Wat is Facebook Libra?

with Geen reacties

Libra is een cryptocurrency die wordt ondersteund door Facebook. Volgens sommige blockchainexperts zou het crypto-avontuur van Facebook weleens kunnen gaan zorgen voor een massale adoptie van virtuele valuta door het mainstream publiek. Maar is de Libra eigenlijk wel een gedecentraliseerde cryptocurrency zoals Bitcoin? De prijs van de Bitcoin veerde in de eerste helft van dit jaar weer een klein beetje op. Blockchain startups zijn sinds 2014 de grootste ontvangers geweest van durfkapitaal. Echter is de hoeveelheid aan investeringen in projecten van blockchain startups de afgelopen zes maanden flink afgenomen. Vooral investeringen door grote internationale bedrijven blijven achter, ondanks het feit dat platformen zoals bijvoorbeeld Facebook zich inmiddels richten op de ontwikkeling van hun eigen cryptocurrency’s. In dit artikel leg ik uit wat de plannen zijn van Facebook met dit ambitieuze crypto-project.

Facebook, smartphone

 

Waarom wil Facebook deze crypto-coin lanceren?

Wanneer gaat Facebook de crypto-munt op de markt brengen?

Wat kan ik als Facebook-gebruiker met de coin doen?

Facebook en privacy

Welke bedrijven ondersteunen het Facebook-project?

Wat is de Association Council?

Mag Facebook zich zomaar als een bank gaan gedragen?

Hoe vindt de consensus plaats bij deze crypto-coin?

In welke programmeertaal wordt de digitale munt geschreven?

Kan de coin worden gebruikt in combinatie met een crypto-wallet?

Wat wil Facebook met het project bereiken?

Kunnen er ook smart contracts worden uitgevoerd op deze blockchain?

Wat is het verdienmodel van het crypto-project?

Wat is de kritiek op Facebook?

Is het verstandig om te gaan investeren in de Coin?

Welk doel heeft de Reserve?

Is de coin eigenlijk wel een echte cryptocurrency?

Is deze virtuele valuta volledig neutraal en onafhankelijk?

 

Instabiele karakter van crypto coins

Op dit ogenblik (juli 2019) loop de Verenigde Staten voorop wat betreft de wereldwijde blockchain-investeringen (40%), gevolgd door China (15%), het Verenigd Koninkrijk (8%), Singapore (4%) en Zuid-Korea (3%). Met name uit de VS, maar ook uit Europese en Aziatische landen komt steeds meer kritiek op virtuele valuta. Die kritiek wordt vooral ingegeven door het instabiele karakter van de cryptocoins, maar ook het gegeven dat cryptocurrency’s op grote schaal worden gebruikt door criminelen, maakt dat deze ontwikkeling op veel weerstand stuit. Niet alleen bij overheden, maar ook bij centrale banken. Het idee dat er internationale betaalmiddelen kunnen worden gecreëerd zonder de betrokkenheid van overheden en banken, wordt door sommigen gezien als een zeer verontrustende ontwikkeling.

Blockchain nodes

Waarom wil Facebook deze cryptocurrency lanceren?

Libra wordt gepresenteerd als een wereldwijde virtuele valuta en een financiële infrastructuur. Het is een door Facebook gebouwde digitale asset die wordt ondersteund door een permissioned blockchainplatform. Net zoals bij Bitcoin en veel andere cryptocurrency’s wordt ook bij Libra gebruikgemaakt van encryptie en gedistribueerde grootboektechnologie. De digitale Facebook munt wordt ook wel aangemerkt als een zogenaamde “stablecoin”, omdat de waarde ervan in principe stabiel blijft. De prijs van een stablecoin kan namelijk worden gekoppeld aan traditionele valuta of commodity’s zoals goud, zilver en olie. De Libra is vernoemd naar de oud-romeinse gewichtsmaat Libra. Facebook is van plan om de meer dan 1.7 miljard mensen die anno 2019 nog steeds verstoken zijn van toegang tot banken en andere financiële dienstverlening, te voorzien van een eigen bankrekening.

Cryptocurrency's, handelsbeurzen, digitale betalingseenheden, Initial Coin Offering.

Wanneer gaat Facebook de Libra op de markt brengen?

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de cryptomunt in de loop van 2020 geïntroduceerd. De introductie van de Libra zal ongetwijfeld niet zonder slag of stoot gaan. Hierbij zal Facebook nog op heel wat tegenwerking stuiten. En waarschijnlijk ook niet onterecht. De impact van social media op onze huidige samenleving is gigantisch en zoals we inmiddels weten niet altijd even positief. Het is soms bizar als we ons realiseren hoe deze platformen de menselijke interacties op allerlei niveaus hebben veranderd. De macht van een platform zoals Facebook waarbij persoonlijke informatie en instant interactie op wereldschaal aan elkaar worden gekoppeld, is natuurlijk enorm.


Wat kan ik als Facebook-gebruiker met de Libra coin doen?

Veel cryptocurrency’s zoals Bitcoin en Ethereum kampen met schaalbaarheidsproblemen. Deze problemen hebben vooral betrekking op de blokgrootte, het validatieproces (reactietijd) en de beloningsmechanismen. Een aantal van die problemen zullen dan ook eerst moeten worden opgelost om gebruiksvriendelijke gedistribueerde grootboeken te realiseren. Er ontstaan dan blockchains die door een groot publiek kunnen worden gebruikt en waarop transacties en decentrale applicaties (dApps), snel en veilig kunnen worden uitgevoerd. Ethereum voert een aantal ingrijpende upgrades uit om het platform schaalbaarder te maken en schakelt geleidelijk aan over van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS). Volgens Facebook zou Libra weleens de allereerste virtuele valuta kunnen worden die echt “doorbreekt” bij de mainstream. De coin wordt zo ontwikkeld dat niet alleen Facebook maar in principe iedereen (zowel particulieren als bedrijven) de Libra gemakkelijk kunnen accepteren en verzenden met een crypto wallet.

Privacy please

Privacy-aspecten en cybercrime

Op dit moment zijn er wereldwijd ongeveer zo’n 2.4 miljard maandelijkse Facebook-gebruikers, waarvan er miljoenen mensen dagelijks op het platform inloggen via mobiele apparaten. continu worden er onnoemelijk veel posts geplaatst met miljoenen likes en daarnaast ook nog eens dagelijks dan 250 miljoen foto’s gepubliceerd. De massale digitale interactie tussen mensen en hun persoonlijke gegevens wereldwijd is dan ook ongekend. Dat deze verbondenheid op wereldschaal gepaard gaat met zeer grote risico’s voor onder andere privacy en cybercrime dat weten we wel, maar we hebben er over het algemeen geen idee van hoe groot die risico’s – en de daarbij horende kwetsbaarheid – nu eigenlijk precies zijn.

Facebook, duimpje, vind ik leuk

Communicatie

Technologie brengt mensen dichter bij elkaar en transformeert de manier waarop we met elkaar communiceren. Het delen van je hele leven met alle andere mensen op de wereld was nog nooit eerder zo eenvoudig. We geven een duimpje aan alles waar we van houden en wat bij ons past. Vervolgens delen we deze ideeën, gebeurtenissen, producten en diensten, met iedereen waarmee we dat maar willen delen. Mensen verbinden zich met bedrijven en delen hun voorkeur voor merken met al hun vrienden. Door Facebook kunnen bedrijven sneller worden verbonden aan de vrienden van hun klanten en kunnen zij sneller mensen vinden die bereid zijn om naar hen te luisteren.

Terug naar boven ↑

 

Facebook homepage

Delen, delen en nog eens delen!

We delen alles wat we maar willen delen. Je bruiloft, je pasgeboren kroost, de aanbouw van je woning, je mooi aangelegde tuin, je dochter met haar allereerste zwemdiploma en de gezellige barbecue tijdens het bedrijfsuitje. Alles maar dan ook alles wat we meemaken delen we op Facebook. Maar wat zijn eigenlijk de risico’s van het delen van al die informatie? Het overmatig delen van al die informatie kan wel degelijk grote gevolgen hebben voor de persoonlijke veiligheid van mensen. Je Facebook timeline is een zeer overzichtelijk plakboek voor cybercriminelen en afhankelijk van je privacy-instellingen, heeft iedereen snel toegang tot alle dingen die je ooit hebt gepost. Niet alleen tot je persoonlijke informatie, maar ook tot alle interacties die je op een bepaald moment met andere Facebook-gebruikers hebt gehad. Door al die informatie kunnen criminelen heel eenvoudig je gedragspatronen in kaart brengen en daar vervolgens vrij simpel hun voordeel mee doen.

Binaire getallen, digitale disruptie

Facebook en privacy

Facebook heeft in het verleden meermaals laten zien, dat het platform het niet zo nauw neemt met de privacyregels. Het Cambridge Analytica-schandaal waarbij de persoonlijke informatie van bijna 87 miljoen Facebook-gebruikers werd gedeeld zonder dat daar toestemming voor was gegeven, is daar wellicht het bekendste voorbeeld van. De gegevens van al deze mensen werden schaamteloos gebruikt voor een heimelijke en doelgerichte “targeting” van potentiële Trump-stemmers en het opzetten van een effectieve campagne voor de presidentsverkiezingen in 2018. Het is dan ook nog maar zeer de vraag of het transparante karakter van blockchaintechnologie en Facebook eigenlijk wel zo’n goede combinatie vormen.

Hacking, cyber security, privacy, diefstal van privacygevoelige data.

Monitoren van cybercrime

De manier waarop Facebook met privacy is omgegaan werpt de vraag op of het wel zo verstandig is, om het social media platform te gaan gebruiken voor het uitvoeren van transacties met cryptocurrency’s. Facebook zelf zegt daarover dat het platform binnenkort nieuwe technologieën zal implementeren, om de privacy beter te gaan beschermen en tegelijkertijd zaken zoals fraude en witwaspraktijken van criminelen te voorkomen. Hierbij zal Facebook dezelfde verificatieprocessen gaan gebruiken als banken en andere financiële dienstverleners. Het platform zegt sterk in te gaan zetten op het proactief monitoren van criminele activiteiten en het voorkomen van frauduleuze handelingen.


Wat is de Libra Association?

Libra zal naar verwachting worden gefaciliteerd door een samenwerkingsverband van verschillende bedrijven, de zogenaamde “Libra Association” en moet een alternatief bieden voor cryptomunten zoals Bitcoin en andere grillige en onstabiele cryptocurrency’s. De Libra Association is een onafhankelijke (volgens Facebook zelf) organisatie die volledig op non-profit basis zal opereren. De Association heeft twee belangrijke taken: het valideren van transacties binnen het Libra netwerk en het toewijzen van tegoeden voor sociale doeleinden.

Chain, ketting.

Wat is de Libra Association Council?

De grote belofte van blockchaintechnologie is dat transacties kunnen worden uitgevoerd zonder dure centrale derde partijen. Maar hoe decentraal is een cryptomunt die wordt geïntroduceerd door één van de grootste en machtige centrale social media-platformen ter wereld? Facebook geeft aan dat ze de Libra Association weliswaar zelf in het leven hebben geroepen en dat het collectief nu nog een controlerende functie heeft, maar dat het platform zich zal terugtrekken wanneer de Libra eenmaal op de markt is gebracht. Binnen de Libra Association bevindt zich een bestuursorgaan: de Libra Association Council, dat is samengesteld uit een vertegenwoordiging van alle leden van de associatie. Deze leden kunnen stemmen over bijvoorbeeld het beleid ten aanzien van de Libra coin en de wijze waarop het Libra netwerk moet functioneren. Hierbij hebben alle leden een gelijkwaardige stem.

Facebook, smartphone

Welke bedrijven hebben zich aangesloten bij de Libra Association?

Er zijn inmiddels al verschillende bedrijven die zich verbonden hebben aan het crypto-project van Facebook. Onder deze bedrijven bevinden zich aanbieders van financiële diensten zoals PayPal, Mastercard, Visa, Stripe en PayU, maar ook wordt Facebook Libra ondersteund door verschillende technologie-, retail- en telecombedrijven. Ook cryptohandelsbeurs Coinbase is betrokken bij de Libra Association.

Bank, bankiers

Mag Facebook zich zomaar als een bank gaan gedragen?

Banken en andere financiële instellingen moeten voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Ze moeten beschikken over een bankvergunning en zich strikt houden aan alle wettelijke voorwaarden. Betaaldiensten moeten voldoen aan alle regels die gesteld zijn in de zogenaamde Payment Service Directive (PSD2). Deze Europese richtlijn heeft onder andere als doel om de concurrentie binnen de Europese Economische Ruimte te vergroten en consumenten bij het betalingsverkeer beter te beschermen. Toezichthouders controleren daarbij of de banken en andere financiële instellingen zich ook daadwerkelijk aan deze richtlijnen houden. Wanneer Facebook transacties wil gaan faciliteren met cryptocurrency’s en financiële assets, dan zullen zij moeten voldoen aan dezelfde regels waar ook banken en andere financiële dienstverleners zich aan moeten houden.

Terug naar boven ↑

 

Nodes, blockchainnetwerk

Hoe wordt Facebook Libra gegenereerd en op welke wijze vindt er consensus plaats binnen de blockchain?

Facebook Libra wordt niet gegenereerd door middel van een “mining proces” zoals dat bij Bitcoin en veel andere virtuele valuta wel het geval is. Alleen de leden van de Libra Association kunnen transacties valideren binnen het gesloten (niet publiek toegankelijke) blockchainnetwerk. Het is de bedoeling dat Facebook de private blockchain uiteindelijk omvormt tot een publiek toegankelijk, stabiel, schaalbaar en veilig platform, waarbij de consensus wordt bereikt via een proof-of-stake mechanisme.

Programmeur

In welke programmeertaal wordt Facebook Libra geschreven?

De source-code van Libra wordt geschreven in de programmeertaal Rust en wordt open-source gepubliceerd onder de Apache Licence. Dit is een gratis software-licentie die is ontwikkeld door de Apache Software Foundation (ASF), een Amerikaanse non-profit organisatie die is opgericht om Apache software-projecten te ondersteunen. Door deze licentie mogen gebruikers de software in alle vrijheid gebruiken voor allerlei doeleinden. Daarnaast mag de software worden aangepast en mag de aangepaste software vrij worden gedistribueerd.

Zwarte wallet. Universele wallet.

Kan Facebook Libra worden gebruikt in combinatie met een crypto-wallet?

Facebook is van plan om in 2020 een crypto-wallet te introduceren: Calibra. Deze wallet zal waarschijnlijk beschikbaar komen via WhatsApp en Messenger, maar ook worden aangeboden als zelfstandig functionerende losse app in Google Play Store en de App Store van Apple. De introductie van deze digitale wallet moet het vooral voor mensen in ontwikkelingslanden, eenvoudiger maken om transacties uit te voeren en gebruik te kunnen maken van andersoortige financiële dienstverlening.

Data transfer tussen laptops. Handelen in cryptocurrency's.

Wat wil Facebook bereiken met Libra?

De Libra is vooral bedoeld voor het uitvoeren van financiële transacties tussen individuele mensen wereldwijd. De coin en de Calibra wallet zullen in het begin voornamelijk worden gebruikt voor het betalen van relatief kleine bedragen, waarbij iedere gebruiker met een smartphone of ander mobiel apparaat tegen lage kosten transacties kan uitvoeren. Uiteindelijk zal Libra ook worden gebruikt voor het afrekenen van grotere bedragen.

Kunnen er ook smart contracts worden uitgevoerd op de Libra blockchain?

Smart contracts zijn computerprotocollen die transacties met cryptocurrency’s en de overdracht van eigendommen kunnen stroomlijnen onder bepaalde voorwaarden. Een smart contract definieert de regels en restricties, waaronder een contract al dan niet kan worden uitgevoerd. Echter wordt een smart contract in tegenstelling tot een reguliere alledaagse wettelijke overeenkomst, geheel automatisch gevalideerd en uitgevoerd. Het smart contract doet dat door bepaalde informatie als input te nemen en daaraan een zekere waarde toe te kennen. De vooraf vastgestelde regels bepalen of aan alle voorwaarden voor de uitvoering van de overeenkomst is voldaan en of het contract mag worden uitgevoerd. Facebook werkt aan de ontwikkeling van “Move”, een statisch getypt smart contract, dat wordt gecompileerd naar bytecode. Deze bytecode kan vervolgens worden uitgevoerd in een virtuele machine op de blockchain.

Terug naar boven ↑

Peer to peer, delen, blockchain

Wat is het verdienmodel van Facebook Libra?

Facebook verwacht niet dat ze direct na de lancering van de coin al veel geld kunnen verdienen. Transacties met Libra zullen gepaard gaan met een kleine vergoeding. Veel van deze vergoedingen worden overgemaakt naar verkopers die deze vergoedingen zelf kunnen behouden of kunnen doorgeven aan gebruikers van het platform. Facebook geeft daarbij aan dat ze alle financiële data van transacties die op de blockchain worden uitgevoerd, gescheiden houden van de advertentieprofielen van gebruikers. Net zoals bij veel andere blockchainnetwerken kunnen gebruikers meerdere adressen aanmaken, die niet gelieerd zijn aan hun identiteit in de fysieke wereld. De accountinformatie van de Calibra wallet en de financiële data zullen volgens Facebook niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Whitepaper over Facebook Libra. De afbeelding linkt naar de whitepaper: The Libra Blockchain
Whitepaper: The Libra Blockchain

Wat is de kritiek op Facebook Libra?

Dat de cryptocurrency van Facebook zich goed leent voor het faciliteren van transacties door mensen zonder bankrekening, wordt door veel critici bestempeld als onzin. Volgens hen wonen mensen zonder bankrekening meestal in regio’s waar ook geen internet aanwezig is en beschikken deze mensen ook niet over een smartphone. Dan wordt het uiteraard vrij lastig om gebruik te maken van de app. Daarnaast valt ook de centrale eigenschap van Libra niet bij iedereen in de smaak. Transacties die met de Calibra wallet worden uitgevoerd worden in principe door Facebook opgeslagen. Het centrale karakter van Libra is dan ook erg groot.


Is het verstandig om te gaan investeren in de Libra coin?

De daadwerkelijke lancering van deze cryptocurrency is op dit ogenblik (augustus 2019) nog allerminst zeker. Het Facebook-project zal aan alle wettelijke regels moeten voldoen. De wetgeving rondom cryptomunten is nog lang niet goed geregeld (en het is nog maar zeer de vraag of het überhaupt mogelijk is om solide wetgeving te ontwerpen voor virtuele valuta en smart contract-toepassingen). Het is voor investeerders op de cryptomarkt voorlopig dus nog oppassen geblazen. De ontwikkelingen ten aanzien van de Libra zullen in ieder geval nauwgezet worden gevolgd, door zowel overheden als toezichthouders op de financiële markten. Facebook is een beursgenoteerde onderneming en het social media-platform waarschuwt zelf ook voor de potentiële risico’s voor investeerders. Iedereen die op dit moment gaat investeren in cryptocurrency’s begeeft zich nog op glad ijs en dat geldt uiteraard ook ten aanzien van de Libra.

Terug naar boven ↑

 

Welk doel heeft de Libra Reserve?

Libra Reserve is een verzameling van valuta, staatsfondsen en obligaties die moeten helpen om de prijsstabiliteit van de Libra tokens te kunnen garanderen. Deze Reserve wordt gefinancierd door zowel gebruikers als investeerders. Toekomstige investeerders in het Facebook-project ontvangen zogenaamde Libra Investments Tokens, waarmee zij dividenduitkeringen kunnen ontvangen van de Libra Reserve.


Is de Libra eigenlijk wel een echte cryptocurrency?

Mark Zuckerberg zegt dat de crypto-coin zal voldoen aan alle wet- en regelgeving en dat transacties in de toekomst veilig kunnen worden uitgevoerd. Ondanks dat leidde de aankondiging van Libra al snel tot negatieve reacties onder verschillende politici wereldwijd. Volgens blockchain-experts zou de Libra zich niet eens een cryptocurrency mogen noemen, omdat de virtuele munt simpelweg niet voldoet aan de kenmerken van een crypto-coin. Digitale valuta is volgens hen pas een cryptocurrency als de coins worden uitgevoerd op een open (voor iedereen toegankelijke) blockchain. Libra zal in de beginfase worden uitgevoerd op een permissioned (gesloten) blockchain, waar niet iedereen automatisch aan kan deelnemen.

Netwerk, neutraliteit.

Is de Libra volledig neutraal en onafhankelijk?

Volgens veel blockchain-ontwikkelaars moet een crypto-munt volledig neutraal kunnen worden uitgevoerd en mag er geen partij zijn die er op enige manier invloed op kan uitoefenen. De libra wordt ondersteund door grote bedrijven zoals Facebook, Visa en PayPal. De virtuele munt is dus niet net zo onafhankelijk als bijvoorbeeld de Bitcoin. De Bitcoin wordt wel volledig decentraal uitgevoerd en is daardoor in principe bestand is tegen alle vormen van censuur. Hoe we ook tegen dit crypto-project van Facebook moeten aankijken? Een spannende ontwikkeling is het in ieder geval wel!

 

Meer weten?

 

Bronnen:

CB Insights: Global Fintech report 2019

Libra.org

 

Lees ook:

Waarom is Zwitserland het walhalla voor cryptocurrency-technologie?

Identiteitsbeheer in het Crypto Valley van Europa

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Leave a Reply