Is Bitcoin een legale betalingseenheid?

met Geen reacties

Dat hangt af van wat je ermee doet. De Bitcoin, maar ook de opkomst van andere digitale betalingseenheden worden met een speciale interesse gevolgd door overheden, de belastingdienst en juristen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Want hoe moeten dergelijke technologieën nu precies worden verweven met onze bestaande economische structuren? Of cryptocurrency’s legale betalingseenheden zijn zal afhangen van een heleboel zaken zoals je identiteit, het land waar je woont, maar ook de toepassingen waarvoor je de virtuele valuta wilt gaan gebruiken. Ook is op dit moment nog allerminst duidelijk in welk licht digitale betalingseenheden precies moeten worden gezien.

Wetboeken. Zijn Bitcoins een digitale betalingseenheid?

Wetsontwerpers begrijpen de blockchain niet goed genoeg

De blockchaintechnologie wordt door de meeste wetsontwerpers nog helemaal niet goed begrepen, dus het ontwerpen van wetgeving hiervoor is nog helemaal niet aan de orde. En dat is best zorgelijk want de techniek staat niet stil en de wetgeving loopt zover achter dat het juridisch wellicht onmogelijk zal worden, om de decentrale gedistribueerde netwerken bij te benen. Dat kan in de toekomst voor bizarre situatie gaan zorgen. Op dit moment kun je eigenlijk alleen maar zeggen dat als je digitale betalingseenheden gebruikt voor aankopen of handelingen die vandaag de dag met onze traditionele valuta legaal zijn, ook zijn toegestaan met Bitcoins.

Rechtershamer. Is Bitcoin een legale betalingseenheid?

Criminele praktijken

Uiteraard worden Bitcoins ook gebruikt door criminelen voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. In dergelijke gevallen zijn de Bitcoins geen legale betalingseenheid. Maar zo zwart-wit als ik het nu formuleer is het natuurlijk niet. Cryptocurrency’s bevinden zich echt nog in een grijs gebied. Want hoe zit het bijvoorbeeld met het afdragen van belasting? Moet ik Bitcoins aangeven bij de belastingdienst en op welke manier moet ik dat dan doen? Dit zijn vragen die nog niet eenduidend te beantwoorden zijn. Met de opkomst van virtuele valuta zullen onnoemelijk veel verschillende verdienmodellen ontstaan, waar niet zomaar één universele wetgeving op toegepast kan worden. Daarvoor is de blockchain veel te complex.

Bitcoin munt, geldvoorraad.

 

Of Bitcoin een legale betalingseenheid is hangt af van het doel

Bij veel overheden heerst de bezorgdheid over het anonieme karakter van de blockchain en de digitale betalingseenheden. Er ontstaan namelijk nieuwe manieren om geld wit te wassen. Het tegengaan van dergelijke praktijken is in onze “centrale” economie wellicht eenvoudiger dan binnen een “decentrale gedistribueerde” economie. Ook het ontbreken van een centrale autoriteit zoals we dat gewend zijn met de Nederlandse Bank (DNB), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) is een heikel punt in de ogen van veel economen. De vraag of de Bitcoin een legale betalingseenheid is, is dus vaak afhankelijk aan wie je het vraagt. En dat schept dus niet meer duidelijkheid. (Semi)overheidsorganisaties onderzoeken de mogelijkheden van blockchain en cryptocurrency’s voor de publieke sector. In 2017 liepen er bij de Nederlandse overheid een aantal blockchain pilots. Daarbij werd samengewerkt met verschillende organisaties. Het stroomlijnen en efficiënter maken van overheidsprocessen met behulp van blockchaintoepassingen en crypto-activa, was daarbij een van de belangrijkste aspecten.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter