Wat is de programmeertaal Vyper?

met Geen reacties

Smart contracts kunnen worden gecreëerd met verschillende programmeertalen. Bij het blockchainnetwerk van Ethereum is Solidity de meest gebruikte taal. Echter verschijnen er momenteel ook andere programmeertalen, die binnen Ethereum kunnen worden uitgevoerd. Eén daarvan is Vyper, een taal die het ontwikkelen en uitvoeren van digitale overeenkomsten binnen een blockchain niet alleen veiliger en eenvoudiger maakt, maar vooral de controleerbaarheid ervan vergroot.

Blockchainnetwerk, smart contracts, Vyper programmeertaal.

Vyper is een meer natuurlijke contract-georiënteerde programmeertaal

De toepassingsmogelijkheden van smart contracts zijn groot. Echter is blockchaintechnologie voor de meeste mensen nog een “ongrijpbare” technologie. Zeker als het gaat om het creëren van een slim contract op het blockchainnetwerk van Ethereum, dan is het leren van een programmeertaal zoals Solidity voor veel mensen een behoorlijke opgave. Vyper is ontworpen als een meer “natuurlijke” programmeertaal, waarbij eenvoud en gemak het uitgangspunt zijn.

Ethereum logo.

Enthousiasme binnen de Ethereum-community

Vyper is een experimentele, contract-georiënteerde programmeertaal die wordt toegepast bij de Ethereum blockchain. Vyper is een upgrade van het afgeschafte Serpent en biedt blockchainontwikkelaars een goed alternatief voor de programmeertaal Solidity, die ook kan worden uitgevoerd binnen de EVM-bytecode. Binnen de Ethereum community is zeer enthousiast op de release van Vyper gereageerd, vooral omdat deze programmeertaal het gemakkelijker maakt om eenvoudig te begrijpen smart contracts te creëren. Ook de veiligheid van de digitale overeenkomsten wordt met de introductie van Vyper sterk vergroot, omdat er minder “ingangen” zijn die eventueel gebruikt zouden kunnen worden voor aanvallen van buitenaf.

Blokchain, flow van waarde.

Vyper en de EVM

Iedere code die een interactie aangaat met de Ethereum Virtual Machine (EVM) binnen de Ethereum blockchain, moet in principe heel erg efficiënt zijn om de hoeveelheid gas dat nodig is om een smart contract op de juiste wijze uit te voeren, zoveel mogelijk te minimaliseren. Wanneer de uitvoering van een smart contract niet op een efficiënte manier gebeurt, dan zijn de kosten (in de vorm van Ether) veel hoger en zouden zelfs onbetaalbaar hoog kunnen oplopen. Zeker als het gaat om het uitvoeren van micro-transacties. Vyper lijkt in veel opzichten op Solidity en is in syntactisch opzicht vergelijkbaar met de programmeertaal Python.

 

 

Een aantal elementen achterwege gelaten

Vyper is ten opzichte van voorgaande programmeertalen niet alleen efficiënter en eenvoudiger voor programmeurs, maar heeft ook een aantal elementen achterwege gelaten, die in principe niet per se nodig zijn voor het uitvoeren van een turingcomplete taal. Het gaat dan onder andere om overbodige functies zoals: operator overloading, class inheritance, recursion en function overloading. Op dit moment ligt de focus bij Vyper voornamelijk op het eenvoudiger maken van de blockchain-programmeertaal, echter zal deze taal op bepaalde punten juist gecompliceerder worden om te veiligheid van transacties te vergroten.

 

Hoge mate van veiligheid

Vyper is niet ontwikkeld als vervanging van de programmeertalen Solidity en Python, maar eerder als een programmeertaal die kan worden gebruikt wanneer er behoefte is aan een hoge mate van veiligheid. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om smart contracts die privacygevoelige informatie bevatten zoals identiteitsgegevens en patiëntendata. Of Vyper en Ethereum daadwerkelijk aan elkaar gewaagd zijn, zullen we nog even af moeten wachten.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter