Kunnen huurovereenkomsten worden vastgelegd in de blockchain?

met Geen reacties

Huurovereenkomsten zullen in de toekomst steeds vaker worden uitgevoerd door middel van de blockchain. Deloitte heeft bekend gemaakt dat zij starten met een geheel nieuw blockchainproject. De financiële dienstverlener heeft inmiddels al heel wat ervaring opgebouwd en heeft zich de afgelopen tijd gericht op het aanbieden van blockchaindiensten in verschillende landen. Deloitte houdt zich tegenwoordig ook bezig met advies over gedecentraliseerde applicaties voor allerlei soorten industrieën. Dapps die op meerdere blockchainplatformen kunnen worden uitgevoerd.

Huis, sleutel, huurovereenkomsten

Nog geen gesneden koek

De ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie staan momenteel niet stil. Er ontstaan overal samenwerkingsverbanden van blockchainspecialisten die hun expertise met elkaar delen. Ook begint de concurrentieslag tussen blockchainontwikkelaars nu serieuze vormen aan te nemen. Naarmate deze technologie vordert en het vertrouwen in gedecentraliseerde netwerken verder toeneemt, zien we dat steeds meer ondernemingen onderdelen van hun bedrijf verplaatsen naar blockchain-ecosystemen. Ook in Nederland worden pilots uitgevoerd met blockchaintoepassingen. Het vastleggen van huuroverkomsten in een decentraal gedistribueerd netwerk biedt nieuwe mogelijkheden voor de huurdersmarkt.

Bitcoin

Groei zonder enige vorm van marketing

De blockchain is een aantal jaren geleden ontwikkeld als achterliggende infrastructuur voor de Bitcoin. Bitcoin heeft laten zien hoe grillig cryptocurrency’s kunnen zijn. We hebben gezien hoe de waarde van de coin gigantisch kan dalen, maar we hebben ook gezien hoe de waarde ervan plotseling enorm kan toenemen. Aan het eind van 2017 bewoog de koers van Bitcoin zich rond de 20.000 dollar, zonder dat deze digitale betalingseenheid werd ondersteund, door welke onderneming dan ook. Daarbij was ook nooit sprake geweest van enige vorm van marketingactiviteiten.

Start-up, ICO HeadStart is een startup in blockchaintechnologie en Inital Coin Offering.

Vastleggen van huurovereenkomsten op de blockchain

Al snel werden er bedrijfjes opgericht die hun eigen blockchainplatformen gingen creëren, startups die nieuwe manieren en toepassingen bedachten voor het gebruik van de veelbelovende blockchain. Een aantal van deze zeer innovatieve ideeën trokken al snel de aandacht van investeerders en een aantal grote ondernemingen. Bedrijven en investeerders die erg geïnteresseerd waren in de verschillende winstmodellen. De ontwikkelingen op het gebied van de blockchaintechnologie gingen ook niet onopgemerkt voorbij aan de banken en er werden verschillende samenwerkingsverbanden opgericht om onderzoek te doen naar deze nieuwe technieken. Op dit moment wordt er volop nagedacht over de economische gevolgen en mogelijkheden in de komende jaren.

 

Twee mensen komen uit een beeldscherm en geven elkaar een hand. Ze hebben op de blockchain een aantal huurovereenkomsten afgesloten.

De blockchain is geen eendagsvlieg

De ontwikkelingen in de wereld van de blockchain gaan hard en het is soms moeilijk bij te houden welke startups nog bestaan en welke zijn opgedoekt. Er worden op dit moment blockchainplatformen opgericht door ontwikkelaars die soms drie maanden bestaan en dan weer in het niets verdwijnen. Gezien het potentieel van de blockchain is het natuurlijk ook logisch dat de concurrentieslag binnen deze tak van sport, nu ook echt van de grond komt. Bedrijven proberen de allerbeste blockchainspecialisten binnen te halen en ook de bedragen die daarmee gepaard gaan, maken ons duidelijk dat de blockchaintechnologie geen eendagsvlieg zal zijn.

How to Use Blockchain Smart Contracts for Cryptocurrency Exchange

Ingebouwd vertrouwen in blockchaintransacties

De blockchain draait om het vastleggen van eigendommen met een bepaalde waarde, binnen een gedecentraliseerd gedistribueerd grootboek. Een ecosysteem waarbij het vertrouwen als het ware is ingebouwd. De transacties kunnen plaatsvinden, zonder dat er een noodzaak is voor inmenging van derde partijen. Deze derde partijen zoals vertrouwde tussenpersonen hebben bij reguliere transacties doorgaans de functie van getuige van de overdracht, van die desbetreffende waarde of de registratie van bepaalde eigendommen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om eigendommen zoals persoonlijke bezittingen, kadastrale en administratieve gegevens, maar ook om huurovereenkomsten of samenlevingscontracten.

Contract, huuroverkomsten

Problemen oplossen en naadloos aansluiten op wensen en doelstellingen

Blockchainmodellen zijn pas levensvatbaar, als ze ook echt problemen oplossen. Alleen als dergelijke decentrale applicaties door de “mainstream” worden gezien als businessmodellen die echt van toegevoegde waarde zijn, zijn mensen bereid om daarvoor te betalen. Bij het bouwen van decentrale toepassingen zijn er een heleboel factoren waarmee rekening moet worden gehouden. De allerbelangrijkste factor is de eindgebruiker van de applicaties. Wat heeft die eindgebruiker nu precies nodig en welke blockchainontwikkelaar sluit precies aan op zijn of haar behoeften, wensen en doelstellingen? Welke toepassingen lossen bepaalde problemen écht op en sluiten naadloos aan op datgene wat zij uiteindelijk willen bereiken?

Blockchain, huurovereenkomsten

Blockchain en mainstream adoptie

Om de mainstream te kunnen bereiken moeten blockchainontwikkelaars en platformen zich stabiliseren. Zolang startups nog van de ene op de andere dag verdwijnen, zal er nog niet veel animo zijn om massaal gebruik te gaan maken van blockchaintoepassingen. Ik ben ervan overtuigd dat dat uiteindelijk wel zal gaan gebeuren, De technologie bevindt zich tenslotte nog maar in een experimentele fase. Echter, voordat de overgrote meerderheid voor gedecentraliseerde netwerken is warm gemaakt, zijn we denk ik alweer een paar jaar verder. Alleen blockchainplatformen die al een aantal jaren bestaan, hun beloften hebben kunnen waarmaken en daadwerkelijk toepassingen leveren die serieuze problemen oplossen, kunnen rekenen op het vertrouwen van het grote publiek.

Huissleutels, huurovereenkomsten, Immoweb, HomeStamp

Immoweb en HomeStamp

De Belgische vastgoedsite Immoweb heeft een blockchain-innovatie voor de huurdersmarkt ontwikkeld, waarmee veilige informatieopslag- en transmissietechnologie, gedecentraliseerd kunnen plaatsvinden: HomeStamp. Met deze applicatie kunnen huurders de onderhoudsstaat van een woning binnen een blockchain laten registreren. Hiermee hebben de huurders onweerlegbaar bewijs, wanneer er onverhoopt meningsverschillen zouden ontstaan over eventueel aanwezige schades, vóór het afsluiten van een huurovereenkomst. Hoe werkt het? De huurder maakt foto’s van de woning en slaat deze op in een map van HomeStamp. Met behulp van een tijdstempel wordt de zogenaamde “plaatsbeschrijving” – de staat van bevinding – gedetailleerd vastgelegd. Deze gecertificeerde verslagen kunnen vervolgens met de verhuurder (of eventueel andere betrokken relevante partijen) worden gedeeld. Er zijn met deze toepassing inmiddels een aantal pilots uitgevoerd door professionals, die de applicatie in de dagelijkse praktijk hebben gebruikt en goedgekeurd.

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter