Utility tokens (ook wel nutstokens genoemd) zijn een belangrijk onderdeel van een blockchainnetwerk. Ze bieden gebruikers namelijk toegang tot specifieke diensten of producten binnen een blockchain-ecosysteem. Deze tokens zijn niet bedoeld als een vorm van investering, maar spelen een functionele rol op de blockchain. In tegenstelling tot cryptocurrency’s zoals bijvoorbeeld Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Monero (XMR), Bitcoin Cash (BCH), Dogecoin (DOGE) of Zcash (ZEC) – die voornamelijk worden gebruikt als betaalmiddel – dient een utility token een specifiek doel binnen een blockchainplatform. De tokens hebben dus een bepaald gebruikersnut. Ze worden vaak gebruikt om toegang te krijgen tot applicaties, om kortingen te ontvangen of om bepaalde functionaliteiten te ontgrendelen.
Toegangsbewijs
Utility tokens werken als een soort ‘toegangsbewijs’. Wanneer je een utility token bezit, kun je gebruikmaken van een dienst of product binnen het ecosysteem van de blockchain. Een goed voorbeeld van een dergelijk token is de Basic Attention Token (BAT), die wordt gebruikt binnen de ‘Brave-browser’ om advertenties te bekijken of de makers van content te belonen. Gebruikers kopen BAT-tokens en gebruiken ze binnen het platform. Dit bepaalt deels de waarde van het BAT-token. Utility tokens worden op verschillende manieren gebruikt, afhankelijk van het blockchainplatform of de dienst. Vaak fungeren ze als een interne valuta binnen het ecosysteem.
Opslagruimte en besluitvorming
Filecoin (FIL) bijvoorbeeld gebruikt utility tokens om opslagruimte te huren op een gedecentraliseerd netwerk van computers. Gebruikers betalen met tokens om hun bestanden op te slaan of op te halen. In sommige gedecentraliseerde netwerken geven utility tokens gebruikers stemrecht. Dit betekent dat gebruikers kunnen stemmen over toekomstige ontwikkelingen of veranderingen binnen het blockchaine-ecosysteem. Deze gebruiksvorm maakt utility tokens essentieel voor de ‘governance’ binnen het platform. Governance is zeer belangrijk voor de besluitvorming ten aanzien van een blockchainnetwerk. Het bepaalt hoe het netwerk evolueert, welke updates er worden doorgevoerd en hoe conflicten precies worden opgelost.
Loyaliteitsprogramma’s
Utility tokens worden soms ook gebruikt als onderdeel van loyaliteitsprogramma’s. Een platform kan bijvoorbeeld tokens uitdelen aan gebruikers die actief deelnemen of bijdragen aan het blockchain-ecosysteem. Deze zogenaamde loyaliteits-tokens kunnen vervolgens worden ingewisseld voor kortingen, extra diensten of andere voordelen binnen het platform.
Transactiekosten
Een ander veelvoorkomend gebruik van utility tokens is het betalen van transactiekosten binnen een platform. Dit komt vaak voor in decentrale applicaties (dApps), waar gebruikers tokens moeten betalen om transacties uit te voeren of om smart contracts te laten draaien. Utility tokens bieden veel voordelen, zoals snelle toegang tot diensten en lagere transactiekosten. Ze helpen ook bij de ontwikkeling en groei van een blockchainplatform door gebruikers actief bij het cryptoproject te betrekken.
Onzekerheid
Echter, kleven er ook een aantal nadelen aan het gebruik van utility tokens. De waarde van deze tokens kan sterk fluctueren en dat brengt de nodig onzekerheid met zich mee. Bovendien zijn sommige blockchain-ecosystemen te afhankelijk van hun tokens, waardoor de bredere adoptie ervan kan worden beperkt. Desondanks maken utility tokens nieuwe businessmodellen mogelijk en bevorderen ze innovatie binnen de gedecentraliseerde economie.
Wat zijn de meest bekende utility tokens?
Er zijn inmiddels duizenden utility tokens, met allemaal verschillende gebruikstoepassingen. Het precieze aantal utility tokens is moeilijk vast te stellen, omdat er voortdurend nieuwe tokens worden gecreëerd en sommige oude tokens verdwijnen. Deze tokens zijn gelanceerd op verschillende blockchainplatformen (zoals Ethereum, Binance Smart Chain en Solana), om toegang te bieden tot specifieke diensten, applicaties of producten binnen hun ecosystemen. De populariteit en het aantal utility tokens blijft maar groeien naarmate meer bedrijven en projecten blockchaintechnologie omarmen en hun eigen tokens uitgeven om hun platformen te ondersteunen. Omdat de cryptomarkt dynamisch is, verandert het aantal utility tokens voortdurend. De meest bekende utility tokens van dit moment zijn onder andere:
- Uniswap (UNI)
- Chainlink (LINK)
- Basic Attention Token
- Filecoin (FIL)
- Theta (THETA)
- Maker (MKR)
- Polygon (MATIC)
- Golem (GLM)
- Synthetix (SNX)
- Siacoin (SC)
- Decentraland (MANA)
- 0x (ZRX)
- VeChain (VET)
- PancakeSwap (CAKE)
- Aave (AAVE)
- Chiliz (CHZ)
- Axie Infinity Shards (AXS)
- Enjin Coin (ENJ)
- Ocean Protocol (OCEAN)
- Kyber Network Crystal (KNC)
Uniswap (UNI)
Uniswap (UNI) is een utility token dat wordt gebruikt voor het besturen van het Uniswap-protocol, een populaire gedecentraliseerde exchange (DEX) op de Ethereum-blockchain. Het platform maakt het mogelijk om crypto-activa te verhandelen zonder dat een centrale partij nodig is. Uniswap gebruikt een geautomatiseerde market maker (AMM) systeem, dat gebruikers in staat stelt om tokens direct te ruilen via smart contracts (zonder dat er orderboeken nodig zijn).
Liquiditeitpools
Iedereen kan liquiditeit aan het Uniswap-netwerk toevoegen door tokens in te zetten in zogenaamde ‘liquiditeitpools’. In ruil daarvoor ontvangen gebruikers een deel van de transactiekosten. Dit stimuleert deelname en zorgt voor een dynamische en liquide blockchainplatform. Uniswap’s native token (UNI) geeft de houders stemrecht in de governance (het bestuur) van het platform. Uniswap onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid en lage kosten en speelt een belangrijke rol in de DeFi-sector. Het platform staat open voor iedereen en kent geen beperkingen.
Chainlink
Chainlink (LINK) richt zich op de ontwikkeling van verschillende Web3-technologieën. Het is een gedecentraliseerd orakelnetwerk dat smart contracts verbindt met externe data. Het netwerk zorgt ervoor dat blockchain-applicaties veilige en betrouwbare gegevens ontvangen van buiten hun eigen omgeving. Hierdoor is het mogelijk om smart contracts uit te voeren op basis van gebeurtenissen in de echte wereld. Chainlink gebruikt een netwerk van onafhankelijke orakels. Deze orakels verzamelen gegevens en verifiëren gegevens voordat ze die naar de blockchain sturen. Hierdoor wordt het risico op fraude en manipulatie sterk verminderd.
Externe data
Het native utility token ‘LINK’ wordt gebruikt om orakels te belonen voor hun diensten en om transacties binnen het netwerk te betalen. Chainlink speelt inmiddels een belangrijke rol in de DeFi-sector en andere blockchain-projecten. Het biedt een betrouwbare oplossing voor het verkrijgen van externe data (buiten de blockchain), zodat smart contracts soepel kunnen worden uitgevoerd.
Basic Attention Token
Basic Attention Token (BAT) is een utility token dat special is ontworpen om digitale advertentieprocessen te verbeteren. Het token wordt gebruikt binnen de Brave-browser, een privacygerichte webbrowser die advertenties blokkeert en gebruikers beloningen biedt. BAT verandert de manier waarop advertenties worden weergegeven en geconsumeerd. Adverteerders kopen BAT om hun advertentiecampagnes te betalen. Vervolgens worden gebruikers beloond met BAT-tokens voor het bekijken van deze advertenties. Hierdoor wordt er een eerlijke en transparante advertentiemarkt gecreëerd.
Beloning voor contentmakers
Contentmakers ontvangen ook BAT-tokens als beloning voor de aandacht die hun werk trekt. Hierdoor verdienen ze direct aan hun inhoud, zonder tussenkomst van derden. Basic Attention Token zorgt dus voor een betere gebruikerservaring door vervelende advertenties tegen te gaan en tegelijkertijd gebruikers te compenseren voor hun aandacht. Het BAT-token speelt dan ook een sleutelrol in het ecosysteem van Brave en biedt een innovatieve oplossing voor de problemen in de traditionele advertentie-industrie.
Filecoin
Filecoin (FIL) is een gedecentraliseerd opslagnetwerk dat gebruikers in staat stelt om gegevens op te slaan en te delen. Het maakt gebruik van blockchaintechnologie om een betrouwbare en veilige opslagoplossing te bieden. Gebruikers kunnen opslagruimte huren van aanbieders binnen het Filecoin-netwerk of hun eigen opslagcapaciteit aanbieden aan anderen. Filecoin’s native utility token ‘FIL’ wordt gebruikt om transacties binnen het netwerk te betalen.
Opslagcontracten
Het token fungeert als een beloning voor opslagproviders en als een middel om opslagcontracten te sluiten. Hierdoor kunnen gegevens veilig en betrouwbaar worden opgeslagen door middel van smart contracts en cryptografische bewijzen. Filecoin speelt dan ook een belangrijke rol in het decentraliseren van opslagruimte en het verminderen van de afhankelijkheid van centrale servers. Het biedt een innovatieve oplossing voor gegevensopslag door een wereldwijd netwerk van nodes te gebruiken, waardoor meer veiligheid kan worden geboden en de kosten kunnen worden verlaagd.
Theta
Theta (THETA) is een gedecentraliseerd videostreamingsnetwerk dat gebruikmaakt van blockchaintechnologie. Het platform is ontworpen om de manier waarop video-inhoud wordt verspreid en geconsumeerd te verbeteren. Theta stelt gebruikers in staat om bandbreedte en rekenkracht te delen om video’s te streamen. Gebruikers kunnen Theta’s native utility token ‘THETA’ verdienen door hun bandbreedte en opslagcapaciteit aan te bieden. Hierdoor kan de streamkwaliteit worden verbeterd en de kosten verlaagd. Adverteerders en contentmakers gebruiken THETA om te betalen voor hun promoties en om het publiek bij hun inhoud te betrekken.
Alternatief voor traditionele videostreamingsdiensten
Theta’s netwerk bestaat uit meerdere nodes die zorgen voor een efficiënte en betrouwbare verspreiding van video-inhoud. Dit blockchainplatform biedt een alternatief voor traditionele videostreamingsdiensten door decentralisatie en samenwerking tussen gebruikers te bevorderen. Hierdoor creëert Theta een win-win situatie voor zowel consumenten als aanbieders van content.
Maker
Maker (MKR) is een utility token die fungeert als governance-token binnen het MakerDAO-ecosysteem. MakerDAO is een gedecentraliseerd platform op de Ethereum-blockchain dat de stablecoin ‘DAI’ beheert. MKR-houders hebben stemrecht over belangrijke beslissingen die het blockchainprotocol beïnvloeden (zoals bijvoorbeeld beleidswijzigingen en systeemupgrades). MKR wordt gebruikt om risico’s in het MakerDAO-systeem te beheren.
Tekort dekken en stabiliteit waarborgen
Wanneer het systeem onder druk staat of verlies lijdt, kunnen MKR-tokens worden uitgegeven om het tekort te dekken en de stabiliteit van DAI te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat DAI zijn waarde behoudt en betrouwbaar blijft als een stablecoin. MKR speelt dus een essentiële rol in het onderhouden en verbeteren van het MakerDAO-ecosysteem. Het zorgt ervoor dat de community betrokken blijft bij het bestuur en dat het blockchainplatform robuust en veerkrachtig blijft. Door MKR te gebruiken kunnen deelnemers direct bijdragen aan het succes en de stabiliteit van het MakerDAO-netwerk.
Polygon
Polygon (MATIC) is een schaalbaarheidsoplossing voor de Ethereum-blockchain. Het biedt een netwerk van zogenaamde ‘Layer 2-oplossingen’ die helpen bij het verbeteren van de transactiesnelheid en het verlagen van de kosten. Polygon maakt gebruik van sidechains en andere technologieën om Ethereum efficiënter te maken. Gebruikers kunnen polygon’s native utility token ‘MATIC’ gebruiken om transactiekosten te betalen en te participeren in netwerkbeheer.
DeFi en gaming
MATIC dient ook als een beloning voor gebruikers die bijdragen aan de veiligheid en werking van het Polygon-netwerk door te ‘staken’. Polygon ondersteunt veel verschillende applicaties, van gedecentraliseerde financiën (DeFi) tot gaming. Dit platform zorgt voor snellere en goedkopere transacties, waardoor Ethereum-applicaties beter schaalbaar zijn en de groei en adoptie van blockchain-ecosystemen worden bevorderd.
Golem
Golem (GLM) is een gedecentraliseerd netwerk voor het delen van rekenkracht. Dit platform maakt het mogelijk om computercapaciteit te huren van andere gebruikers over de hele wereld. Hierdoor kunnen zwaardere berekeningen en gegevensverwerkingen efficiënter worden uitgevoerd. Golem gebruikt het native utility token ‘GLM’ als betalingsmiddel binnen het netwerk. Gebruikers betalen met GLM voor de rekenkracht die ze gebruiken. Aanbieders van rekenkracht ontvangen GLM als beloning voor hun bijdrage. Door rekenkracht te delen, vermindert Golem de kosten en worden de verwerkingstijden versneld. Dit maakt krachtige computerresources toegankelijk voor iedereen, zonder centrale beheerders.
3D-rendering
Het Golem-netwerk ondersteunt verschillende toepassingen, zoals bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek en 3D-rendering. Bij 3D-rendering worden digitale 3D-modellen omgezet in twee-dimensionale afbeeldingen of video’s. 3D-rendering creëert realistische visuele representaties van objecten, scènes of omgevingen door licht, schaduw en texturen toe te voegen aan de 3D-modellen. Deze techniek wordt veel gebruikt in films, videogames en architecturale visualisaties.
Synthetix
Synthetix (SNX) is een gedecentraliseerd platform voor het handelen in synthetische activa. Het platform biedt gebruikers de mogelijkheid om digitale versies van traditionele financiële producten te verhandelen, zoals valuta, grondstoffen en aandelen. Deze synthetische activa zijn gebaseerd op smart contracts op de Ethereum-blockchain. Gebruikers van Synthetix kunnen handelen met de SNX utility tokens, die dienen als onderpand binnen het ecosysteem.
Blootstelling aan verschillende markten
SNX-houders kunnen ook deelnemen aan het platformbeheer en stemmen over belangrijke veranderingen. Synthetix biedt een manier om blootstelling aan verschillende markten te krijgen, zonder de onderliggende activa daadwerkelijk te bezitten. Het platform maakt gebruik van een gedecentraliseerde structuur om liquiditeit en transparantie te waarborgen.
Siacoin
Siacoin (SC) is een utility token die wordt gebruikt binnen het Sia-netwerk, een gedecentraliseerd platform voor cloudopslag. Gebruikers kunnen hun ongebruikte opslagcapaciteit aanbieden of kopen voor het opslaan van bestanden. Siacoin wordt gebruikt om deze opslagtransacties te betalen en te ontvangen. Sia maakt gebruik van smart contracts om gegevens veilig en efficiënt op te slaan.
cloudopslagdiensten
Het platform biedt een alternatief voor traditionele cloudopslagdiensten door gebruik te maken van een wereldwijd netwerk van nodes. Hierdoor kunnen de kosten worden verlaagd en de privacy worden verbeterd. Door SC te gebruiken kunnen gebruikers eenvoudig en betaalbaar toegang krijgen tot betrouwbare opslagoplossingen. Het token speelt dan ook een cruciale rol in het functioneren van het Sia-netwerk en stimuleert deelname en veiligheid.
Decentraland
Decentraland (MANA) is een virtuele wereld op de blockchain waar gebruikers digitale eigendommen kunnen kopen, ontwikkelen en verhandelen. Het platform maakt gebruik van Ethereum om een gedeeld virtueel land te creëren dat volledig eigendom is van de gebruikers. In Decentraland kunnen gebruikers land kopen met de native utility token ‘MANA’, waarmee ze hun eigen ervaringen en omgevingen kunnen bouwen. Gebruikers kunnen ook interactieve toepassingen, games en kunstprojecten ontwikkelen.
Creativiteit
Het MANA-token kan ook worden gebruikt voor transacties en als betaalmiddel binnen het ecosysteem. Decentraland biedt een unieke manier om te participeren in een digitale economie. Het stelt gebruikers in staat om creatief te zijn en waarde te creëren binnen een virtuele wereld die volledig gedecentraliseerd is en eigendom van de community.
0x
0x (ZRX) is een protocol dat gedecentraliseerde uitwisselingen van tokens op de Ethereum-blockchain mogelijk maakt. Het biedt een open source-framework voor het bouwen van gedecentraliseerde cryptohandelsbeurzen (DEX’s) en andere peer-to-peer handelsplatformen. 0x gebruikt smart contracts om de handel in tokens te vergemakkelijken zonder tussenpersonen. Het 0x-protocol maakt gebruik van een netwerk van zogenaamde ‘relayers’ die orderboeken beheren en transacties uitvoeren.
Stemmen over protocolupdates
De native utility token ‘ZRX’ wordt gebruikt voor betalingen binnen het netwerk en voor governance, waarbij token-houders kunnen stemmen over protocolupdates. Door zijn structuur bevordert 0x efficiëntie en liquiditeit op de Ethereum-blockchain, wat sterk bijdraagt aan de groei van het DeFi-ecosysteem.
VeChain
VeChain (VET) is een blockchainplatform dat zich richt op supply chain management en logistiek. Dit blockchainnetwerk helpt bedrijven om de herkomst en status van producten te volgen en te verifiëren. Door gebruik te maken van blockchaintechnologie zorgt VeChain voor transparantie en traceerbaarheid in de toeleveringsketen. VeChain gebruikt zijn native utility tokens ‘VET’ en ‘VTHO’ om transacties te verwerken en smart contracts uit te voeren. VET wordt gebruikt om waarde over te dragen en voor governance-processen, terwijl VTHO wordt gebruikt bij het betalen van transactiekosten binnen het netwerk.
Herkomst en kwaliteit van producten waarborgen
Het VeChain-platform biedt oplossingen voor verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld de farmaceutische industrie en de modebranche. Door VeChain kunnen bedrijven efficiënt gegevens delen, de herkomst en kwaliteit van producten waarborgen en frauduleuze activiteiten tegengaan. Daarom wordt VeChain beschouwd als een belangrijke innovatie op het gebied van supply chain management.
PancakeSwap
PancakeSwap (CAKE) is een gedecentraliseerde handelsbeurs (DEX) op de Binance Smart Chain. Op deze DEX kunnen gebruikers zonder tussenkomst van een centrale derde partij crypto-activa verhandelen. PancakeSwap is uniek vanwege het gebruik van geautomatiseerde marktmaker (AMM) technologie, waarbij de handel plaatsvindt via smart contracts en liquiditypools in plaats van via orderboeken. Het native utility token ‘CAKE’ heeft verschillende toepassingen binnen het ecosysteem. Gebruikers kunnen op PancakeSwap tokens ruilen, liquiditeit toevoegen om beloningen te verdienen en deelnemen aan yield farming.
Yield farming en NFT’s
Yield farming houdt in dat je je cryptomunten vastzet in een pool om meer tokens te verdienen. PancakeSwap biedt ook functies zoals loterijen en NFT’s, waardoor er een dynamische platformervaring ontstaat. Een groot voordeel van PancakeSwap zijn de lage transactiekosten in vergelijking met andere blockchainnetwerken zoals Ethereum. Door deze lagere kosten en snelle transacties is PancakeSwap populair bij handelaren en investeerders.
Aave
Aave (AAVE) is een gedecentraliseerd leen- en uitleenplatform voor cryptocurrency’s. Het native utility token ‘AAVE’ heeft verschillende functies binnen het ecosysteem. Gebruikers kunnen er zonder tussenkomst van een bank of andere financiële instelling crypto-activa lenen of uitlenen. Aave werkt op de Ethereum-blockchain en maakt gebruik van smart contracts om leningen automatisch te beheren. Ook is er een mogelijkheid om direct te lenen en uit te lenen zonder kredietbeoordeling. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van onderpand. Dit betekent dat Aave-gebruikers eerst cryptomunten moeten storten om te kunnen lenen. Deze onderpandvereiste zorgt ervoor dat het systeem veilig blijft, zelfs zonder centrale controle.
Flash loans
Aave introduceerde innovatieve functies zoals de zogenaamde ‘flash loans’. Met deze leningen kunnen gebruikers geld lenen zonder onderpand, zolang ze de lening binnen dezelfde transactie terugbetalen. Dit biedt interessante mogelijkheden voor arbitrage en andere financiële strategieën. Bovendien hebben gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen vaste en variabele rente. Dit geeft gebruikers flexibiliteit afhankelijk van hun voorkeur en marktomstandigheden. Aave is dan ook een pionier op het gebied van gedecentraliseerde financiering (DeFi), die lenen en uitlenen van cryptocurrency’s eenvoudiger en veiliger maakt.
Chiliz
Chiliz (CHZ) is een cryptocurrency die speciaal is ontworpen voor de sport- en entertainmentindustrie. Dit native utility token biedt fans een unieke manier om dichter bij hun favoriete teams en evenementen te komen. Chiliz maakt dit mogelijk via het platform Socios.com, waar sportfans zogenaamde ‘fan-tokens’ kunnen kopen met CHZ. Deze fan-tokens geven houders invloed op bepaalde beslissingen van hun favoriete teams, zoals bijvoorbeeld het kiezen van een nieuw tenue-ontwerp of het beslissen over een nieuwe slogan. Door deze interactieve mogelijkheden kunnen fans zich meer verbonden voelen met hun teams.
Een brug tussen sport en blockchaintechnologie
Chiliz slaat een brug tussen de sportwereld en blockchaintechnologie. Het platform wordt inmiddels gebruikt door grote sportclubs wereldwijd, waaronder bekende voetbalteams zoals FC Barcelona en Paris Saint-Germain. Chilez breidt zich ook uit naar andere populaire sporten zoals basketbal en esports (online gaming). Buiten het platform zelf heeft het CHZ-token waarde als handelsmiddel. Het token wordt verhandeld op verschillende cryptohandelsbeurzen en kan worden opgeslagen in crypto wallets.
Axie Infinity Shards
Axie Infinity Shards (AXS) zijn de native utility tokens van Axie Infinity, een populair, op blockchaintechnologie gebaseerd spel, waarin spelers digitale huisdieren (Axies) verzamelen, opvoeden en tegen elkaar laten vechten. AXS-tokens spelen een sleutelrol binnen het spel. AXS wordt onder meer gebruikt voor betalingen, staking en governance in het netwerk. Spelers kunnen de tokens ‘staken’ om beloningen te ontvangen en invloed uit te oefenen op de spelontwikkelingen. Ook kan AXS worden verhandeld op verschillende cryptohandelsbeurzen en worden ingezet voor het kopen van in-game items. Axie Infinity Shards vormen dan ook de ruggengraat van het digitale ecosysteem en bieden waardevolle voordelen voor gebruikers en bevorderen de betrokkenheid bij het spel.
Enjin Coin
Enjin Coin (ENJ) is een utililty token die vooral is gericht op de gaming-industrie. Het ENJ-token wordt gebruikt om digitale goeden te creëren, te beheren en te verhandelen binnen games. Door het tokeniseren van virtuele items kunnen ze eenvoudig worden verhandeld en beveiligd. Spelers kunnen de ENJ-tokens gebruiken om in-game items aan te schaffen en te ontwikkelen. Ontwikkelaars kunnen ENJ integreren in hun games om economische waarde te bieden aan spelers. Bovendien worden de ENJ-tokens vaak gebruikt om blockchain-games te financieren. Om die reden spelen de tokens dan ook een belangrijke rol in het Enjin Coin-ecosysteem.
Ocean Protocol
Ocean Protocol (OCEAN) is een blockchain-platform waarop data veilig en transparant kan worden gedeeld. Het platform maakt gebruik van een gedecentraliseerd netwerk om data-eigenaren en datagebruikers met elkaar te verbinden en datagestuurde innovatie te bevorderen, door data toegankelijker te maken voor bedrijven en onderzoekers. Ocean Protocol biedt een marketplace waar gegevens kunnen worden gekocht en verkocht, zonder de privacy van gebruikers te compromitteren.
Efficiënte en veilige uitwisseling van informatie
Met behulp van smart contracts kunnen transacties automatisch en veilig worden uitgevoerd. Het blockchain-platform gebruikt zijn eigen native utility token ‘OCEAN’ voor betalingen en toegang tot data. Ook wordt OCEAN gebruikt om deel te nemen aan governance-activiteiten Dit token speelt dan ook een centrale rol binnen het Ocean Protocol-ecosysteem en zorgt voor een efficiënte en veilige uitwisseling van informatie.
Kyber Network Crystal
Kyber Network Crystal (KNC) is de native utility token van het Kyber Network, een gedecentraliseerd liquiditeitsprotocol gebaseerd op de Ethereum-blockchain. Op dit platform kunnen cryptocurrency’s direct en efficiënt worden geruild zonder tussenpersonen. De KNC-tokens worden onder andere gebruikt voor transactiekosten en beloningen binnen het netwerk. Gebruikers kunnen de tokens inzetten om deel te nemen aan de governance van het blockchain-protocol en beslissingen te beïnvloeden.
Stimuleren van liquiditeit
Bovendien stimuleert KNC liquiditeit binnen het ecosysteem door het netwerk aantrekkelijker te maken voor market makers. Kyber Network Crystal is relatief populair op de cryptomarkt. Deze populariteit komt voort uit de groeiende vraag naar efficiënte en betrouwbare liquiditeit binnen blockchain-ecosystemen. De KNC-tokens worden verhandeld op verschillende crypto-exchanges.
De motor achter veel innovatieve digitale toepassingen
Utility tokens spelen dus een zeer belangrijke rol binnen blockchain-ecosystemen. Ze maken directe toegang tot mogelijk tot platformdiensten en stimuleren actieve deelname aan netwerken. Door gebruik te maken van utility tokens kunnen gebruikers efficiënt betalingen doen, toegang krijgen tot unieke functies en invloed uitoefenen op de ontwikkeling van blockchain-projecten. De veelzijdigheid en functionaliteit van deze tokens dragen bij aan de groei van decentrale economieën en bieden waardevolle oplossingen voor zowel bedrijven als consumenten. Utility tokens zijn dan ook de motor achter veel innovatieve digitale toepassingen en vormen een belangrijke schakel in de toekomst van technologie en financiën.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter