TransActive Grid

Blockchaintechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de energiemarkt. TransActive Grid (Brooklyn MICROGRID) was een initiatief van LO3, een Amerikaans adviesbedrijf op het gebied van gedecentraliseerde bedrijfsmodellen voor de energiemarkt. Dit bedrijf ontwikkelt tools en projecten om de uitbreiding van gedistribueerde energie, voorzieningen en digitale deeleconomieën te stimuleren en te ondersteunen.

Energie, TransActive Grid.

LO3 en ConsenSys

TransActive Grid was een samenwerkingsverband tussen LO3 Energy en blockchain-ontwikkelaar ConsenSys. LO3 is een adviesbureau op het gebied van bedrijfsmodellen, waarbij gebruik wordt gemaakt van gedecentraliseerde technologieën. TransActive Grid richtte zich hoofzakelijk op de ontwikkeling van cryptografisch veilige P2P-platformen, voor de uitwisseling van energie. Daarbij was het de bedoeling dat de gedistribueerde energiebronnen, werden beheerd met behulp van zogenaamde smart contracts. Dergelijke blockchaintoepassingen bieden nieuwe mogelijkheden voor energiemarkten.

 

Ethereum-blockchain

Met blockchaintechnologie wordt het eenvoudiger voor eigenaren van zonnepanelen, windmolens en andere energie-opwekkers, om zelf te monitoren hoeveel energie ze precies produceren, in plaats van dat ze de lokale nutsbedrijven moeten vertrouwen, om de bedragen voor de opwekte stroom te berekenen. TransActive Grid was gebaseerd op de blockchain van Ethereum. Door het integreren van de bedrijfslogica-laag binnen een blockchainnetwerk, kan informatie over particuliere lokale energieopwekking en energiegebruik in real-time worden geleverd. Hierdoor kan het kopen en verkopen van energie worden vereenvoudigd.

Efficiënt energieverbruik, TransActive Grid.

 

Duurzame gedistribueerde energiemarkt

Bij toepassingen zoals TransActive Grid worden energienetwerkbronnen – zoals bijvoorbeeld kilowattuur (kWh) – als ‘tokens’ aangeboden in een open gedistribueerde energiemarkt. Blockchaintechnologie maakt het niet alleen gemakkelijker om te investeren in duurzame energieprojecten, maar de eigenaren van de energie-opwekkers kunnen ook meer verdienen aan de opgewekte energie. Met blockchainapplicaties kan de gehele distributieketen van energie beter worden gestroomlijnd.

 

Groene stroom

Als consumenten vandaag de dag groene stroom kopen van een nutsbedrijf, dan komt die energie niet rechtstreeks met een speciale kabel vanaf een zonnepaneel, een windmolen, waterkrachtcentrale of een aardwarmtestation. De stroom komt nog steeds op de traditionele manier je huis binnen, maar je betaalt een algemene premie voor de productie van groene energie. Met behulp van blockchaintechnologie kan de groene stroom daadwerkelijk rechtstreeks vanaf een plaatselijke duurzame energiebron, naar een woonwijk worden gedistribueerd. Er ontstaan dan gedecentraliseerde microgrids, die aan- en afgekoppeld kunnen worden, van het bestaande openbare elektriciteitsnetwerk. En dat betekent dat er bij een eventuele storing binnen de microgrid, gewoon voor iedereen energie voorhanden is.

Elektrische auto, zonnepaneel, TransActive Grid.

Lokale energiedistributie in Brooklyn

In het New Yorkse stadsdeel Brooklyn deed LO3 energy een proef met gedecentraliseerde microgrids. Daarbij konden inwoners van Brooklyn de overtollige energie die werd opgewekt door hun zonnepanelen, doorverkopen aan hun buren. Daardoor kon niet alleen de hoeveelheid stroom die doorgaans tijdens de energietransmissie verloren gaat worden beperkt, maar het leverde ook verschillende economische voordelen op voor de bewoners van Brooklyn. TransactiveGrid deelde informatie over de energieproductie en -verbruik van de Brooklyners in een gedeeld grootboek (de blockchain), waarin alle transacties op een transparante wijze worden gegroepeerd in blokken. Deze transactieblokken zijn chronologisch, permanent en transparant aan een digitale keten gekoppeld. De cryptografische versleuteling van deze data maakt het nagenoeg onmogelijk, om de geregistreerde transactie-informatie te wijzigen. Hierdoor kan de juistheid van de informatie worden gewaarborgd.

Brooklyn Bridge

Onveranderbaar

De onveranderbaarheid van de gegevens binnen een blockchain zorgt ervoor dat consumenten en particuliere energiehandelaren, beter kunnen worden beschermd en eventuele geschillen tussen verschillende partijen sneller kunnen worden opgelost. Met toepassingen zoals TransActive Grid kunnen lokale gemeenschappen daadwerkelijk kiezen voor échte groene energie. Deze particuliere energie hoeft niet per se te worden gedistribueerd naar andere wijkbewoners, maar kan ook worden geleverd aan instellingen en bedrijven in de buurt, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen, buurthuizen en sportverenigingen.

 

Controle over eigen stroom

Eigenaren van zonnepanelen kunnen hun overtollige energie momenteel wel verkopen aan nutsbedrijven, maar kunnen daar in financieel opzicht niet nog niet echt van profiteren. Ze blijven in alle opzichten afhankelijk van de nutsbedrijven, die de energiemarkten volledig controleren. Met oplossingen zoals TransActive Grid hoeven nutsbedrijven niet altijd meer op te treden als tussenpersonen en houden de kleine particuliere energieleveranciers de controle over hun eigen opgewekte stroom.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).