The Open Network: een razendsnelle blockchain

met Geen reacties

Naarmate blockchaintechnologie evolueert worden deze gedistribueerde netwerken steeds beter schaalbaar en sneller. Dat bewijst The Open Network (TON) een blockchain-ecosysteem dat op 31 oktober 2023 een wereldrecord vestigde, door maar liefst 104.715 transacties per seconden (TPS) te behalen, tijdens de eerste openbare prestatietest. En daarmee laat dit platform blockchainnetwerken zoals Solana (SOL), XRP (XRP), Ethereum (ETH), Algorand (ALGO), Cardano (ADA) en Bitcoin (BTC) ver achter zich.

 

The Open Network logo

 

 

256 validators

De gegevens die door deze test zijn gegeneerd, werden geverifieerd door ‘CertiK’ (de beveiligingspartner van The Open Network). CertiK is een Web3 smart contract-auditor die verschillende beveiligingstools biedt. Deze smart contract-auditor heeft formele verificaties van de TON-blockchain uitgevoerd, om de stabiliteit en veiligheid van het digitale ecosysteem te bevestigen. De test omvatte meerdere lagen van verificatie en prestatiemonitoring. CertiK authenticeerde de digitale architectuur van het netwerk en zorgde ervoor dat de 256 validators operationeel waren en werden geconfigureerd volgens de opgegeven instellingen. Ook de sofwareversies van de knooppunten werden door CertiK gecontroleerd op uniformiteit. Tijdens de daadwerkelijke prestatietest werden zogenaamde ‘TON Lite-servers’ gebruikt om het aantal transacties met tussenpozen van 1 minuut op te halen, die vervolgens werden gebruikt om de transactiesnelheid per seconden te berekenen.

 

Telegram

Door deze bijzondere prestatie kan The Open Network op dit moment worden beschouwd als het allersnelste en meest schaalbare publieke blockchain-ecosysteem ter wereld. The Open Network wordt ondersteund door de TON Foundation, een Zwitserse non-profitorganisatie die volledig wordt gefinancierd door bijdragen uit de community. The Open Network is een layer-1 blockchainnetwerk dat aanvankelijk werd ontwikkeld door de Russische programmeur Nikolai Durov en zijn broer Pavel Durov, van de cloud-based instant messaging-app Telegram. TON biedt een schaalbaar multi-blockchainplatform dat specifiek is ontworpen om de ontwikkeling en uitvoering van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts te ondersteunen.

 

Proof of Stake

De razendsnelle transactiesnelheden benadrukken het potentieel en de mogelijkheden van The Open Network voor het ondersteunen van een op TON gebaseerd blockchain-based-ecosysteem in Telegram. Zo is bijvoorbeeld de TON-wallet sinds afgelopen september compatible met Telegram. The Open Network maakt gebruikt van een Proof of Stake (PoS) consensusprotocol. Dit consensusprotocol is een alternatief voor het meer traditionele Proof of Work (PoW) consensusmechanisme dat onder andere door Bitcoin wordt gebruikt.

 

Sharding-technologie

Het ontwerp van The Open Network maakt net zoals Ethereum gebruik van sharding-technologie om de schaalbaarheid van het blockchainnetwerk te vergroten. Bij sharding worden de gegevens en verwerkingsbelasting verdeeld over meerdere parallelle deelnetwerken (shards). De blockchains zijn specifiek ontworpen met de mogelijkheid om automatisch te splitsen en samen te voegen, om zich flexibel aan te passen aan fluctuerende netwerkbelastingen. De snelheid van het genereren van nieuwe blokken is onafhankelijk van het transactievolume, waardoor netwerkcongestie wordt vermeden en de operationele kosten laag blijven (ongeacht de vraag op het netwerk). Het TON-testnet werd gelanceerd op 256 validators. Onder zware belasting splitste het testnet zich in 512 shards, waardoor het netwerk een snelheid van 104.715 transacties per seconde kon behalen. The Open Network kan worden opgesplitst in 2^30 werkketens, die elk kunnen worden onderverdeeld in maximaal 2^60 shards. TON is zo ontworpen dat het blockchain-ecosysteem snel kan opschalen wanneer de vraag dit vereist, in plaats van continu capaciteit beschikbaar te hebben. Dit zorgt ervoor dat de rekenkracht van het netwerk zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.

 

 

Hypercube-routeringsmechanismen

TON maakt ook gebruik van zogenaamde ‘Hypercube-routeringsmechanismen’ voor een efficiënte gegevensuitwisseling tussen verschillende blockchainnetwerken, ongeacht de netwerkgrootte. Een hypercube-routeringsmechanisme is een methode voor het routeren van gegevens in een hybercube-netwerk, een type interconnectienetwerk dat vaak wordt toegepast in multiprocessorsystemen, om meerdere verwerkingsknooppunten of nodes met elkaar te verbinden. Hybercube-routeringsmechanismen verwijzen naar algoritmen en regels voor het bepalen van hoe gegevens precies worden gerouteerd, van het ene knooppunt naar het andere binnen de hypercube. Vanwege de logaritmische relatie tussen de tijd die nodig is om gegevens over te dragen en het aantal blockchains dat in The Open Network wordt gebruikt, kan het netwerk opschalen naar miljoenen ketens zonder de verwerkingssnelheid van transacties te compromitteren.

 

Toncoin

The Open Network heeft een eigen native cryptocurrency: Toncoin. Deze cryptovaluta kan worden gebruikt voor verschillende netwerkoperaties, zoals de beveiliging van het blockchainnetwerk door middel van staking, het uitvoeren van gasbetalingen (vergoedingen voor de verwerking van smart contracts) en het uitvoeren van transacties. De integratie van de TON-wallet in Telegram heeft sterk bijgedragen aan de waardevermeerdering van Toncoin.

 

TON Proxy

The Open Network heeft een netwerkproxy- en anonimiseringslaag ontworpen voor TON-knooppunten: TON Proxy. Deze anonimiseringslaag is enigszins vergelijkbaar met het Invisible Internet Project (I2P) en vereenvoudigt het opzetten van gedecentraliseerde VPN-diensten en op blockchaintechnologie gebaseerde TOR (The Onion Router) alternatieven. TON Proxy verbetert de online privacy van gebruikers en biedt bescherming tegen censuur door het faciliteren van meer censuurbestendige dApps.

 

TON Storage

TON Storage is een gedecentraliseerd bestandsopslagsysteem dat toegankelijk is via het TON P2P-netwerk, dat gebruikmaakt van smart contracts voor betrouwbaarheid. Deze oplossing biedt een platform voor de opslag en uitwisseling van grote hoeveelheden gegevens met behulp van The Open Network.

 

Handhaven van de veiligheid en decentralisatie

Schaalbaarheid is een van de meest urgente uitdagingen van blockchaintechnologie. Terwijl de populariteit van gedecentraliseerde toepassingen groeit, neemt de vraag naar snellere transactieverwerking toe. Om aan deze eisen te voldoen, moeten blockchainontwikkelaars innovatieve oplossingen vinden. Dit omvat technologieën zoals sharding, sidechains en het gebruik van consensus-algoritmen zoals Proof of Stake. Deze technieken richten zich op het verdelen van de netwerkbelasting en het verbeteren van de transactiedoorvoer, terwijl ze toch de veiligheid en decentralisatie van het netwerk handhaven. Schaalbaarheid blijft een voortdurend aandachtspunt in het streven naar grootschalige adoptie van blockchaintoepassingen binnen het bedrijfsleven. Initiatieven zoals The Open Network maken het mogelijk om meer transacties te verwerken, naarmate het aantal gebruikers en de activiteit op het blockchainnetwerk toenemen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter