Waardoor wordt de prijs van Ethereum bepaald?

met Geen reacties

De prijs van Ethereum wordt voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar Ethereum toeneemt, dan neemt ook de prijs toe en als er minder vraag is, dan neemt ook de prijs af. De prijs van Ethereum wordt ook bepaald door veranderingen binnen het Ethereum blockchainnetwerk. Ethereum is constant in beweging en een aantal ‘hard forks’ uit het verleden hebben daar uiteraard hun steentje aan bijgedragen. Deze hard forks kunnen de manier waarop een blockchain functioneert veranderen. Bij een hard fork is geen sprake van achterwaartse compatibiliteit. Iedere hard fork is ontworpen om de stabiliteit van een blockchainnetwerk te verhogen en ervoor te zorgen dat een gedecentraliseerd netwerk in het geheel nog beter gaat functioneren.

 

The DAO

Inmiddels heeft Ethereum alweer een aantal hard forks voor zijn kiezen gekregen, waarvan de derde in de rij wellicht de beruchtste is. Deze hard fork volgde op een gebeurtenis die bekend staat als de ‘DAO Hack’. Bij deze hack werd op zeer uitgekookte wijze misbruik gemaakt van een bepaalde zwakheid binnen het systeem van het investeringsfonds THE DAO. Het gevolg was dat er ongeveer 50 miljoen dollar werd buitgemaakt. De prijs van Ethereum schoot daardoor met 30% omlaag. THE DAO was een redelijk gewaagd experiment en een eerste kennismaking met het fenomeen ‘Decentrale Autonome Organisaties’.

Ethereum logo. De prijs van Ethereum. Een legitieme actie of pure diefstal?

Het idee van THE DAO was mooi, maar vooral spannend. Investeerders zouden geld in de THE DAO steken en daarvoor in de plaats ‘tokens’ ontvangen, waarmee ze dan vervolgens hun stem uit konden brengen. Degenen die in THE DAO hadden geïnvesteerd zouden dan democratisch besluiten op welke manier THE DAO de fondsen vervolgens zou moeten verspreiden. Hoewel er wordt gesproken over een ‘hack’ word de actie (van degene die de 50 miljoen dollar had ‘ontvreemd’ door de fondsen heel snel uit THE DAO weg te sluizen), niet door iedereen zo ervaren. Een hele grote groep Ethereumgebruikers ziet het toch net een tikkeltje anders. Zij stellen dat de actie van de ‘hacker’ gewoon een legitieme actie was, en dat de desbetreffende persoon, gewoon gebruik had gemaakt van een ‘lek’ in het blockchainnetwerk.

 

Vloeken in de kerk

Volgens veel Ethereumgebruikers is de ‘actie’ gewoon uitgevoerd volgens de regels die in de contractcode van The DAO waren vastgelegd. Uiteraard dachten de investeerders daar anders over en zij zagen de DAO-hacker waarschijnlijk het liefst bungelen aan de hoogste boom. Maar wie hadden hier nu eigenlijk gelijk? Het was dus een hele onduidelijke situatie. De Ethereum-community hield daarom een stemming om te bepalen wat er nu moest gebeuren. Investeerders wilden natuurlijk graag hun centen terug en eisten dat de contractcode van Ethereum zou worden teruggedraaid. En het terugdraaien van de contractcode is (als het om blockchaintechnologie gaat) natuurlijk “vloeken in de kerk”. Een blockchain is tenslotte gebouwd om autonoom te functioneren, zonder menselijk ingrijpen. Echter was het aanpassen van de contractcode de enige manier om de fondsen weg te houden bij de (onbekend gebleven) hacker.

 

Veranderingen aanbrengen in de Ethereum blockchain

Er werd uiteindelijk door de meerderheid van de Ethereumgebruikers besloten om de contractcode toch te veranderen, waardoor de investeerders hun geld terug zouden kunnen krijgen. Dit zette kwaad bloed bij de minderheid van de Ethereum-community. Zij waren faliekant tegen de aanpassing van de code en hadden dan ook vol overtuiging tegen gestemd. Een kleine groep tegenstanders van de aanpassing besloot de beslissing tot aanpassing van de blockchain niet te pikken en ze ondernamen dan ook een rigoureuze radicale actie!

Silhouet van een ruziënde man en vrouw. Tweestrijd binnen de Ethereum community.Trouw aan de oude blockchain

Ze besloten om de oude blockchain trouw te blijven, wat automatisch zou betekenen dat niemand zijn geld meer terugkreeg. De gebruikers die vóór aanpassing van het systeem hadden gestemd, stelden dat een blockchainnetwerk te allen tijde moet kunnen worden aangepast als genoeg mensen het daarmee eens zijn. En in dit geval was dat natuurlijk ook aan de orde. De tegenstanders wezen erop dat een blockchain een bepaalde geschiedenis heeft en daar mag niet aan gesleuteld worden. Ongeacht wat er binnen het netwerk aan de hand is.

Boze vrouw met deegroller.

De dwarse irritante tweelingzus van Ethereum

De meerderheid van de Ethereum-community zette de plannen door en creëerde een nieuwe blockchain. De tegenstanders keerden de meerderheid de rug toe, bleven trouw aan de oude blockchain en bleven deze dan ook gewoon ‘minen’. Bij de oude ‘vertrouwde’ versie van de Ethereum blockchain bleef alles ook bij het oude en dat hield dus automatisch in, dat de fondsen niet werden geretourneerd aan de investeerders. Bij de nieuwe blockchain werd het geld wel ‘gered’ en verplaatst naar een veilige locatie. Er was dus een splitsing ontstaan in het Ethereum blockchainnetwerk. De oude onveranderde blockchain kreeg de nieuwe naam: Ethereum Classic. Je zou Ethereum Classic dus een beetje kunnen zien als de dwarse irritante, maar standvastige tweelingzus van Ethereum.

Pijl in twee richtingen, splijtende blockchain, hard fork.

Nieuwe regels

De onenigheid tussen de voorstanders van de afsplitsing en de tegenstanders binnen de Ethereum-community had ervoor gezorgd, dat de neuzen niet langer dezelfde kant op stonden. De splitsing van de blockchain gebeurde door een hard fork, wat een aanpassing inhoudt van het Ethereum-protocol. Er werden nieuwe regels gecreëerd binnen de contractcode om het blockchainnetwerk te verbeteren. Alle Ethereum clients moesten worden geüpdatet, anders zouden de clients te maken krijgen met een onverenigbare infrastructuur, waarbij nog steeds de oude regels worden gevolgd. Het uitvoeren van een dergelijke hard fork is een ingewikkeld proces en dat heeft natuurlijk alles te maken met het decentrale karakter ervan. Het vereist een goede samenwerking en soepele communicatie tussen de verschillende ontwikkelaars van alle verschillende Ethereum clients. Alleen dan kan een hard fork succesvol worden uitgevoerd.

 

Een solide platform

Er moet overeenstemming worden bereikt over welke aanpassingen er moeten worden doorgevoerd bij een hard fork: de zogenaamde consensus. De veranderingen worden geactiveerd binnen een specifiek ‘bloknummer’. Ieder node die nog niet is geüpdatet voor de nieuwe regels wordt geweerd van de oude blockchain, waar de oude regels nog steeds gehanteerd worden. Je zou dus kunnen zeggen dat een hard fork de blockchain veiliger moet maken. Zoals ik eerder al aangaf wordt de prijs van Ethereum bepaald door veranderingen binnen het Ethereum blockchainnetwerk. Een hard fork is daar dus een voorbeeld van. Iedere hard fork is ontworpen om het platform van Ethereum stabieler te maken en de functionaliteit ervan te verbeteren.

 

Prijsschommelingen

Eén van de factoren die de prijs van Ethereum beïnvloed is Bitcoin. Bitcoin is de grootste en meest populaire cryptocurrency, dus het is vrij logisch dat als de prijs van Bitcoin flink aan het stijgen is, dat ook de andere digitale betalingseenheden worden gezien als interessante investeringsmogelijkheden. Ether is op dit moment na Bitcoin de grootste cryptocurrency en verwacht wordt dat de populariteit in de komende jaren zal toenemen, zeker nu Ethereum steeds meer bekend wordt bij het mainstream publiek. Vanaf het moment dat Ethereum werd geïntroduceerd heeft de cryptomunt zich gepresenteerd als een relatief vluchtige valuta, waarvan het debacle met The DAO in 2016 en de flash crash in juni 2017 een paar bekende voorbeelden zijn. Vanwege deze vluchtigheid heeft Ethereum al veel daghandelaren aangetrokken die graag willen profiteren van de prijsschommelingen.

HedgingHedging

Voor sommigen is Ethereum een handige hedging-methode geworden. Hedging is het afdekken van financieel risico van een investering, door middel van een andere investering. Bij Bitcoin is het aantal digitale betalingseenheden dat op de markt beschikbaar komt vastgesteld. Dat is bij Ethereum niet het geval. Er is geen limiet aan het aantal Ethers dat ‘gemined’ kan worden. ‘Miners’ zijn gebruikers van Ethereum die met hun computerkracht bijdragen aan het creëren van Ether. Er wordt zo ongeveer 5 Ether per iedere 15 tot 17 seconden de cryptomarkt ingepompt. Ethereum leent zich goed voor zowel daghandel als investeringen op de lange termijn. Voor daghandelaren is het aantrekkelijk om in te spelen op de vluchtigheid en goed op de hoogte te blijven van alle hard forks binnen het netwerk, Bitcoin prijzen, de Ethergrafiek en alle andere zaken die de Ether prijs kunnen beïnvloeden.

 

Prijs van Ethereum van 8 dollar naar 200 dollar

Investeerders op de lange termijn zien Ethereum echt als de nieuwe Bitcoin en hopen met Ether net zulke successen te kunnen behalen, als de eerste investeerders in Bitcoin. De prijs van Ethereum schommelde dit jaar (2017) tussen 8 dollar in januari en 200 dollar in mei van dit jaar. Het volledige marktkapitaal van Ethereum is nu ongeveer 18,5 miljard dollar. De stijging van de Etherprijs begin dit jaar stond zeker niet op zichzelf, want ook bij de meeste andere cryptocurrency’s waren dezelfde ongekende prijsstijgingen zichtbaar.

 

Brandstof

Er zijn natuurlijk veel factoren die de prijs van Ethereum bepalen, maar een van de belangrijkste heeft wellicht te maken met de ontwikkeling van de zogenaamde gedecentraliseerde applicaties (dapps) en de smart contracts. Omdat het aantal dapps nu snel toeneemt is ook de behoefte aan Ether groter. Ether is immers de brandstof voor de Ethereum Blockchain. Zonder Ether kunnen deze dapps niet draaien en kunnen smart contracts niet worden uitgevoerd. Steeds meer bedrijven huren ontwikkelaars van blockchaintoepassingen in en gebruiken Ether dan als een manier van betalen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter