Wat is Lunyr?

met Geen reacties

Lunyr is een gedecentraliseerde encyclopedie. Dit crowdcourced project is gebaseerd op het Ethereumnetwerk en gebruikers worden met digitale betalingseenheden beloond voor hun bijdragen. Lunyr wil zich gaan positioneren als een platform waar iedereen betrouwbare en gedetailleerde informatie kan vinden. De gedachte achter Lunyr is een soort decentrale Wikipedia. Een “kennislaag” die wordt aangedreven door consensus.

 

Kunstmatige intelligentie, virtual reality en augmented reality

Lunyr richt zich op de ontwikkeling van een applicatieprogramma-interface voor de volgende generatie decentrale applicaties. Het gaat dan onder andere om toepassingen voor kunstmatige intelligentie, virtual reality en augmented reality, waardoor er geheel nieuwe businessmodellen voor veel verschillende branches en industrieën kunnen ontstaan. Decentrale applicaties die binnen een blockchain draaien moeten meestal worden voorzien van kennis en informatie van buiten de blockchain. Lunyr voorziet het Ethereum blockchainnetwerk van de noodzakelijke en meest actuele informatie.

Kennisbank in de cloudVrije kennis

Het zoeken en snel verkrijgen van de juiste informatie wordt in de komende jaren steeds belangrijker. Wikipedia wordt door heel veel mensen gezien als een betrouwbare bron voor het raadplegen van “de waarheid”. Hier valt natuurlijk nog wel het een ander op af te dingen. De internetencyclopedie die door verschillende schrijvers wordt bijgehouden is gebaseerd op het principe van vrije kennis. De open inhoud wordt onder een vrije licentie gepubliceerd, waardoor het kopiëren, bewerken en verspreiden van die waarheid voor iedereen wordt toegestaan.

 

Verkopen van onzin

Natuurlijk houdt dat in dat alle informatie op Wikipedia niet altijd automatisch als zijnde “correct” kan worden aangenomen. De wijze waarop Wikipedia is opgezet maakt dat “het verkopen van onzin” weliswaar redelijk snel wordt opgemerkt door andere gebruikers, maar het kennisplatform is zeker niet waterdicht. De foutieve informatie hoeft zeker niet altijd met kwade opzet online te zijn geplaatst, maar soms sluipen onwaarheden er per ongeluk in. Als onjuistheden niet worden opgemerkt dan kan de “onzin” nog heel lang op Wikipedia worden bekeken.Lunyr en online informatie. Kennisdriehoek: educatie, kennis en innovatie.

 

Het ligt op het puntje van mijn tong

Soms verlang ik naar de tijd dat je dagenlang (soms misschien wel wekenlang) met een vraag in je hoofd kon rondlopen. Een vraag waar niemand in je omgeving je op dat moment een antwoord op kon geven. Wie was in 1993 nou ook alweer de partijleider van de PVDA? Wie speelde in die film nou ook alweer de hoofdrol? Je baalde er soms gewoon van dat je ergens niet op kon komen. Je hoorde je hersenen gewoon kraken en het lag op het puntje van je tong. Door het internet verdween de noodzaak om dingen te hoeven onthouden. Er wordt daarom momenteel door wetenschappers onderzocht wat dat in de toekomst voor ons geheugen zou kunnen gaan betekenen.

 

Betrouwbare informatie

De informatie verspreidt zich supersnel over de wereld. Dat geldt dus ook voor informatie die niet klopt of maar gedeeltelijk waar is. Als Wikipedia dan gezien wordt als een bron die honderd procent betrouwbaar is, dan kan dat voor behoorlijk wat problemen zorgen. Informatie speelt een cruciale rol in ons dagelijkse leven. Wij nemen allerlei soorten beslissingen op basis van online informatie. Onbelangrijke beslissingen, maar ook beslissingen die verregaande consequenties kunnen hebben voor de manier waarop wij ons leven vorm geven. Ook kan foutieve informatie over personen of organisaties heel veel schade aanrichten. De verhalen over personen wiens reputatie naar de haaien is gegaan vanwege roddel en achterklap, zijn natuurlijk legio.

 

Informatie distribueren met blockchaintechnologie

Lunyr creëert een geheel nieuwe mogelijkheid om informatie te distribueren door middel van blockchaintechnologie. De data wordt verspreid via het Ethereum blockchainnetwerk, zonder de mogelijkheid van fraude, censuur of bemoeienis van derde partijen zoals tussenpersonen. Lunyr heeft als doelstelling dat het verstrekken van onjuiste informatie definitief tot het verleden gaat behoren. Lunyr stimuleert rationeel gedrag van informatieleveranciers en beoordelaars, door middel van beloning met digitale betalingseenheden. Dit principe moet resulteren in een betrouwbare encyclopedie waar Wikipedia nog een puntje aan kan zuigen.

Knowledge

 

Beloning met digitale betalingseenheden

Bij Lunyr worden alle contentbijdragen getoetst op waarheidsgehalte, voordat artikelen überhaupt op het platform worden geplaatst. Dat is in een wereld waarin het steeds moeilijker wordt om nepnieuws te kunnen onderscheiden van feiten, geen overbodige luxe. De manier waarop Lunyr wordt opgezet – onderlinge toetsing door middel van beloning met digitale betalingseenheden – moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van geschreven materiaal verbetert. Met een dergelijk systeem worden gebruikers automatisch aangespoord om altijd in het belang van het platform te handelen.

 

Het businessmodel van Lunyr

Het businessmodel van Lunyr is gebaseerd op het aanbieden van een betrouwbare decentrale encyclopedie en een advertentieplatform op de Ethereum blockchain. Een gekoppeld advertentiesysteem, waarbij advertentieruimte wordt verkocht tegen Lunyr tokens (LUN). Lunyr baseert zich op informatie ten aanzien van marktontwikkelingen van onder andere Alexa, onderdeel van Amazon. Alexa, een intelligente persoonlijke assistent, levert geanalyseerde data over online verkeer. Wikipedia is de zesde meest bezochte website ter wereld. Het is ook daarom dat Lunyr zich bewust is van het enorme potentieel van een bonafide en onkreukbare encyclopedie in combinatie met een advertentieplatform.

 

De crowdsale van Lunyr

De crowdsale van de cryptocurrency van Lunyr (LUN) staat gepland voor 29 maart 2017. Of Lunyr interessant is voor investeerders valt moeilijk te zeggen. Het succes van een dergelijke gedecentraliseerde encyclopedie valt of staat natuurlijk met de uitvoerbaarheid ervan. Kan lunyr opboksen tegen een geduchte concurrent als Wikipedia, dat een beleid voert waarbij iedere vorm van adverteren volledig wordt uitgesloten? Vinden mensen het geen probleem om met commerciële boodschappen geconfronteerd te worden als de informatie van hoge kwaliteit is? Alleen als dat zo is, dan bestaat er een mogelijkheid dat Lunyr een succes gaat worden.

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).

Laat een reactie achter