Wat was de Charity DAO?

Nadat het investeringsproject met The DAO door Ethereum was beëindigd, omdat een hacker in staat bleek om misbruik te maken van het blockchain-protocol, maakten enkele ontwikkelaars plannen voor het oprichten van een nieuwe Decentrale Autonome Organisatie: de ‘Charity DAO‘. Het project richtte zich op de fondsenwerving door goededoelenorganisaties. Door blockchaintechnologie en liefdadigheid aan elkaar te verbinden moest er een platform worden gerealiseerd, waarop de gelden van donoren op een transparante en autonome manier werden beheerd en uitgegeven. Een van de initiatiefnemers was Slock.it oprichter Christoph Jentzsch, een expert op blockchain-gebied. Het project kwam echter nooit van de grond.

Het logo van de Charity DAO

De DAO-hack

De eerste DAO van Ethereum had ongeveer 150 miljoen dollar aan ether (ETH) opgebracht, door het verkopen van tokens die door de deelnemers konden worden gebruikt. De deelnemers aan The DAO konden stemmen over allerlei soorten projecten binnen het investeringsfonds. Een onfortuinlijke en onvoorziene fout in de smart contracts-code, gooide echter roet in het eten. Het resultaat van deze gebeurtenis die inmiddels bekend staat als de DAO-hack, was een verlies van 50 miljoen dollar aan ether en een voortijdige beëindiging van het project.

 

Transparanter maken fondsenwerving

Goede doelen hebben vaak te lijden onder negatieve publiciteit. Er komen regelmatig schandalen aan licht, waarbij blijkt dat er op z’n zachts gezegd, niet heel erg netjes met de gelden is omgesprongen. Een aantal organisaties zijn de afgelopen jaren ronduit slecht in het nieuws gekomen. In veel gevallen ging het over het exorbitante salaris van een directeur, maar er zijn ook een aantal schandalen geweest waarbij bekend werd dat de ingezamelde fondsen, niet op een legitieme manier waren uitgegeven. Deze negatieve publiciteit zorgt ervoor dat mensen veel minder bereid zijn, om aan goededoelenorganisaties te doneren. De Charity DAO focuste zich op het transparanter maken van de fondsenwerving. Door meer transparantie bij het collecteren van gelden, zou de bereidwilligheid van mensen om aan goede doelen te doneren sterk toenemen. De transparante eigenschap van blockchaintechnologie moest de fondsenwerving efficiënter en betrouwbaarder maken.

 

Veiligheidsluik

Christoph Jentzsch pleitte voor een effectieve Decentrale Autonome Organisatie die wederom gebouwd zou worden op de Ethereum-blockchain. Het kort daarvoor beëindigde project met The DAO, was specifiek opgezet om dividend uit te betalen aan investeerders. Die dividend was gebaseerd op het succes van de investeringen in verschillende ander projecten. De Charity DAO daarentegen was bedoeld als een fonds zonder winstoogmerk. Christoph Jentszch gaf aan dat hij de mogelijkheid van een eventuele ‘hack’ zoals met The DAO zoveel mogelijk wil beperken, door de hoeveelheid ingezamelde betalingen af te dekken door middel van een zogenaamd ‘veiligheidsluik’. Dat veiligheidsluik zou dan worden geïntegreerd in de code. Daarbij was het de bedoeling dat een dergelijk veiligheidsluik, uiteindelijk weer uit de Charity DAO zou worden verwijderd. Het voornaamste doel van een DAO was immers het creëren van een volledig decentraal en autonoom blockchain-project.

 

Eigen fondsen beheren

De Charity DAO moest donoren in staat stellen om hun eigen fondsen te beheren en te stemmen over de desbetreffende projecten, die zij wilden steunen. Bij de plannen voor het project met de Charity DAO waren veel ontwikkelaars betrokken, die ook hadden bijgedragen aan het tot stand komen van het eerste DAO-project. Het team had dan inmiddels ook de nodige kennis en expertise in huis. Hoewel Christoph Jentzsch de leiding had over de Charity DAO, wees hij erop dat het project open stond voor iedereen binnen de community, die graag zijn of haar bijdrage aan het project wilde leveren. De mislukking van The DAO had er stevig ingehakt bij de leden van de Ethereum-community. Ze wilde dan ook voorkomen dat een dergelijke situatie bij de Charity DAO zou kunnen ontstaan.

 

Gedecentraliseerde bestuursstructuur

Het concept van de Charity DAO was mooi: laat gebruikers van cryptocurrency’s doneren aan de juiste doelen, binnen een vertrouwde omgeving. Een omgeving met een gedecentraliseerde bestuursstructuur, met volledige transparantie en verantwoording. De Charity DAO zou geen geld uitgeven aan iets anders dan aan goededoelenorganisaties. Daarnaast zouden er ook geen ‘child-DAO’s’ kunnen worden aangemaakt, waarnaar mogelijk geld kon worden weggesluisd (zoals het geval was bij de eerste DAO). De donoren zouden – althans dat was de bedoeling – de volledige controle houden over hun tegoeden. Bovendien zouden de donoren stemrecht krijgen en mochten ze meebeslissen over welke projecten werden voorzien van financiering. Een vertrouwd aantal ‘curatoren’ – die het hele DAO-project overzagen – zouden maandelijks voor hun inspanning worden beloond. Ondanks de ambitieuze plannen van de blockchain-ontwikkelaars, kwam het project met de Charity DAO nooit van de grond.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).