ervoor, dat deze branche wordt klaargestoomd voor het digitale tijdperk!

 

Naar de website van Ujo Music

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).