Ambrosus: food supply chain innovatie!

met Geen reacties

Gavin Wood de oprichter van Parity Technologies en mede-oprichter van Ethereum helpt een aantal startups bij het lanceren van hun blockchainprojecten. Een daarvan is Ambrosus. Dit is een veelbelovende innovatie op het gebied van de decentrale gedistribueerde voedselvoorzieningsketens. Ook food supply chains zullen worden geïntegreerd met blockchaintechnologie, waardoor een mogelijkheid ontstaat om alle processen binnen de keten volledig te kunnen volgen, begrijpen en te authenticeren.

 

Exacte wetenschap

Met blockchain is herkomstbepaling van voedselproducten geen nattevingerwerk meer. Dit vergroot niet alleen de voedselveiligheid, maar het wordt ook stukken eenvoudiger om alle ingewikkelde processen binnen de food supply chain te beheersen, op de momenten dat dat noodzakelijk of gewenst is. De wijze waarop voedselproducten worden gevolgd, getransporteerd en uiteindelijk bij de consument terechtkomen, wordt met blockchain een exacte wetenschap. Ambrosus zorgt voor transparantie, efficiëntie en tilt de food supply chain naar een hoger plan.

Chain. Voedselvoorzieningsketen en de blockchain. Gegroepeerd in blokken

Blockchain zorgt voor een continu proces van registratie van transacties. Deze transacties worden gegroepeerd in blokken, die niet kunnen worden gewijzigd. Door niemand. Er kan dus niet met voedsel of processen worden gerotzooid. Uiteraard geldt dit niet alleen voor voedselproductieprocessen, maar ook voor andersoortige producten zoals bijvoorbeeld luxe goederen of diamanten. Blockchaintechnologie vervangt de traditionele monitoringsprocessen en de handmatige inspectiesystemen, die veel vatbaarder zijn voor grove fouten, onnauwkeurigheden en fraude.

 

Een betrouwbaar en soepel systeem

Vanaf het moment dat voedselproducten aan de food supply chain worden aangeboden, wordt alle informatie ten aanzien van de producten binnen de blockchain geïntegreerd. Het gaat dan om informatie zoals: de boerderij waar de dieren hebben rondgelopen, batchnummers, fabrieks- en procesinformatie, opslagtemperaturen, en logistieke informatie. Al deze gegevens worden digitaal verbonden met de voedselproducten en deze gegevens worden dan weer vastgelegd in de blokken van de blockchain. Ambrosus zet een technologie op poten, waarbij high-tech sensoren, het blockchain protocol en smart contracts, samen zorgen voor een heel soepel en betrouwbaar systeem.

Dame aan het diner

Verbeteren van de voedselveiligheid

Alle informatie die is vastgelegd in de transacties binnen de blockchain, moet worden goedgekeurd door alle partijen die met de desbetreffende food supply chain te maken hebben. Als alle partijen het namelijk eens zijn over hetgeen er binnen het systeem gebeurt, dan ontstaat er een zogenaamde consensus: een overeenstemming tussen alle belanghebbenden. Als die consensus eenmaal is bereikt, dan wordt de geregistreerde informatie definitief vastgeklonken binnen de blockchain en kan vanaf dat moment ook door niemand meer worden gewijzigd. Ambrosus zorgt ervoor dat alle data tot in het kleinste detail, wordt vastgelegd. Hierdoor worden problemen die bijvoorbeeld een gevaar kunnen opleveren voor de voedselveiligheid, heel snel duidelijk.

 

Procesoptimalisatie

Blockchaintechnologie kan niet alleen de voedselveiligheid verbeteren, maar ook ten aanzien van de complexe logistieke processen, kan alles veel overzichtelijker worden. Ambrosus zorgt voor een veel eenvoudiger voorraadbeheer, omdat van ieder product precies helder is, waar het zich op dat specifieke moment bevindt. Met dergelijke digitale ecosystemen en businessmodellen ontstaan er geheel nieuwe voedselvoorzieningsketens, waarbij het draait om vertrouwen en transparantie. Of het nu gaat om particulieren die precies willen achterhalen waar hun biefstuk vandaan komt of om bedrijven die willen weten welke partijen er nog meer bij de productie van het vlees betrokken zijn: door de geregistreerde informatie binnen de smart contracts, kan het hele proces worden geoptimaliseerd.

Donut, eat me. Ambrosus en de food supply chain.

Een lek binnen de wallet software van Parity

De blockchain leent zich niet alleen voor de food supply chain, maar ook voor het bankwezen en financiële markten, de gezondheidszorg, de farmaceutische industrie, de overheid, maar vooral voor de integratie van decentrale slimme apparaten. Ambrosus is een startup uit Zwitserland en werd in 2016 opgericht. De officiële lancering was in juli 2017. Ambrosus is gebouwd op het blockchainnetwerk van Ethereum en kan rekenen op de expertise en ondersteuning van niemand minder dan Parity’s Gavin Wood. Het is daarom ook onfortuinlijk dat de presentatie van Ambrosus precies samenviel met een lek binnen de wallet software van Parity. Een lek waarbij voor 30 miljoen euro aan Ether werd ontvreemd. Uiteraard is dergelijk nieuws niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen van mensen in gedecentraliseerde, gedistribueerde netwerken.

 

Eenmaal volwassen zijn de mogelijkheden enorm

Ondanks de slechte timing van dit nieuws over het mankement aan de wallet software van Parity, zijn de ontwikkelaars van Ambrosus niet minder opgetogen over het potentieel van hun food supply chain toepassingen. Rome is niet op één nacht gebouwd en datzelfde geldt voor Ethereum en Parity. Een geavanceerde technologie zoals de blockchain heeft tijd nodig om volwassen te worden. Echter als de blockchain eenmaal volwassen is, dan zijn de mogelijkheden enorm.

Man met vork.

Ambrosus wil de food supply chain radicaal verbeteren

Voedsel is een voorwaarde voor leven, maar vanwege de manier waarop de wereldwijde voedselvoorzieningsketens nu zijn georganiseerd, weten de meeste mensen helemaal niet wat ze precies eten en of dat eten wel verantwoord is. Ambrosus wil de food supply chain radicaal verbeteren door het creëren van een vertrouwde blockchain infrastructuur, waarin de hele geschiedenis van ons voedsel kan worden vastgelegd. Vanaf het mekkerende schaap in een weiland in Wapserveen tot aan het lekkere stukje vlees met een krokant korstje, dat daar op het uiteinde van je vork balanceert. Boeren hebben recht op eerlijke prijzen voor alles dat zij produceren en consumenten hebben het recht om precies te weten waar hun eten en drinken vandaan komt. Ambrosus wil hier zijn steentje aan bijdragen!

 

Ambrosus heeft zijn naam inmiddels veranderd in AirDAO.

 

Lees ook:

Blockchaintoepassingen voor de food supply chain

Fipronil: besmette eieren in de food supply chain

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter