Wat zijn de risico’s van handelen met Bitcoins?

met Geen reacties

Dat de Bitcoin een grillige cryptocurrency is, dat hebben we het afgelopen jaar (2017) wel gezien. Toen de koers van de Bitcoin naar de 10.000 dollar schoot nam het enthousiasme voor deze virtuele munt enorm snel toe. Op donderdag 7 december 2017 werd zelfs een koers behaald van bijna 15.000 dollar en dat is natuurlijk een flinke stijging. Sterke koersschommelingen zijn de Bitcoin dan ook niet vreemd. Ook de virtuele munt Ethereum heeft inmiddels een aantal flinke koersschommelingen achter de rug. Door dergelijke sterke koersstijgingen kun je uiteraard veel winst maken, maar de risico’s van sterke koersdalingen zijn natuurlijk net zo groot.

Bitcoin

Platform NiceHash gehackt

De populariteit van de Bitcoin en de daarmee gepaard gaande aandacht voor deze cryptocoin motiveerde nog meer mensen om ook met Bitcoins te gaan handelen. Dit zorgde voor een nog verdere stijging van de koers. Of digitale betalingseenheden ooit ook echt op grote schaal zullen worden toegepast of dat het slechts een voorbijgaande hype is, kan niemand natuurlijk met zekerheid zeggen. Er zijn inderdaad mensen die op het juiste moment met de Bitcoin zijn begonnen en dat heeft hen zeker geen windeieren gelegd, maar voor de klanten van het platform NiceHash, dat afgelopen week slachtoffer werd van diefstal ligt dat wel anders. Er werden Bitcoins buitgemaakt ter waarde van bijna 60 miljoen dollar en het is nog maar zeer de vraag of zij nog maar een fractie ervan terugzien.

Diefstal door hackers is een van grootste risico's voor Bitcoinbeleggingen.

Papieren wallet

De Bitcoins waren opgeslagen bij het platform van NiceHash zelf en online opslag van je digitale betalingseenheden is nooit een goed idee. Kies er altijd voor om je Bitcoins, Ethers, Litecoins of welke cryptomunten dan ook, op te slaan op externe hardware. Je bent dan veel minder kwetsbaar voor hacks. Deze “koude” manier van opslaan betekent echter niet dat je 100% veilig bent. Je eigen PC kan geïnfecteerd zijn met malware en je externe hardware kan ook gestolen worden. Dan zou je ook nog gebruik kunnen maken van een zogenaamde papieren wallet. Dit is een “fysiek” stuk papier dat je gebruikt om je publieke en private sleutels op te slaan, maar ook hiermee kunnen dingen misgaan. De inkt op het stuk papier kan vervagen, de hens kan erin en een glas water erover heen gooien is meestal ook niet echt zo’n heel goed idee.

Bitcoin papieren wallet

Een verantwoorde keuze voor Bitcoin opslag

Maak dus altijd een verantwoorde keuze voor Bitcoin-opslag die goed aansluit bij je doelstellingen. Wil je bijvoorbeeld snel Bitcoins kunnen verhandelen of wil je ze voor langere tijd opslaan? In het eerste geval kiezen mensen vaker voor een online opslag (met meer risico’s) en in het tweede geval is een offline opslag een betere keuze. De populariteit van Bitcoin en andere digitale betalingseenheden neemt dan wel met de dag toe, maar cryptocurrency’s kunnen nooit bestaan zonder de achterliggende blockchaintechnologie. Een techniek die veel verder gaat en veel meer mogelijkheden biedt dan alleen maar crypto-valuta, zoals bijvoorbeeld de smart contracts en decentrale applicaties.

Innovation

Nieuwe verdienmodellen

Deze toepassingen worden ontwikkeld en gefinancierd met cryptocurrency’s en ook dat is een interessante ontwikkeling. In verschillende sectoren ontstaan geheel nieuwe verdienmodellen bij het produceren, distribueren en verkopen van producten en het aanbieden van diensten. Ongetwijfeld blijven de cryptocurrency’s daar een grote rol in spelen, maar of de Bitcoin daarbij de belangrijkste cryptomunt zal blijven? Wie zal het zeggen? Veel mensen willen weten wat nu precies de risico’s zijn van handelen in Bitcoin. Daarom hebben wij hieronder een aantal risico’s op een rijtje gezet.

At your own risk.

Wat zijn de risico’s met Bitcoin?

 

Er zijn 4 grote risico’s:

 

1. Er worden veel geavanceerdere blockchains ontwikkeld

Veel mensen investeren nu massaal in de Bitcoin, maar de blockchaintechnologie staat niet stil. Decentrale gedistribueerde netwerken schieten op dit moment wereldwijd als paddenstoelen uit de grond. Het betreft publieke blockchains, maar ook private blockchains. Deze blockchains verschillen niet zo heel veel van elkaar. Het Bitcoinnetwerk richt zich voornamelijk op cryptocurrency, Ethereum richt zich meer op de ontwikkeling van dapps en de Corda blockchain is specifiek bedoeld voor toepassingen binnen de financiële wereld.

 

De noodzaak van mining verdwijnt

Ook IBM en Microsoft steken veel geld in onderzoek naar blockchaintechnologie. De kans is dus erg groot dat er vandaag of morgen een blockchainnetwerk wordt ontwikkeld, dat vele malen geavanceerder is dan het Bitcoin- of Ethereumnetwerk. Platformen waarmee veel meer mogelijk is dan dat wij nu kunnen bedenken. Ethereum bijvoorbeeld maakt langzaam maar zeker de transitie van Proof of Work naar Proof of Stake.

Pikhouweel, mijnwerkersgereedschap.

 

2. Andere cryptocurrency’s worden populairder

Bitcoin werd in 2009 geïmplementeerd door de altijd onbekend gebleven Satoshi Nakamoto en was de eerste cryptocurrency, maar sinds zijn bestaan zijn er uiteraard zeer veel cryptomunten bijgekomen. Er komen continu nieuwe coins bij. Vaak ontstaan deze nieuwe munten uit onvrede over de bestaande digitale betalingseenheden. De kans dat de Bitcoin vandaag of morgen van de troon gestoten wordt, is dan ook altijd aanwezig. Echter heeft de Bitcoin wel een aantal eigenschappen die we nog niet zien bij andere cryptocurrency’s. Veel digitale betalingseenheden beperken zich tot een bepaalde regio zoals enkele landen en in sommige gevallen zijn virtuele valuta zelfs beperkt tot bepaalde gebieden binnen een land. De Bitcoin kan wél wereldwijd worden toepast en draait vooralsnog op een veel grotere schaal dan menige andere crypto-activa.

 

Gedecentraliseerd karakter

In vergelijking met sommige andere cryptocoins heeft de Bitcoin een volledig “gedecentraliseerd” karakter. Dit is een sterke eigenschap van de Bitcoin. Veel van de alternatieve cryptocurrency’s hebben vaak op de een of andere manier toch een “centraal” element. De Corda blockchain is daar wellicht een goed voorbeeld van. Veel mensen denken dat juist door het decentrale karakter van Bitcoin de overlevingskansen van de munt ook aanzienlijk hoger liggen, dan van alternatieve munten. Echter blijft de toekomst van Bitcoin onvoorspelbaar. Opboksen tegen andere digitale betalingseenheden is één ding, maar opboksen tegen onze tradionele valuta zoals de euro en de dollar, is uiteraard een heel ander verhaal.

Vrouw in crypto museum.

Grote merken accepteren ineens geen Bitcoins meer

Als grote populaire merken in de toekomst besluiten om de Bitcoin in de ban te doen, dan is dat funest voor de cryptomunt. De waarde van de Bitcoin zal in een dergelijk geval snel omlaag kelderen.

 

Sentiment onder investeerders

Ook spelen de emoties onder beleggers altijd een belangrijke rol bij koersstijgingen en –dalingen. Het zogenaamde “sentiment onder investeerders” is net als bij beleggingen met traditionele valuta soms een belangrijke trigger voor grote koersschommelingen.

 

 

 

3. Bitcoins worden gebruikt voor illegale praktijken

De risico’s dat Bitcoins worden gebruikt voor de financiering voor alles wat het daglicht niet kan verdragen is altijd aanwezig. Dat criminelen graag gebruikmaken van Bitcoins voor allerlei schimmige doeleinden is natuurlijk niks nieuws, maar het lijkt me voor het imago en vertrouwen in de Bitcoin niet erg gunstig. Het Bitcoinnetwerk is soms een broedplaats voor criminelen. Zij kunnen geld witwassen door middel van Bitcoins en het is erg lastig om te achterhalen, waar dat geld nu precies vandaan komt. Ook overheden zitten hiermee in hun maag. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat er ooit een verbod komt op de Bitcoin, omdat het onmogelijk blijkt om misdaad via decentrale gedistribueerde netwerken, op een gedegen manier aan te pakken.

 

Discussie over de anonimiteit van de Bitcoin

Er is dan ook veel discussie over de mate van anonimiteit van de Bitcoin. Uiteraard zijn de transacties met Bitcoin anoniemer dan betalingen via bijvoorbeeld een creditkaart. Overheden maken zich dan ook zorgen over de mogelijkheden die Bitcoin biedt voor het ontduiken van de belasting. In Nederland doen onder andere de Belastingdienst en de Algemene Rekenkamer mee aan de blockchain pilots bij de Rijksoverheid. Bij het witwassen van een bepaalde hoeveelheid zwart geld zou de overheid nog weleens een oogje dicht kunnen knijpen (gezien de experimentele fase van blockchaintechnologie), maar het ontduiken van de belasting tolereren zij absoluut niet. Daar zullen zij in de toekomst bovenop zitten.

Anonymous

 

4. Diefstal van je Bitcoins

Van alle risico’s is diefstal van je Bitcoins ongetwijfeld de grootste. Ook al neem je de juiste voorzorgsmaatregelen. Er bestaat altijd een kans dat er iets fout gaat. Criminelen worden steeds slimmer en zij vinden altijd en overal lekken en kwetsbaarheden. Ook decentrale gedistribueerde netwerken ontkomen vooralsnog niet aan hun praktijken. Ook de Autoriteit Financiële Markten wijst er nadrukkelijk op, dat je bij diefstal van je Bitcoins nergens recht op hebt. Je zou dus kunnen zeggen dat de toezicht ontbreekt. Er is uiteraard geen sprake van een garantiestelsel waarmee je spaargeld tot een bedrag van €100.000 is gegarandeerd. Dit is bij onze Nederlandse banken natuurlijk wel het geval.

 

Conclusie

Eigenlijk kun je over de risico’s met Bitcoins maar één conclusie trekken: de technologie is volop in ontwikkeling en daarom is ook niet precies te bepalen waar het mis kan gaan. Houd dat goed in gedachten als je gaat handelen in Bitcoins. Aan de andere kant is beleggen nooit zonder risico’s en dat is voor beleggingen met traditionele valuta uiteraard niet anders.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter