Energiedistributie op de blockchain en het Internet of Things

met Geen reacties

Bij cryptocurrency-trade worden alle transacties op een virtuele onbreekbare manier versleuteld en vastgelegd binnen een blockchainnetwerk, zonder de tussenkomst van banken, effectenhandelaren of energiemaatschappijen. Wie vandaag de dag door onze Nederlandse straten wandelt kan er niet meer omheen kijken: steeds meer daken worden voorzien van zonnepanelen in alle soorten en maten. En of we dat nu mooi vinden of niet, de fabrikanten van de zonnepanelen beloven ons dat we in onze eigen energie kunnen voorzien en zelf energie kunnen gaan verkopen. Echter is het commercieel distribueren van zelf opgewekte energie op dit moment nog niet eenvoudig. Blockchaintechnologie maakt het voor huishoudens gemakkelijker om elkaar energie te verkopen met behulp van digitale betalingseenheden.

Zonnepanelen

Hernieuwbare energie

De markt voor hernieuwbare energie groeit snel en veel bedrijven beheren tegenwoordig zelf hun eigen zonne- of windinstallaties, ver van de plaats waar ze hun bedrijfsactiviteiten uitvoeren. Vaak leveren zij dan elektriciteit aan nationale elektriciteitsnetwerken en krijgen vervolgens een evenredige korting op hun energierekening. Blockchain kan zorgen voor veel meer efficiëntie en transparantie bij het volledige distributieproces, doordat alle afzonderlijke aspecten binnen de energiemarkt op een zeer geavanceerde manier kunnen worden samengebracht. Op lokaal niveau kunnen energienetwerken worden verbonden aan individuele zonne-installaties of windmolens. Daarbij worden slimme objecten gekoppeld aan specifieke energie-managementprogramma’s, die op hun beurt weer allerlei relevante actuele informatie aanleveren, over het hele distributieproces.

Chain

LO3 en energiedistributie

LO3 Energy is een bedrijf dat een open-source blockchainnetwerk heeft ontworpen dat speciaal bedoeld is voor het beheren van transacties op micro-energienetwerken. LO3 heeft een ICO (Initial Coin Offering) op poten gezet, waarbij goed gekeken wordt of blockchaintechnologie in combinatie met micronetwerken daadwerkelijk een goed alternatief zou kunnen zijn, voor onze huidige energiedistributie. Ethereum ondersteunt momenteel het Autonomous-Decentralized-P-to-P-Telemetry Project (ADEPT), waarbij de blockchain en smart contracts worden ingezet voor het aansturen van een heleboel verschillende verbonden apparaten. Hierbij wordt gekeken of een systeem zoals ADEPT kan worden gebruikt voor veilige informatieoverdracht tussen miljarden apparaten wereldwijd.

Windmolens, energiedistributie.

De veiligheid van smart contracts

Het is nog niet precies duidelijk hoe schaalbaar de smart contracts, waarbij alle voorwaarden voor energiedistributie permanent binnen de blockchain zijn gecodeerd, nu eigenlijk zijn. Ook over de veiligheid van deze digitale overeenkomsten bestaan nog veel onduidelijkheden. Zijn smart contracts honderd procent waterdicht en echt niet hacken? Daarnaast bestaat er ook nog veel onduidelijkheid over hoe de anonimiteit van blockchains nu precies verenigbaar is met het bedrijfsleven. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een particuliere energieleverancier zijn wachtwoord vergeet en daardoor niet meer kan deelnemen aan de energiemarkt?

Hoogspanningsmasten, energiedistributie.

Intensieve inspanning

Er zijn dus zeker risico’s verbonden aan energiedistributie via een blockchainecosysteem. De kracht van blockchaintechnologie is het gegeven dat er in principe binnen deze netwerken niet met data kan worden geknoeid, maar of deze manier van distributie over de gehele linie meer voordelen biedt ten opzichten van traditionele energiedistributie, is nog erg onduidelijk. Eén van de belangrijkste bezwaren zou kunnen zijn dat de veiligheid volledig afhankelijk is van het proof-of-work protocol. Hierbij worden de inspanningen die geleverd moeten worden door miners steeds intensiever, naarmate de waarde van de blockchaintransacties toeneemt.

Handen en blok. Energiedistributie en blockchaintechnologie.

 

Redelijke hoeveelheid blokken

Een ander probleem is dat blockchaintransacties niet worden bevestigd, totdat er een redelijke hoeveelheid blokken binnen het netwerk is geüpdatet. Bij het bitcoinnetwerk is dat redelijke aantal zes blokken en het hele proces om die blokken te genereren duurt ongeveer tien minuten per blok. Dat betekent automatisch dat het wel meer dan uur zou kunnen duren, voordat een energietransactie binnen de blockchain wordt gevalideerd.

Smart home, internet of things.

IOTA en the internet of things

Wanneer energiedistributie via decentrale gedistribueerde netwerken verloopt dan is er dus behoefte aan een goedkoop, snel, veilig, maar vooral zeer schaalbaar digitaal ecosysteem. En als het de schaalbaarheid betreft, dan zijn er op dit ogenblik echter veel efficiëntere technologieën dan de blockchain. Echter volgen de ontwikkelingen op blockchaingebied elkaar snel op en zou die situatie zomaar kunnen veranderen. Eén van de netwerken die gezien wordt als een solide platform voor the internet of things is IOTA. Deze ‘permissionless’ blockchain (waarbij iedereen in principe kan deelnemen aan het proces van blokverificatie om de consensus te creëren) hanteert geen opeenvolgende keten, maar de verificaties lopen kris kras door het hele netwerk heen. Dit mechanisme wordt aangeduid als ‘Tangle’.

Smart home, energiedistributie, schone energie.

Distribueren van schone energie

De energiemarkt focust zich gelukkig steeds meer op het distribueren van schone energie en slimme decentralisatie van energienetwerken. IOTA Tangle is een schaalbaar en veilig communicatie en transactie protocol, waarbij geen transactievergoedingen worden gehanteerd. Alleen al dat gegeven maakt energiedistributie via IOTA een stuk goedkoper. Daarnaast is dit platform niet afhankelijk van een mining-proces, waardoor ook hoge energiekosten worden vermeden. En misschien nog wel het allerbelangrijkste element van IOTA: dit platform is kwantumbestendig!

Blockchainnetwerk, smart contracts, Vyper programmeertaal.

Kwantumbestendige blockchain

De introductie van de allereerste volwaardige kwantumcomputer zal ongetwijfeld niet zo heel lang meer op zich laten wachten en zal grote gevolgen hebben voor allerlei bestaande digitale processen en beveiligingsmechanismen. De enorme verwerkingskracht van kwantumcomputers biedt niet alleen nieuwe kansen, maar ook de risico’s zullen enorm zijn. Hoe veilig blijven crypto-versleutelingen in het kader van de kwantumfysica? Blockchainexperts beweren dat IOTA bestand is tegen kwantumhacking, maar of dat ook echt zo is dat blijft natuurlijk afwachten, totdat kwantumcomputers ook daadwerkelijk kunnen worden gebruikt.

Elektriciteit, bliksemschicht.

Smart charging binnen een smart energy community

De blockchain creëert in ieder geval mogelijkheden voor geheel nieuwe samenwerkingsverbanden tussen allerlei innovatieve bedrijven binnen de energiesector. ‘smart charging’ en decentrale energiedistributie zouden zeer efficiënt kunnen plaatsvinden binnen een ‘smart energy community‘, op een manier die we nog niet eerder hebben gezien!

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter