Eigendomsketen

UTXO is een onmisbaar element bij transacties met Bitcoin en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ‘double-spending’. Wanneer er sprake is van dubbele uitgaven binnen een blockchainnetwerk, dan wordt dezelfde cryptocurrency meer dan één keer uitgegeven. Binnen de Bitcoin-blockchain is iedere transactie afhankelijk van zogenaamde niet-uitgegeven transactie-output (UTXO). Bij Bitcoin vertegenwoordigt iedere UTXO een ‘eigendomsketen’ die binnen de blockchain is geïmplementeerd, als een reeks van digitale handtekeningen. Wanneer de verzender een transactie ondertekent dan wordt het eigendom van zijn UTXO overgedragen, aan de openbare sleutel van de ontvanger. Een UTXO definieert een output van een transactie die niet is uitgegeven. Met andere woorden: deze output kan worden gebruikt als input voor een nieuwe transactie.

Illustratie van Bitcoin-transacties, input, output, UTXO

Evenwicht

UTXO verwijst naar de hoeveelheid crypto-activa die iemand over heeft, na het uitvoeren van een transactie. Iedere transactie binnen de Bitcoin-blockchain begint met coins die worden gebruikt om de blokketen in evenwicht te brengen. De UTXO’s worden continu verwerkt en zijn verantwoordelijk voor het starten en beëindigen, van iedere individuele blockchain-transactie. Nadat een transactie is bevestigd worden de gebruikte Bitcoins uit de UTXO-database verwijderd, maar er blijft een ‘record’ van de uitgegeven coins opgeslagen in de blockchain.

 

Superset van de outputs

Crypto-coins die het UTXO-model hanteren gebruiken geen rekeningen (accounts) of saldi. In plaats daarvan worden de cryptocurrency’s rechtstreeks tussen gebruikers overgedragen. Het totale aantal UTXO’s dat in een blockchainnetwerk is opgenomen, vertegenwoordigt een ‘set’. Iedere nieuwe transactie verbruikt elementen uit deze set en genereert nieuwe elementen, die vervolgens aan de set worden toegevoegd. De set vertegenwoordigt in principe alle cryptocurrency’s binnen een bepaald blockchain-ecosysteem. De volledige UTXO-set kan worden opgeteld om de totale voorraad van een crypto-coin op ieder moment te berekenen. De ‘outputs’ zijn in feite een ‘superset’ van UTXO’s en UTXO’s zijn op hun beurt weer een ‘subset’ van de superset van de outputs.

 

 

UTXO helpt double-spending en fraude voorkomen

Binnen de Bitcoin-blockchain mogen alleen niet-gespendeerde outputs worden gebruikt, om verdere Bitcoin-transacties uit te voeren. Door deze opzet kunnen dubbele uitgaven en fraude efficiënt worden voorkomen. Om deze reden worden inputs binnen een blockchainnetwerk verwijderd uit de UTXO-set op het moment dat er een transactie plaatsvindt, terwijl de outputs tegelijkertijd nieuwe UTXO’s creëren, die worden toegevoegd aan de UTXO-set. Deze niet-uitgegeven transactie-outputs kunnen vervolgens worden gebruikt voor toekomstige transacties. Wanneer een transactie is voltooid, dan worden alle niet-gespendeerde outputs terug in een database gedeponeerd als inputs, die op een later moment weer voor een nieuwe blockchain-transactie kunnen worden gebruikt.

Bitcoin, computer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).