Blockchain governance: autonoom bestuur

met Geen reacties

Blockchaintechnologie is volop in ontwikkeling. Eén van de meest complexe elementen van dit soort digitale ecosystemen is blockchain governance, dat zich het beste laat vertalen als: autonoom bestuur binnen een decentraal gedistribueerd netwerk. We zijn allemaal onderdeel van een land, een bestuurlijke regio, een bedrijf of een vereniging en deze worden allemaal bestuurd op een traditionele centrale manier. Een bestuurswijze waarbij altijd “centrale” partijen dat bestuur uitoefenen. Blockchain governance werkt anders en maakt ruimte voor een geheel nieuwe aanpak van gedecentraliseerd bestuur.

Doelen, initiatieven, governance, bestuur.

Blockchaincode en het economisch model

Een publieke blockchain stelt gebruikers die elkaar niet kennen in staat om samen overeenstemming te bereiken over bepaalde zaken en die bereikte consensus vervolgens efficiënt te coördineren, op een manier die voordelig is voor de hele groep gebruikers binnen het netwerk. Governance ten aanzien van cryptocurrency’s verwijst daarbij naar een beslissingsproces over twee zaken: de regels van het blockchainprotocol (de code) en de stimuleringsmaatregelen die binnen het netwerk zijn geïntegreerd, zoals bijvoorbeeld het mining proces (het economisch model).

Chain, ketting.

De voordelen van centraal bestuur

Centraal bestuur zoals wij dat al heel lang kennen heeft veel voordelen. Veel zaken zijn namelijk voor iedereen heel overzichtelijk en goed geregeld. Denk maar aan duidelijke wet- en regelgeving en aansprakelijkheid op tal van terreinen. Echter heeft centraal georganiseerd bestuur ook een flink aantal nadelen, zoals de matige veiligheid van centrale systemen, machtsmisbruik en een gebrek aan transparantie waar dat wel gewenst is.

Cryptocurrency schilderijen.

Wees voorzichtig bij het investeren via Initial Coin Offerings

De wereld van cryptocurrency’s en Initial Coin Offerings is op dit moment nog lang niet vrij van fraude, cybercrime, witwaspraktijken en randsomware. Wie gaat investeren in digitale betalingseenheden en blockchainprojecten, moet die markt dan ook voorzichtig benaderen. Sommige crypto-exchanges doen zich voor als handelsbeurs, maar zijn vaak niets meer of minder dan een enkele digitale betalingseenheid of een regelrechte scam.

Blockchain bestuur

Inputs van verschillende partijen

Blockchainnetwerken zijn zeer geavanceerde systemen en zijn opgebouwd met inputs van verschillend partijen. De blockchain is constant in ontwikkeling en de ontwerpers proberen deze nieuwe techniek beetje bij beetje sneller, sterker, efficiënter en veiliger te maken. Hoe al deze elementen binnen een netwerk samenkomen is een kwestie van blockchain governance.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter