Blockchaintechnologie en gedistribueerd vertrouwen

met Geen reacties

Vertrouwen is één van de belangrijkste factoren in business. We moeten er zeker van kunnen zijn dat ons geld bij banken veilig is, we moeten advocaten kunnen vertrouwen dat ze ons op de best mogelijke manier zullen bijstaan en we moeten ervan uit kunnen gaan dat businesspartners zich houden aan de zakelijke overeenkomsten. Uiteraard is dat vertrouwen nooit vanzelfsprekend en gaat het nog maar al te vaak mis. Intel brengt een blockchain-applicatie op de markt die de manier waarop bedrijven en instellingen data met elkaar uitwisselen anders aanpakt.

Blokken

Wat is Intel Select Solution for Blockchain?

Intel Select Solution for Blockchain is een gebruiksklare blockchainoplossing. Bedrijven die van plan zijn om hun eigen blockchainnetwerk op te zetten, hebben er weer een nieuwe snelle en betrouwbare mogelijkheid bij. Intel is een partner in het Hyperledger samenwerkingsverband van de Linux foundation en heeft een commerciële blockchain-applicatie ontworpen die is gebaseerd op Hyperledger Fabric. Bij dit samenwerkingsverband zijn ook IBM en een aantal grote financiële instellingen betrokken. Hyperledger Fabric is een blockchaintoepassing voor de ontwikkeling van “plug-and-play” dApps en maakt gebruik van container-technologie voor de uitvoering van smart contracts. De applicatie van Intel die speciaal voor het bedrijfsleven is ontworpen maakt een snelle integratie van blockchaintechnologie binnen organisaties mogelijk.

Processor

Optimaliseren van prestaties, kostenreductie en tijdsbesparing

Het framework van deze blockchaintoepassing is afgeleid van Hyperledger Fabric, maar maakt ook gebruik van Intel’s eigen hardware, waaronder de Xeon processors en Ethernet Network Adaptors. Met deze gebruiksklare oplossing kan relatief eenvoudig een blockchainnetwerk worden opgezet. Het blockchain framework “Intel Select Solution for Blockchain” stelt bedrijven nog beter in staat om de veiligheid, transparantie, privacy en monitoring van transacties verder te verbeteren. Het uiteindelijke doel van Intel is dan ook het optimaliseren van prestaties, het reduceren van kosten en meer tijdsbesparing.

Blockchain, gedistribueerd vertrouwen

Samenwerking tussen Intel en IBM

Veel bedrijven onderzoeken hoe zij blockchaintechnologie (in de vorm van private blockchains) binnen hun organisaties kunnen integreren voor hun dagelijkse bedrijfsprocessen. Echter zitten deze bedrijven niet te wachten op de ingewikkeld rompslomp, die bij het opzetten van een blockchain komt kijken. Daarnaast zijn de kosten voor de ontwikkeling van een eigen blockchain doorgaans erg hoog. Daarom hebben Intel en IBM de handen ineen geslagen voor de ontwikkeling van nieuwe gebruiksvriendelijke blockchain-diensten, zoals Intel Select Solution for Blockchain.

Processor

Intel zorgt voor de hardware en Hyperledger Fabric zorgt voor het blockchain-ecosysteem

Bij deze blockchaintoepassing van Intel wordt de digitale infrastructuur voor de ontwikkeling van schaalbare businessmodellen geleverd door Hyperledger Fabric en zorgt Intel voor de gebruiksvriendelijke hardware. Dit product biedt de minimale vereisten die nodig zijn om een blockchainnetwerk te lanceren. De schaalbaarheid speelt bij private blockchains dan weliswaar een minder belangrijke rol dan bij publieke blockchains, toch brengt Intel met dit product een zeer schaalbare blockchainoplossing op de markt, waarvan veel wordt verwacht!

IoT. The Internet of Things.

Complexe sensoren

Het koppelen van IoT-sensoren aan digitale infrastructuren was tot nu toe nog een behoorlijk dure aangelegenheid. Op dit moment zien we dat de kosten voor IoT-integratie met complexe sensoren binnen allerlei bedrijfsprocessen sterk afnemen. Het verbinden van internet-connectiviteit aan producten wordt op dit ogenblik steeds goedkoper, waardoor de interesse van bedrijven op dit gebied de afgelopen tijd sterk is toegenomen. IoT en blockchaintechnologie hebben de potentie om fabricageprocessen sterk te optimaliseren en prestaties te verbeteren. De samensmelting van the Internet of Things en decentraal gedistribueerde netwerken kan zelfs zorgen voor een volledige transformatie van allerlei verschillende sectoren en industrieën.

Ketting

Nieuwe mogelijkheden voor de productie en distributie van goederen

Langzaam maar zeker raken we steeds meer gewend aan de integratie van IoT met slimme sensoren voor alledaagse huis-, tuin- en keukentoepassingen. Tegelijkertijd zien we hoe blockchaintechnologie steeds gebruiksvriendelijker wordt en kan worden toegepast voor een heel scala aan nieuwe bedrijfsoplossingen. Wanneer blockchaintechniek en the Internet of Things met elkaar worden gecombineerd ontstaan er voor fabrikanten geheel nieuwe mogelijkheden, voor de productie en distributie van hun goederen.

Logistiek, magazijn

Direct inspringen op defecten en beperken van eventuele schade

Blockchaintechnologie maakt het voor bedrijven eenvoudiger om het productieproces en het transport binnen de supply chain beter te stroomlijnen en te monitoren in real-time, tegen veel lager kosten. Het hele proces is hierdoor niet alleen nauwkeuriger te coördineren, maar de planning kan ook nauwkeuriger plaatsvinden. Ook de detectie van problemen zoals bijvoorbeeld beschadigde of besmette producten binnen het ketenbeheer, kan met blockchaintechnologie veel sneller worden opgemerkt. Daardoor kan er direct door de relevante partijen binnen de supply chain, op de mankementen worden ingesprongen. Hierdoor kan de eventuele schade aan de producten een flink stuk worden beperkt.

Logistiek, supply chain, Hyperledger Fabric.

Beschermen van data

Hoewel geavanceerde met het internet verbonden sensoren onmisbaar zijn voor een vlotte toepassing van the Internet of Things, hebben fabrikanten ook behoefte aan een veilig platform dat hen in staat stelt om met allerlei apparaten te communiceren. Bij deze communicatie mag er geen risico zijn dat die communicatie kan worden misbruikt door hackers of andere malafide partijen. Hier biedt blockchaintechnologie wellicht uitkomst!

Trust, vertrouwen.

Toename van vertrouwen door blockchaintechnologie

Decentraal gedistribueerde netwerken bieden de ultieme basis voor de uitwisseling van betrouwbare informatie tussen alle betrokken apparaten en partijen. Omdat de data wordt verspreid binnen een gedistribueerd netwerk in plaats van opgeslagen in een enkelvoudige database, wordt manipulatie door ongewenste partijen een stuk lastiger. Doordat het vertrouwen technisch binnen de blockchain is geïntegreerd, hoeven er in principe geen extra kosten meer te worden gemaakt voor het beveiligen van data. Het feit dat technologie gepaard gaat met een verregaande decentralisatie, maakt de blockchain zeer geschikt voor de communicatie tussen ontwikkelaars, fabrikanten, businesspartners, transporteurs en eindgebruikers.

Logistiek, vrachtwagen, containers, vrachtvliegtuig.

Alle partijen beschikken over dezelfde data in real-time

Blockchaintechnologie en het ingebouwde vertrouwen maken deze aanpak anders dan de traditionele processen binnen de supply chain. Alle partijen beschikken namelijk over dezelfde actuele correcte informatie. In plaats van enkel te vertrouwen op de informatie van een fabrikant, een leverancier, een transporteur of een kleinhandelaar, kunnen nu alle betrokken partijen op het gewenste moment verifiëren of de geregistreerde data ook daadwerkelijk klopt. Dat hierdoor het vertrouwen binnen de supply chain sterk toeneemt is dan uiteraard een logisch gevolg.

Winkelwagen

Veilige e-commerce

Nepwebwinkels zijn vandaag de dag een groot probleem en soms is het erg lastig om een betrouwbare website van een malafide onderneming te kunnen onderscheiden. Een online omgeving is nooit honderd procent veilig en er zijn dan ook altijd risico’s bij het uitvoeren van betalingen. Door de meeste e-commerce bedrijven worden extra beveiligingsmaatregelen genomen om die risico’s zo klein mogelijk te maken. Helaas gaat het in veel gevallen soms nog goed mis. Blockchaintechnologie kan transacties veiliger maken door het toepassen van cryptocurrency-versleuteling.

Eieren

Voedselschandalen leiden tot enorme schade

Iedere keer wanneer er sprake is van besmette voedingsmiddelen die op de markt worden gebracht, dan blijft dat nog een lange tijd in ons collectieve geheugen hangen. De schade voor bedrijven en voedselproducenten is dan ook vaak heel erg groot. Wie herinnert zich niet de fipronilcrisis, het geklooi met gemengd paardenvlees in Oss, de melanine-vergiftiging in China of het Belgische dioxineschandaal?

Winkel, schappen, producten.

Blockchain kan de schade flink beperken

Wanneer er besmette of ondeugdelijke voedingsmiddelen op de markt verschijnen en er mensen of dieren ziek worden, dan kunnen de gevolgen enorm zijn. Vaak houdt het in dat direct alle eieren, paardenvlees of melkpakken van een bepaald merk uit de schappen moeten worden genomen en moeten worden vernietigd. In sommige gevallen betekent het zelfs de ondergang van een bedrijf of heeft het ernstige consequenties voor een hele bedrijfstak. Wanneer blockchain binnen de supply chain wordt geïntegreerd dan kan heel nauwkeurig worden bepaald waar het precies misging, maar ook waar de besmette producten zich exact bevinden. In dat geval hoeven alleen de voedingsmiddelen uit roulatie te worden genomen die het betreft en kan de schade tot een minimum worden beperkt. Hierdoor wordt het vertrouwen bij consumenten niet verder aangetast.

Koffer, voedingsmiddelen, melk, chips, hot dog, koekje

Supply chain binnen de mijnbouwsector

Onder andere de supermarktketens Walmart en Carrefour doen onderzoek naar hoe zij blockchaintechnologie binnen hun supply chain kunnen integreren. Ook het Australische BHP – één van de grootste mijnbouwondernemingen ter wereld – maakt plannen om blockchaintechnologie binnen zijn supply chain te integreren, voor het optimaliseren van verschillende bedrijfsprocessen. BHP wil hierbij gebruik gaan maken van de Ethereum blockchain om de verplaatsing van gesteente en vloeistofmonsters te registreren en actuele data binnen het ketenbeheer beter te kunnen stroomlijnen.

Nodes, uitleg blockchain, Ethash

Decentrale toepassingen van ConsenSys en BlockApps

Door blockchain-integratie binnen de mijnbouw kan er niet alleen efficiënter worden gewerkt, maar kan er ook beter worden samengewerkt met verschillende businesspartners. Hierbij maakt BHP gebruik van blockchaintoepassingen die zijn ontwikkeld door onder andere ConsenSys en BlockApps. Blockchainontwikkelaar ConsenSys is de sponsor van de Ethereum Community Conference (EthCC), na Devcon de grootste conferentie voor ontwikkelaars van decentrale applicaties voor de Ethereum blockchain. BHP heeft ook zijn eigen nodes draaien binnen het InterPlanetary File System (IPFS), een P2P protocol voor de uitwisseling van data. IPFS wordt gebruikt in combinatie met blockchain-ecosystemen. Met deze blockchaintoepassingen kan informatie direct beschikbaar worden gemaakt voor relevante partijen. Hierdoor neemt het vertrouwen tussen de partijen toe.

Stapel papieren

Logistieke processen

Vertrouwen speelt een hele belangrijke rol bij het verzenden van goederen. Dat de blockchain een heleboel mogelijkheden biedt voor het optimaliseren en beveiligen van logistieke processen is inmiddels wel duidelijk. De hoeveelheid papierwerk (fysieke documenten die handmatig moeten worden ingevoerd in de huidige systemen) bij het transporteren van goederen is erg groot. Dit resulteert vaak in verlies van zendingen, maar ook het risico van manipulatie van gegevens is continu aanwezig. Blockchaintechnologie kan een oplossing bieden voor het veilig registreren van informatie en transacties.

Verkeerslicht, verkeer, mobiliteit

BMW en de Mobility Open Blockchain Initiative

Ook BMW richt zijn peilen nu op de ontwikkeling van blockchaintoepassingen voor de auto-industrie. De autofabrikant heeft een conferentie georganiseerd waarbij naast BMW, ook een aantal andere grote autoproducenten aanwezig waren zoals onder andere General Motors, Renault en Ford. Tijdens deze bijeenkomst – de Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) – werd inzicht gegeven in de mogelijkheden van blockchaintechnologie voor de ontwikkeling van autonome voertuigen en mobiliteitsvraagstukken.

Elektrische auto

Herkomstbepaling van kobalt voor accu’s

Bij één van die applicaties werkt BMW samen met een Britse startup voor de registratie van accu’s voor elektrische auto’s. Met deze toepassingen kan bijvoorbeeld worden aangetoond dat bij de vervaardiging van de batterijen, alleen gebruikgemaakt is van ‘schoon’ kobalt die gewonnen is uit veilige mijnen. Dat zijn mijnen die voldoen aan alle wet- en regelgeving en waarin de mijnwerkers opereren onder veilige arbeidsomstandigheden. Een andere interessante toepassing die sterk kan bijdragen aan het vertrouwen bij consumenten is de applicatie van Everledger, een platform dat zich vooral focust op de herkomstbepaling en distributie van diamanten.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter