IBM Blockchain as a Service: gedecentraliseerde blockchaintoepassingen

met Geen reacties

Het is niet eenvoudig om de precieze werking van blockchaintechologie exact te begrijpen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de ingewikkelde wiskundige processen die erachter zitten. IBM wil de blockchain graag de huiskamers binnenbrengen van het grote publiek, in de vorm van Blockchain-as-a-Service. Dit is een openbare cloud-service, waarmee gebruikers veilige gedistribueerde platformen kunnen ontwerpen. Hoofd technologie van IBM Jerry Cuomo laat weten dat het bedrijf een aantal gedistribueerde clouddiensten aanbiedt, waarmee blockchainnetwerken kunnen worden gecreëerd, toegepast en beheerd op een veilige manier.

Centraal, decentraal, gedistribueerd.

 

Financiële experimenten

Toen Bitcoin in 2008 voor het eerst bekendheid kreeg bij het grote publiek, als netwerk voor het verzenden en ontvangen van digitale betalingseenheden, werd er door de meeste mensen toch wel een beetje vreemd tegenaan gekeken. De economische crisis was net in volle hevigheid losgebarsten en niemand zat echt te wachten op dergelijke digitale financiële experimenten. Het was op dat moment al lastig genoeg om je gewone geld bij traditionele banken, op een fatsoenlijke manier te behouden. Toch was het juist de economische malaise – en het besef hoe snel geld eigenlijk kan verdampen – die ervoor zorgde dat de populariteit van Bitcoin snel toenam.

IBM
De website van IBM’s Blockchain as a Service

De populariteit van Bitcoin

In de eerste vijf jaar stegen de groei en populariteit van Bitcoin heel erg snel. Iemand die in 2010 voor 10.000 dollar Bitcoins zou hebben aangeschaft, zou nu meer dan 200 miljoen dollar rendement hebben gehad. Dat betekent dus een behoorlijk rendement. Bij deze berekening wordt uitgegaan van de allereerste bitcoinprijs, waarbij een gemiddelde gehanteerd werd van verschillende prijzen, op verschillende handelsbeurzen. Uiteraard is de kans natuurlijk erg klein dat veel mensen hun bitcoin-beleggingen zo lang hebben aangehouden.

Cryptocurreny museum

Je breekt je nek over de cryptocurrency’s

Inmiddels raken steeds meer mensen vertrouwd met het idee van cryptocurrency’s als regulier betaalmiddel en komen er steeds meer FinTech bedrijven bij. Op dit moment schieten de digitale betalingseenheden met de meest hippe namen als paddenstoelen uit de grond. Je breekt op dit moment bijna je nek over de Coinye’s, Dashes, Dogecoin’s, Ether’s, Gridcoin’s, Litecoin’s, Omni’s, Ripple’s, SwiftCoins, Synereo’s en de Zcashes. Digitale betalingseenheden hebben lokale economieën in een aantal ontwikkelingslanden nu al revolutionair veranderd. En dat heeft alles te maken met het wegvallen van de afhankelijkheid van grote financiële instellingen. Met de opkomst van cryptocurrency worden in achtergebleven gebieden opeens veel meer zaken bereikbaar.

Drie blokken

Financiële crisis

Het gemak van het verplaatsen van Bitcoins werd vooral duidelijk tijdens de financiële crisis in Cyprus, Rusland en Argentinië en tijdens de protesten in de Oekraïne waarbij demonstranten, met Bitcoin financieel konden worden ondersteund vanuit het buitenland. Reguliere banken kunnen beperkingen opleggen en de geldstromen beperken. Dat kan bij cryptocurrency’s – voorlopig – nog niet. Dat blockchaintechnologie al lang niet meer alleen mogelijkheden biedt voor digitale betalingseenheden is de afgelopen twee jaar wel duidelijk geworden, zeker nu technologiereuzen als Microsoft en IBM zich vol overgave op de ontwikkeling van gedistribueerde systemen hebben gestort.

Financiële crisis

Blockchain as a service en Hyperledger Fabric

IBM’s Blockchain-as-a-Service is gebaseerd op Hyperledger Fabric, een blockchainproject waar ook IBM zelf aan heeft bijgedragen. Er zijn een aantal veiligheidselementen aan Fabric toegevoegd om dit blockchainplatform aantrekkelijker te maken voor grote bedrijven, maar zeker ook voor particulieren. Een van die veiligheidsmaatregelen houdt in dat het gedistribueerde grootboek is geïsoleerd van de algemene cloud-omgeving, door middel van een beveiligde container. Hierdoor biedt Blockchain-as-a-Service een betere bescherming tegen inbraak en fraudegevoelige hardware. De blockchain van IBM kan zichzelf afsluiten van het digitale ecosysteem, op het moment dat er onbevoegde handelingen worden gesignaleerd of als iemand het grootboek probeert te hacken.

 

 

Transparantie

De transparantie van Blockchain-as-a-Service is erg groot en de gedistribueerde infrastructuur biedt de mogelijkheid om alle activiteiten binnen het systeem nauwkeurig te volgen. Dat maakt het eenvoudiger om gepaste acties te ondernemen, als er binnen de blockchain dingen niet goed gaan of processen niet optimaal functioneren. Ook aan het beheren van de digitale identiteit heeft IBM erg veel aandacht besteedt en maakt daarbij gebruik van de diensten van SecureKey Technologies.

Vingerafdruk

SecureKey Technologies

SecureKey Technologies is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van toepassingen voor digitale identiteitsbeheer, die naadloos kunnen worden geïntegreerd binnen blockhain-ecosystemen. Uiteraard is dat een van de allerbelangrijkste zaken om op een veilige en vertrouwde manier informatie uit te wisselen met banken, overheden en bedrijven. SecureKey creëert een mogelijkheid om zelf de volledige controle te behouden over onze digitale identiteit, door alleen persoonlijke informatie te delen met bevoegde instanties en niemand anders. Daarnaast is het altijd mogelijk om die bevoegdheid op ieder moment weer in te trekken, als dat om welke reden dan ook noodzakelijk blijkt.

IBM Watson

IBM Watson Health

Ook op het gebied van blockchain-innovaties voor de gezondheidszorg zit IBM niet stil. Een van de projecten die op erg veel belangstelling kan rekenen is IBM Watson Health. De interesse in dit project is groot omdat hier experimenten plaatsvinden die trachten om blockchaintechnologie, gezondheidszorg en kunstmatige intelligentie, op een ingenieuze manier met elkaar te integreren. Het is uiteraard al langer bekend dat kunstmatige intelligentie binnen de gezondheidszorg de komende jaren weleens voor een aantal hele grote doorbraken zou kunnen gaan zorgen, maar blockchaintechnologie als ecosysteem voor kunstmatige intelligentie zou een en ander weleens in een stroomversnelling kunnen brengen. Het betreft dan niet alleen doorbraken op het gebied van behandelmethoden voor ziektes en aandoeningen, maar ook doorbraken op het gebied van medicijnontwikkeling. Deze ontwikkelingen staan nog maar aan het begin van een lange weg, maar het uitgangspunt van IBM: “het uitroeien van kanker”, is alvast een mooi uitgangspunt!

IBM Health
De website van IBM Health

Machine learning

Een van deze experimenten heeft al aangetoond dat de huidige (zwakke) kunstmatige intelligentie in staat is om binnen tien minuten een behandelplan te maken voor een patiënt met hersenkanker. Dit zijn natuurlijk nog maar proeven, maar ze zijn zeer zeker veelbelovend. IBM is ook een samenwerking aangegaan met het Genome Center in New York, dat veel biomedisch onderzoek doet naar onder andere genetica en de manieren waarop de gezondheidszorg kan samensmelten met nieuwe technologieën, zoals de blockchain. IBM Watson en de geavanceerde techniek die daar achter schuilgaat is best wel bijzonder. Het is een computersysteem dat in staat is om vragen te beantwoorden over met name gezondheidsgerelateerde zaken. IBM Watson verkrijgt die kennis door middel van “machine learning” en kan die zelf aangeleerde kennis, koppelen aan alle andere informatie die beschikbaar is.

Logic, bedrijfslogic.IBM Bluemix Garage

Het IBM blockchainplatform maakt het eenvoudiger om snel veilige applicaties te ontwikkelen die kunnen worden toegepast in verschillende industrieën. IBM stimuleert samenwerking tussen sectoren in een gedecentraliseerde omgeving en biedt daarvoor een aantal zeer handige diensten, zoals bijvoorbeeld IBM Bluemix Garage. Met Bluemix Garage kun je blockchaintoepassingen ontwerpen met behulp van de Hyperledger Composer, bedrijfsprocessen stroomlijnen en bedrijfslogica omzetten in code. Met IBM’s Blockchain as a Service komt een gedecentraliseerde wereld weer een stapje dichterbij!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter