Wat zijn de misverstanden over het smart contract?

met Geen reacties

Er zijn nogal wat misverstanden over smart contracts en Ricardian contracts. Een Ricardian contract wordt gebruikt voor het uitgeven van digitale betalingeenheden of het transporteren van andere vormen van waarde. Het is een document dat leesbaar is door zowel mensen als door softwaretoepassingen. Ricardian contracts zijn onder andere ontwikkeld door Ian Grigg, een cryptograaf die zich voornamelijk heeft toegelegd op financiële toepassingen en decentrale gedistribueerde netwerken. De contracten zijn een vorm van smart contracts en stellen de betrokken partijen in staat om schriftelijke overeenkomsten, cryptocurrency’s, documentatie en bedrijfslogica samen te voegen tot een geheel.

Contract

Bepalen van de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Vaak wordt gedacht dat een Ricardian contract hetzelfde is als een smart contract, maar dat is niet helemaal terecht. Een Ricardian contract is niet hetzelfde als een smart contract, omdat Ricardian contracts een symantische weergave zijn van een overeenkomst, die de verantwoordelijkheid (aansprakelijkheid) van die overeenkomst tussen verschillende partijen, kunnen bepalen. Als een Ricardian contract wordt uitgevoerd op een blockchain, dan worden er meestal meerdere digitale handtekeningen gehanteerd om een transactie uit te voeren. Smart contracts verwijzen naar een soort digitale overeenkomst, dat al reeds is overeengekomen en automatisch kan worden uitgevoerd. Een Ricardian contract is een overeenkomstmodel om de doelstellingen van een overeenkomst te registreren, nog voordat het contract wordt uitgevoerd. Door middel van de hashes die naar externe documenten verwijzen, kunnen Ricardian contracts ook gemakkelijk verwijzen naar code.

Hashes

Nick Szabo

Het idee van smart contracts is ooit bedacht door Nick Szabo, een computerwetenschapper en cryptograaf. Volgens hem is een smart contract bedoeld om een object (een eigendom) in onze fysieke wereld digitaal te managen en bepaalde zaken voor de uitvoering van dat contract af te dwingen. Daarnaast kan een smart contract aantonen of aan alle voorwaarden is voldaan, om een contract uit te voeren of niet. Als het object in de fysieke wereld bijvoorbeeld een “smart lock” is dat is gekoppeld aan een huurauto, dan kan die huurauto “op slot” blijven staan, totdat aan alle vereisten uit het contract is voldaan.

Auto, sleutel.

Wetgeving wordt een zware dobber

Op dit moment zijn smart contracts “nog” niet wettelijk, maar kunnen wel delen van een wettelijke overeenkomst vertegenwoordigen. Het ontwerpen van wetgeving omtrent smart contracts zal nog een zware dobber worden. Dat komt met name doordat een heleboel verschillende technologieën, systemen, processen en industrieën met elkaar zullen samensmelten. Een veelgehoord misverstand is dat een smart contract hetzelfde is, als een decentrale gedistribueerde blockchaintoepassing. De werkelijkheid is echter dat een smart contract een onderdeel is van die blockchainapplicaties. Er kunnen namelijk verschillende smart contracts worden gekoppeld aan één specifieke toepassing.

Law. Wetgeving ten aanzien van een smart contract.

Een smart contract is geen kunstmatige intelligentie

Een ander misverstand is dat smart contracts en Ricardian contracts een vorm van kunstmatige intelligentie zijn. Ook dat is niet waar. De contracten zijn softwareprotocollen die door externe data worden aangedreven. Dat wil echter niet zeggen dat integratie van kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie er niet aankomt, want daar wordt op dit moment ook al mee geëxperimenteerd.

 

 

 

Solidity en Ethereum MIST browser

Ook wordt door mensen soms gedacht dat het gemakkelijk is om smart contracts te programmeren. Het schrijven van een smart overeenkomst is relatief eenvoudig als je gebruikmaakt van Solidity, de programmeertaal van Ethereum. Het is dan mogelijk om complexe processen te vertalen naar een paar regels smart contract-code. Echter zijn er veel meer geavanceerde uitvoeringen van smart contracts die gebruikmaken van de zogenaamde orakels. Dit zijn databronnen die de smart contracts voorzien van de benodigde (externe) informatie. Dit maakt het ontwerpen van smart contracts ingewikkelder. Op dit moment (2017) worden smart contracts voornamelijk gebruikt door ontwikkelaars van blockchaintechnologie, maar we zullen binnenkort steeds meer platformen zien met gebruiksvriendelijke interfaces. Een voorbeeld daarvan is de Ethereum MIST browser.

Ethereum logo

Over de veiligheid kun je discussiëren

Soms is het geluid te horen dat smart contracts onveilig zouden zijn. En hier kun je inderdaad over discussiëren. Aan de ene kant is de cryptografische versleuteling van de contracten erg veilig, maar aan de andere kant hebben we inmiddels ook al een paar keer gezien hoe lekken binnen smart contractcode een en ander toch weer in een ander daglicht stelt. Uiteraard is de ontwikkeling van smart contracts nog in volle gang en met de dag zullen deze overeenkomsten ongetwijfeld weer een stukje veiliger worden. Ook zijn er mensen die zeggen dat smart contracts eigenlijk alleen geschikt zijn voor financiële toepassingen. Dat is niet waar, want smart contracts lenen zich voor iedere industrie die je kunt bedenken. Ze kunnen worden toegepast in de gezondheidszorg, de vastgoedsector, supply chains en als vertegenwoordiging van materialen in de vorm van een materialenpaspoort. Ook voor de internet of things bieden smart contracts een zee van mogelijkheden, omdat ze kunnen worden verbonden aan allerlei soorten eigendommen en objecten in onze fysieke wereld.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor onze blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter