Welke invloed heeft Facebook’s Libra op andere cryptocurrency’s?

with Geen reacties

Of we de Libra nu moeten zien als een echte cryptocurrency of als een andersoortige op gedistribueerde grootboektechnologie gebaseerde coin, daar zijn de meningen op dit ogenblik nog sterk over verdeeld. Veel crypto-experts zijn van mening dat de Libra niet voldoet aan de criteria van een gedecentraliseerde crypto-munt en om die reden dan ook niet mag worden aangeduid als een echte cryptocurrency. De ontwikkeling van deze virtuele valuta wordt ondersteund door een aantal zeer grote, maar vooral machtige wereldwijd opererende bedrijven. Het “centrale” aspect bij de Libra is dan ook erg groot. In dit artikel ga ik dieper in op de invloed van de Libra op andere crypto-munten.

Invloed van de Libra op andere cryptocurrency's

Facebook beschikt over een gigantisch netwerk en veel geld

Andere ontwikkelaars uit de crypto-wereld vinden juist weer dat de Facebook-coin wel degelijk een echte cryptocurrency is en verwachten dat de Libra de eerste crypto-coin zal zijn, die door een hele grote groep mensen wereldwijd zal worden omarmd. Zij denken dat de invloed van de Libra op de andere digitale munten erg groot zal zijn. Dat komt vooral omdat Facebook volgens hen in principe exact hetzelfde doet als de andere crypto’s, maar in tegenstelling tot veel andere platformen kan beschikken over veel meer financiële middelen, veel meer personeel en een gigantisch globaal netwerk.

Wereldwijd blockchainnetwerk, blokketen

Centrale controle

Waarschijnlijk zullen de zogenaamde “utility tokens” en de volledig gedecentraliseerde blockchainnetwerken niet direct heel erg worden beïnvloed door de Libra. De Facebook-coin zal vooral aftrek vinden bij bedrijven die angstig zijn voor betalingen met de huidige cryptocurrency’s. Deze bedrijven willen alleen maar met blockchaintechnologie aan de slag, als deze digitale munten centraal kunnen worden gecontroleerd. Het gaat dan om coins die net zo worden beheerd als bijvoorbeeld Ripple (XRP). Bij XRP wordt niet “gemined”, en worden de coins door een centrale partij (Ripple zelf) uitgegeven. De wereld van crypto’s is nog een heel grijs en onzeker gebied en de koudwatervrees bij bedrijven is dan ook zeer terecht.

Centralised, decentralised, distributed.

 

Decentralisatie

Decentralisatie is belangrijk om meerdere redenen. In de eerste plaats zorgt het decentrale karakter van een blockchainnetwerk ervoor, dat het “vertrouwens-element” bij transacties niet meer noodzakelijkerwijs plaatsvindt met vertrouwde derde partijen. Daarnaast kan decentralisatie overheidsbemoeienis voorkomen in landen met bepaalde dubieuze regimes. De controle op het financiële stelsel binnen de zogenaamde schurkenstaten kan verder worden geminimaliseerd en censuur kan volledig worden uitgebannen. Zou de Bitcoin de afgelopen tien jaar hebben overleefd wanneer de coin zou zijn gecontroleerd door één enkele centrale partij, die zou worden ondersteund door overheden? Waarschijnlijk niet.

Bitcoin

Regulering van blockchaintechnologie

Of gedecentraliseerde blockchainnetwerken nu veiliger zijn dan centraal beheerde blockchains? Dat is afhankelijk van aan wie je het vraagt. Gedecentraliseerde netwerken zijn absoluut veel minder gevoelig voor censuur, maar tegelijkertijd is het enorm lastig om dergelijke blockchains goed te kunnen reguleren. Vooral daarom zal een brede adoptie van blockchaintechnologie nog wel een tijdje op zich laten wachten. Bedrijven willen een betalingssysteem waar controle op kan worden uitgeoefend en bij volledig gedecentraliseerde blockchains zoals Bitcoin, Ethereum, Litecoin, IOTA, Quarkchain en Lisk,werkt dat gewoonweg anders. Libra daarentegen kan wel centraal worden gecontroleerd en daarom zou deze coin sterk kunnen bijdragen, aan de populariteit van virtuele valuta binnen het bedrijfsleven. Want pas als bedrijven en consumenten de werking van blockchaintechnologie en de roulatie van cryptocurrency’s binnen die digitale ecosystemen beter kunnen begrijpen, zullen zij bereid zijn om op grote schaal met deze coins te gaan handelen.

Facebook, smartphone

Libra Reserve en de Libra Association

De missie van Facebook is het creëren van een stabiele alomtegenwoordige crypto-coin. De stabiliteit zou vooral moeten komen doordat de cryptocurrency kan worden gekoppeld aan andere valuta, obligaties en staatsfondsen (Libra Reserve). Libra wordt bij de ontwikkeling van de cryptocurrency niet alleen ondersteund door Facebook, maar ook door verschillende andere grote bedrijven. Hieronder bevinden zich creditcardmaatschappijen zoals Visa en Mastercard, betalingsdiensten zoals PayPal, PayU en Stripe, marktplaatsen zoals Ebay, maar ook bedrijven zoals Uber en Lyft. Samen vormen zij de Libra Association, een non-profit organisatie die zijn hoofdkantoor houdt in het Zwitserse Genève.

Creditcard, Mastercard

Het Libra-protocol is afhankelijk van overheden

De Libra Assiociation wordt democratisch bestuurd door de eigen leden op een “traditionele” manier. Er zijn rechtspersonen en de association moet voldoen aan alle wet- en regelgeving. De blockchain-governance is dus niet de enige politieke structuur die van belang is. Overheden kunnen de Libra Association “overrulen” en wettelijk verplichten om bepaalde acties te ondernemen, op welk moment dan ook. Echter betekent dat wel dat de toekomst van het Libra-protocol afhankelijk is van die overheden, ongeacht de manier waarop er binnen de association wordt “gestemd” over bepaalde zaken. Dat betekent ook dat Facebook en de Libra Association eigenlijk nu nog geen echte beloften kunnen doen, over welke vorm het crypto-platform uiteindelijk zal krijgen.

De invloed van de Libra op Bitcoin en altcoins

Het is nog vrij lastig om precies te kunnen voorspellen wat het effect van de Libra zal zijn op de andere crypto-coins, die binnen de verschillende blockchain-ecosystemen worden uitgevoerd. Uiteraard kan de Libra ervoor zorgen dat de grote massa vertrouwd raakt met crypto-valuta an sich. De populariteit van de ander coins zou daardoor snel kunnen toenemen. Aan de andere kant moeten we ons goed realiseren dat er achter de blockchaintechnologie en cryptocurreny’s, bij veel mensen binnen de blockchain-wereld nog een filosofie zit. Een filosofie van een volledig gedecentraliseerd, censuurbestendig financieel systeem. Het centrale karakter van de Libra association met de grote multinationals, past volgens hen dan ook niet in dat plaatje. In dat opzicht zou de Libra er wel eens voor kunnen zorgen dat de Bitcoin, maar ook de altcoins in een negatieve spiraal terechtkomen. Daarnaast moeten we ook nog maar afwachten welke invloed de Libra zal hebben op onze traditionele valuta.

Waarom zijn overheden bang voor de opkomst van cryptocurrency’s

Het is dus nog vrij lastig om de invloed van cryptocurrency’s op onze economie te voorspellen. Op het moment dat Facebook de lancering van de Libra bekend maakte, duurde het niet lang voordat politiek leiders in zowel de Verenigde Staten als in Europa met een felle reactie kwamen. Niet alleen Trump maakte er meteen korte metten mee, maar ook vanuit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië kwamen veel negatieve reacties. Dat komt vooral omdat overheden de ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency’s, tot op dit moment nog relatief eenvoudig konden negeren. De schaal waarop de coins worden gedistribueerd is op dit ogenblik dan ook nog erg klein. Maar wanneer een bedrijf zoals Facebook met deze materie aan de slag gaat, dan wordt het al snel een heel ander verhaal. Een platform met meer dan 2 miljard gebruikers wereldwijd is er een om serieus rekening mee te houden. De distributie van cryptocurrency’s op een dergelijke schaal heeft wel degelijk de potentie om het gehele financiële systeem, zoals we dat al jaren kennen, volledig op de schop te nemen. Een economische disruptie zoals we dat nog niet eerder hebben gezien. En of dat een gunstige ontwikkeling is? Ik vraag het me af.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply