Energiemarkt en blockchain: nieuwe vormen van duurzaamheid

met Geen reacties

Ook de energiemarkt zit niet stil voor wat betreft blockchaintechnologie. LO3 Energy is een Amerikaans adviesbureau, met een focus op gedecentraliseerde bedrijfsmodellen en energietoepassingen. Een van de blockchain-projecten van LO3 – TransActive Grid – richtte zich op gedecentraliseerde microgrids in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn.

Cryptocurrency schilderijen.

Ethereum, Bitcoin en Litecoin

De populariteit van cryptocurrency’s zoals Ethereum, Bitcoin en Litecoin neemt snel toe. Bitcoin is het meest bekende openbare blockchain, maar inmiddels zijn er al honderden van dergelijke digitale betalingseenheden. Bitcoin heeft op dit moment (4 juni 2017) een marktkapitaal van ongeveer 40 miljard dollar. Ieder van deze cryptocurrency-platformen heeft een unieke waardepropositie. De platformen proberen het steeds eenvoudiger te maken voor het mainstream publiek, om met de tokens aan de slag te gaan.

Schone energie. Energiemarkt.

Snelst groeiende startup

Ook Ethereum timmert hard aan de weg. Ethereum is binnen een tijdsbestek van nog geen twee jaar gegroeid van nul tot tien miljard dollar. Als we Ethereum moeten beschouwen als een startup, dan is het dus de snelst groeiende startup die ooit gelanceerd is. Blockchainspecialisten verwachten dat het niet lang meer zal duren voordat het marktkapitaal van Ethereum, de Bitcoin voorbijstreeft.

Zwarte blokken.

Gebruiksvriendelijke programmeertalen

Ethereum kan dan ook rekenen op de expertise van heel veel blockchainontwikkelaars, die vooral bezig zijn met het ontwikkelen van programmeertalen. Deze scripting languages moeten ervoor gaan zorgen dat het creëren van unieke decentrale applicaties, zoals smart contracts, gemakkelijker wordt, voor iedereen die met dergelijke slimme contracten wil gaan werken.

Contract

Nieuw paradigma

Wat publieke blockchains zo veelbelovend maakt is dat de platformen in principe niets meer of minder zijn dan een ‘protocol’. Een protocol dat vergelijkbaar is met TCP/IP (de ruggengraat van ons huidige internet) of SMTP (de standaard voor het versturen van e-mail). Dit gegeven creëert zo ontzettend veel mogelijkheden en unieke businessmodellen, dat er een compleet nieuw paradigma zal ontstaan. Ook de energiemarkt is zich bewust van het enorme potentieel.

Jongen kijkt op pc naar het logo van Namecoin.

 

Wapen in de strijd tegen corruptie

Openbare blockchainnetwerken lenen zich uitstekend voor het vastleggen van eigendommen. Het concreet maken van eigendomsrechten op deze wijze gaan we de komende jaar steeds vaker zien. Blockchaintechnologie maakt het erg lastig om gegevens binnen de netwerken te wijzigen, te manipuleren of op welke manier dan ook onrechtmatig te veranderen. De factor veiligheid speelt dus een hele grote rol. Blockchains zijn prima ‘wapens’ in de strijd tegen corrupte regeringen of malafide bedrijven. De traceerbaarheid van alles wat er binnen de blockchain gebeurt is groot.

Lampen, energiemarkt, duurzaamheid.

 

Écht duurzaam

Blockchains bieden een infrastructuur voor de energiemarkt, het internet of things, maar ook voor complete bevoorradingsketens. Dat betekent vooral dat er hele nieuwe kansen ontstaan om bedrijfsprocessen op een ‘echt’ duurzame manier te gaan organiseren. Er kan namelijk niet meer geknoeid worden met cijfers over de hoeveelheden afval of de hoeveelheid uitstoot van schadelijke stoffen.

Trust. De blockchain en gedistribueerd vertrouwen.

Bureaucratische rompslomp

Om aan de slag te gaan met blockchaintechnologie heb je geen bankrekeningnummer nodig. Dat is vooral een groot voordeel voor de bevolking in landen waar veel corruptie voorkomt. Met blockchain voorkomen we dat geld dat bedoeld is voor specifieke goededoelen-projecten, door bureaucratische rompslomp verdwijnt in de zakken van individuen, waarvoor dat geld niet bedoeld is. Cryptocurrency’s kunnen automatisch worden overgemaakt naar precies de juiste partijen, zonder inmenging van dure tussenpersonen.

Centralised, decentralised, distributed.

 

Integratie van blockchain binnen bedrijven

De betrouwbaarheid van de blockchain schept ook hele nieuwe perspectieven voor andere manieren van stemmen tijdens verkiezingen. Veel bedrijven en organisaties hebben de mogelijkheden van de blockchaintechnologie goed bestudeerd en maken zich klaar voor de volgende stap: het integreren van de blockchain binnen hun ondernemingen.

Vote

De energiemarkt en Enerchain

Een aantal energiereuzen op de Europese energiemarkt zijn een samenwerkingsverband aangegaan, waarbij ze door middel van de blockchain handel willen gaan drijven op de elektriciteits- en gasmarkt. Bedrijven zoals Enel SpA, RWE AG, Vattenfall AB, Total SA, Iberdrola SA, Grid Singularity en Tennet zijn momenteel druk doende met het treffen van voorbereidingen voor een aantal belangrijke tests. Deze test zullen starten in augustus 2017. Ze maken gebruik van Enerchain dat werd ontwikkeld door het Duitse Ponton. Deze software maakt het mogelijk om anoniem peer-to-peer handel te drijven, zonder dat er nog een derde partij aan te pas komt. Sommige van deze nutsbedrijven doen puur en alleen mee met de tests, om te zien welke voordelen de decentrale distributie van periodieke zonne- en windenergie kan hebben voor de toekomst. Vooral om te kijken hoe de blockchains nu precies werken, maar zeker ook om te zien welke decentrale toepassingen zich bij uitstek lenen voor de grillige energiemarkt.

Power button

Anoniem handelen in energie

Enerchain maakt het dus mogelijk voor handelaren om anoniem en vertrouwd te handelen via een decentraal netwerk. De focus van Enerchain richt zich op de handel in ‘slimme’ producten voor de energiemarkt en het optimaliseren van managementprocessen ten aanzien van netwerkbeheer. Er zijn in totaal 23 bedrijven die zullen deelnemen aan dit blockchainproject voor het handelen in energie op grote schaal.

Informatie. De kennisbank van de Dutch Blockchain Coalitie (BC3)
De kennisbank van de Nationale Blockchain Coalitie.

Dutch Blockchain Coalition

Onder andere TNO, een aantal Nederlandse universiteiten, een paar grote Nederlandse banken, drie ministeries en de Kamer van Koophandel hebben zich aangesloten bij de Dutch Blockchain Coalition. Deze alliantie komt voort uit een initiatief van het Ministerie van Economische zaken en ziet de blockchaintechnologie als een bron van vertrouwen, welzijn, welvaart en veiligheid voor burgers, samenlevingen en bedrijven. De Dutch Blockchain Coalition is zich ervan bewust dat blockchain veel meer is dan alleen maar een nieuwe technologie. Binnen een blockchainnetwerk gaan verschillende identiteiten een wisselwerking aan met smart contracts en dat roept juridisch gezien een heleboel vragen op. Er liggen op dat gebied dus nog heel wat uitdagingen, voordat blockchains op grote schaal kunnen worden toegepast. De Dutch Blockchain Coalition gaat daar nu uitgebreid onderzoek naar doen.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter