Wat is Blockstack?

Blockstack is de voormalige naam van het huidige blockchainplatform Stacks. Stacks is een zogenaamde ‘layer 1’ blockchain-oplossing voor de ontwikkeling van smart contacts en dApps, die een interactie aangaat met het Bitcoin-netwerk. Stacks maakt gebruik van het STX-token dat fungeert als gasvergoeding bij de uitvoering van smart contracts en de verwerking van gedecentraliseerde transacties. Blockstack werd vanaf 2013 ontwikkeld door de entrepreneurs Muneeb Ali en Ryan Shea. In 2019 bracht een tokenverkoop van 50 miljoen dollar STX naar het grote publiek. In datzelfde jaar was STX het allereerste token dat door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werd gekwalificeerd onder de A+ Regulatie.

Blockchain, Blockstack

Consensus

Bij blockchaintechnologie spelen consensus-algoritmes een belangrijke rol. Ze zorgen voor de beveiliging van gedistribueerde netwerken en maken het praktisch onmogelijk om transacties te compromitteren. Blockchainnetwerken maken gebruik van verschillende consensus-algoritmen. Zo zijn er Proof-of-Work (PoW) protocollen, waarbij knooppunten (nodes) computerbronnen inzetten om de blockchains te beveiligen. Bij deze vorm van consensus wordt gebruik gemaakt van crypto-miners die de blockchain-transacties valideren. Daarnaast maken veel blockchainnetwerken gebruik van Proof-of-Stake (PoS). Bij dit consensus-algoritme worden cryptocurrency’s ingezet als ‘stake’ om het netwerk te beveiligen. Ook Proof-of-Burn (PoB) is een veelgebruikt consensus-protocol. Bij dit mechanisme concurreren crypto-miners met elkaar door cryptocurrency’s te verbranden. Door deze verbranding verkrijgen miners het recht om blokken te minen en hun beloningen op te eisen.

 

Proof-of Transfer

Stacks (voormalig blockstack) maakt gebruik van het Proof-of-Transfer (PoX) consensus-protocol. PoX is een uitbreiding van het eerdergenoemde PoB-protocol. Echter in tegenstelling tot PoB (waarbij de crypto-activa wordt verbrand) dragen de crypto-miners bij PoX de cryptocurrency’s over aan een aantal andere deelnemers binnen het blockchainnetwerk. Als gebruikers hun STX binnen het netwerk vergrendelen dan ondersteunen zij het consensus-mechanisme van Stacks en kunnen ze een beloning verdienen, die wordt betaald in Bitcoin. Proof-of-Transfer verbindt Stacks aan het Bitcoin-netwerk voor de verdere afwikkeling van het protocol.

 

Blauwe blokken. Blockstack.

 

Clarity

Stacks creëert nieuwe mogelijkheden voor gebruikers om Bitcoin te gebruiken en beloningen op te strijken. Door STX-tokens te ‘stapelen’ en deel te nemen aan het Proof-of-Transfer-protocol beveiligen de gebruikers de Stacks-blockchain, terwijl ze geld verdienen. Stacks maakt gebruik van ‘Clarity’ een smart contract-programmeertaal die is ontworpen voor de Stacks-blockchain. Met deze smart contracts kunnen ontwikkelaars essentiële bedrijfslogica binnen de blockchain coderen. Clarity brengt smart contracts op een effectieve manier naar de Bitcoin-blockchain.

 

Script

Nadat Blockstack in 2020 zijn naam had veranderd in Stacks steeg de waarde van STX snel. Het Bitcoin-netwerk ondersteunt verschillende smart contracts met behulp van de scripttaal ‘Script’. Met Script kunnen blockchain-gebruikers bepaalde specifieke criteria vaststellen voor de besteding van hun Bitcoins. Een gebruiker moet aan deze criteria voldoen om de Bitcoins te kunnen besteden die in het script zijn vergrendeld. Terwijl smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (dApps) blijven groeien op de Bitcoin-blockchain, zal de populariteit van het STX-token de komende jaren waarschijnlijk flink toenemen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).