Dit artikel is verouderd en beschrijft het voormalige consensus-mechanisme van Ethereum. Inmiddels is Ethereum overgestapt van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS).
Over het ‘minen’ van Bitcoins is online al heel veel informatie te vinden. Echter blijft de informatie over Ethereum mining nog wel een beetje achter. Veel mensen vragen zich af wat precies de verschillen zijn tussen Bitcoin en Ethereum, omdat deze cryptocurrency’s wellicht de bekendste zijn, maar in cryptoland zijn inmiddels al veel meer mogelijkheden voor handelen in crypto-activa en komen er nog dagelijks nieuwe cryptomunten bij. Maar draagt die wildgroei nu eigenlijk wel bij aan de populariteit van cryptocurrency’s en blockchaintechnologie? Ik vraag het me af.
CPU’s en GPU’s
Er wordt op dit moment nogal wat ‘afgemind’ en de Bitcoins, Ethers, Litecoins, Namecoins, Omni’s, Dashes, Monero’s en Ubiq’s vliegen je om de oren. Veel ‘die hard’ gebruikers willen het liefst ‘minen’ met alle crypto-activa en proberen dan ook zoveel mogelijk cryptocurrency’s uit. Ik wil mij nu alleen richten op Ethereum en op welke manier Ethereum mining nu eigenlijk in zijn werk gaat. Eén van de belangrijkste stappen voor mining is het kiezen van de juiste hardware. Er zijn twee soorten hardware voor Ethereum mining: CPU’s (Central Processing Unit) en GPU’s (Graphics Processing Unit). GPU’s zijn meestal in staat om complexe wiskundige formules sneller op te lossen dan CPU’s.
Rentabiliteit van Ether
Het opzetten van een GPU is een ingewikkelde bezigheid. Online is veel informatie te vinden over welke GPU het beste is ten aanzien van de hashrate, prestaties, energieverbruik en opstartkosten. Als je een zogenaamde ‘mining rig’ wil opzetten (die is samengesteld uit verschillende GPU’s) dan moet je erop rekenen dat het bouwen ervan zeker een week in beslag neemt. Er zijn rekenprogramma’s die je laten zien hoeveel Ether je kunt verdienen bij een bepaalde hashrate en hierdoor kun je erachter komen of die hoeveelheid Ether voldoende is en opweegt tegen de opstartkosten en het energieverbruik. Je wilt uiteindelijk toch winst maken.
Ethereum mining en Geth
Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor de hardware, dan moet de Ethereum mining software worden gekozen en geïnstalleerd. Hiervoor moet er een client worden geïnstalleerd waarmee je een verbinding kunt aangaan met het netwerk. Programmeurs kunnen Geth installeren. Geth draait op een Ethereum node en is geschreven in de programmeertaal GO. Uiteraard zijn er nog meer clients voor Ethereum mining, maar voor beginners is Geth aan te bevelen. Geth is erg veilig en wordt in de toekomst waarschijnlijk de basis voor de Mist Browser, dus voor iedereen die de ambitie heeft om dapps te ontwikkelen is dit een goede keuze.
Ethereum mining testen
Als de client eenmaal is geïnstalleerd kan je computernode communiceren met andere nodes in het Ethereum netwerk. Als aanvulling op Ethereum mining wordt er ook een interface geleverd voor het toepassen van je eigen smart contracts en het verzenden en ontvangen van je eigen transacties. Ook is het mogelijk om ‘Ether mining testen’ uit te voeren op je eigen private blockchainnetwerk. Hierdoor ontstaat een extra mogelijkheid om naar hartelust te experimenteren met smart contracts en dapps. Het ontwikkelen van smart contracts en het bouwen van decentrale applicaties gaan hand in hand samen met het gebruik van crypto-activa. Voor mining op een ‘testnetwerk’ heb je geen ingewikkelde hardware nodig. Een gewone PC met daarop Geth of een andere client volstaan in dat geval. Dit is voor het testen uiteraard heel erg handig, maar het spreekt natuurlijk voor zich dat Ethereum mining in een testsituatie niet winstgevend zal zijn.
De Superhash E8 – 224 MH/s Ethereum (Classic) – GPU miner
Ethminer
Als je echter van plan bent om echte Ether te minen, dan moet je altijd Ethereum mining software installeren. Download een client waarmee je node onderdeel wordt van het netwerk. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ‘Etheminer’ downloaden. Kies daarvoor de geschikte versie voor jou besturingssysteem.
Samenwerking tussen miners
Als je computernode eenmaal is geïnstalleerd, dan speelt de node automatisch een belangrijke rol in de beveiliging van het blockchainnetwerk van Ethereum. Als je zelf een Ethereum miner bent, dan is het erg onwaarschijnlijk dat je helemaal zelfstandig Ether kunt minen. Daarom vormen miners ‘samenwerkingsverbanden‘ waarbij de computerkracht wordt gebundeld. Met deze ‘mining pools’ neemt de kans om de ingewikkelde cryptografische formules op te lossen en Ether te verdienen toe. Binnen de mining pools wordt bepaald op hoeveel Ether een miner recht heeft, aan de hand van de bijdrage aan de computerkracht.
Tools verouderen snel
De wijze waarop Ether aan miners wordt toegekend verloopt niet altijd hetzelfde. De verschillende mining pools hanteren daarvoor hun eigen criteria. Wie met Ethereum mining wil gaan starten moet zich goed realiseren dat blockchaintechnologie zich op dit moment snel ontwikkelt en dat er dagelijks dingen veranderen. Sommige tools die vandaag goed bruikbaar zijn, zullen ongetwijfeld volgende maand al sterk verouderd zijn. Ik vind het daarom belangrijk om hier te verwijzen naar een aantal belangrijke links die je kunnen helpen om zelf de juiste hardware en clients te vinden, zonder de specifieke stappen te beschrijven. Deze stappen zullen namelijk snel weer achterhaald zijn. Ook Ethereum mining pools komen en gaan in een snel tempo. Het is dus raadzaam om als Ethereum gebruiker alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
In november 2017 zijn de volgende basis-stappen voor Ethereum mining essentieel:
- Kies de juiste mining hardware voor Ethereum
- Maak een keuze voor de beste mining software voor Ethereum
- Kies (eventueel) een Ethereum miningpool
- Maak een Ethereum wallet aan en verbind deze met het netwerk
The Merge
Halverwege januari 2019 voerde Ethereum de hard fork ‘constantinople‘ uit, om de overstap te kunnen maken van het Proof of Work consensus-algoritme, naar het Proof of Stake consensus-algoritme. Hierdoor kon de schaalbaarheid van de blockchain verder worden vergroot. Op 15 september 2022 was het dan eindelijk zover: Ethereum ging over van Proof of Work (PoW) naar Proof of Stake (PoS).
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter