Amerikaans crypto-beleid: Trump’s steun voor de cryptosector

met Geen reacties


Deze week steeg de waarde van Bitcoin naar 101.094 dollar. Het was daarmee de allereerste keer dat de cryptomunt de 100.000 dollar-grens passeerde. Deze prijsstijging werd waarschijnlijk getriggerd door het aangekondigde crypto-beleid van de nieuwe Amerikaanse regering. De waardestijging volgde op het nieuws dat Donald Trump de Amerikaanse lobbyist en zakenman Paul Atkins zal voordragen als voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), zodra hij het Witte Huis betrekt. Atkins staat bekend om zijn pro-cryptostandpunten en zijn pleidooi voor duidelijke regelgeving die innovatie in de DeFi- en fintech-industrie stimuleert. Trump hoopt hiermee zijn belofte na te komen om de cryptosector te ondersteunen en de huidige strenge handhavingsmaatregelen terug te draaien.

 

Bitcoin prijsstijging

 

Kritische houding Gensler

Trumps plannen voor de cryptomarkt gaan regelrecht in tegen de aanpak van de huidige voorzitter van de SEC Gary Gensler, die bekend staat om zijn strenge ‘agressieve’ aanpak van de crypto-industrie. Gensler benadrukt het belang van investeerdersbescherming en stelt dat veel crypto-activa onder bestaande effectenwetten vallen. Hierdoor moeten bedrijven in de crypto-industrie zich registreren bij de SEC en voldoen aan strenge wet- en regelgeving. De kritische houding van Gary Gensler komt voort uit zorgen over fraude, marktrisico’s en een gebrek aan toezicht op de cryptomarkt. Gensler vindt dat de cryptoprojecten onvoldoende transparant zijn en niet voldoen aan de wetten die beleggers beschermen. Het huidige strenge beleid wordt door veel crypto-beleggers echter gezien als een stevige rem op innovatie.

 

Trump haalt de rem van de cryptomarkt af

Vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen beloofde Trump dat hij de rem van de cryptomarkt af zal halen en de regelgeving gaat versoepelen. Koren op de molen van de crypto-branche dus. Nadat Trump in november opnieuw de verkiezingen won steeg de waarde van de cryptomarkt met ongeveer 1000 miljard USD. De totale waarde van de cryptomarkt wordt momenteel (6 december 2024) geschat op ongeveer 3,4 biljoen USD. Bitcoin domineert de markt nog altijd met een marktaandeel van ongeveer 56%, wat neerkomt op een waarde van meer dan 1,9 biljoen USD. Dit hoge percentage laat zien dat Bitcoin nog steeds de dominante speler is op de cryptomarkt, terwijl andere cryptocurrency’s de resterende waarde invullen.

 

Neemt de waarde van Bitcoin nog verder toe?

De waarde van Bitcoin in de toekomst blijft echter onderwerp van discussie. Bitcoin heeft een maximale voorraad van 21 miljoen munten. Deze beperkte beschikbaarheid (die leidt tot schaarste) wordt vaak vergeleken met goud, waardoor Bitcoin een aantrekkelijke optie is voor waardeopslag. Grote bedrijven en fondsen investeren steeds vaker in Bitcoin, waardoor het vertrouwen in de munt wordt versterkt. Innovaties zoals het Lightning Network verbeteren de schaalbaarheid, waardoor het gebruiksgemak wordt verhoogd en de interesse in de cryptocurrency verder wordt aangewakkerd. De nieuwe wind die de Trump-regering mogelijk door het cryptolandschap zal laten waaien en de versoepeling van regelgeving, zal de adoptie van Bitcoin en andere crypto-activa naar verwachting bevorderen.

 

Fraude, marktmanipulatie en instabiliteit

De versoepeling van regelgeving in de VS brengt niet alleen maar kansen met zich mee, maar gaat ook gepaard met de nodige risico’s. Enerzijds kan minder strenge regelgeving innovatie stimuleren en een boost geven aan nieuwe cryptoprojecten. Door de versoepeling komen bedrijven en investeerders minder bureaucratische obstakels tegen en kunnen ze crypto-activa wellicht gemakkelijker integreren. Dit heeft een positieve invloed op de waarde van Bitcoin en andere cryptomunten op de lange termijn. Aan de andere kant brengt minder toezicht grote risico’s met zich mee. Een gebrek aan duidelijke regels kan leiden tot meer fraude, marktmanipulatie en instabiliteit.

 

Minder bescherming

De cryptomarkt is al berucht om zijn volatiliteit en kwetsbaarheid voor speculatie. Zonder adequaat toezicht worden investeerders en consumenten minder goed beschermd en lopen ze nog meer kans op verlies van fondsen. Een gebalanceerde aanpak door de SEC tussen innovatie en bescherming is dan ook noodzakelijk om duurzame groei van de cryptomarkt te kunnen waarborgen.

 

Bitcoin, pikhouweel, mining-proces

 

Cryptohoofdstad van de wereld

Donald Trump wil de VS positioneren als ‘cryptohoofdstad’ van de wereld, waarbij hij ook plannen heeft aangekondigd zoals het opzetten van een nationale Bitcoin-reserve en het ondersteunen van binnenlandse Bitcoin-mining. Daarnaast wil Trump streng optreden tegen de ontwikkeling van een Central Bank Digital Currency (CBDC), die hij als een bedreiging ziet voor financiële vrijheid.

Tegengesteld aan EU-regelgeving

In Europa daarentegen is de situatie anders. Hier wordt de cryptomarkt vooral gereguleerd door de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), die strenger toezicht biedt. Hoewel de EU-regels transparantie en consumentenbescherming bevorderen, blijft er weinig ruimte voor versoepeling. De Europese Commissie onderzoekt echter wel de mogelijkheden van publieke blockchains om innovatie in bepaalde gebieden te stimuleren. In de Verenigde Staten en Europa zullen de benaderingen van de cryptomarkt dus tegengesteld zijn: waar Trump deregulering nastreeft, richt Europa zich meer op een gecontroleerde en gestandaardiseerde aanpak.

 

Gevolgen van een tegengesteld cryptobeleid

Een tegengesteld cryptobeleid in de VS en de EU kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldwijde cryptomarkt. In de Verenigde Staten kan de versoepeling van regelgeving zoals eerder gezegd innovatie en investeringen stimuleren. Een meer flexibele aanpak zou nieuwe bedrijven kunnen aantrekken die crypto- en blockchaintechnologieën willen ontwikkelen, waardoor de VS mogelijk een voorsprong krijgt in de sector. Echter, een gebrek aan strikte regelgeving kan leiden tot verhoogde risico’s (zoals frauduleuze projecten en marktmanipulatie) waardoor het vertrouwen in de cryptomarkt ernstig kan worden aangetast. Bovendien kan de versoepeling van regelgeving leiden tot onzekerheid voor investeerders aangezien het beleid op lange termijn mogelijk verandert, afhankelijk van de politieke situatie.

 

Vertraging van innovatie

In Europa heeft de EU een striktere aanpak gekozen, zoals blijkt uit de implementatie van de MiCA-regelgeving, die de cryptomarkt meer controle en transparantie biedt. Hierdoor worden de stabiliteit en bescherming voor consumenten en bedrijven vergroot. Echter, de strengere regels kunnen de innovatie vertragen, omdat crypto-startups en bedrijven in Europa meer administratieve obstakels moeten overwinnen. Europese bedrijven kunnen er daardoor voor kiezen om naar landen met een soepelere regelgeving zoals de VS of andere crypto-vriendelijke landen te vertrekken.

 

Logo World Liberty Financial, WLF

 

World Liberty Financial

Dit jaar lanceerde Donald Trump zijn eigen cryptoproject ‘World Liberty Financial’. Dit DeFi-project richt zich op het versterken van de Amerikaanse dollar. World Liberty Financial is gebaseerd op Ethereum en heeft een eigen native token: WLFI. Het doel van dit project is om invloed uit te oefenen op de financiële wereld met behulp van crypto-activa, maar heeft geen economische rechten voor de token-houders en blijft relatief illiquide. Desondanks wekt het project veel belangstelling door de steun van Trump.

 

Meer investeringen

Of het wenselijk is dat de aanstaande Amerikaanse president zich tijdens zijn presidentschap bemoeit met de cryptomarkt is een kwestie van perspectief. Voorstanders van zijn plannen (die pleiten voor een versoepeling van de cryptomarkt) geloven dat het de innovatie en adoptie van crypto zal bevorderen en versnellen. Zij zijn ervan overtuigd dat een minder strikte aanpak crypto-startups en bedrijven zal aanmoedigen om naar de VS te komen, waardoor de economische groei wordt gestimuleerd. Een meer open markt kan de crypto-industrie verder laten bloeien en meer investeringen aantrekken.

 

Ondermijning van de cryptomarkt

Aan de andere kant waarschuwen tegenstanders voor de risico’s wanneer politici zich actief op de cryptomarkt begeven. Politieke invloed kan het vertrouwen in de cryptomarkt beïnvloeden en leiden tot marktmanipulatie of oneerlijke voordelen. Politici hebben immers toegang tot informatie die anderen niet hebben, waardoor ze in staat zijn om strategische voordelen te behalen. Dit kan de transparantie ondermijnen en zorgen voor onduidelijkheden over wet- en regelgeving. Bovendien kunnen politieke belangen leiden onzekerheid voor beleggers, waardoor de stabiliteit van de cryptomarkt wordt ondermijnd.

 

Spekkopers

De allereerste Bitcoin-kopers kochten de munt in 2009 en 2010 voor een fractie van een dollar. Met de huidige Bitcoin-prijs zijn deze spekkopers (die hun munten hebben vastgehouden) dus nu extreem rijk geworden. Iemand die in de begindagen van Bitcoin 1000 BTC had gekocht voor pak ‘m beet 1 dollar per stuk, zou gezien de huidige waarde nu een kapitaal van meer dan 26 miljoen dollar bezitten. Het vermogen van Satoshi Nakamoto (de anonieme ontwikkelaar van Bitcoin) die naar schatting meer dan 1 miljoen BTC bezit, wordt zelfs in de miljarden dollars geschat. De vroege kopers van Bitcoin hebben zich dus gepositioneerd als de rijkste mensen in de crypto-industrie, hoewel velen van hen hun munten mogelijk niet meer bezitten.

 

Geen zeepbel meer

Omdat Bitcoin inmiddels een enorme waarde vertegenwoordigt en steeds meer wordt geïntegreerd in de wereldeconomie, wordt de munt door veel mensen niet langer meer beschouwd als een zeepbel. Investeerders en experts geloven dat blockchaintechnologie en crypto-activa een blijvende impact zullen hebben op de traditionele financiële markten, het bankwezen en andere sectoren. De bredere acceptatie van cryptomunten door zowel particuliere als institutionele investeerders suggereert dat het geen tijdelijke hype is, maar een significante verschuiving in de manier waarop we denken over geld en transacties. De waarde van cryptocurrency’s is hoofdzakelijk afhankelijk van technologische en marktdynamiek. De stabiliteit en groei zullen met de tijd steeds meer worden gedefinieerd.

 

Satoshi Nakamoto

 

Satoshis

Wie vandaag de dag een hele Bitcoin zou willen aanschaffen zal tussen de 100.000 en 103.000 dollar moeten aftikken, wat voor de meeste mensen natuurlijk niet mogelijk is. En hoewel de prijs van 1 BTC enorm hoog is, kun je ook kleinere hoeveelheden kopen, zoals ‘Satoshis’ (de kleinste eenheid van Bitcoin). Voor mensen die BTC willen kopen betekent dit dat je (afhankelijk van de prijs) ongeveer 0.0009 tot 0.01 BTC kunt kopen voor een investering van 1 dollar. De prijs blijft echter volatiel, dus het is belangrijk om de markt nauwlettend in de gaten te houden voor het maken een aankoop.

 

Cryptomunten met potentieel voor waardestijging

Er zijn op dit moment verschillende cryptomunten die momenteel goedkoop zijn, waarvan wordt verwacht dat ze in de toekomst mogelijk sterk in waarde kunnen stijgen, vergelijkbaar met de begindagen van Bitcoin. Net zoals Bitcoin kort na de lancering voor weinig geld werd verhandeld, zijn er nu alternatieve coins die nog steeds relatief goedkoop zijn. Uiteraard is het moeilijk te voorspellen welke coins daadwerkelijk succesvol zullen worden, maar er zijn een aantal cryptocurrency’s die momenteel veel aandacht krijgen en mogelijk in waarde kunnen stijgen, waaronder:

  • VeChain (VET)
  • Stellar (XLM)
  • Ripple (XRP)
  • Polygon (MATIC)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Harmony (ONE)
  • Hedera (HBAR)

Bovenstaande crypto-activa bieden weliswaar potentieel voor groei, maar geen enkele cryptocurrency is zeker van succes. Doe daarom altijd zelf je eigen grondige onderzoek naar de kansen en mogelijke risico’s van cryptoprojecten, voordat je gaat investeren. De prijzen van cryptomunten zijn immers volatiel en kunnen sterk fluctueren.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter