Binance het grootste cryptohandelsplatform te wereld beëindigd vandaag (17 juli 2023) alle handelsactiviteiten in Nederland. Het vertrek van Binance werd vorige maand aangekondigd, omdat er door de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), geen wettelijke vergunning werd afgegeven. Binance bleek niet aan de wettelijke eisen te voldoen. Om een vergunning aan te vragen moeten crypto-activadiensten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De Nederlandsche Bank houdt scherp toezicht op deze wetten. Wegens het ontbreken van een vergunning stond Binance niet onder toezicht van DNB of de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en konden er dus geen adequate controles worden uitgevoerd op de handelsactiviteiten. Door het gebrek aan controlemechanismen konden de financiële bedrijfsrisico’s niet in kaart worden gebracht, en werden consumenten onvoldoende beschermd. Bovendien had Binance door het ontbreken van een registratie concurrentievoordeel ten opzichte van andere (legale) crypto-handelsdiensten, omdat het bedrijf geen heffingen afdroeg of andere toezichtgerelateerde kosten maakte.
Waarom kreeg Binance geen vergunning van DNB?
Het Binance-platform ligt al langere tijd onder vuur in verschillende Europese lidstaten, maar ook buiten de EU. Het vertrek van Binance komt dan ook niet als donderslag bij heldere hemel. De crypto-handelsbeurs zou er een zeer onduidelijke eigendomsstructuur op na houden en ook de officiële jurisdictie is twijfelachtig. Vermoed wordt dat Binance doelbewust heeft geprobeerd om de eigendomsstructuren en jurisdictie te verdoezelen, om zo aan het financiële toezicht door de toezichthouders te ontkomen. Chanpeng Zhao (CEO van Binance) wordt dan ook scherp bekritiseerd. In de Verenigde Staten is Binance vanwege deze ondoorzichtige juridische constructies officieel aangeklaagd door de SEC (de Amerikaans beurswaakhond), die in de VS toezicht houdt op alle handelsdiensten en handelsactiviteiten. Binance zou jarenlang verkeerd zijn omgegaan met tegoeden van klanten en miljarden USD hebben doorgesluisd naar een handelsfirma, die eigendom is van Zhao.
Overstap naar andere crypto-handelsbeurzen
Door het vertrek van Binance uit Nederland moesten ongeveer 1.000.000 Binance-klanten (wellicht dat dit aantal nog hoger ligt), noodgedwongen overstappen naar andere crypto-handelsbeurzen. In ons land zijn verschillende exchanges actief die over de juiste vergunning beschikken om een crypto-handelsplatform te mogen exploiteren, waaronder Bitvavo, Coinmerce, AMDAX, Coin Meester, BitPay, Kraken, Bitstamp Europe, Coinbase, Holland Crypto en eToro. Vanaf vandaag kunnen Nederlandse Binance-klanten alleen nog maar activa opnemen. Het kopen van crypto-activa, het uitvoeren van transacties en het storten van activa, zijn vanaf nu niet meer mogelijk. De eventuele nog openstaande posities op het platform worden gesloten.
Invoering Markten in Crypto-Assets (MiCA)
Om de ondoorzichtige eigendomsstructuren en wazige jurisdictie van crypto-aanbieders tegen te gaan (maar vooral ook om consumenten beter te beschermen en de stabiliteit op de financiële markten te waarborgen), moeten alle handelsplatformen binnenkort voldoen aan de nieuwe Europese crypto wetgeving. Deze nieuwe MiCA-verordening moet de risico’s van handelen met crypto-activa verkleinen en de markintegriteit gaan verbeteren. De MiCA-regels hebben als doel het bevorderen van de transparantie en het tegengaan van marktmanipulatie, waardoor het vertrouwen van consumenten en professionele beleggers in crypto-bedrijven kan worden vergroot.
Rapportageverplichtingen
Op dit moment is de cryptomarkt nog onvoldoende gereguleerd, waardoor consumenten het risico lopen om veel geld te verliezen. Naast het verbeteren van de marktintegriteit richt de MiCA-verordening zich ook op de introductie van rapportageverplichtingen voor crypto-aanbieders, en het vermijden van concurrentieverstorende praktijken tussen de EU-lidstaten. MiCA zal worden toegepast binnen de hele EU, zonder dat er afzonderlijke nationale implementatiewetten nodig zijn. Het is nog niet precies duidelijk wanneer de nieuwe regels voor crypto-assets worden ingevoerd, maar verwacht wordt dat MiCA zo eind 2024 in werking treedt.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter