De Amerikaanse cryptokoning Sam Bankman-Fried van crypto-handelsbeurs FTX is door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan fraude en samenzwering. Gisteren (op 2 november 2023) eindigde het proces waarbij de jury hem schuldig bevond op alle zeven ten laste gelegde feiten. De jury had slechts enkele uren nodig om tot een oordeel te komen. Tijdens het horen van het oordeel van jury toonde de crypto-ondernemer (in tegenstelling tot zijn onthutste familieleden) echter weinig tekenen van emotie. Sam Bankman-Fried hangt een gevangenisstraf boven het hoofd van maximaal 115 jaar.
Alameda Research
Cryptokoning Bankman-Fried werd ervan beschuldigd toezicht te hebben gehouden op frauduleuze praktijken ter waarde van meerdere miljarden USD, waarbij geld van FTX-klanten naar Alameda Research (een zusterbedrijf van FTX) werd doorgesluisd en gebruikt voor allerlei risicovolle transacties, schuldaflossingen en persoonlijke leningen. Bovendien werden de klanttegoeden volgens de rechtbank gebruikt voor de financiering van politieke donaties. In november 2022 stortte de crypto-handelsbeurs volledig in, nadat deze niet meer kon voldoen aan de opname van FTX-klanten.
Rationele zakenman
Tijdens de rechtszaak probeerden de advocaten van Sam Bankman-Fried te betogen dat de cryptokoning te goedertrouw had gehandeld, zoals iedere rationele zakenman zou doen onder moeilijke marktomstandigheden. Van opzettelijke misleiding zou volgens de verdediging dan ook nooit sprake zijn geweest. De jury ging daar echter niet in mee. Volgens de juryleden was er voldoende bewijs voor frauduleuze handelingen op grote schaal. Verschillende leden uit de binnenste cirkel van Sam Bankman-Fried waaronder Gary Wang (medeoprichter van FTX) en Caroline Ellison (voormalig CEO van Alameda Research) hadden uitgebreide getuigenissen afgelegd, waarin ze erkenden medeschuldig te zijn aan fraude. Ook Nishad Singh (de voormalig technisch directeur van FTX) bekende schuld aan zes verschillende aanklachten, waaronder samenzwering om fraude te plegen. Bovendien waren er belastende getuigenissen van FTX-klanten die veel geld hadden verloren tijdens de ineenstorting van de crypto-handelsbeurs.
Illegale betalingen
Naar verluidt zal het Amerikaanse ministerie van Justitie de veroordeling van cryptokoning Sam Bankman-Fried beschouwen als een bijzondere overwinning in de strijd tegen misstanden in de cryptocurrency-industrie. Cryptocurrency’s worden al sinds de lancering van Bitcoin in 2009 gebruikt voor illegale betalingen, op afpersing gebaseerde cyberaanvallen, het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Overheden wereldwijd zoeken dan ook naar effectieve manieren om cryptocurrency-transacties beter te reguleren, misdaad efficiënter te kunnen bestrijden en klanten beter te beschermen.
Wirefraud
Wirefraud is een appgroep op ‘Signal’ een gecodeerde berichtenservice voor instant messaging, spraak- en video-oproepen. Deze chatgroep werd vermoedelijk gebruikt om end-to-end gecodeerde informatie over de crypto-exchange FTX en zijn hedgefonds (Alameda Research) te verzenden, in de aanloop naar de implosie van FTX. Naar verluidt zouden Gary Wang, Caroline Ellison en Nishad Singh lid zijn geweest van de geheime appgroep. Het rapport over het bestaan van Wirefraud werd openbaar gemaakt slechts één dag voordat cryptokoning Sam Bankman-Fried zou getuigen voor de United States House Committee on Financial Services. Deze machtige commissie van het Huis van Afgevaardigden van de VS houdt toezicht op de gehele financiële dienstverleningssector, inclusief de effecten, verzekerings-, bank- en woningbouwsectoren. Daarnaast houdt de United States House Committee on Financial Services ook toezicht op het werk van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse ministerie van Financiën, de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en ander toezichthouders op de financiële dienstverlening in de Verenigde Staten.
Onderzoek naar andere cryptokoningen
De Amerikaanse autoriteiten doen ook onderzoek naar andere cryptokoningen, waaronder Changpeng Zhao (de CEO van crypto-handelsbeurs Binance). Dit platform is in Nederland inmiddels niet meer actief. Binance beëindigde op 17 juli 2023 alle handelsactiviteiten in ons land, omdat er door De Nederlandsche Bank (DNB) geen wettelijke vergunning werd afgeven. Binance bleek niet te voldoen aan de wettelijk gestelde eisen voor de handel in crypto-activa. Om misstanden binnen de cryptocurrency-industrie beter te kunnen aanpakken en de veiligheid van het monetaire systeem te kunnen waarborgen werkt de Europese Unie momenteel aan nieuwe crypto wetgeving (MiCA), die naar verwachting eind 2024 in alle 27 EU-lidstaten wordt ingevoerd.
Tweede strafproces
Nu de rechtbankjury een oordeel heeft uitgesproken in de Wirefraud-zaak, zal de Amerikaanse rechter beslissen over een passende straf voor de cryptokoning. Het maximum voor de zeven feiten waarvoor hij is veroordeeld is 115 jaar cel, maar in de praktijk zal de straf waarschijnlijk lager uitvallen. Uitspraak in de zaak tegen Sam Bankman-Fried is vastgesteld op 28 maart 2024. Een tweede strafproces staat eveneens gepland voor die periode. In dat proces zal Bankman-Fried worden berecht op grond van nog eens vijf aanklachten, waaronder samenzwering om bankfraude te plegen, samenzwering om invloedrijke mensen om te kopen en effectenfraude.
12 aanklachten
Om vrij te kunnen komen had de cryptokoning alle twaalf aanklachten tegen hem (de zeven uit het eerste proces en de vijf uit het tweede proces) moeten weerleggen. Doordat het strafproces in tweeën werd gesplitst werd dat echter een stuk lastiger. Sam Bankman-Fried moest nu immers twee verschillende groepen juryleden zien te overtuigen van zijn onschuld. En een veroordeling voor slechts één aanklacht in een van de strafprocessen is al voldoende om hem te veroordelen tot een gevangenisstraf.
Lees ook:
Proces tegen Sam Bankman-Fried van start
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter